ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις και συνεχόμενες συζητήσεις

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν κατά διαδηλωτών

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν κατά διαδηλωτών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Σκληρές πολύωρες μάχες μαίνονταν, χτες, στην παλαιστινιακή αυτόνομη πόλη της Ραμάλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν οι συνομιλίες ανάμεσα στον νέο πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στον απερχόμενο Εχούντ Μπαράκ, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, για άλλη μια μέρα, απέφυγε τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι των παλαιστινιακών πόλεων κατακλύστηκαν από χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά του Σαρόν.

Στη Ραμάλα, η διαδήλωση χιλιάδων Παλαιστινίων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κατευθύνθηκε προς το ισραηλινό φυλάκιο στην περίμετρο της πόλης. Ακολούθησε πετροπόλεμος, που γρήγορα έλαβε διαστάσεις μάχης, καθώς ένοπλοι Παλαιστίνιοι απάντησαν με όπλα στα αληθινά πυρά που άρχισε να χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 40 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους από αληθινά πυρά, καθώς και ένας Βέλγος φωτορεπόρτερ του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Gamma». Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιστινιακές πηγές, η μάχη συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούσαν, εκτός από όπλα μεγάλου διαμετρήματος, και πυρά από τεθωρακισμένα.

Ραμάλα: Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και χτες, με τουλάχιστον δύο νεκρούς

Associated Press

Ραμάλα: Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και χτες, με τουλάχιστον δύο νεκρούς
Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν και στην πόλη της Χεβρώνα, όπου ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κατά του εβραϊκού οικισμού. Δεν υπήρχαν, μέχρι χτες το βράδυ, πληροφορίες για τραυματίες από τις συγκρούσεις της Χεβρώνα. Στο μεταξύ, νωρίς χτες το πρωί τερματίστηκε η σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους και στον ισραηλινό στρατό, ανάμεσα στην αραβική πόλη Ελ Μπιρέχ και τον εποικισμό Πσαγκότ, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρότατες ζημιές από τους ισραηλινούς όλμους τα κτίρια της γερμανικής ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης και του παλαιστινιακού Ερυθρού Σταυρού.

«Ημέρα οργής», όμως, χτες και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Σαρόν, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Σε συγκρούσεις που ξέσπασαν, κοντά στον εβραϊκό εποικισμό, Κφαρ Νταρόμ, σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιος. Για κλιμάκωση της Ιντιφάντα, όμως, εκτός από τις δύο ισλαμιστικές οργανώσεις, μίλησε και ο ηγέτης της Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Μπαργκουτί υπογράμμιζε, από τη Ραμάλα, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διαπραγμάτευσης με τον Αριέλ Σαρόν, γι' αυτό και ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο».

Ενώ τα Αυτόνομα Εδάφη φλέγονταν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αραφάτ φέρεται, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, να επαναδιατύπωσε την επιθυμία του για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ ο Σαρόν δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης, αλλά με βασική προϋπόθεση τον τερματισμό της βίας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη συνομιλία, αλλά όχι το περιεχόμενό της.

Διαβουλεύσεις και «γκρίνια»

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χτες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και παραιτηθείς από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ με τον Αριέλ Σαρόν. Θέμα, φυσικά, της συζήτησης, της οποίας το ακριβές περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό, οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στελέχη του Εργατικού Κόμματος, υπό ανωνυμία, δήλωναν ότι ο Μπαράκ ζήτησε λεπτομερές σχέδιο συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας από το Σαρόν, ως προϋπόθεση εξέτασης της πιθανότητας συνεργασίας. Από την άλλη, συνεργάτης του Σαρόν, επίσης υπό ανωνυμία, δήλωνε ότι προσφέρθηκε στον Μπαράκ η θέση του υπουργού Αμυνας. Νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Εντούτοις, εντείνεται η «γκρίνια» και ο διχασμός στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Χθες υπέβαλε την παραίτησή του, τόσο από το κόμμα όσο και από το βουλευτικό αξίωμα, ο στενός συνεργάτης του Μπαράκ, Ελί Γκόλντσμιθ, κατηγορώντας τα κομματικά στελέχη για «πισώπλατα μαχαιρώματα». Με παραίτηση απειλεί και από τις δύο αυτές ιδιότητές του και ο υπουργός Δικαιοσύνης της απερχόμενης κυβέρνησης Γιοσί Μπεϊλίν, γνωστός ως επικεφαλής της «αριστερής πτέρυγας» του Εργατικού Κόμματος, σε περίπτωση που συμφωνηθεί κυβερνητική σύμπραξη με τον Αριέλ Σαρόν. Την εικόνα διαλυμένου κόμματος συμπληρώνει η έναρξη της κούρσας για την ηγεσία του κόμματος, από την οποία παραιτήθηκε ο Εχούντ Μπαράκ, και όπου επικρατούν τα ονόματα, εκτός του Σιμόν Περές, του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαΐμ Ραμόν, του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου Αβραάμ Μπεργκ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί.

Διαχωρίζεται από τις προηγούμενες επιλογές η Ουάσιγκτον

Μέρα με την ημέρα, φαίνεται ότι αποσαφηνίζεται με αργά σταθερά βήματα, η νέα τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει απέναντι στο Μεσανατολικό η αμερικανική ηγεσία. Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δήλωνε, χτες, ότι «οι επιλογές, οι προτάσεις και οι τακτικές που επέλεξε ο Μπιλ Κλίντον όσον αφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αποχώρησαν μαζί του, αφού, ήδη, επανεκτιμάται ο διαπραγματευτικός ρόλος των ΗΠΑ, αλλά και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί από τους δύο εμπλεκομένους». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Γιάσερ Αραφάτ να «δώσει χρόνο στον Αριέλ Σαρόν να αποδείξει το αληθές των καλών του προθέσεων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Τα «σχέδια» της αμερικανικής διπλωματίας ενθουσίασαν τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική που επέλεξαν οι προκάτοχοί του και εξάρτησαν τόσο πολύ από τις ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους». Μάλιστα, ο Σαρόν προχώρησε περαιτέρω, ζητώντας από τη Ρωσία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, «χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις ΗΠΑ», εκτιμώντας ότι είναι πολύ καλύτερο η «Ρωσία να διαμεσολαβεί, παρά να είναι στο περιθώριο και να συντάσσεται με τον εχθρό».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνομιλίες, γύρος δεύτερος

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κολομβίας Αντρές Παστράνα και του ηγέτη των FARC-EP, Μανουέλ Μαρουλάντα

ΛΟΣ ΠΟΣΟΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ-

Αντρές Παστράνα και Μανουέλ Μαρουλάντα συνέχισαν χτες τις συνομιλίες

Associated Press

Αντρές Παστράνα και Μανουέλ Μαρουλάντα συνέχισαν χτες τις συνομιλίες
«Η νέα ώρα μηδέν για την Κολομβία», σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα της χώρας «Ελ Εσπεκταδόρ», δεν είναι άλλη από τις συνομιλίες που συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και κυρίως από την έκβαση αυτών, μεταξύ του Προέδρου της χώρας, Αντρές Παστράνα και του ηγέτη των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» -(FARC-EP), Μανουέλ Μαρουλάντα.

Στενοί προεδρικοί συνεργάτες σε δηλώσεις προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τόνισαν ότι η απόφαση του Παστράνα, να παραμείνει για μια ακόμη μέρα και κατά συνέπεια να διανυκτερεύσει εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που τον έλεγχο έχουν οι αντάρτες, ήταν μια «χειρονομία καλής θέληση εκ μέρους της κολομβιανής κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως να υπάρξει σύγκλιση τέτοια που να επιτρέψει τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου».

Χτες το πρωί, ο ίδιος ο Παστράνα προσερχόμενος στις συνομιλίες για δεύτερο 24ωρο, δήλωσε προς τα τοπικά μέσα που καλύπτουν τις συναντήσεις ότι οι προχτεσινές 8ωρες συνομιλίες με τον ηγέτη των FARC-EP ήταν εξαιρετικά «αποδοτικές» γι' αυτό αποφάσισε την παραμονή του και ότι προσέρχεται για το δεύτερο γύρο με αισιοδοξία. «Ολα θα κυλήσουν ομαλά. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο 46χρονος κεντροδεξιός πρόεδρος της Κολομβίας, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει όσον αφορά την πρόοδο των προσπαθειών αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας ή ακόμη και για αυτή, καθεαυτή την ατζέντα των διαβουλεύσεων με τον Μανουέλ Μαρουλάντα των συνομιλιών τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Παστράνα θα επέστρεφε αυθημερόν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, προσδοκώντας από τις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που θα ήταν ικανό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κολομβιανής κοινής γνώμης στην κυβέρνησή του.

Ανάλογο κλίμα επικρατούσε και από την πλευρά του Μανουέλ Μαρουλάντα, που ηγείται των «Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας», ο οποίος σε ανάλογες δηλώσεις προς τα μέσα δήλωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες, οι οποίες γίνονται στην πόλη Λος Πόσος, στη νότια Κολομβία σε μία «αποστρατιωτικοποιημένη» περιοχή έκτασης 42.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πάντως, η ακριβής τοποθεσία δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών των δύο πλευρών μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Η αναμέτρηση ανταρτικών και ένοπλων δυνάμεων στην Κολομβία διαρκεί 37 χρόνια και μόνον τα 10 τελευταία έχουν χαθεί εξαιτίας της 35.000 ζωές...

25 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να τρομοκρατεί

ΜΠΑΤΣΑΟΥ.- Η ινδική επαρχία Γκουτζαράτ συγκλονίστηκε χθες από πάνω από 10 νέες μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη των οποίων έφθασε τα 5,3 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα 25 άνθρωποι να τραυματιστούν, αναφέρουν τοπικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Από τους 25 τραυματίες, οι 15 ήταν κάτοικοι της πόλης Αχμενταμπάντ, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν και πήδηξαν από τα παράθυρα κτιρίων για να σωθούν από αυτό που νόμιζαν ότι ήταν ένας νέος ισχυρός σεισμός που θα έριχνε τις κατοικίες και τα γραφεία όπου βρίσκονταν, αναφέρει το πρακτορείο Press Trust of India.

Πάντως, πολλοί κάτοικοι αντιμετώπισαν με στωικότητα το νέο πλήγμα του Εγκέλαδου. Οπως ο 15χρονος Σουρές, ο οποίος βρήκε το κουράγιο να αστειευτεί. «Ζούμε σε σκηνές τώρα, οπότε δε διατρέχουμε κίνδυνο», είπε.

Το «καθάρισμα» των πόλεων που επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου συνεχίζεται από 24.000 στρατιώτες και συνεργεία οργανώσεων αρωγής. Ο επίσημος απολογισμός εξακολουθεί να κάνει λόγο για κάπου 17.000 νεκρούς,, ωστόσο οι αρχές παραδέχονται ότι τα θύματα είναι πάνω από 30.000.

Η κατάσταση των επιζώντων σεισμοπαθών παραμένει τραγική, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν για στέγη πλαστικά καλύμματα. Χθες, η ιατρική μονάδα 70 κλινών που είχε στήσει αποστολή του ισραηλινού στρατού έπαψε να λειτουργεί, αφού οι στρατιωτικοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό επιστρέφουν σπίτι τους. «Η αποστολή μας εκπληρώθηκε», είπε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ ανέφερε χθες ότι θα παράσχει βοήθεια 3 εκατ. δολαρίων στην ινδική κυβέρνηση, ώστε να στεγαστούν κάπου 40.000 σεισμοπαθείς της Γκουτζαράτ.

Οι αρχές της επαρχίας Γκουτζαράτ, αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας μιλούν για την «ανοικοδόμηση» στις πληγείσες πόλεις, ωστόσο το Associated Press παρατηρεί ότι αν η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα, τότε οι σεισμοπαθείς έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν: 12.000 ακόμη ζουν σε σκηνές στην Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν έχουν μόνιμη κατοικία και είναι άνεργοι...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δε θα επιτραπούν υιοθεσίες των 2,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω από τα 14 έτη που έχουν χάσει συγγενείς τους στο σεισμό, καθώς, όπως ανέφερε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί προηγουμένως η έρευνα, για να διακριβωθεί αν έχουν επιζώντες συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ