ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποφασιστικά στη δράση από τα κάτω

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 21 Φλεβάρη προγραμματίζουν οχτώ ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας προχωρούν οχτώ ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, κόντρα «στην αδράνεια της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ», αλλά και στη «συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ». Επίσης, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί όλες τις ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα να αποφασίσουν εκείνη την ημέρα κινητοποιήσεις.

Σε σχετική απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ τονίζεται ότι «απαιτείται αποφασιστικός αγώνας και συντονισμός της δράσης των ΕΛΜΕ από τα "κάτω" με αποφάσεις ΓΣ, δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και μαζικές διαδικασίες σε κοινό βηματισμό με τους μαθητές, που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, με τους φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς που αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τη μόρφωση των παιδιών τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική».

Μάλιστα, απαντώντας στο ερώτημα «γιατί τώρα, γιατί εμείς» τονίζεται: «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από την απόφαση των ΕΛΜΕ να συντονίσουν τα βήματά τους, ξεπερνώντας το τέλμα και την αδράνεια. Οι εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ που αποφασίσαμε και προχωρούμε στο συντονισμό της δράσης μας, θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, με πνεύμα συσπείρωσης και ενότητας, πρέπει να δρα αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και δυναμικά τα προβλήματα που το αφορούν».

«Τα δικαιώματά μας στο στόχαστρο», επισημαίνεται στην απόφαση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η πολιτική επιδιώκει να «πάρει πίσω» όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, όπως το συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικά, εργασιακά, 8ωρο, μονιμότητα, εκπαιδευτικά δικαιώματα. Αναφέρονται, επίσης, και στην επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια - δωρεάν εκπαίδευση, σημειώνοντας τον ταξικό επιλεκτικό χαρακτήρα του Λυκείου, στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ στα οποία σπρώχνονται οι μαθητές, καθώς και στην άνθηση των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η αντιδραστική μεταρρύθμιση απλώνεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη συνεχή υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, την εμπορευματοποίηση και την υποταγή των ΑΕΙ - ΤΕΙ στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Βέβαια «στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών», επισημαίνεται και αυτά εκφράστηκαν με την κατάργηση της επετηρίδας, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, τη μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών, την επιβολή του «κώδικα δεοντολογίας των ΔΥ», την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, τις ανατροπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ξεπεράσει το σκόπελο του κοινωνικού διαλόγου και να διεκδικήσει το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων του με μαζικό, ενωτικό και αποφασιστικό αγώνα», τονίζεται.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΕΚ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά βήματα θα προχωρήσει η ΟμάδαΠρωτοβουλίας Απλήρωτων Εκπαιδευτικών των ΙΕΚ Νομού Λασιθίου - Κρήτης, μια και το οξύ πρόβλημα της μακρόχρονης καθυστέρησης των δεδουλευμένων ωρών έχει δημιουργήσει - εκτός από τα αυτονόητα - μια σειρά σοβαρών ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Ομάδας την περασμένη βδομάδα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, έγινε ενημέρωση και απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης της Ομάδας. Εκεί συζητήθηκαν, εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων ωρών, διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως η ασφαλιστική κάλυψη, οι βεβαιώσεις αποδοχών (τις οποίες θα κληθούν να παραλάβουν και θα αναφέρονται εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα).

Οπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας, η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ από μέρους του ΟΕΕΚ, μέσω των νόμιμων εκπροσώπων του - διευθυντών των Δημοσίων ΙΕΚ του νομού - τους αφήνει ακάλυπτους ασφαλιστικά. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στερηθούν πολλοί από μας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους παρέχει το ΙΚΑ, επειδή δεν αγοράστηκαν και δεν επικολλήθηκαν τα ένσημα στις καρτέλες τους, αλλά και να χάσουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όσοι το δικαιούνται», υπογραμμίζουν οι απλήρωτοι καθηγητές. Ενώ για την έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών αναφέρουν ότι «θα κληθούμε να δηλώσουμε εισοδήματα πλασματικά και θα φορολογηθούμε για εισοδήματα που δε λάβαμε».

Σχετικά με τη διακήρυξη της Μπολώνιας και τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για αναβάθμιση των ΤΕΕ, οι καθηγητές των Δημοσίων ΙΕΚ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των ΙΕΚ, τα οποία θα οδηγηθούν σε κατάργηση. «Θεωρούμε ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών των δεδουλευμένων μας αποτελούν μέρος ενός δρομολογημένου σχεδίου του υπουργείου, που έχει απώτερο σκοπό το μαρασμό και το κλείσιμο σε τελική φάση των δημοσίων ΙΕΚ».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας, με βάση όλα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποφάσισε στη Γενική Συνέλευση να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας τους στο ΙΚΑ, να μην παραλάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών με εισοδήματα υψηλότερα από αυτά τα οποία εισέπραξαν. Στην περίπτωση που θα υποχρεωθούν από το νόμο να τα παραλάβουν, θα καταγγείλουν τα πλασματικά εισοδήματα στα αρμόδια φορολογικά όργανα του κράτους. Ακόμη, η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της σε όλη την Κρήτη, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί επαφές με εκπαιδευτές δημοσίων ΙΕΚ στους υπόλοιπους νομούς του νησιού, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Απάντηση στην ποινικοποίηση του αγώνα

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια τη Δευτέρα από εκπαιδευτικούς φορείς

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων καλεί τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 9 το πρωί, τους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και πολίτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς εκείνη τη μέρα δικάζονται εννέα εργαζόμενοι, φοιτητές και αδιόριστοι, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στα Πατήσια, τον Ιούνη του 1998.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά να σταματήσουν όλες οι ανακρίσεις και δίκες σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, να παραγραφούν όλες οι καταδικαστικές σε βάρος τους αποφάσεις, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κλπ. Καλεί, δε, τους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, φοιτητές και πολίτες της Αθήνας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους, με την παρουσία τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η ΔΟΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ο οποίος έχει κηρύξει και 3ωρη στάση εργασίας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παιδεία και ειδικότερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διοργανώνουν η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φλώρινας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής (Ακαδημία). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου και βουλευτής του ΚΚΕ.

  • «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο, την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Προσχολική Αγωγή» είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 του Φλεβάρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης). Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Πλειάδες» και διοργανώνεται από την ΚΟΒ Παιδείας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Εφυγε» ο Θ. Φαλάγγης

«Εφυγε», χτες από κοντά μας ο σ. Θανάσης Φαλάγγης, εκπαιδευτικός, σε ηλικία μόλις 33 χρονών, ο οποίος έπασχε από χρόνια ανίατη ασθένεια.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί, στην Πλατάνα Ψαχνών Εύβοιας. Ο σ. Θανάσης, χρόνια οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ, έγινε μέλος του Κόμματος το 1998 και μέσα από την ΚΟΒ Παιδείας, δραστηριοποιούνταν στο χώρο των δασκάλων, παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή της σύντομης ζωής τους για την εκπλήρωση των ιδανικών και στόχων του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τα αιτήματα του αγώνα

Οι εκπαιδευτικοί που συντονίζονται γύρω από τις αποφάσεις των ΓΣ των ΕΛΜΕ διεκδικούν:

  • Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640.
  • 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.
  • Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους.
  • Αποσύνδεση του σχολείου από το σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων σε Β` και Γ` Λυκείου και των κατευθύνσεων, επαναφορά των μετεξεταστέων.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με κατάργηση των ΤΕΕ και των ΙΕΚ.
  • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 20.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς από αυτήν.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις (αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες οι απώλειες του μισθού τα τελευταία χρόνια είναι 30%). Ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
  • Γνήσιες και ουσιαστικές ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, με αποδοχές στο 90% του τελευταίου μισθού).
  • Οχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση (Απρόσκοπτη υπηρεσιακή εξέλιξη - Επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού - Περιοδική ετήσια επιμόρφωση, με ευθύνη των ΑΕΙ και απαλλαγή από τα διοικητικά καθήκοντα).
  • Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές όλους τους μήνες του χρόνου (εργασιακά, μισθολογικά). Ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Κατάργηση του αυταρχικού ΔΥ Κώδικα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ