ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

Από την προηγούμενη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ε. Αϊντε (στο κέντρο) με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί
Από την προηγούμενη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ε. Αϊντε (στο κέντρο) με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ.--

Νέα επίσημη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο επανέναρξης των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ -που ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα παρακολουθούν στενά- και αλληλεπιδρούν με την όξυνση των ανταγωνισμών σε μια «εύφλεκτη» περιοχή.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε επρόκειτο να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ενώ οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, φέρονταν να είχαν σχεδόν ετοιμάσει την αξιολόγηση «συγκλίσεων» και «αποκλίσεων» που σήμερα θα υπέβαλαν στην επίσημη συνάντηση, για να αξιοποιηθεί για τη συνέχεια.

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό επισπεύδονται, σε μια περίοδο που καθημερινές είναι και οι εξελίξεις γύρω από τη διασφάλιση όλο και πιο ευνοϊκού «περιβάλλοντος» για τους επενδυτές στην Κύπρο επιτάχυνσης μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, αύξησης «φορολογικών κινήτρων» για τις επιχειρήσεις κτλ.

Στο πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει απευθείας σε ιδιώτες ορισμένα τμήματα του λιμανιού στη Λεμεσό (απ' όπου πρόσφατα Αναστασιάδης - Ακιντζί έστειλαν μήνυμα «ενότητας» παρακολουθώντας μαζί θέατρο). Μεταξύ άλλων, σε «στρατηγικό επενδυτή» θα δοθεί ένας εμπορευματικός σταθμός πολλαπλών χρήσεων. Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε σχετικά: «Αν κάποιος δει το χάρτη της περιοχής μας πιο προσεκτικά και σε βάθος χρόνου, θα παρατηρήσει ότι σε όλο το μήκος της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής υπάρχουν φιλόδοξα λιμάνια που προχωρούν σε επιθετικές συνεργασίες, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν μερίδιο. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απουσιάσουμε από αυτό το "ξαναμοίρασμα της πίτας". Θα είμαστε όχι απλώς παρόντες, αλλά πρωταγωνιστές. Το λιμάνι της Λεμεσού εκσυγχρονίζεται, ώστε να μετατραπεί σε μια πύλη ανάπτυξης για το μέλλον. Η Κύπρος μας οφείλει να είναι ανταγωνιστική...».

«Ενδιαφέρον» και από το Ισραήλ

Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό δεν παρέλειψε να εκφράσει και το Ισραήλ, στην προχτεσινή επίσημη επίσκεψη που ο Ν. Αναστασιάδης πραγματοποίησε στη χώρα και συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Στη διάρκεια των διμερών επαφών, επιβεβαιώθηκε ότι η Λευκωσία επιλέγει να εμπλακεί όλο και βαθύτερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που μαίνονται στην περιοχή, με επίκεντρο και την «ενεργειακή ασφάλεια», τη διάνοιξη δηλαδή ενεργειακών διαδρόμων τροφοδοσίας μεγάλων αγορών (όπως η ευρωπαϊκή) και μονοπωλίων, για τον έλεγχο των οποίων κοντράρονται ισχυροί όμιλοι.

Ετσι, σύμφωνα με χτεσινά κυπριακά δημοσιεύματα, Αναστασιάδης και Νετανιάχου συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, αλλά και μεταξύ άλλων να εξεταστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και η μεταφορά του στην Ευρώπη (μέσω καλωδίου που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα). Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές φέρονται να συζήτησαν την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προγραμμάτων, αλλά και τη δημιουργία ατμοπλοϊκών γραμμών.

Ανησυχητική για τους λαούς είναι και η περιπλοκή των «παζαριών» στο Μεσανατολικό, στα οποία επίσης η Λευκωσία διεκδικεί να παίξει «ρόλο», αφού φέρεται έτοιμη να μεσολαβήσει, ώστε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να παρουσιάσει σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις θέσεις του Τελ Αβίβ (ενώ φυσικά θα συνεχίζει την απαράδεκτη κατοχή και τη βάναυση τρομοκρατία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού). Μάλιστα, κυπριακά ΜΜΕ εμφάνισαν τον Αναστασιάδη να έχει αναλάβει και ρόλο «αγγελιοφόρου», μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό.

  • Στα Κατεχόμενα, στην ηγεσία του «αριστερού» Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος (ΡΤΚ) αναδείχτηκε ξανά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το ΡΤΚ είναι σήμερα η βασική συνιστώσα της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων

Η τουρκική αστική τάξη προβληματίζεται μήπως δεν κατορθώσει να επιδράσει καθοριστικά στις ευρύτερες διεργασίες που επιταχύνονται στην περιοχή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ανησυχία που προκαλούν στην τουρκική αστική τάξη οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η χτεσινή επισήμανση που επέλεξε να κάνει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει» την εμφάνιση κάποιας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - δυνητικά απειλητικής οντότητας στη Συρία. Σημειώνοντας όλο νόημα ότι «μερικές φορές υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προτεραιοτήτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και αυτών των δυνάμεων» (που συγκροτούν το διεθνή Συνασπισμό που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση» του "Ισλαμικού Κράτους"») και «μερικές φορές ταιριάζουν», ο Αρίντς υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα περιφερειακά, αλλά και εντός των συνόρων της, για να εγγυηθεί την εσωτερική και την εξωτερική της ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Αρίντς - ο οποίος προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μετά από προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - εξέφρασε την ανησυχία της τουρκικής πλευράς για τις προσπάθειες που φέρονται να αναπτύσσουν διάφορες κουρδικές ομάδες της Συρίας, για να «ενοποιήσουν» τις περιοχές τους. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα δημιουργούσε τετελεσμένα «απειλητικά» για τις σημερινές «ισορροπίες» και στην Τουρκία, όπου επίσης κατοικούν εκατομμύρια Κούρδοι. Μάλιστα, στις πρόσφατες εκλογές φάνηκε ότι στο εσωτερικό των Κούρδων της Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ως προς το ποια πολιτική δύναμη θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με το οποίο αυτό το τμήμα του πληθυσμού συνδέεται και σ' αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι ενισχύθηκε το HDP (που ουσιαστικά εκπροσωπεί και το PKK στις συνομιλίες του με την τουρκική κυβέρνηση).

«Οι άνθρωποι στις βομβαρδισμένες περιοχές εκκαθαρίζονται εθνικά από τους PYD και τους YPG, όπως και από το "Ισλαμικό Κράτος". Αυτές είναι περίεργες σχέσεις και συμμαχίες. Βλέπουμε ενδείξεις μιας επιχείρησης που εξελίσσεται ως φόρμουλα για να ενοποιηθούν περιοχές», ισχυρίστηκε ο Αρίντς, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του συνασπισμού για τον κίνδυνο δημογραφικής «εκκαθάρισης και την τοποθέτηση ορισμένων στοιχείων» από τους YPG και τους PYD μετά τους βομβαρδισμούς.

Η συνεδρίαση του (προσωρινού) υπουργικού συμβουλίου έγινε εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών, μετά την οποία θα συγκληθεί σε Σώμα η νέα Βουλή και ο Πρόεδρος της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι επαφές συνεχίζονται και παρασκηνιακά, ενώ είναι φανερό ότι κάθε αστική πολιτική δύναμη (καταρχήν από τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή) αναζητά την τακτική που θα της προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς τις συμμαχίες που θα επιλέξει, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την Τουρκία να ηλεκτροδότησε την πόλη Ταλ Αμπιαντ την περίοδο που βρισκόταν εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο του «ΙΚ».

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αμεσος ο κίνδυνος λιμοκτονίας για 250.000 παιδιά

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Τον κώδωνα κινδύνου για την τύχη 250.000 παιδιών που απειλούνται με θάνατο από την πείνα στο Νότιο Σουδάν, έκρουσε χτες ο πρώην ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη χώρα, Τόμπι Λάνζερ.

«Ενα παιδί στα τρία υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό και 250.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα» υπογραμμίζει ο Λάνζερ σε έκθεσή του, προσθέτοντας ότι στο μισό Νότιο Σουδάν, τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού των 12.000.000 χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα και ότι περίπου 4.500.000 άλλοι δε γνωρίζουν εάν θα έχουν την επόμενη μέρα τη δυνατότητα ακόμη και για ένα πιάτο φαΐ...

Απηύθυνε, έτσι, δραματική έκκληση σε ξένες χώρες για τη συγκέντρωση 1.063.000.000 δολαρίων, τονίζοντας ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα από το Δεκέμβρη του 2013 ως σήμερα έχει ρημάξει τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και τις ισχνές υποδομές σε κάθε τομέα ζωής. Τόνισε ότι ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες βδομάδες, βασικά χαρακτηριστικά των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό του Νοτιοσουδανού Προέδρου Σάλβα Κιίρ και τους μισθοφόρους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ είναι οι εκτεταμένες λεηλασίες και εμπρησμοί κατοικιών, η καταστροφή νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, η ισοπέδωση σχολείων, αλλά και η ρύπανση υδροφόρων οριζόντων στις εμπόλεμες ζώνες.

Η δραματική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν σχετίζεται με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη χώρα (που οδήγησαν και στη διχοτόμηση) και με το τεράστιο ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων και πολυεθνικών για τον πετρελαϊκό και άλλο ορυκτό πλούτο της χώρας. Χτες, πάντως, η Αφρικανική Ενωση, που συσπειρώνει αστικά καθεστώτα της περιοχής, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει και να επιβάλει «κυρώσεις» σε βάρος των επικεφαλής των εμπόλεμων πλευρών.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Τους 48 έφτασαν οι πρόσφυγες που πέθαναν στη Σαχάρα

ΝΙΑΜΕΪ.--

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα θύματα μεταξύ μεταναστών που πεθαίνουν από δίψα, διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα από το Νίγηρα της Δυτικής Αφρικής ως τις ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο, με στόχο την άφιξή τους σε πλούσια ευρωπαϊκή χώρα με την προσμονή μιας καλύτερης τύχης.

Οι αρχές του Νίγηρα ανέβασαν το συνολικό αριθμό των νεκρών Αφρικανών οικονομικών προσφύγων θυμάτων σε 48 καθώς χτες εντόπισαν και άλλα 30 πτώματα. Το περασμένο 48ωρο είχαν βρει τα πρώτα 18 πτώματα άτυχων προσφύγων που πέθαναν την περασμένη βδομάδα από δίψα έπειτα από σφοδρή αμμοθύελλα σε έρημο της βορειοανατολικής περιοχής Αγκαντέζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ