ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ελεγκτές της ΕΕ στα όρια Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το ενδεχόμενο αποστολής ελεγκτών της ΕΕ πλησίον της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μεταξύ Νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπαινίχθηκε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του Χ. Σολάνα στις Βρυξέλλες, το παραπάνω ζήτημα συζητήθηκε κατά τις συναντήσεις που είχε προχτές στο Βελιγράδι ο επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια με υψηλόβαθμους Γιουγκοσλάβους και Σέρβους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σολάνα, ο τελευταίος, όχι μόνον εξέφρασε την υποστήριξή του σ' αυτό το σχέδιο, αλλά και πρόσθεσε πως ο ακριβής αριθμός των ελεγκτών της ΕΕ που θα αναχωρήσουν για την κοιλάδα του Πρέσεβο «θα ανακοινωθεί συντόμως»...

Πάντως, το ενδεχόμενο αποστολής ελεγκτών της ΕΕ στη Νότια Σερβία και οι σχετικές δηλώσεις Χ. Σολάνα δεν επιβεβαιώθηκαν χτες από Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους.

«Συγκοινωνούντα δοχεία» Πρέσεβο και Μιτρόβιτσα, λέει ο Μίλο...

Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης «στη νότια Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο», τάχθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα (προχτές βράδυ) με τον Χαβιέ Σολάνα. Ο Αλβανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη νότια Σερβία, λέγοντας πως είναι η «μόνη ενδεικνυόμενη λύση», προσθέτοντας, μάλιστα, πως η κυβέρνησή του «θα εργαστεί και προς την κατεύθυνση πολιτικής λύσης στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα»...

Το ίδιο 24ωρο, ο αρχηγός του «Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης» Κοσσυφοπεδίου, Ρίζα Χαλίμι, χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» μία ενδεχόμενη έναρξη συνομιλιών για τη νότια Σερβία. Παράλληλα, όμως, ισχυρίστηκε πως τα αιτήματα των Αλβανών στο Πρέσεβο «θα έπρεπε να βασιστούν στο (ανεπίσημο) δημοψήφισμα του 1992», στο οποίο οι Αλβανοί ψήφισαν υπέρ της ενσωμάτωσης των νότιων σερβικών πόλεων Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς με το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση αλλαγής των συνόρων της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. «Οι δικές μας απόψεις είναι διαφορετικές από εκείνες του Βελιγραδίου, αλλά βαθμηδόν θα καλύψουμε το χάσμα και θα επιλύσουμε όποιες παρεξηγήσεις και παρεννοήσεις υπάρχουν», κατέληξε ο Χαλίμι, μιλώντας στο πρακτορείο ΜΠΕΤΑ.

Νέα επίθεση ανταρτών του UCPMB

Τέλος, χτες το πρωί, οι Αλβανοί αυτονομιστές του UCPMB «υπενθύμισαν» την παρουσία τους στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, εξαπολύοντας επίθεση με πυροβόλα όπλα κατά σερβικών δυνάμεων από το χωριό Λούτσανε, αλλά και από το χωριό Γκόρνια Σουσάγε.

Σύμφωνα με Γιουγκοσλάβους στρατιωτικούς αξιωματούχους, και στα δύο περιστατικά - και για πρώτη φορά εδώ και βδομάδες... - οι σερβικές και γιουγκοσλαβικές δυνάμεις απέφυγαν να ανταποδώσουν τα πυρά.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αποκαλύψεις για μυστικό πρόγραμμα ατομικών όπλων

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου έως το 1968, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας προσπαθούσαν - αρχικά με τη βοήθεια των Βρετανών... - να φτιάξουν τη δική τους ατομική βόμβα, αλλά και πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με πρόσχημα την ύπαρξη κομμουνιστικών καθεστώτων σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο βιβλίο του Αυστραλού ιστορικού δρ Γουέιν Ρέινολντ «Ο αγώνας της Αυστραλίας για την Ατομική Βόμβα», που παρουσιάστηκε χτες στην Καμπέρα, περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι φιλοδοξίες των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων της Αυστραλίας για πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα, που ήταν σε εξέλιξη έως τουλάχιστον το 1968, οπότε υπεγράφη η Συμφωνία Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων.

Το προκάλυμμα, υπό το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα της Καμπέρα, ήταν το συγκρότημα υδροηλεκτρικής ενέργειας «Σνόουι Μάουντενς». Σύμφωνα με τον δρ Ρέινολντ, ο βασικός συνεργάτης της Αυστραλίας στις πρώτες φάσεις του μυστικού προγράμματος ατομικής βόμβας ήταν η Βρετανία. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα στα κρατικά αρχεία της Μ. Βρετανίας, η ανεπίσημη αυτή συνεργασία διεκόπη, όταν η Βρετανία ανέπτυξε τα δικά της ατομικά όπλα στη διάρκεια της δεκαετίας του '50, οπότε - υπό την πίεση της Ουάσιγκτον - αποφάσισε να αποκλείσει την Αυστραλία από την παροχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

«Στα βρετανικά αρχεία βρήκα ανάγλυφο το δίλημμα μίας χώρας (Αυστραλία), που ήθελε απελπισμένα την ατομική βόμβα, που γνώριζε πόσο κρίσιμη ήταν η θέση δικών της ενεργειακών σταθμών, αλλά δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη προγράμματος ατομικών όπλων, δίχως τη βοήθεια της Βρετανίας», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο Αυστραλός ιστορικός.

Ο δρ Ρέινολντς επικαλέστηκε δήλωση του Αυστραλού υπουργού Εργων και Στέγης το 1949, Νέλσον Λέμον, ο οποίος, όταν πρωτοέφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το λεγόμενο ενεργειακό συγκρότημα «Σνόουι Μάουντενς», έλεγε πως «επρόκειτο για μία μεγάλη ευκαιρία, που θα απέτρεπε την αργοπορία της Αυστραλίας στον αγώνα ανάπτυξης ατομικής ενέργειας». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο δρ Ρέινολντς, το 1956, το βρετανικό πρόγραμμα ατομικών δοκιμών στη Μαραλίνγκα (κεντρική Αυστραλία), περιλάμβανε επιτυχείς πυρηνικές δοκιμές, μόνον που η κυβέρνηση της Καμπέρα δεν τις πληροφορήθηκε ποτέ...

Ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας αρκέστηκε να δηλώσει πως οι αποκαλύψεις του δρ Ρέινολντς «αφορούν ένα θέμα ιστορίας, που δε σχετίζεται με τη σημερινή αμυντική πολιτική»...

ΙΡΑΝ
Αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί κατά διαδηλωτών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε μεγάλο πάρκο της ιρανικής πρωτεύουσας, όταν άνδρες των δυνάμεων καταστολής, αλλά και μέλη της καθεστωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Basij προσπάθησαν να διαλύσουν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη ελευθεριών, τον αυταρχισμό και την καταπίεση του καθεστώτος της Τεχεράνης. Αφορμή της διαδήλωσης είναι η έναρξη των επίσημων δεκαήμερων εκδηλώσεων για την 22η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης.

Οι διαδηλωτές, με κύριο σύνθημά τους το «ελευθερία σκέψης για πάντα», δε δίστασαν να στραφούν και κατά του ισχυρού άνδρα της χώρας, του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεΐ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών, αρκετοί από τους οποίους φέρονται να είναι σοβαρά πληγωμένοι, και δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, είτε από τους αστυνομικούς είτε από τους παραστρατιωτικούς. Οι ιρανικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενόψει του εορταστικού δεκαημέρου.

ΗΠΑ
Απολύσεων χιονοστιβάδα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με εξοντωτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασιών σε αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς η οικονομία συνεχίζει την «ελεύθερή της πτώση» και μάλιστα καθώς φαίνεται χωρίς αλεξίπτωτο!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Μοτορόλα», η επιχείρηση θα προχωρήσει σε μείωση του 3% του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού της στον τομέα παραγωγής ημιαγωγών, μέσα σε αυτό το έτος. Οπως διευκρίνισε και ο πρόεδρος του Τμήματος Ημιαγωγών της «Μοτορόλα», Φρεντ Σλάπακ, οι απολύσεις αφορούν περί τους 4.000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενδέχεται να προχωρήσει η «Dell Computer Corp.», καθώς η υπ' αριθμόν ένα αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία προσωπικών υπολογιστών περικόπτει τις δαπάνες της ενόψει της μείωσης της ζήτησης, υποστήριζαν χτες διεθνείς αναλυτές, απηχώντας παρόμοιες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν σε δημοσίευμα στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Dell» αναζητά τρόπους να μειώσει τις δαπάνες της κατά 8% με 10%, γεγονός που εκτιμάται ότι η «Dell» ενδέχεται να απολύσει περί τους 3.000 εργαζομένους από τους 39.500 που συνολικά απασχολεί, αν και η «Wall Street Journal», επικαλούμενη υπαλλήλους της εταιρίας, ανεβάζει τον αριθμό σε 4.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ