ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Εισηγείται άρση της ασυλίας του Σ. Ζαριανόπουλου

Στο στόχαστρο η πολιτική και συνδικαλιστική δράση, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατηγορείται για συμμετοχή σε παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ στην ΕΡΤ3, το 2010

Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και από αυτήν την απόφαση, για το χαρακτήρα της ΕΕ και όσους την εξωραΐζουν, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και από αυτήν την απόφαση, για το χαρακτήρα της ΕΕ και όσους την εξωραΐζουν, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τη χτεσινή απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου να προτείνει στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου:

«Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου αποφάσισε σήμερα (σ.σ. χτες) να προτείνει η αρμόδια Επιτροπή προς την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έπειτα από το αίτημα των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών, προκειμένου να δικαστεί για τις σαθρές κατηγορίες "της παράνομης βίας και διατάραξης οικιακής ειρήνης". Ετσι ονόμασαν την παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ στην ΕΡΤ3, στις 4-3-2010, για τη συστηματική απόκρυψη των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Παρά το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή, απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία τον πολιτικό χαρακτήρα της ποινικής δίωξης εναντίον του, που στο πρόσωπό του στοχεύει την πολιτική δράση του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, η Επιτροπή, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση, έκρινε ότι "δεν υφίστανται υπόνοιες ότι η δίωξη ασκείται με σκοπό να παρακωλυθεί η πολιτική δραστηριότητά του". Κι αυτό τη στιγμή που τόσο οι γραπτές δηλώσεις των δημοσιογράφων - παρουσιαστών του δελτίου ειδήσεων, όσο και το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, στις 4-3-2010, που προβλήθηκε στην Επιτροπή, ήταν ατράνταχτη απόδειξη ότι η παράσταση διαμαρτυρίας και η ανάγνωση ολιγόλεπτου απεργιακού δελτίου έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των δημοσιογράφων, χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του σταθμού.

Δεν περιμέναμε βέβαια το Ευρωκοινοβούλιο να αντιταχθεί στην ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Το αντιδραστικό αυτό όργανο της ΕΕ πρωτοστατεί μαζί με τους άλλους "θεσμούς" της ιμπεριαλιστικής αυτής ένωσης του κεφαλαίου και τις αστικές κυβερνήσεις στην άγρια επίθεση ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού σε όλα τα κράτη-μέλη της.

Ο λαός μπορεί να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα για το χαρακτήρα της ΕΕ, τα όργανά της και όσους την εξωραΐζουν και πασχίζουν με όλα τα μέσα να τον κρατάνε δεμένο στα αντιλαϊκά δεσμά της. Οι ανυπόστατες κατηγορίες και οι διώξεις σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ θα πέσουν στο κενό».

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια για νέα ΝΑΤΟική βάση

Αύριο, Πέμπτη, οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης σε κάποιο απ' αυτά. Με πρωτοβουλία φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος αλυσίδα κινητοποιήσεων θα ξεδιπλωθεί σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο.

Συγκεκριμένα:

-- Στη Λέσβο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

-- Στη Λήμνο, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

-- Στη Σάμο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

-- Στην Ικαρία, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

-- Στη Ρόδο, οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη, και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 19/6, με συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στο Ακταίον.

-- Στην Κάλυμνο, στην κεντρική πλατεία, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 7.30 μ.μ.

-- Στην Κω, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καζούλη.

  • Με κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου και η Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, σε «μια ανθρώπινη αντιιμπεριαλιστική - φιλειρηνική αλυσίδα από τη Λήμνο ως το Καστελόριζο που θα βροντοφωνάξει:

-- Οχι στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο.

-- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ.

-- Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

-- STOP στα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ για βάση θανάτου στην περιοχή μας».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Συνεχίζεται η προσπάθεια συσκότισης

Με την κατάθεση του πρώην γγ της ΕΛΣΤΑΤ, Μ. Κοντοπυράκη, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια. Από τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ (που ταυτόχρονα επιδιώκει να υπερασπίσει τις κυβερνήσεις της), φάνηκε η προσπάθεια να εμφανιστεί η χάλκευση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ της περιόδου 2009-2010 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ως αίτιο για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, συσκοτίζοντας το γεγονός ότι και αυτές οι πρακτικές αξιοποιήθηκαν στην πραγματικότητα για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και των μέτρων που είχε ανάγκη για να ξεπεράσει την κρίση του.

Για παράδειγμα, τέθηκαν ερωτήσεις όπως αν οι μεγάλες «διακυμάνσεις του ελλείμματος που παρουσίαζαν τότε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διογκώθηκαν έτσι, για να υπαχθεί η χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης;» και άλλα παρόμοια.

Ο Μ. Κοντοπυράκης ανέφερε ότι «είχα και εγώ προσωπικά ερωτήματα για τα στοιχεία, αν υπήρχε διόγκωση ή όχι. Αν δεχτούμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος που είχε τα στοιχεία του 2009 είχε πει για ελλείμματα της τάξεως του 10%, ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος το είπε σε μένα το Σεπτέμβρη του 2009, γεννάται το ερώτημα γιατί το Μάρτη του 2010 ήταν 13,5%; Κάθε χρόνο το Μάρτη, δίνουμε στη Eurostat το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια, τον επόμενο Σεπτέμβρη, δίνουμε το τελικό. Αυτό κάνουν όλα τα κράτη-μέλη. Η διαφορά στο έλλειμμα μεταξύ Μάρτη και Οκτώβρη μπορεί να είναι το πολύ ένα με δύο δέκατα της μονάδας. Το να αυξηθεί και να πάει στο 15,5% σε αυτό το διάστημα είναι πρωτάκουστο, εφόσον υπήρχε και η επικύρωση των στοιχείων τον Απρίλη. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο μονάδες διαφορά στο έλλειμμα του 2009 τον Οκτώβρη. Αυτό μου δημιούργησε ερωτήματα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως και να 'χει, η ακρόασή του στην Επιτροπή δεν έχει νόημα, επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009 έγιναν τον Απρίλη του 2010, ενώ ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία τέλη Οκτώβρη του 2009.

Είπε ακόμα ότι με την εναλλαγή της κυβέρνησης από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου του είχε δηλώσει ότι «θα αλλάξει τα στοιχεία που θα σταλούν στη Eurostat» και πρόσθεσε πως του κήρυξε τον πόλεμο προκειμένου να παραιτηθεί, αν και η Eurostat είχε δηλώσει προς τον Μ. Κοντοπυράκη ότι ήθελε να τον κρατήσει στη θέση του. Η διαδικασία της ακρόασης διακόπηκε, όταν ο Μ. Κοντοπυράκης αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Στη χτεσινή συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να καταθέσει και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Σιγή ιχθύος» για όσα συζήτησαν με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού. Η συνάντηση στο υπουργείο κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και από πλευράς της κυβέρνησης έγινε προσπάθεια να μη διαρρεύσει τίποτε προς τα έξω σχετικά με όσα συζητήθηκαν.

Ο ίδιος ο Αμερικανός αρκέστηκε να κάνει μια δήλωση σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 4), όπως επίσης να παρατηρήσει ότι ήταν «μία πολύ καλή συνάντηση», κατά την οποία συζητήθηκαν «πολλά θέματα» και «κυρίως οι εξελίξεις στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, οι «εξελίξεις στην περιοχή» αναφέρονται στην κατάσταση σε όλο το τόξο, από τη Μαύρη Θάλασσα, έως τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το οποίο έχει αναδειχτεί σε πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγωγών Ενέργειας, αγορών και διαύλων. Αντιπαραθέσεις, όπου η εγχώρια αστική τάξη θέλει να παίξει ενεργό ρόλο, εμπλέκοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε όφελος φυσικά του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε λίγες μέρες μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, καθώς και στο φόντο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Θέματα ΝΑΤΟ στη συνάντηση με τον Νορβηγό αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων

Θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ καθώς και «θέματα ασφάλειας» Βορείου και Νοτίου Ευρώπης, όπως καθορίζονται από τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συζήτησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνάντησή του με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας, ναύαρχο Haakon Bruun-Hanssen, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ