ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να δοθούν τώρα και στο ακέραιο οι συντάξεις

Μαζική διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας

Οι συνταξιούχοι συγκεντρωμένοι έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας
Οι συνταξιούχοι συγκεντρωμένοι έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας
Να καταβληθεί άμεσα το σύνολο των συντάξεων και να ανοίξουν όσα καταστήματα τραπεζών χρειάζονται, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι, απαίτησαν με τη χτεσινή μαζική παράσταση διαμαρτυρίας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι και εκατοντάδες μέλη των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ ΟΑΕΕ κατήγγειλαν την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι εδώ και τρεις μέρες και απαίτησαν την άμεση και πλήρη καταβολή των συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός».

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και ζήτησε η συνάντηση να γίνει αύριο Παρασκευή, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδας οι συνταξιούχοι ενημερώθηκαν ότι απουσίαζαν ο διοικητής και οι υποδιοικητές. Οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν ότι το αίτημά τους «να ανοίξουν όλες οι τράπεζες και να καταβληθούν όλες οι συντάξεις» πρέπει να υλοποιηθεί τώρα, γιατί με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλυφθούν βασικές ανάγκες.

Ολα τα λεφτά εδώ και τώρα!

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το μήνυμα που τους στέλνουμε να το ακούσουν καλά. Ας αφήσουν τις τράπεζες ανοιχτές ακόμα και το Σάββατο για να πάρει τη σύνταξή του ο κόσμος, ολόκληρη όμως. Ζητούμε να καταβληθούν οι συντάξεις, που είναι δικά μας χρήματα. Δεν είναι κεφάλαιο οι συντάξεις να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Είναι χρήματα που δουλεύτηκαν σκληρά, με αίμα, για να πληρώνονται τώρα τα φάρμακα, τα νοσοκομεία, να πληρώνονται τα άνεργα παιδιά από το πενιχρό μας εισόδημα και τα εγγόνια μας.

Να δοθούν τώρα οι συντάξεις στο ακέραιο, χωρίς καμιά περικοπή. Δεν διαπραγματευόμαστε περικοπές. Αν θέλουν να βάλουν capital control, να το βάλουν σε αυτούς που τα στέλνουν στο εξωτερικό. Ο συνταξιούχος θα τα πάει για φάρμακα και για ψωμί, δεν τα δίνει στις λίστες Λαγκάρντ και στις διεθνείς τράπεζες. Εμείς οι συνταξιούχοι δίνουμε μήνυμα αντίστασης και στις νέες γενιές, να μη φοβηθούν, να μην υποκύψουν, να πουν "όχι" σε όλους τους εκβιασμούς, ΕΕ, κυβερνήσεις και όλους αυτούς που στόχο έχουν να μας τσακίσουν περισσότερο».

Μεγάλη ταλαιπωρία

Στο μεταξύ, χτες, τουλάχιστον κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, η ταλαιπωρία χτύπησε κόκκινο έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών που άνοιξαν για να μπορέσουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κάρτα να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους, μέχρι το όριο των 120 ευρώ. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι δεν τους είχε γνωστοποιηθεί ότι η καταβολή θα γίνει αλφαβητικά από τα 1.000 περίπου τραπεζικά υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός, πριν ακόμα ανοίξουν οι τράπεζες. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε αργότερα το μεσημέρι, ενώ δόθηκε παράταση και στη λειτουργία των καταστημάτων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η ΓΣΕΕ ενισχύει την υποταγή στο φόβο και τον εκβιασμό

Ανακοίνωση για το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συνομοσπονδία, με ευθύνη ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Την απαράδεκτη ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με ύμνους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εξέδωσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Πριν καν τελειώσει η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έσπευσε να βγάλει δελτίο Τύπου για το δημοψήφισμα και τις εξελίξεις, δείχνοντας έτσι το ζήλο τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αφεντικών τους.

Το απαράδεκτο αυτό κείμενο της πλειοψηφίας δεν έχει καμία ισχύ. Οχι μόνο γιατί δεν έγινε καμία ψηφοφορία, αλλά και γιατί από τη συζήτηση δεν προέκυψε πλειοψηφία με τέτοιο περιεχόμενο.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όλα αυτά τα χρόνια, έβαλε πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια και δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Από τη μια λέει όχι στα μνημόνια, από την άλλη στηρίζει με νύχια και με δόντια την πολιτική που γεννά τα μνημόνια. Ορκίζεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Αναμασά τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ. Με τη θέση της, ουσιαστικά καλεί την εργατική τάξη να αποδεχτεί ως μονόδρομο τη στρατηγική των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Ενισχύει τη γραμμή της υποταγής της εργατικής τάξης στο φόβο και τον εκβιασμό.

Ενισχύει την άποψη ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης μπορεί να είναι υπόθεση διαπραγματευτών μέσα στους κανόνες και τις δεσμεύσεις της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ταυτίστηκε για ακόμα μια φορά με τα μέτρα της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ. Για άλλη μια φορά, βάζει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα.

Το ΠΑΜΕ ανέδειξε στη συνεδρίαση την επιθετικότητα των εργοδοτών, που οξύνεται σε κάθε χώρο δουλειάς, αξιοποιώντας τις εξελίξεις. Απαίτησε να παρθούν μέτρα παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλειάς. Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών, καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες.

Η εργατική τάξη να ξεπεράσει τις παγίδες του φόβου, των εκβιασμών και των αυταπατών. Να συγκρουστεί με τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του. Να ξεπεράσει και να γυρίσει την πλάτη της στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποτελούν τροχοπέδη για τη δυνατότητά της να προετοιμαστεί, να οργανωθεί, να αντεπιτεθεί απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική και τελικά να ανοίξει τη δική της προοπτική.

Να μη γίνει συνένοχη στην αντεργατική πολιτική τους. Να μην επιλέξει μόνη της το μνημόνιο που θα την καταδικάσει σε διαρκή φτώχεια και εξαθλίωση, για την ανάκαμψη των κερδών. Αυτή η στάση να εκφραστεί την Κυριακή, με μαχητικό ρεύμα αντίθεσης στα μνημόνια και την ΕΕ, που τα επιβάλλει για λογαριασμό των εκμεταλλευτών μας. Ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων».

«Δεν διαλέγουμε μνημόνιο», λένε ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ

«Σαν δυο σταγόνες νερό» μοιάζουν οι προτάσεις της κυβέρνησης και των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να τις απορρίψουν και τις δύο. Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Και τα δύο μνημόνια περιέχουν τη φοροληστεία του 26% από το πρώτο ευρώ, το φόρο επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μειώσεις συντάξεων - μισθών, ΦΠΑ στα είδη διατροφής 23% από 13%, ανύπαρκτο αφορολόγητο όριο, τα τέλη "αλληλεγγύης" και "επιτηδεύματος", διάλυση των φοροελαφρύνσεων για στοιχειώδεις δαπάνες της λαϊκής οικογένειας».

Υπογραμμίζει πως οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, που «έχει στο επίκεντρο την ανάκτηση των δικών μας απωλειών, την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων. Είναι ο δρόμος της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και την κερδοφορία του, της αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Είναι ο δρόμος της ρήξης με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του, για να ανοίξει η προοπτική για την κάλυψη των δικών μας αναγκών».

Στο ίδιο πνεύμα, η ΠΑΣΥ σημειώνει για το δημοψήφισμα: «Με ωμό εκβιασμό θέλουν το λαό μας να επιλέξει μόνος του το μνημόνιο που θα τον δέσει χειροπόδαρα, θα τον καταδικάσει στη διαρκή φτώχεια και εξαθλίωση για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Μας βάζουν να επιλέξουμε ανάμεσα στο λύκο και την αρκούδα, είτε ψηφιστεί το ΝΑΙ, είτε το ΟΧΙ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύψει μνημόνιο με τη συγκατάθεση του λαού.

Μνημόνιο που θα οδηγήσει στην καταστροφή δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά καθώς προετοιμάζεται συντριπτικό πλήγμα ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτάνει πια η κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους αγρότες. Η ΠΑΣΥ καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, συγκροτώντας νέους Αγροτικούς Συλλόγους, δυναμώνοντας όσους υπάρχουν».

Οργιο αυθαιρεσίας και στη Θεσσαλονίκη

Φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας από εταιρείες που αξιοποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τράπεζες κλειστές, για να εντείνουν την επίθεσή τους στους εργαζόμενους, καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ορισμένα παραδείγματα: Στην ALMECO, η εργοδοσία ζήτησε μείωση μισθών 20%, και παρεμβαίνει καλώντας τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «ΝΑΙ». Στα NOTOS GALLERIES, η εργοδοσία έδωσε μισό μισθό. Στη ΜΕΒΓΑΛ, δόθηκε αναγκαστική άδεια στους επιθεωρητές πωλήσεων. Σε ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ και TOSOH υπήρξε ωμή παρέμβαση προς τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «ΝΑΙ» και συστάσεις να μην κάνουν πολιτικές συζητήσεις. Στην ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ, δόθηκαν αναγκαστικές άδειες για δυο βδομάδες.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο να σηκώσει κεφάλι. Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς. Να μη δεχτεί να πληρώσει τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ