ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Πενταετής... «καμπάνα» σε εφοπλιστές - «Νηογνώμονα»!

Κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ο πλοιοκτήτης Α. Ηλιόπουλος και ο τεχνικός διευθυντής του «Ελληνικού Νηογνώμονα», Δ. Μελισσηνός

Το τραγικό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Το τραγικό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Οι 24 νεκροί ναυτεργάτες, που βρίσκονται επί 6 χρόνια στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, εγκλωβισμένοι μέσα στο σάπιο κουφάρι του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», χτες πήραν την πρώτη τους δικαίωση. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι είναι ένοχοι ο εφοπλιστής του σαπιοκάραβου, αλλά και η ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» για το τραγικό αυτό ναυάγιο, που έγινε στις 3 του Σεπτέμβρη 1994. Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με πρόεδρο την κ. Πούρα, μετά από μια δίκη που διήρκεσε 65 μέρες, επέβαλε από πέντε χρόνια φυλάκιση στον εφοπλιστή Α. Ηλιόπουλο και στον γενικό τεχνικό διευθυντή του «Νηογνώμονα», Δ. Μελισσηνό. Τους έκρινε ενόχους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια! Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η απόφαση αυτή έρχεται να καταδείξει πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καλύπτει ως «ιερό και όσιο» την εφοπλιστική ασυδοσία, αλλά και να αναπτερώσει τις ελπίδες των οικογενειών των 20 πνιγμένων του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ» και των 81 νεκρών του ακτοπλοϊκού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» για απόδοση δικαιοσύνης. Τα δύο αυτά σαπιοκάραβα βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας μαζί με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που τους έχει εκδώσει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», όπως αυτά που εξέδωσε και στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πλοιοκτήτες τους.

Ο Γ. Τρανταλίδης, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε: «Μετά από 65 μέρες ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη δίκη στα ελληνικά δικαστικά ναυτιλιακά χρονικά, όπου για πρώτη φορά υπήρξαν συγκατηγορούμενοι συνεφοπλιστές μαζί με εκπροσώπους του Οργανισμού, που εξέδωσε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Για λόγους δεοντολογίας δεν εκφέρουμε καμία κρίση επί της εκδοθείσης αποφάσεως και αυτό που λέμε είναι ότι εναρμονίζεται πλήρως με το περί δικαίου αίσθημα. Αρμόζει έπαινος προς το σεβαστό δικαστήριο, το οποίο με υψηλό βαθμό ευθύνης, ευσυνειδησίας και ευαισθησίας, δάμασε έναν τεράστιο όγκο δικογραφίας 20 χιλιάδων σελίδων. Ευχαριστούμε το Θεό γιατί μας έδωσε δύναμη για 6 χρόνια να αγωνιστούμε, έτσι ώστε η εκδοθείσα απόφαση να αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τα 24 θύματα αυτής της ναυτικής τραγωδίας».

Ο δεύτερος δικηγόρος, Χρ. Βρούστης, σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. Μετά από μία μακρά διαδικασία, στην οποία έγινε συνολική εξέταση της υπόθεσης και δόθηκε πλήρως η δυνατότητα σε όλους να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους κατηγορουμένους Δ. Μελισσηνό και Α. Ηλιόπουλο. Πιστεύουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην ασφάλεια συνολικά της ναυσιπλοΐας».

Δικαιωμένη από αυτή την απόφαση βγήκε και η ΠΕΜΕΝ. Ο β΄ γραμματέας της, Α. Παύλου, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ για το φονικό δίδυμο που δραστηριοποιείται με "ομπρέλα" την αντιναυτεργατική και άκρως επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση είναι μία απάντηση στα φερέφωνα των εφοπλιστών όπου και κατά τη διάρκεια της δίκης επιτέθηκαν στην αγωνιστική διοίκηση της ιστορικής Ενωσης Μηχανικών αλλά και στο ΚΚΕ, που με τις καθοριστικές παρεμβάσεις του ανέδειξε το μέγεθος της εφοπλιστικής ασυδοσίας, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της το ναυτεργάτη και την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων του. Η ΠΕΜΕΝ με μεγαλύτερη ένταση και με όλες τις δυνάμεις της θα συνεχίσει να αγωνίζεται διεκδικώντας λήψη μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά ναυάγια».

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δράση για ασφαλιστικό και συμβάσεις

Την ανάγκη για πραγματικές αυξήσεις και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων, υπογραμμίζει η παράταξη

Στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από τον τζόγο του χρηματιστηρίου, αλλά και στην απαίτηση των εργαζομένων στην Τράπεζας Ελλάδος για πραγματικές αυξήσεις στην επιχειρησιακή και κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, αναφέρεται ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδος.

Οπως σημειώνει στο θέμα του ασφαλιστικού, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής «κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό σύστημα, μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις».

Αναφέρει, ακόμα, ότι αυτή την πολιτική δεν την αντιπαλεύει η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ η πλειοψηφία στο Σύλλογο συνεχίζει να χτίζει «ενιαίο μέτωπο» με τη διοίκηση εκλιπαρώντας λύσεις, με επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα βοήθησαν στη μετάβαση του ΕΥΡΩ και στην ΟΝΕ. «Στον αντίποδα αυτής της τακτικής το ΠΑΜΕ και η ΕΣΑΚ, που ενημερώνει με ανακοινώσεις και περιοδείες, αλλά και δρα με κινητοποιήσεις κάθε μορφής σε καθημερινή βάση», τονίζει.

Σχετικά με την επιχειρησιακή και κλαδική σύμβαση, υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, στο οποίο θα προτείνει άμεσα στάση και συγκέντρωση στο κεντρικό υποκατάστημα με Γενική Συνέλευση και προειδοποιητικό μαζικό διάβημα στη διοίκηση της Τράπεζας.

Καταγγέλλει ακόμα τη διοίκηση του Συλλόγου για καθυστέρηση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, αρνούμενη την πρόταση της παράταξης να ξεκινήσει η διαδικασία από τον περασμένο Οκτώβρη. Επισημαίνει, ακόμα, ότι θα προσπαθήσει να σπάσει τη λογική του 2,5% και 3,5% αυξήσεις, που στην ΟΤΟΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, αποφάσισαν πάλι να διεκδικήσουν. «Η σύμβαση, όπως συνηθίζει η ηγεσία της ΟΤΟΕ, θα καταλήξει πολύ αργότερα, ίσως και το καλοκαίρι...», επισημαίνει και προσθέτει ότι έχει προτείνει αύξηση στις 250.000 στο πρώτο κλιμάκιο, με αναλογική αύξηση και των υπολοίπων κλιμακίων και άλλες βελτιωτικές ρυθμίσεις μετά από συνελεύσεις στη βάση των εργαζομένων.

Τέλος, σημειώνει ότι με τη στάση της διοίκησης του Συλλόγου «επιβεβαιώνεται ότι η μόνη κερδισμένη είναι η εργοδοσία, τη στιγμή που συνεχώς μειώνεται το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων - συνταξιούχων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μήνυμα αντεπίθεσης

Τη Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση του σωματείου στα γραφεία του ΕΚΑ

Οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, αλλά και οι συνέπειες από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα, «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, κάνει όλο και πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Η επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου από τη Βουλή, έδωσε άλλο αέρα στην εργοδοσία».

«Σήμερα έχει γίνει πιο ξεκάθαρος, συνεχίζει το Σωματείο, ο ρόλος της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και των πολυεθνικών, που έχουν αποφασίσει να δώσουν τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση, σχεδιάζοντας τον κοινωνικό διάλογο».

«Οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ανέδειξαν τη συνένοχη στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ μαζί και της ελληνικής για τις ανθρωποσφαγές».

Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι «με το μαζικό αγώνα μας σήμερα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, οργανώνοντας την αντίσταση και την αντεπίθεση των εργαζομένων, σε κάθε χώρο δουλιάς με αγωνιστικό πλαίσιο δράσης που θα υπερασπίζει και θα διεκδικεί τη διεύρυνση των κατακτήσεών μας».

Αναιτιολόγητη απόλυση

Ως αναιτιολόγητη, αντεργατική και κατάφωρα αντισυμβατική καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της, την απόλυση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση του εργασιακού του δικαιώματος. Η Ενωση χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη γενικότερα τη στάση και την τακτική της διεύθυνσης της εν λόγω εφημερίδας στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Υπενθυμίζει δε, προς τη διεύθυνση της εν λόγω εφημερίδας ότι «ο σεβασμός στην ενημέρωση απαιτεί πρωτίστως σεβασμό των ανθρώπων που την υπηρετούν».

EKA
Εξαρση της εργοδοτικής τρομοκρατίας

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης των εργοδοτών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και την ακύρωση δύο πρόσφατων απολύσεων συνδικαλιστών, ζητάει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και τον υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαπα.

Στην επιστολή, η διοίκηση του ΕΚΑ διαπιστώνει τον τελευταίο καιρό «την αύξηση των κρουσμάτων τρομοκρατίας και απολύσεων εκλεγμένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων ως αποτέλεσμα του γενικότερου κλίματος τρομοκρατίας που η εργοδοσία έχει εξαπολύσει σε βάρος των εργαζομένων».

Ενδεικτικά αναφέρει την απόλυση του Χ. Καραβά,γενικός γραμματέας του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών, από το εργοστάσιο της ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ και του Η. Μαγγανιά, προέδρου του Σωματείου εργαζομένων SPIDEX, από την εταιρία.

Η διοίκηση του ΕΚΑ επισημαίνει τέλος την ευθύνη του υπουργείου για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και ενθαρρύνουν την αποθράσυνση της εργοδοσίας και της καταπάτησης των νόμων και κάθε έννοιας δικαίου εκ μέρους των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ