ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Την Τετάρτη τα αγροτικά συλλαλητήρια

Μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στέλνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια, που θα γίνουν την Τετάρτη στις 11 π.μ. Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα στη νέα αγορά, στα Τρίκαλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ αγωνιστικός «πυρετός» επικρατεί και στη Μαγνησία.

Καθημερινά συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος πραγματοποιούν περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά της Θεσσαλίας, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, καταδεικνύοντας ως «ένοχο» για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει την αντιαγροτική πολιτική που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμά τους.

Ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής συζητήθηκε και σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων του Πηλίου, που έγινε χτες στον Αγροτικό Σύλλογο Ζαγοράς. Ανάλογη σύσκεψη θα γίνει αύριο το πρωί στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού.

Τα αιτήματα που θα προβάλουν για μια ακόμα φορά οι αγρότες της Θεσσαλίας αφορούν στα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ και της κυβέρνησης, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μειώνουν τις τιμές, δημιουργούν χρέη, οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση την ΑΤΕ και τον ΕΛΓΑ κ.ά.

Ειδικότερα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι, μεταξύ των άλλων:

  • Να επιστραφεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους βαμβακοπαραγωγούς 2000 - 2001 στους παραγωγούς των 100 στρεμμάτων ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα.
  • Να μην μπουν νέα περιοριστικά μέτρα στη βαμβακοκαλλιέργεια και να καταργηθούν τα προηγούμενα, αφού δεν έδωσαν λύσεις, αλλά δημιούργησαν προβλήματα.
  • Να μπει αίτημα στη νέα διαπραγμάτευση για το βαμβάκι από την ελληνική κυβέρνηση για αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης στο 1300 για τη χώρα μας.
  • Να καταργηθεί η περιφερειοποίηση της ποινής στα σιτηρά για να σταματήσει το πρόστιμο στους σιτοπαραγωγούς, που συνεχώς αυξάνει και γίνεται όλο μεγαλύτερο, αφού είναι αναγκασμένοι οι αγρότες ν' αυξάνουν την καλλιέργεια λόγω της μείωσης του βαμβακιού, που την τελευταία πενταετία μειώθηκαν κατά 220.000 στρέμματα.

Στις προκηρύξεις - καλέσματα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που συγκροτήθηκαν ανά νομό, επισημαίνεται ότι το μόνο «όπλο» που διαθέτουν οι αγρότες για την επίλυση των προβλημάτων τους είναι η ενωτική και αποφασιστική πάλη τους και μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν πολλά.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Το ίδιο «τροπάρι » ψευτιάς

Η τελική τιμή στο βαμβάκι δε φαίνεται να ξεπερνάει τις 300 δραχμές, αν δεν παρακρατηθεί το 40άρι, αλλά η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί την ανέβασαν κιόλας στα λόγια στις 340 δραχμές

Σε εικονικό «πλειστηριασμό» της τελικής τιμής βαμβακιού προχωρούν αυτό το διάστημα βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές. Διαδίδουν ψευδώς όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μεγάλη και κάποιοι έφτασαν να την ανεβάσουν στις 330 - 340 δραχμές. Η επιχείρηση αυτή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων δεν είναι καθόλου τυχαία και γίνεται φανερό ότι αποσκοπεί μόνο στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά των Θεσσαλών, που αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πραγματική τελική μέση τιμή στο βαμβάκι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 300 δραχμές και θα είναι ίδια περίπου με την τελική τιμή με αυτήν της παραγωγής του 1996. Ομως το υπουργείο Γεωργίας έδωσε το σύνθημα, ανακοινώνοντας ότι η τελική μέση τιμή θα είναι 311 δραχμές το κιλό και οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ άρχισαν την αυξάνουν όσο τους αρέσει. Ομως ακόμα και η... συγκρατημένη τιμή των 311 δραχμών, που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας, προέκυψε αφού υπολογίστηκε αυθαίρετα ως μέση τιμή του βαμβακιού που πουλήθηκε στα εκκοκκιστήρια την εμπορική περίοδο 2000-2001 το ποσό των 250 δραχμών. Σε αυτό προστέθηκαν κι άλλες 61 δραχμές που υπολογίζεται να είναι η επιστροφή της επιδότησης (πρώτη δόση 18,7 δρχ. και η δεύτερη δόση 42,5 δρχ.). Ομως η μέση πραγματική τιμή που πούλησαν οι βαμβακοπαραγωγοί δεν ξεπερνά τις 240 δραχμές και, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος, η τελική μέση τιμή μετά την εξόφληση της επιδότησης που θα γίνει το καλοκαίρι θα κυμανθεί το πολύ γύρω στις 295-296 δραχμές το κιλό.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή στο βαμβάκι φέτος εμφανίζεται συγκυριακά αυξημένη, λόγω της ανόδου του δολαρίου και επειδή οι αυξημένες διεθνείς τιμές είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του δεύτερου πλαφόν των 850.000 τόνων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι η παραγωγή του 2000, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, είναι κατά 6% μειωμένη σε σύγκριση με την παραγωγή του 1999. Το οριστικό ύψος της εθνικής παραγωγής μαζί με την προσαρμογή βάρους έφτασε τους 1.273.000 τόνους, ενώ όπως αναφέρεται η τελική παραγωγή της Ισπανίας είναι 350.000 τόνοι.

Η παραπάνω κατάσταση σημαίνει εκτός των άλλων ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνουν και φέτος βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας που φτάνει τις 90 δραχμές το κιλό και το συνολικό ποσό του προστίμου κυμαίνεται γύρω στα 115 δισ. δραχμές. Επιπρόσθετα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κερδίζει και χρήματα από τα 770 εκατ. ευρώ που είναι το χρηματικό πλαφόν για την κοινοτική χρηματοδότηση στο βαμβάκι. Πράγμα που καταμαρτυρούν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι ολικές δημοσιονομικές δαπάνες θα είναι κατώτερες των 770 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν ενδιαφέρονται βέβαια για την ουσία του θέματος και τη στήριξη των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται μόνο στο πώς θα κοροϊδέψουν τους βαμβακοπαραγωγούς για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο υπουργός Γεωργίας έλεγε προεκλογικά ότι η τελική τιμή για την παραγωγή βαμβακιού του 1999 θα είναι 285 δραχμές το κιλό. Φέτος όμως τον διαψεύδουν τα ίδια τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος και του υπουργείου Γεωργίας, που καταγράφουν μια μέση τιμή για το 1999 220 δραχμές το κιλό. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να βρίσκονται φέτος σε επαγρύπνηση, γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει σκόπιμα σε εκκρεμότητα το προεκλογικό 40άρι του 1999 και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να το πάρει πίσω. Οπότε η τελική τιμή που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί θα είναι μικρότερη κι από τις 260 δραχμές το κιλό.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Εξευτελιστικές τιμές με ευθύνη της κυβέρνησης

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Με την ανοχή της κυβέρνησης, καταστρατηγείται ο κανονισμός για την καταβολή ελάχιστης τιμής για τα συμπύρηνα ροδάκινα, οι παραγωγοί παίρνουν εξευτελιστικές τιμές, αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας, αντί να παρέμβει, κατηγορεί όσους ζητούν λύση ως «υπονομευτές» του δίκαιου των αγροτών.

Χθες στη Βουλή ο Ε. Αργύρης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και αυτοί που διαμαρτύρονται «κατασυκοφαντούν το προϊόν και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα».

Ο υφυπουργός είπε ότι φέτος έγινε για πρώτη φορά μία συμφωνία γύρω από το θέμα της απορρόφησης του ροδάκινου με τη συμμετοχή των βιομηχάνων, των μεταποιητών και των πραγματικών παραγωγών. Η ελάχιστη τιμή, είπε, ήταν στις 95 δρχ. και η ποσότητα που θα τύχει επιδότησης είναι 240.000 τόνοι.

Για προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας, κατηγόρησε τον υφυπουργό ο Α. Τζέκης, λέγοντας ότι οι πραγματικοί αγρότες, οι παραγωγοί των συμπύρηνων ροδάκινων πληρώνονται μόνο με 50 δρχ. και όχι με τις 95 που τους οφείλονται, με βάση τον κανονισμό της ΕΕ. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση, είπε, για τη συμφωνία αυτή, η οποία «έβαλε βρόχο στο λαιμό των παραγωγών». Μάλιστα, ο βουλευτής κατέθεσε και σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση οφείλει, όσες ποσότητες απορρόφησαν οι μεταποιητές να πληρώσει την ελάχιστη τιμή των 96,66 δρχ.

«Δεν μπορούμε, κατέληξε, να κλείσουμε τα μάτια σε μία τέτοια απάτη, σε μία τέτοια κοροϊδία σε βάρος της πλειοψηφίας των ροδακινοπαραγωγών, σε μία περιοχή, μάλιστα, που είναι μονοκαλλιέργεια».

ΟΑΣ ΑΡΤΑΣ
Αγωνιστικός φραγμός στην αντιαγροτική πολιτική

Κάλεσμα να αντιδράσουν και να αντισταθούν στην άθλια κατάσταση που έχουν περιέλθει χιλιάδες αγροτικές οικογένειες με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, σε όλους τους αγρότες του νομού. Τους καλεί δε να συμμετέχουν μαζικά στους αγροτικούς συλλόγους, για να γίνουν τα όργανα εκείνα που θα μπουν φραγμός και εμπόδιο στα απάνθρωπα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΟΑΣ Αρτας:

  • Καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αντιαγροτική της πολιτική που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
  • Μέμφεται την ομάδα παραγωγών που αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα και συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαια χυμοποίησης των πορτοκαλιών στις εξευτελιστικές τιμές των 8 και 10 δραχμών το κιλό.
  • Επισημαίνει ότι τα εσπεριδοειδή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, μεγάλες ποσότητες σαπίζουν αδιάθετες στα περιβόλια, ενώ οι τιμές των βιομηχανιών χυμοποίησης και οι επιδοτήσεις της ΕΕ στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

«Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αντί να μεγαλώνουν, μικραίνουν. Οι ακάλυπτες επιταγές και η ασυδοσία των εμπόρων μεσαζόντων και βιομηχάνων έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι τιμές των μέσων συντελεστών παραγωγής δεν ελέγχονται από κανέναν και η αισχροκέρδεια αυτών που τα παράγουν και τα διακινούν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», τονίζει η ΟΑΣ Αρτας και καταλήγει με την επισήμανση ότι τα τέλη συνυπευθυνότητας και οι ποσοστώσεις στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για βελτίωση, έστω και στο ελάχιστο, των εισοδημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ