ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Πρόθυμοι να... βοηθήσουν τώρα οι Αμερικανοί!

Ασφαλίτες παρακολουθούσαν κινητοποίηση των ΕΒΕ στην Πάτρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την... εμπιστοσύνη του για την ικανότητα της Ελλάδας να διοργανώσει μια επιτυχημένη και ασφαλή Ολυμπιάδα, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη χώρα μας εμπειρία και βοήθεια. Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά από το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι ΗΠΑ μέσω δημοσιευμάτων αμερικανικών εφημερίδων ή δηλώσεων πρώην αξιωματούχων τους, που αφορούσαν στην «τρομοκρατία» στην Ελλάδα, και το καινούριο που πρόσθεσαν ήταν η... προθυμία των ΗΠΑ για προσφορά «βοήθειας» στον αγώνα ενάντια στην «τρομοκρατία»

«Είμαι βέβαιος ότι οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια», τόνισε ο Κ. Πάουελ, και πρόσθεσε: «Εχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να το πετύχουν». Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να «βοηθήσουν» την Ελλάδα για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός.

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε εμείς για να τους βοηθήσουμε, με την εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν, ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορούμε να δώσουμε θα την προσφέρουμε στην ελληνική κυβέρνηση».

Νέα επεισόδια στο σίριαλ

Συνέχεια στο σίριαλ της «τρομοκρατίας», με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Στρ. Στρατήγης. Με συνέντευξή του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ονόμασε ως πιθανό επόμενο στόχο τρομοκρατικής επίθεσης την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είχε δεχτεί απειλές κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Οργανωτική Επιτροπή. «Προβεβλημένα πρόσωπα, όπως οι εκάστοτε πρόεδροι του "2004", και ενδεχομένως άλλα μέλη, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν στόχους», είπε ο Στρ. Στρατήγης σε συνέντευξή του και ανέφερε ότι δέχτηκε «κάποια τηλεφωνήματα και αργότερα κάποιος μου διαβίβασε ότι είχε την πληροφορία ότι ενδεχομένως να ήμουν ένας στόχος».

Ακόμα, ο Στρ. Στρατήγης επιβεβαίωσε τις συχνές επαφές που είχε με στελέχη της ΔΟΕ για το θέμα της τρομοκρατίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να αφαιρέσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ελλάδα, «παρόλο που αν τελείως υποθετικά μας τους αφαιρούσαν, η πιο πιστευτή δικαιολογία θα ήταν "η αφρούρητη Ελλάς"», όπως είπε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Στρατήγη ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, δήλωσε ότι «η συνέχιση αυτής της συζήτησης δεν εξυπηρετεί. Η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα προστασίας για τη Γ. Αγγελοπούλου, είπε πως «οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλιά τους».

Παρακολουθούσαν κινητοποίηση επαγγελματοβιοτεχνών!

Την παρουσία ασφαλιτών στην απεργιακή κινητοποίηση της 16ης του Γενάρη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ηΔΗΚΕΒΕ Πάτρας. Το περιστατικό είχε μεν συμβεί τότε, αλλά η διοίκηση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ του Νομού Αχαΐας πήρε απόφαση για να καταγγείλει το συμβάν μόλις... προχτές. Κι αυτό μετά από πιέσεις της ΔΗΚΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, τη μέρα της απεργίας η περιφρούρηση των ταξιτζήδων, που συμμετείχαν στην απεργία συμπαράστασης στους εργαζόμενους της βιομηχανίας «Κρητικός», εντόπισε άνδρα της Ασφάλειας να προσπαθεί να «ψαρέψει» πληροφορίες από τους απεργούς. Ο δράστης δεν ήταν μόνος του, αλλά είχε και συνεργό σε αυτή του την προσπάθεια. Τελικά οι εργαζόμενοι τούς απομάκρυναν.

Η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ Πάτρας αναφέρει: «Στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Αχαΐας, ομόφωνα καταδικάστηκε η παρουσία ασφαλιτών στην απεργιακή συγκέντρωση των ΕΒΕ στις 16/1/01.

Η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αφού το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν ανησυχητικά παρόμοια κρούσματα σε εκδηλώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Η ένταση του αυταρχισμού, ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών, η τρομοκρατία, είναι αποτέλεσμα "των μέτρων" που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και για να προλάβει την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων.

Φαίνεται ότι ανησύχησε ιδιαίτερα η κυβέρνηση και τα επιτελεία της με την πετυχημένη παλλαϊκή απεργιακή κινητοποίηση της 16/1/01, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και νομίζει ότι με τέτοια "μέτρα" θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των ΕΒΕ. Γι' αυτό προχωρά με ιδιαίτερη σπουδή και στην ψήφιση του "τρομονόμου" κατ' εντολήν της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τον οποίο θέλει ακριβώς να αντιμετωπίσει την ίδια την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Για όλα αυτά η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αρκέστηκε να στείλει μια έγγραφη διαμαρτυρία στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και μάλιστα με καθυστέρηση ενός μήνα αφού είχε τεθεί το θέμα από τη ΔΗΚΕΒΕ από τις 16/1/01».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μήτρα της τρομοκρατίας η πολιτική και οι μηχανισμοί των ΗΠΑ

Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις παραγόντων των ΗΠΑ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «9.84» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οπως υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για δήλωση αμερικανικών παραγόντων. Πρόκειται για επίσημη στάση των ΗΠΑ, δεν εννοώ το λαό. Είναι η αμερικανική ηγεσία, παλιά και νέα, η οποία θέλει αυτή τη στιγμή να έχει μια ελληνοαμερικανική συμφωνία για το ζήτημα της τρομοκρατίας, που θα της δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει νόμιμα και άμεσα στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μέσω του μηχανισμού της τρομοκρατίας, γιατί έτσι και αλλιώς παρεμβαίνει».

«Ολη αυτή η επίθεση γίνεται γι' αυτό το λόγο» κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα. «Μπορεί να μπαίνουν και κύκλοι που θέλουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν κάπου αλλού. Εμείς θα το πούμε για άλλη μια φορά καθαρά: Μια από τις μήτρες της τρομοκρατίας είναι η αμερικανική πολιτική και οι αμερικανικοί μηχανισμοί, όχι γενικά και μόνο η πολιτική. Επομένως, άμα θέλουν να βρουν, αυτούς που λένε τρομοκράτες, ας πάνε να τους βρουν στις δικές τους υπηρεσίες. Και στους, ενδεχομένως, έμμισθους που έχουν σε όλες τις χώρες. Πάρα πολλές φορές έχουμε πει ότι δε βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα οι εγκέφαλοι αυτής της υπόθεσης».

ΚΙΛΚΙΣ
Εφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης για τη φοιτήτρια

Εφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Κιλκίς, που καταδίκασε (σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος) νεαρή φοιτήτρια για επίθεση στο αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, έχει ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών. Η 23χρονη Καλιάνθη Αγγελιόγλου είχε πιαστεί το 1999 από την Αστυνομία, γιατί είχε τοποθετήσει σακούλα με 15 γκαζάκια στη δεύτερη πόρτα του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Ενα από τα γκαζάκια έσκασε με αποτέλεσμα να προκληθούν περιορισμένες ζημιές.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε την επίθεση ερασιτεχνική και αθώωσε τη φοιτήτρια για όλα τα κακουργήματα που αντιμετώπιζε. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή. Δηλαδή, ποινή μόνο για την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών σε βαθμό πλημμελήματος.

Η υπόθεση αυτή περιλαμβάνονταν στις αμερικανικές εκθέσεις για την τρομοκρατία στη χώρα μας, ως... σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια. Φαίνεται από τη δικαστική απόφαση δυσαρεστήθηκαν οι αμερικανικές αρχές και τώρα, που έχουν ανακινήσει το θέμα της πάταξης της λεγόμενης τρομοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση με το στόμα του Τηλ. Χυτήρη δήλωσε ξερά ότι κατά της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση.

Συγκεκριμένα ο Τ. Χυτήρης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που χαρακτήριζε την απόφαση του δικαστηρίου «περίπου αθωωτική», έσπευσε να δηλώσει ότι «κατά της απόφασης έχει ήδη ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα Εφετών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ