ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ζαλισμένη» από τις αμερικανικές πιέσεις για την τρομοκρατία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ζαλισμένη» από την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αγωνιά γιατί, όχι μόνο δεν έχει εγκαταστήσει «διαύλους επικοινωνίας», αλλά ταυτόχρονα εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται με αιχμή την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρης, επανέλαβε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε προς τον Μέρι, ο οποίος, αρθρογραφώντας στους «Τάιμς του Λος Αντζελες» και σε περιοδικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συνέχισε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για υπόθαλψη των τρομοκρατών.

Ο Τηλ. Χυτήρης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα, υπερασπίστηκε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για τον Μέρι την περασμένη Τετάρτη και πρόσθεσε: «Για να δείξω τη γελοιότητα του ανδρός - όπως είπε - μια και αναφέρεται αυτό το άρθρο, ότι υπάρχει και η φράση "είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένος με την τρομοκρατία". Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μέγεθος της γελοιότητας του κ. Μέρι. Ποιος θα ζητούσε γι' αυτά τα θέματα, ποτέ, πιστοποιητικό από τον κ. Μέρι; Ο άνθρωπος είναι ένας προβοκάτορας».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν μπόρεσε να βρει ικανοποιητικές δικαιολογίες όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: «Πώς είναι δυνατόν ένας αποτυχημένος υπάλληλος, ο οποίος αποδεικνύεται γελοίος και προβοκάτορας, μόλις ένα χρόνο πριν, να παίρνει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση και να συναντάται με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αντλήσει απόψεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Την άδεια την πήρε από την ελληνική κυβέρνηση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απλώς απάντησε ότι «ο κ. Μέρι αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν γελοίος και προβοκάτορας»

Διαφορετική μεταχείριση, πάντως, επιφύλαξε ο Τηλ. Χυτήρης για τον διοικητή της CIA, ο οποίος σε κατάθεσή του σε επιτροπή της Γερουσίας, δεν είπε και πολύ διαφορετικά πράγματα από τον Μέρι. «Είναι μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε όντως ο κ. Τένετ. Πρέπει να σας πω ότι κατέθεσε μια έκθεση γραπτή, στην οποία δεν αναφέρεται καθόλου η Ελλάδα. Και αυτό έχει τη σημασία του. Σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε υπηρεσιακά, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Την προσπάθεια αυτή και τη λέμε και την πραγματοποιούμε».

Σε άλλο σημείο των χτεσινών του δηλώσεων ο Τηλ. Χυτήρης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει σε αμερικανικό γραφείο δημοσίων σχέσεων να προωθήσει τις σχέσεις της με τη νέα αμερικανική διοίκηση. «Κατ' αρχήν, είπε, διαψεύδω ότι υπάρχει γραφείο δημοσίων σχέσεων». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «στις ΗΠΑ, όπως και παντού, υπάρχουν επίσημες υπηρεσίες της Ελλάδας. Αν χρειαστεί, γιατί υπάρχει μια τέτοια διεθνής τακτική, να υπάρξει τέτοιο γραφείο που να υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, τότε θα υπάρξει».

ΠΔΓΜ
Ελληνικό «πακέτο» προσφορών με αντάλλαγμα το όνομα;

Σε χτεσινό της δημοσίευμα η ανεξάρτητη εφημερίδα "Ντνέβνικ" υποστηρίζει - επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ που διατηρούν την ανωνυμία τους - ότι η Ελλάδα έχει ανεπίσημα (μέσω δηλαδή μεσολαβητών) κάνει πρόταση για ένα πακέτο προσφορών προς την ΠΓΔΜ με αντάλλαγμα την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Η ελληνική πρόταση - σύμφωνα με το δημοσίευμα - περιλαμβάνει την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΠΓΔΜ, την ένταξή της σε περιφερειακά προγράμματα της ΕΕ, την υποστήριξη της ενταξιακής της πορείας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την αύξηση των ελληνικών επενδύσεων, καθώς και τη χορήγηση βίζας Σένγκεν σε όσους πολίτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Συγχρόνως, προβλέπει τη διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος αρχικά με την αναγνώριση αυτόνομης Εκκλησίας με την ονομασία "Μακεδονική Εκκλησία Αχρίδας", που θα υπαχθεί απευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και μετά από τέσσερα χρόνια θα αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη.

Αντάλλαγμα για όλα αυτά θα είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος με την υιοθέτηση της ονομασίας "Βόρεια" ή "Νέα Μακεδονία".

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια βιάζονται για την επίλυση του προβλήματος, καθένας για τους δικούς του λόγους. Ειδικότερα, η Αθήνα "για να απαλλαγεί από ένα βάρος που εμποδίζει τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια" και επίσης διότι έχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τις προσεχείς εκλογές για εκτόνωση των τυχόν αντιδράσεων.

Από την πλευρά της και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίλυση του θέματος για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και για την επιτάχυνση ένταξης της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Και το δημοσίευμα καταλήγει με την εκτίμηση ότι αν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι διαπιστώσει την ύπαρξη συναίνεσης των κομμάτων θα προχωρήσει να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη λήψη αποφάσεων.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Νέα κόντρα με το Πατριαρχείο

Νέο «θερμό» επεισόδιο στο σίριαλ των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σημειώθηκε χθες, με τη «σκληρή» ανακοίνωση που εξέδωσε το Φανάρι, μέσω της οποίας ρίχνει τις ευθύνες στην Εκκλησία της Ελλάδος για την κρίση που σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο εκκλησιών, κρίση εξαιτίας της οποίας οδηγείται σε αναβολή η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην Κωνσταντινούπολη.

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του, το Πατριαρχείο επισημαίνει ότι «οι συνομιλίες των δύο Εκκλησιών άρχισαν περίπου προ δεκαετίας με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και ότι το 1999 στην πρόσκληση του Πατριαρχείου να συνεχιστούν οι συνομιλίες «η Εκκλησία της Ελλάδος απάντησε πως δεν υπήρχαν θέματα προς συζήτηση και δεν υπήρχε λόγος της συνάντησης». Και σημειώνει ότι το Πατριαρχείο «ούτε τορπιλίζει ούτε κωλυσιεργεί» τις διμερείς συνομιλίες με την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι η ελλαδική εκκλησία είχε προβάλει ως λόγο αναβολής της επίσκεψης Χριστόδουλου στο Φανάρι την καθυστέρηση υποβολής από το Πατριαρχείο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών. Το Πατριαρχείο από την πλευρά του αποδίδει την καθυστέρηση σε τεχνικούς λόγους.

Το κρέας έγινε ψάρι...

Τελικά, η Ιερά Σύνοδος ονόμασε το κρέας ψάρι και αποδέχτηκε τους «παπαροκάδες», κλείνοντας το θέμα που ανέκυψε με τους μοναχούς στο Τρίκορφο Δωρίδας. Μετά από εξηγήσεις που έδωσε ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, σύμφωνα με τις οποίες η μονή των Αγίων Σεραφείμ και Αυγουστίνου, δεν είναι στην πραγματικότητα μοναστήρι, αλλά αδελφότητα, καθώς και ότι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Παντελεήμων, δεν είναι μοναχός, αλλά απλός ρασοφόρος, όπως και ότι οι «τολμηρές» δραστηριότητες που εμφανίζονται προέρχονται από ένα θρησκευτικό σωματείο στην Ηλιούπολη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει από τον μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα να ρυθμίσει το καθεστώς της εν λόγω μονής, αλλά και να υποχρεωθεί ο Παντελεήμων, εφόσον δεν είναι μοναχός, να μην φορά το ράσο όταν τραγουδά.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 «Ενα βιβλίο μια ιστορία» με τον Θανάση Παπαρήγα. Θέμα το βιβλίο του ΚΜΕ «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα». Μια συζήτηση με τους Γιώργο Μαγγανά και Μάκη Παπαδόπουλο, δύο από τους συγγραφείς αυτής της σπουδαίας μελέτης του ΚΜΕ.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα: «Το ασφαλιστικό σύστημα και η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος - Σύσκεψη ΠΑΜΕ».
Εκδήλωση για την υγεία

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της Υγείας διοργανώνει η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων περιοχής Πατησίων του ΚΚΕ, την Κυριακή 18/2 και ώρα 11π.μ., στην ταβέρνα «Πατιρντί», στη γωνία των οδών Τσίλερ και Δαιρπέφελδ, τέρμα Πατησίων. Η ΚΟΒ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου πάλης ενάντια στην πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ και της ΕΕ στο χώρο της υγείας για ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους εργαζόμενους.

Εκλογές ... ειρηνικές

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων και Ριζούπολης καλεί τα μέλη και τους φίλους της, την Κυριακή 11 Φλεβάρη και ώρα 10.00 π.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (οδός Ταϋγέτου 60) για εκλογή νέας Γραμματείας.

ΕΒΡΟΣ
Συνελήφθησαν Τούρκοι στρατιωτικοί

Τέσσερις Τούρκοι συνελήφθησαν (δύο λοχαγοί, ένας υπολοχαγός και ένας πολίτης) χτες το απόγευμα - σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας - από ελληνική στρατιωτική περίπολο, οι οποίοι είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα στην περιοχή Πέπλο Εβρου. Τους Τούρκους στρατιωτικούς ανέλαβε να ανακρίνει η αρμόδια στρατιωτική αρχή, ενώ αναμενόταν αργά το βράδυ να παραδοθούν στις τουρκικές αρχές σύμφωνα με σχετική διακρατική συμφωνία. Το γεγονός αυτός δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη δράση των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ