ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Eurokinissi

Στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, αναφέρεται σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υποβλήθηκε από το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο δημιούργησε ασφυκτικές κι επικίνδυνες καταστάσεις στο Θριάσιο και άλλες μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, εξαιτίας των τοξικών στοιχείων του νέφους (διοξίνες, φουράνια κ.ά.), που για μέρες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σοβαρές, αφού οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, στην τεράστια πλειοψηφία τους εργατικά - λαϊκά στρώματα, εισπνέουν επί μέρες τις εκπεμπόμενες διοξίνες και άλλους τοξικούς αέριους ρύπους. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος να περάσουν οι ρύποι αυτοί και στη διατροφική αλυσίδα.

Αν και είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, αυτή τη φορά κυβέρνηση και Περιφέρεια ολιγώρησαν δραματικά για την κατάσβεσή της και δεν την αντιμετώπισαν με επιχωμάτωση, όπως στο παρελθόν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια, αν και ξέρουν ότι η επιχωμάτωση είναι καλύτερη μέθοδος και πρακτική, που επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα, δεν το έπραξαν και για οικονομικούς λόγους, ενισχύοντας την ανησυχία και το φόβο ότι, σε καταστάσεις σοβαρού κίνδυνου πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.

Αποδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επαρκούς προσωπικού και μέσων, έλλειψη διαδικασιών και υποδομών, σχεδίου εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λπ. Αποδεικνύεται, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασύμβατη με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Οτι ακόμη και αυτή η χρήσιμη μέθοδος της ανακύκλωσης μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, όταν υποτάσσεται στο κέρδος του καπιταλιστή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Γιατί δεν πάρθηκαν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, την προστασία της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση των βραχυ-μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων;

- Ποια απαραίτητα μέτρα, σχέδια και έλεγχοι θα ληφθούν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για την προστασία του περιβάλλοντος; Για την καταγραφή ως βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα, συσκευασιών (ΒΕΑΣ) των υλικών που έχουν ολοκληρωτικά ή ένα μέρος τους καεί, σε σχέση και με το αν έχουν περιληφθεί στα αποτελέσματα δράσης της "Γενικής Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ" και με ποιο οικονομικό αντίτιμο υπέρ της εταιρείας ανακύκλωσης και την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και καμίας νέας αδειοδότησης στο Θριάσιο Πεδίο».

ΙΛΙΟΝ
Δικάζονται αύριο στελέχη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη»

Για αύριο, Πέμπτη 18 Ιούνη, είναι προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που παραπέμπονται στο δικαστήριο μετά από αναληθή μήνυση γονέα. Η μήνυση αφορούσε αρχικά τα μέλη της ΚΝΕ για εξόρμηση που έκαναν έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και κατά της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη με κοινή τους ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ έχουν τονίσει, μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Με απαράδεκτη προθυμία η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθήνας στρέφεται, για μια ακόμη φορά, κατά νεολαίων κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έσπευσε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά τριών μελών της ΚΝΕ, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας την αναληθή μήνυση γονέα για δήθεν "συκοφαντική δυσφήμιση", όταν το Σεπτέμβρη του 2013, οι τρεις κομμουνιστές διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου (...) Επιπλέον, επεκτείνει με προκλητικό τρόπο τις κατηγορίες και σε βάρος του διευθυντή και του αρχισυντάκτη του "Ριζοσπάστη", γιατί η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε ανακοίνωση της ΚΝΕ που καταδίκαζε τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ από την Αστυνομία, μετά τη μήνυση του ίδιου γονέα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες, που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση της νεολαίας και τη συκοφάντηση των πρωτοπόρων αγωνιστών της, των μελών της ΚΝΕ. Τη δράση της ΚΝΕ και την επαφή της με τη νεολαία, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, δε θα τη σταματήσει καμία απαράδεκτη και χοντροκομμένη προσπάθεια ποινικοποίησης. Αντίθετα, η ΚΝΕ θα δυναμώσει κι άλλο τους δεσμούς της με τους νέους των λαϊκών οικογενειών, θα συζητήσει πλατιά τις θέσεις της Οργάνωσης με χιλιάδες νέους και νέες. Καλούμε τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τους φορείς της νεολαίας, τους γονείς να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα πέσουν στο κενό για μια ακόμη φορά».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
«Νέο» σχέδιο που έχει βάση το προηγούμενο του 2011

Τη συνέχιση - στην ουσία - της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, που εισάγει ο νέος Ενιαίος Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, επιβεβαίωσε χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Αξονες του νέου σχεδιασμού είναι, μεταξύ άλλων: Η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, η επανεξέταση όλων των σχεδίων ΣΔΙΤ που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα. Ο υπουργός μιλώντας για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είπε ότι «προσωπικά δεν έχω καμία εμμονή. Αυτό όμως που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα ΣΔΙΤ, είναι έργα που παραβιάζουν τη βασική αρχή ακόμα και του καπιταλισμού, τον ανταγωνισμό. Αλλά μπορούν βέβαια οι δήμοι να προχωρήσουν σε συμπράξεις».

Αυτή η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων στους δήμους και οι εργασιακές σχέσεις που θα επικρατήσουν για τους εργαζόμενους που αναμένεται να προσληφθούν στηλιτεύτηκαν τόσο από τον κομμουνιστή δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, όσο και από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Συγκεκριμένα, ο Κ. Πελετίδης τόνισε πως χρειάζεται υποδομή, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση, μακριά όμως από ανταποδοτικότητα.

Η Ελπ. Παντελάκη, αφού κατέθεσε 10σέλιδο κείμενο για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε ότι παρά την τοποθέτηση του υπουργού για δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμάτων, «είναι ίδιο με τη βάση του προηγούμενου σχεδίου του 2011». Ανέφερε πως «εμείς, όταν μιλάμε για δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμάτων, μιλάμε για 100% δημόσιο, που όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος, θα υπάρχει προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί οι 16.000 εργαζόμενοι που λέτε, δε θα είναι ούτε οκταμηνίτες που θα ανακυκλώνονται αλλά θα είναι σταθερής απασχόλησης. Το κριτήριο θα είναι οι λαϊκές ανάγκες, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «βασική επιδίωξη από το σχεδιασμό είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου» και ανέφερε ότι «το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η υλοποίηση και του νέου σχεδιασμού, φορτώνεται στη λαϊκή οικογένεια με τετραπλή αφαίμαξη. Εχουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθεμα της ιδιωτικοποίησης, μπαίνει ένας κόσμος να εργάζεται με ομηρία και λέτε ότι σε πέντε μήνες από την ισχύ του παρόντος, πρέπει να εφαρμοστούν, κάτι που είναι εξωπραγματικό».

Πανελλαδική στάση εργασίας χτες στους ΟΤΑ

Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ΔΑΣ ΟΤΑ συμμετείχε στην κινητοποίηση διεκδικώντας: Κατάργηση όλων των νόμων που προωθούν τις ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους. Να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων καθώς και καμία άλλη υπηρεσία των δήμων. Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χρηματοδότηση των δήμων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη φορολόγηση του κεφαλαίου, για να μπορούν να λειτουργούν και να καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Στην Αθήνα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ έκαναν προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία συμμετείχε το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Ακολούθησε πορεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε με το γγ του υπουργείου, Κ. Πουλάκη.

Οπως αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, σε σχετικό Δελτίο Τύπου η ΔΑΣ ΟΤΑ «Ολα παραπέμπονται για την ηγεσία του υπουργείου στην εξέλιξη που θα έχει η διαπραγμάτευση και η συμφωνία της κυβέρνησης για την οποία "οι εργαζόμενοι να εύχονται να πάνε όλα καλά"! Καλούμε τους συναδέλφους να βάλουν στην άκρη και τις αυταπάτες και τους εκφοβισμούς και να συνεχίζουν να οργανώνουν την πάλη σε κάθε Δήμο κόντρα στα νέα μνημόνια».

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας και το σωματείο καθαριότητας του Δήμου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Φωτιά στην Ουρανούπολη

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες η επιχείρηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσει η φωτιά που εκδηλώθηκε, νωρίς το μεσημέρι, σε δασική έκταση, κοντά στην παραλία Κομίτσας, μεταξύ Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Δεν είχαν απειληθεί κατοικημένες περιοχές, ούτε και το κάμπινγκ που υπάρχει στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ