ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Τροπολογία για τους απολυμένους των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Προτείνει ρυθμίσεις για την άμεση συνταξιοδότησή τους

Τροπολογία - προσθήκη με θέμα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Η Αιτιολογική Εκθεση σημειώνει: «Ο νόμος 4015/2011 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, που ήδη ήταν προβληματική.

Η εφαρμογή του πιο πάνω νόμου οδήγησε στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των οργανώσεων, που είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς. Ο νέος νόμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Σε σχέση με τους εργαζόμενους, η μετατροπή των ΑΣΟ σε ΑΕ και η παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εκκαθαρίσεις και οι συγχωνεύσεις έχουν οδηγήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.

Είναι συχνό το φαινόμενο της θέσης των ΑΣΟ σε εκκαθάριση και οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς σε μεγάλη ηλικία, λίγο πριν από τη σύνταξη, κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Βάση του κανονισμού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ο οποίος βρισκόταν σε ισχύ μέχρι 31/12/2010, οι εργαζόμενοι που καταργείται η θέση τους ή έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, δικαιούνταν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ: "Δικαίωμα συντάξεως έχει πας ασφαλισμένος: [...] δ) Εάν απολυθεί της υπηρεσίας λόγω καταργήσεως θέσεως ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενων εις υπαιτιότητα αυτού, μετά την συμπλήρωσιν του 50ού έτους της ηλικίας του προκειμένου περί αρρένων και του 45ου προκειμένου περί θηλέων και έχει 20ετή συντάξιμον υπηρεσίαν, εξ ης 15ετή πραγματικήν εν ασφαλίσει τοιαύτην ή επί ηλικίας 45 ετών και άνω: α) μετά τη συμπλήρωσιν συντάξιμου 25ετούς υπηρεσίας, εξ ης 15ετή εν ασφαλίσει τοιαύτην και β) μετά την συμπλήρωσιν 20ετούς συντάξιμου συνεταιριστικής και εν πραγματική ασφαλίσει υπηρεσίας. Η ένεκα υποβιβασμού κατά βαθμόν λόγω μεταβολής εις την οργανικήν θέσιν του προσωπικού παραίτησις εξομοιούται προς την λόγω καταργήσεως θέσεως απόλυσιν".

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ, εντασσόμενοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούνται να καταβάλουν αυξανόμενες εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι 31.12.2018, πολλοί εξ αυτών στερούνται σήμερα (λόγω κατάργησης των πιο πάνω διατάξεων του καταστατικού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ) του δικαιώματος της συνταξιοδότησης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μαζικό φαινόμενο των απολύσεων των εργαζομένων των ΑΣΟ και των τεράστιων δυσκολιών στην εξασφάλιση της συνταξιοδότησής τους, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία, με την οποία θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και επιπλέον παρατείνεται η εφαρμογή των πιο πάνω αναφερόμενων καταστατικών διατάξεων του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ μέχρι τις 31/12/2018.

Ετσι θα καλυφτούν και θα συνταξιοδοτηθούν με τις πιο πάνω καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ όλοι οι απολυόμενοι εργαζόμενοι στις ΑΣΟ από 1/1/2011 και εντεύθεν, μέχρι τη λήξη της περιόδου εφαρμογής των εν λόγω καταστατικών διατάξεων, όπως προτείνεται με την παρούσα τροπολογία».

Η τροπολογία

Με βάση τα παραπάνω, η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ, που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης από την υπηρεσία λόγω κατάργησης θέσης ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενων σε υπαιτιότητα των εργαζομένων, θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31/12/2018, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης νόμου».

Ζητούν ανάκληση απολύσεων στο «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Διακονία»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Διακονία»
Νέα κινητοποίηση έξω από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του ξενοδοχείου «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό Συνδικάτο Τουρισμού - Επισιτισμού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας και στελέχη του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατήγγειλαν ότι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σε συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 4/6/2015 έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο, σαν τον πιο σκληρό εργοδότη. Κατήγγειλαν ότι λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος από τη μια, και από την άλλη κηρύσσει την αγάπη, την ειρήνη, τη συμπόνια και την εγκράτεια. Τα προβλήματα των εργαζομένων όμως δεν λύνονται με συσσίτια και σκυμμένα κεφάλια.

Καταγγέλλουν τη μεταφορά κλινικών του ΠΑΓΝΗ

Η μεταφορά τεσσάρων κλινικών, παρά την αρνητική εισήγηση της νοσηλευτικής υπηρεσίας, σε άλλα κτίρια και ορόφους, είναι ενταγμένη στο γενικότερο σχέδιο συγχωνεύσεων και κατάργησης κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπως καταγγέλλει με ανακοίνωση το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Οι κλινικές που μετακινούνται είναι η παιδοχειρουργική, η ουρολογική, η νεφρολογική και η Α' Παθολογική και ως αιτιολογικό αναφέρεται οι άδειες του προσωπικού το καλοκαίρι. «Ο τρόπος και ο χωροταξικός σχεδιασμός της μεταφοράς προδίδει και τις προθέσεις τους, τονίζει το Σωματείο. Ουσιαστικά σχεδιάζεται η κατάργηση της Παιδοχειρουργικής με την ένταξή της στη Γενική Χειρουργική και η κατάργηση της Νεφρολογικής Κλινικής με την ένταξή της στην Α' Παθολογική».

Το Σωματείο, όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των παραπάνω κλινικών είναι καθολικά αντίθετο σε αυτόν το σχεδιασμό υπογραμμίζει το Σωματείο και τονίζει: «Το σχέδιο των συγχωνεύσεων είναι ενταγμένο στη στρατηγική κατεύθυνση υλοποίησης των πολιτικών κυβερνήσεων ΕΕ στην Υγεία τα τελευταία χρόνια που με συνέπεια ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση».

Το Σωματείο καλεί τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να πάψει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να πάρει δημόσια θέση.

Σε αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra»

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου «Athens Ledra» που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, εκφράζουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το επιχειρησιακό σωματείο «Η Ενότητα». Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία σημειώνουν: «Γεγονότα όπως αυτά στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν" πρόσφατα, ή παλιότερα σε άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπου οι νέοι ιδιοκτήτες πέταξαν στο δρόμο τους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Τα ξενοδοχεία τα χτίσαμε με τη δουλειά μας οι εργαζόμενοι και δεν θα δεχτούμε να γίνουμε θυσία για κανένα νέο ιδιοκτήτη που θα επιδιώξει να απαλλαγεί από εργαζόμενους με δικαιώματα». Καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του «Πεντελικόν» και παράλληλα στέλνουν μήνυμα σε παλιούς και νέους ιδιοκτήτες, καθώς και στην κυβέρνηση: «Σε περίπτωση που σχεδιάζουν χωρίς τους ξενοδοχοϋπάλληλους, θα βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου».

Για τη διακοπή ρεύματος σε άνεργο της Λάρισας

Στις ενέργειές της, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε κατοικία ανέργου στη Λάρισα, αναφέρεται η ΔΕΗ, σε επιστολή που απέστειλε στο «Ριζοσπάστη». Αφορμή για την επιστολή της στάθηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις 26 Μάη, με βάση τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για τη διακοπή της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης στο σπίτι άνεργου, στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης.

Η διακοπή της παροχής ρεύματος, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έγινε λόγω χρέους, καθώς ο άνεργος δεν ήταν ενταγμένος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, «ώστε να ισχύουν γι' αυτόν τα ευνοϊκά μέτρα που προβλέπονται από την πολιτεία», ενώ μετά από αυτή, δεν κατατέθηκε αίτημα επανασύνδεσης. Ακόμα, σημειώνει πως το κατάστημα της Λάρισας «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επανασύνδεση της παροχής», όπως και έγινε.

Με το συγκεκριμένο, όπως και με πολλά άλλα δημοσιεύματα, ο «Ριζοσπάστης» έχει στόχο να υπογραμμίσει πως στις συνθήκες της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, που εντάθηκαν στην κρίση, κριτήριο για την αντιμετώπιση των οφειλετών από τη ΔΕΗ και το κράτος δεν μπορεί να είναι το γράμμα του νόμου.

Περιπτώσεις όπως αυτή που κατήγγειλε το ΕΚ Λάρισας και χιλιάδες άλλες, χρήζουν μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και διερεύνησης και από τη ΔΕΗ, πριν προχωρήσει στις τυπικές διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα «κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα» είναι αδιαπραγμάτευτο για το ταξικό κίνημα, ανεξάρτητα από το πώς χειρίζεται η ΔΕΗ την κάθε επιμέρους υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ