ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Στη μάχη με νεανική ορμή

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου μέσα σε κλίμα ομοφωνίας για νέους αγώνες για το ασφαλιστικό και τα συνταξιουχικά δικαιώματα

Από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Σε θερμό και αγωνιστικό κλίμα άρχισε χτες και συνεχίζεται και σήμερα το 16ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Από το λόγο των συνέδρων επιβεβαιώθηκε ο ταξικός προσανατολισμός και η ανάγκη «σκληρών, ασταμάτητων, ενωτικών αγώνων» ενάντια στην αντεργατική, αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Την πρώτη μέρα εκλέχτηκε προεδρείο και εφορευτική επιτροπή. Η συμμετοχή στο προεδρείο ενός 93χρονου «μπέμπη», όπως τον χαρακτήρισαν, δείχνει ότι παρά τα χρόνια οι «ασπρομάλληδες» δεν το βάζουν κάτω! Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής της απερχόμενης διοίκησης. Το λόγο πήρε, πρώτα, ο πρόεδρός της, Δ. Μαυροδόγλου. Ανάμεσα στ' άλλα αναφέρθηκε στην επιδείνωση της θέσης των συνταξιούχων. Ενδεικτικά:

  • Από τους 850.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, το 67% παίρνει σύνταξη 60.000 δρχ. με 117.670 δρχ... Οι χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οι πενιχρές αυξήσεις είναι πολύ πιο κάτω της ακρίβειας και του πραγματικού πληθωρισμού. Μόνο τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξήθηκαν μέχρι 30%.
  • Το επίδομα θέρμανσης δίνεται επιλεκτικά (όσοι παίρνουν ΕΚΑΣ), ενώ η αύξηση του πετρελαίου ξεπέρασε το 50%.
  • Η υγειονομική περίθαλψη του ΙΚΑ δεν αρκεί και αναγκάζει τους συνταξιούχους να πληρώσουν από την τσέπη τους άλλους γιατρούς και φάρμακα.
  • Οι πενιχρές συντάξεις υπόκεινται σε ειδική κράτηση (1%-5%), το γνωστό ΛΑΦΚΑ.
  • Προβλήματα δημιουργούνται για μεγάλους και άρρωστους συνταξιούχους με την πληρωμή των συντάξεων από τις Τράπεζες.

Υπογραμμίστηκε η αγωνιστική, ταξική, δράση της Ομοσπονδίας με τις κινητοποιήσεις και με τη συμμετοχή στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία των συνταξιουχικών οργανώσεων ενάντια στην αντεργατική -αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση. Τέλος επισημάνθηκαν τα προβλήματα από τη μετατροπή των ΚΑΠΗ σε γκέτο ορισμένων δημάρχων, από τα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ (ξεπερνούν τα 1,3 τρισ.), από το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.

Το «αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Μαυρίκος. Επισήμανε την επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικοασφαλιστικό, αναφέροντας ότι «η μελέτη των Βρετανών θα δοθεί σε λίγες μέρες στη δημοσιότητα, όχι για να σωθεί, αλλά για να κατεδαφιστεί το ασφαλιστικό. Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό του ύψους των συντάξεων, στα όρια ηλικίας, στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, στην απαλλαγή της εργοδοσίας από τα ασφάλιστρα». Τόνισε την ετοιμότητα του ΠΑΜΕ για αντίδραση και οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς «στις 14 Μάρτη, παραμονή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, είναι το συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό». Τέλος υπογράμμισε τη συναινετική και συμβιβαστική στάση της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χ. Τριάντης, στο χαιρετισμό του τόνισε «την αναγκαιότητα της στιγμής, ενός μεγάλου λαϊκού δημοκρατικού μετώπου αντίστασης». Ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και «οικοδεσπότης», έδωσε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν, με οδηγό τις εμπειρίες και τους αγώνες των συνταξιούχων. «Κάθε μέρα στα εργοτάξια, στα γιαπιά θ' αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε να μας πάρουν, ν' ανατρέψουν, ό,τι έχει κατακτηθεί» είπε.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν «απόμαχοι» της δουλιάς απ' όλη τη χώρα, συγκλίνοντας στην ανάγκη ταξικού, αγωνιστικού, ενωτικού αγώνα, για να μην περάσουν οι αντεργατικές, αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με την εκλογή των οργάνων της Ομοσπονδίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ταλαιπωρία για τον κοινωνικό τουρισμό

Η αλλαγή του συστήματος αιτήσεων, αλλά και πληρωμής των καταλυμάτων, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους δικαιούχους

Μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται αυτές τις μέρες στα γραφεία της Υπηρεσίας της Εργατικής Εστίας Θεσσαλονίκης, που είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού. Ατέλειωτες σειρές δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού στριμώχνονται καθημερινά στις σκάλες και μέχρι την είσοδο του κτιρίου, περιμένοντας ώρες να έρθει η σειρά τους να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο. Η ταλαιπωρία αυτή των δικαιούχων του Οργανισμού θα συνεχιστεί μέχρι και τις 28 Φλεβάρη που λήγει η προθεσμία προσέλευσης των δικαιούχων για αίτηση εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού.

Η ταλαιπωρία όμως δε σταματά στις 28 Φλεβάρη. Φέτος το πράγμα έχει και συνέχεια, μια και άλλαξε ο τρόπος διάθεσης των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού. Ενώ μέχρι τώρα όταν οι δικαιούχοι παρουσιάζονταν στις αρχές του χρόνου με τα δικαιολογητικά τους στην Εργατική Εστία παραλάβαιναν τα εισιτήριά τους και με τον τρόπο αυτό είχε επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο εξυπηρέτησης των δικαιούχων, με το σύστημα της προσέλευσης κατά αλφαβητική σειρά, από φέτος, η διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις Περιφερειακές Επιτροπές, άλλαξε το σύστημα, προσθέτοντας κι άλλη ταλαιπωρία στους δικαιούχους.

Τώρα για να πάρει ένας δικαιούχος εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού πρέπει να στριμωχτεί μία σχεδόν μέρα με τα δικαιολογητικά του για να μπορέσει να υποβάλει αίτηση και να εγγραφεί στον κατάλογο των αποδεκτών. Στη συνέχεια πρέπει να ψάξει να κλείσει κάποιο ξενοδοχείο για τις διακοπές της οικογένειάς του, να καταβάλλει την προκαταβολή και τη διαφορά της χρέωσης του ξενοδοχείου από τα χρήματα που δικαιούται να πάρει από την ΕΕ, να πάρει απόδειξη και μετά να προσέλθει με την απόδειξη στα γραφεία της ΕΕ για να εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται.

Πρέπει δηλαδή για όλες αυτές τις διαδικασίες ο δικαιούχος να ξοδεύσει άλλη μία μέρα τουλάχιστο και να υποστεί αφάνταστη ταλαιπωρία και εκνευρισμό. Με το νέο αυτό σύστημα δεν αυξάνεται μόνο η ταλαιπωρία του κόσμου και ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Οι δικαιούχοι έχουν και επιπρόσθετο κόστος, αφού τώρα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν προκαταβολικά τα ξενοδοχεία, μήνες πριν από τις διακοπές τους και να εισπράττουν στη συνέχεια τα χρήματα, ενώ προηγούμενα έπαιρναν αμέσως τα εισιτήρια και δε χρειάζονταν να πληρώσουν τη διαφορά στα ξενοδοχεία, παρά μόνο μετά το τέλος των διακοπών τους.

Πέρα από τις δυσκολίες αυτές όμως, το νέο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση στους υπαλλήλους της Εστίας, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο αυτόν τον κόσμο και αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο πολλοί δικαιούχοι να κουράζονται και να φεύγουν μετά από ώρες αναμονής, χάνοντας έτσι τη σειρά τους και τα εισιτήρια που δικαιούνται.

Αντεργατικές περικοπές

Τη σημασία της κατάργησης παροχών της Εργατικής Εστίας με βάση το νόμο 2874, επισημαίνει ο συνδικαλιστής Π. Αρβανιτίδης

Ο τελευταίος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης, ο 2874/2000, δεν προβλέπει μονάχα σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά επιπλέον και σημαντικές περικοπές κοινωνικών παροχών. Τέτοιες είναι οι παροχές προς εργαζόμενους και φοιτητές της Εργατικής Εστίας, της οποίας οι πόροι προέρχονται από εισφορές των ίδιων των εργαζόμενων!

«Ολες αυτές οι περικοπές, επισημαίνει ο Παύλος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στην Περιφερειακή Επιτροπή Ν. Θεσσαλονίκης της Εργατικής Εστίας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, εντάσσονται στην κυβερνητική πολιτική που στόχο έχει να περικόψει όλες τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και μάλιστα όχι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από ταμεία που σ' αυτά συνεισφέρουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Αυτά είναι τα αγαθά της μετα-ΟΝΕ εποχής».

Ο νόμος αυτός που υποτίθεται ότι θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση σαν μέσο για παραπέρα περικοπές κοινωνικών παροχών, με εισήγηση μάλιστα της ΕΕ χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις Περιφερειακές Επιτροπές. Καταργούνται έτσι το εφάπαξ επίδομα γάμου και το ειδικό επίδομα - δώρο στους αριστούχους φοιτητές.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι το φοιτητικό επίδομα - δώρο καταργείται με το πρόσχημα της δημιουργίας βρεφονηπειακών σταθμών! «Αν θέλουν να δημιουργήσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπογράμμισε ο Παύλος Αρβανιτίδης, μπορούν κάλλιστα να αυξήσουν τα κονδύλια για αυτό το σκοπό και όχι να κόβουν άλλες παροχές. Αλλωστε το φοιτητικό επίδομα στο Νομό Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια και οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού».

Οι περικοπές που σημειώνει ο Παύλος Αρβανιτίδης καθορίζονται από τις παραγράφους 9 και 10 του Ν.2874 ο οποίος περιέχει και άλλες επιβαρύνσεις των εργαζόμενων αφού καθορίζει και επιπλέον εισφορά των εργαζομένων για απόκτηση των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού.

ΠΑΜΕ για γλέντι και χορό!

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει λαϊκό γλέντι, το Σάββατο 3 του Μάρτη στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα» (Νίκαια) με ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα. Η τιμή συμμετοχής είναι 7.000 δρχ. το άτομο και περιλαμβάνει το φαγητό και το κρασί. Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ 3301.842, 3301.847 και 3833.786.

Ολομέλεια της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Κάλεσμα σε όλα τα μέλη της, απευθύνει η ΕΣΑΚ Τραπεζών, να πάρουν μέρος στην Ολομέλειά της με θέμα: «Ασφαλιστικό και Δράση της παράταξης», τη Δευτέρα 12 του Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ