ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Εμποδίστηκαν οι προσπάθειες των πλοιοκτητών να κινήσουν ένα πλοίο της γραμμής. Επιμένουν οι εργαζόμενοι. Στο πλευρό τους κλιμάκιο του ΚΚΕ

Από ναυτεργατική κινητοποίηση
Από ναυτεργατική κινητοποίηση
Απέτυχε η προκλητική ενέργεια των πλοιοκτητών της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου να σπάσει την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, που ξεκίνησε στις 5 η ώρα το πρωί χτες. Οι πλοιοκτήτες προσπάθησαν να κινήσουν το πλοίο «ΘΑΣΟΣ 6», με μηχανικό που δε διέθετε τα προβλεπόμενα από το νόμο πιστοποιητικά. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό χάρη στη σθεναρή και αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων στο λιμάνι ναυτεργατών, που περιφρουρούσαν την απεργία και δεν επέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου, παρά τις αφόρητες πιέσεις και την τρομοκρατία που εξαπέλυσαν οι πλοιοκτήτες, που είχαν συγκεντρωθεί στο μόλο και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν, διασπάσουν και τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, με απειλές και βρισιές.

Τίποτα όμως δε στάθηκε ικανό να σπάσει το ηθικό των απεργών και την υποδειγματική περιφρούρηση της απεργίας, που σημείωσε καθολική επιτυχία και έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, όπως εκφράζεται σε υπόμνημα που υπογράφεται από 25 φορείς της Θάσου και του Νομού Καβάλας και στηρίζει τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Στην αποτυχία της προσπάθειας εκφοβισμού που χρησιμοποίησαν οι πλοιοκτήτες συνέβαλε και η άμεση παρέμβαση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών, στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ Τάσο Ζουρνατζίδη, με την παρουσία και του βουλευτή του Κόμματος Αγγελου Τζέκη, συναντήθηκε χτες το πρωί στην Καβάλα με τον λιμενάρχη κ. Δροσάκη και στη συνέχεια με τον νομάρχη Θεόδωρο Καλλιοντζή, στους οποίους έθεσε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από μέρους τους για να μην επιτραπεί στους πλοιοκτήτες να σπάσουν μ' αυτό τον τρόπο την απεργία και να προσέλθουν σε συζήτηση με το σωματείο για να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που οδήγησαν στην απεργία.

Ο νομάρχης συμφώνησε να αναλάβει πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση εκπροσώπων των πλοιοκτητών του σωματείου και άλλων φορέων για να συζητηθούν τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή Αγγελου Τζέκη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, κατά την οποία ο εισαγγελέας βεβαίωσε τον Αγγελο Τζέκη ότι έχει δώσει οδηγίες να μην αποπλεύσει κανένα πλοίο. Βεβαίωσε ακόμα ότι θα επικοινωνήσει αμέσως και με τις λιμενικές αρχές και άλλους εμπλεκόμενους για ν' αποφευχθεί ο απόπλους του πλοίου.

Το πλοίο τελικά δεν απέπλευσε από τη Θάσο, η απεργία συνεχίζεται και σήμερα, ενώ μέχρι και αργά χτες το Δικαστήριο της Καβάλας δεν είχε εκδώσει απόφαση στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των πλοιοκτητών και δεν είχε κηρύξει την απεργία παράνομη.

Τα αιτήματα των απεργών ναυτεργατών είναι η άμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συνδικαλιστών Αριστοτέλη Αγαπητού και Κωνσταντίνου Ντούκα, η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η καταβολή στους ναυτεργάτες των δεδουλευμένων υπερωριών. Παράλληλα η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» ζητά να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των πλοίων και το σωστό καθορισμό του προγραμματισμού των δρομολογίων. Ζητά ακόμα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα και την ανάκληση του νόμου για την άρση του καμποτάζ.

Θα συνεχίσουμε

Ο Αλέκος Λουβουλούδης, πρόεδρος της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», δήλωσε χτες στο «Ρ»: «Οι πλοιοκτήτες εξάσκησαν μεγάλες πιέσεις και πρωτοφανή τρομοκρατία για να σπάσουν την απεργία. Οι ναυτεργάτες όμως είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν την απεργία τους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Σ' αυτό τον αγώνα τους έχουν και τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης του νομού. Δε λύγισαν σήμερα (χτες) οι ναυτεργάτες, παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το ΔΣ της κοινοπραξίας πλοιοκτητών ήταν στο λιμάνι και προσπαθούσαν με απειλές και βρισιές να τρομοκρατήσουν τους απεργούς. Δεν πρόκειται να λυγίσουν ούτε αύριο, ούτε στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοί μας και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

Παλεύουμε μαζί

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που βρίσκεται κοντά στους απεργούς, μας δήλωσε: «Οι ναυτεργάτες της Θάσου - Καβάλας και το σωματείο τους έστειλαν το μήνυμα στους πλοιοκτήτες και τους τοπικούς παράγοντες ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δεν πρόκειται να κινηθεί κανένα καράβι, δεν πρόκειται να λυθεί κανένας κάβος, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, που είναι υποχρέωση και της πολιτείας, αφού τα αιτήματα αυτά προκύπτουν από συμβάσεις και νόμους.

Βρισκόμαστε εδώ, τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, όχι για να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας, αλλά για να παλέψουμε μαζί με τους ναυτεργάτες για τη λύση των προβλημάτων τους».

«ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ»
Απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις χτες το απόγευμα έξω από την επιχείρηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις» «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», με τα συνθήματα αυτά εργαζόμενοι από το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, των λιθογράφων και των εμποροϋπαλλήλων συγκεντρώθηκαν χτες, έξω από τα γραφεία της εταιρίας ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, στον Περισσό (συμφερόντων του Μ. Κυριακού), διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις αλλοδαπών εργαζομένων από την επιχείρηση.

Οι συγκεντρωμένοι μέσα σε έντονο κλίμα κατήγγειλαν την καταχρηστική και εκδικητική συμπεριφορά του εργοδότη απέναντι στην αλλοδαπή εργαζόμενη Μαριέτε Τάρε, που απαίτησε τα δικαιώματά της, και την τρομοκρατία που ασκείται στους χώρους δουλιάς της επιχείρησης απέναντι σε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται για την παραπέρα διεύρυνσή τους.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Λιθογράφων, το Σωματείο Βιβλιοχαρτοϋπαλλήλων, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αφορμή για τη συγκέντρωση ήταν η παράνομη απόλυση της μετανάστριας Μ. Τάρε, η οποία διεκδίκησε στην Επιθεώρηση Εργασίας και κέρδισε να πληρώνεται με βάση την κλαδική σύμβαση των ιδιωτικών υπαλλήλων και επιπλέον να παίρνει το επίδομα γάμου που δικαιούνταν. Η συγκεκριμένη απόλυση όμως ήταν η κορυφή του παγόβουνου, μετά το βίαιο ξυλοδαρμό άλλης αλλοδαπής εργαζόμενης στο ίδιο τμήμα και την αναίτια απόλυση του επίσης αλλοδαπού εργαζόμενου Γκρέγκορι Ντιμίτρι.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων βρέθηκαν μέσα στην επιχείρηση όπου μοίρασαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους, τους οποίους και κάλεσαν να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους απολυμένους συναδέλφους τους. Παράλληλα το κλιμάκιο των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον Γ. Δραγώνα, πρόεδρο της επιχείρησης, που του κατέθεσαν τα αιτήματά τους και του ζήτησαν την ανάκληση των απολύσεων. Κάτω από το βάρος της αντίδρασης που έχουν δημιουργήσει οι απολύσεις, ο Γ. Δραγώνας δέχτηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές αύριο Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα 19 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αντικείμενο την απόλυση της Μ. Τάρε.

Πριν το τέλος της συγκέντρωσης ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των αλλοδαπών συναδέλφων τους μέχρι και την οριστική επίλυση του προβλήματος.

ΚΚΕ
Απολύσεις συνδικαλιστών με κυβερνητική ανοχή

Το όργιο της εργοδοτικής ασυδοσίας σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστικών στελεχών, κάτω από την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση, έφερε ως θέμα με Επίκαιρη Ερώτησή του στο Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Ο βουλευτής στην Ερώτησή του αναφέρει πολύ συγκεκριμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες είναι: «Η απόλυση της μετανάστριας Μαριέτε Τάρε από την εταιρία "Δάφνη Επικοινωνίες ΑΕ", επειδή διεκδίκησε και κέρδισε να πληρώνεται με βάση την κλαδική σύμβαση. Η απόλυση αυτή είναι συνέχεια του ξυλοδαρμού άλλης μετανάστριας και της αναίτιας απόλυσης άλλου αλλοδαπού εργαζόμενου, του Γκρέγκορι Ντιμίτρι, όπως προκύπτει από καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο.

Οι πλοιοκτήτες της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου απόλυσαν τον αντιπρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Αγαπητό Αριστοτέλη και τον γενικό γραμματέα Κώστα Ντούκα, επειδή διεκδίκησαν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η εταιρία "ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ" απόλυσε τον γενικό γραμματέα του σωματείου Τροφίμων και Ποτών Ζ. Καραβά μόλις της έγινε γνωστό ότι εκλέχτηκε στη διοίκηση του σωματείου. Η εταιρία "SPIDEX" απόλυσε τον πρόεδρο του σωματείου Η. Μαγγανιά».

Ο βουλευτής, απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρωτά: «Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς και για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Τι μέτρα θα πάρει για να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ