ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Σπουδαίο και πλούσιο το έργο του...

Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, περίπου 70.000 περιπτώσεις απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Οι αριθμοί και το κοινωνικό όφελος θα είναι πολλαπλάσια αν εξασφαλιστούν επαρκής χρηματοδότηση και προσωπικό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες
Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, περίπου 70.000 περιπτώσεις απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Οι αριθμοί και το κοινωνικό όφελος θα είναι πολλαπλάσια αν εξασφαλιστούν επαρκής χρηματοδότηση και προσωπικό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες
Η κατάσταση των εξαρτημένων στο δρόμο επιδεινώνεται, νέες ουσίες έρχονται στο προσκήνιο, τα οικογενειακά και προσωπικά αδιέξοδα που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές εθισμού ή να καθυστερήσουν την έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας αυξάνονται, για όσους ολοκληρώνουν την πορεία απεξάρτησης, η επανένταξη στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας γίνεται με όλο και πιο δύσκολους όρους. Είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον απολογισμό έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για το 2014, όπως παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες.

Το 86,3% ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 30,2 έτη. Εννιά στους 10 είχαν ελληνική υπηκοότητα. Η πρώτη τους επαφή με τις παράνομες ουσίες σημειώθηκε κατά μέσο όρο όταν ήταν 16 ετών. Τρία περίπου χρόνια αργότερα άρχισαν τη χρήση της ουσίας που ανέφεραν οι ίδιοι ως κύρια ουσία κατάχρησης, τη στιγμή που έφτασαν, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, να ζητήσουν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ. Η επικρατέστερη κύρια ουσία κατάχρησης εξακολουθεί να είναι η ηρωίνη, σε ποσοστό 54,5%, αν και τα ποσοστά αναφοράς της μειώνονται σταθερά εδώ και μερικά χρόνια.

Σημαντική αλλαγή: Και από τα φετινά στοιχεία επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην επικράτηση της κάνναβης ως κύριας ουσίας κατάχρησης. Το ποσοστό έχει αυξηθεί από 20,5% το 2011 σε 32,1% το 2014. Ανάλογη τάση σημειώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ένας στους δύο εξαρτημένους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ δεν έχει απολυτήριο λυκείου, 6 στους 10 είναι άνεργοι και 2 στους 10 έχουν περιστασιακή ή επισφαλή εργασία. Το 17,6% είναι άστεγοι ή διαμένουν σε προσωρινή στέγη, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 2013 (14,7%), ενώ μειωμένο εμφανίζεται και το ποσοστό διαμονής με τη γονική οικογένεια (57,2% αντί 60,4%).Οι διαφοροποιήσεις αυτές ίσως μπορούν να συνδεθούν με την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης των εξαρτημένων και την αποδυνάμωση της οικογενειακής συνοχής.

Τέσσερις στους δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με επικρατέστερα την ηπατίτιδα και τα ορθοπεδικά προβλήματα. Οι 3 στους 10 αναφέρουν ιστορικό ψυχολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων, με συχνότερο μεταξύ αυτών την κατάθλιψη.

Οι 3 στους 4 αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, με μέσο όρο 5 συλλήψεις.

Θεραπεία και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας σε χιλιάδες ανθρώπους

Η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το ΚΕΘΕΑ προσέφερε συνολικά 8.000 θέσεις θεραπείας σε χρήστες ουσιών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Υποστηρίχθηκαν πάνω από 6.500 μέλη οικογενειών. Η παρέμβαση στην οικογένεια είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, την πρόληψη της υποτροπής, καθώς και την πρόληψη της χρήσης από άλλα μέλη της οικογένειας.

Περίπου δύο χιλιάδες άτομα έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και απεξάρτησης σε 18 φυλακές, αλλά και σε δομές στην κοινωνία για την υποδοχή και επανένταξη των αποφυλακισμένων.

Το 2014 τα προγράμματα άμεσης πρόσβασης και προσέγγισης χρηστών στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Πραγματοποίησαν 710 εξορμήσεις στις πιάτσες για την υποστήριξη των εξαρτημένων και την ανταλλαγή συριγγών, δέχτηκαν στις εγκαταστάσεις τους 5.860 επισκέψεις από 1.570 διαφορετικά άτομα, πραγματοποίησαν 3.076 ιατρικές πράξεις, είτε στις εγκαταστάσεις τους είτε στο δρόμο, και μοίρασαν 36.923 μερίδες φαγητού.

Για το αλκοόλ και τον τζόγο

Σε άνοδο βρίσκεται επίσης η ζήτηση υπηρεσιών για τις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια. Φαίνεται ότι η περίοδος της κρίσης ευνοεί συμπεριφορές, όπως η καταφυγή στο αλκοόλ και η ενασχόληση με τον τζόγο στην προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος. Το εξειδικευμένο στις νόμιμες εξαρτήσεις πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ (τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.9215.776 - 210.9237.777) προσέφερε υπηρεσίες σε 562 άτομα, χωρίς να καταφέρει να ανταποκριθεί στη συνολική ζήτηση για βοήθεια, καθώς σταθερά τα τελευταία χρόνια υφίσταται λίστα αναμονής, ενώ υπηρεσίες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τον τζόγο προσφέρουν τα τελευταία χρόνια και αρκετά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στην περιφέρεια.

... Πενιχρή η χρηματοδότηση, φτωχοί και εξουθενωμένοι οι εργαζόμενοί του

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση δίνουν τιτάνιο και προσωπικό αγώνα για να ανταποκριθούν στα οξυμένα προβλήματα και στις πολυεπίπεδες ανάγκες των αποδεκτών των υπηρεσιών τους. Κι όλα αυτά με μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια δουλειάς σε ιδιαίτερα δύσκολες και σύνθετες συνθήκες εργασίας
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση δίνουν τιτάνιο και προσωπικό αγώνα για να ανταποκριθούν στα οξυμένα προβλήματα και στις πολυεπίπεδες ανάγκες των αποδεκτών των υπηρεσιών τους. Κι όλα αυτά με μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια δουλειάς σε ιδιαίτερα δύσκολες και σύνθετες συνθήκες εργασίας
Η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώθηκε περαιτέρω το 2014, ανερχόμενη σε 17 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, δεν παύουν να χρονίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στο ΚΕΘΕΑ να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ακόμα αποτελεσματικότητα στις, με γεωμετρική ανάπτυξη, αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στον πληθυσμό των εξαρτημένων. Εκκρεμούν τα αιτήματα τουλάχιστον 15 τοπικών κοινωνιών που έχουν ζητήσει τη δημιουργία κάποιας δομής του ΚΕΘΕΑ.

Η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού του παραμένει, η οποία ανέρχεται από το 2009 μέχρι σήμερα σε 95 άτομα. Στις 31/12/2014 το ΚΕΘΕΑ διέθετε 467 εργαζόμενους (415 πλήρους και 52 μερικής απασχόλησης) οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε περισσότερες από 100 μονάδες πανελλαδικά, καθώς το δίκτυο υπηρεσιών του οργανισμού είναι αποκεντρωμένο και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωγραφική διασπορά: σε 23 πόλεις και 18 φυλακές.

Επί μία δεκαετία, από το 2006, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν επέτρεψαν στο ΚΕΘΕΑ να πραγματοποιήσει καμία πρόσληψη. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» πολλές μονάδες, ιδίως στην περιφέρεια αλλά και σε χώρους παρέμβασης με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως οι φυλακές.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των κενών το ΚΕΘΕΑ έχει κάνει αλλεπάλληλες κινήσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης και μετακινήσεων προσωπικού, που είναι εφικτές και μπορούν να αποδώσουν μέχρις ενός μόνο σημείου.

Εξίσου επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση για το σύνολο του προσωπικού που κινδυνεύει πλέον συνολικά από επαγγελματική εξουθένωση, λόγω της εργασιακής εντατικοποίησης, την οποία έχουν επιβάλει συνδυαστικά η μείωση του προσωπικού, η αύξηση της ζήτησης για θεραπεία που έχει δημιουργήσει η κρίση και το φιλότιμο των εργαζομένων να μην ελαττώσουν ποιοτικά και ποσοτικά την προσφορά τους.

Η εντατικοποίηση της εργασίας συνοδεύτηκε και από μια δραματική οριζόντια μείωση των αποδοχών που σε μερικές περιπτώσεις έφθασε μέχρι και το 60%, για το σύνολο του προσωπικού, πάνω από 35%.

Με λουκέτο απειλούνται τα πολύτιμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα

Τραγική κατάληξη κινδυνεύουν να έχουν τα επτά καινοτόμα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για πρωτοποριακές και άκρως απαραίτητες μονάδες που απειλούνται με λουκέτο στις 21 Ιούλη, ημερομηνία λήξης χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ. Τα 7 ΠΨΚ του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν από το 2013 και υποστηρίζουν άτομα με διπλή διάγνωση και τις οικογένειές τους, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό υπηρεσιών στη χώρα μας. Υποστηρίζουν θεραπευτικά άτομα με διπλή διάγνωση, τη συνύπαρξη δηλαδή κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή, καθώς και των οικογενειών τους. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της διπλής διάγνωσης εμφανίζει διεθνώς υψηλή επικράτηση με αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας. Μόνο το 2014 τα ΠΨΚ προσέφεραν υπηρεσίες σε 864 άμεσα ενδιαφερόμενους και σε 597 μέλη οικογενειών, μέσα από ένα ολοήμερο καθημερινό πρόγραμμα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 9.755 ατομικές και ομαδικές συναντήσεις.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα με διπλή διάγνωση αποτελούν μία από τις πιο επιβαρυμένες σωματικά και ψυχικά ομάδες του πληθυσμού. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», της παραπομπής δηλαδή των ατόμων με διπλή διάγνωση από τη μια υπηρεσία στην άλλη, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διαιώνιση των προβλημάτων τους. Τα ΠΨΚ δημιουργήθηκαν για να καλύψουν το σημαντικό κενό υπηρεσιών που υπάρχουν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της διπλής διάγνωσης, περιλαμβάνοντας υπηρεσίες τόσο ψυχιατρικής φροντίδας όσο και απεξάρτησης, οι οποίες προσφέρονται συγχρόνως από την ίδια διεπιστημονική ομάδα σε μια ενιαία χωροταξικά μονάδα. Χάρη στη λειτουργία των ΠΨΚ η πλειονότητα των εξυπηρετούμενων με διπλή διάγνωση είχε πρώτη φορά την ευκαιρία να λάβει κατάλληλη και ολοκληρωμένη υποστήριξη τόσο για σταθεροποίηση/ή και βελτίωση της ψυχικής υγείας όσο και για την αντιμετώπιση της εξαρτητικής συμπεριφοράς.

«Στον αέρα» τα φλέγοντα ζητήματα

Η υποχρέωση του κράτους να πάρει άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την παραπέρα ανάπτυξη του ΚΕΘΕΑ, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων του, μπήκε επιτακτικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού έργου από τον Γεράσιμο Νοταρά, πρόεδρο, και τον Βασίλη Γκιτάκο, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ. Το αίτημα για επαρκή χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, για εξασφάλιση κάθε ανθρώπινης και υλικής προϋπόθεσης προσέκρουσε σε γενικολογίες και «δεσμεύσεις» σε ημίμετρα (όπως ανανέωση 5μηνων και 8μηνων συμβάσεων) από τη μεριά της κυβέρνησης - διά του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλου, και του μηνύματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού - φανερώνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρώντας την οικονομική ασφυξία και την υποστελέχωση του ΚΕΘΕΑ.

Συνδέοντας τα κομμάτια που συνθέτουν την πολιτική της κυβέρνησης για το ζήτημα των ναρκωτικών - από το ναρκω-φεστιβάλ που έγινε στο Σύνταγμα με τη στήριξη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη φτώχεια και τη μιζέρια όπου έχουν καταδικαστεί και τα «στεγνά» προγράμματα, τα Κέντρα Πρόληψης - η υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, Λούλα Καρατζά, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού, επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν τη νομιμοποίηση των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση, κατήγγειλε την ψήφιση του νόμου με τον οποίο επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων δομών από ιδιώτες οι οποίοι προσφέρουν αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γραμματέας του ΕΣΥΝ, Παναγιώτης Κατηφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ