ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζουν τη βαλκανική ταξιαρχία

Associated Press

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, είναι το αντικείμενο της 5ης συνόδου της πολιτικοστρατιωτικής διευθύνουσας επιτροπής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα υπό την προεδρία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Επιτελείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Δημάδη. Στο αντικείμενο των συζητήσεων περιλαμβάνονται οι ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η βαλκανική ταξιαρχία. Πρόκειται για τις εξής ασκήσεις: CAX-2001 άσκηση με υπολογιστές που θα γίνει το Μάρτη, CORNERSTONE 2001 είναι άσκηση κατασκευής δρόμου και γέφυρας που θα γίνει τον Ιούνη στην Αλβανία και η άσκηση SEVEN STARS που είναι άσκηση με τη συμμετοχή στρατευμάτων και θα γίνει στη Βουλγαρία.

Στην πολιτικοστρατιωτική επιτροπή συμμετέχουν οι επιτροπές από τις χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και ως παρατηρητές συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Σλοβενία και Κροατία.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνάντηση με διανοούμενους και καλλιτέχνες

Τη Δευτέρα, 19 Φλεβάρη, στην αίθουσα Λογιστών

Συνάντηση γνωριμίας με φορείς και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα Λογιστών, στην οδό Κάνιγγος 27, στον πέμπτο όροφο. «Σκοπός μας, αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, είναι η ανταλλαγή απόψεων για το χαρακτήρα και τους στόχους της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης", για τις μορφές και τις μεθόδους ανάπτυξης της αναγκαίας και αναντικατάστατης συνεισφοράς των καλλιτεχνών και γενικότερα των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, στην υπόθεση της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού, που σήμερα βάλλονται μεθοδικά και συστηματικά».

Για τον τρομονόμο

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ανακοίνωσε επίσης χτες ότι η προγραμματιζόμενη εκδήλωση ενάντια στις δεδηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει και να ψηφίσει στη Βουλή νόμο σχετικό με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», μετατέθηκε από τις 22 Φλεβάρη για τις 5 Μάρτη και θα γίνει στο θέατρο ΒΕΑΚΗ (Στουρνάρα 52) στις 6 το απόγευμα. Οπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση: «στόχος μας παραμένει η οργάνωση της πιο πλατιάς και ενωτικής αντίδρασης του ελληνικού λαού και των φορέων του ενάντια σε ένα νέο τρομονόμο και κάνουμε το παν προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται πως στην κατεύθυνση αυτή η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ήδη έχει συναντηθεί με φορείς όπως η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, αλλά και με κόμματα, όπως το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ. Ηδη στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα έχουν συγκροτηθεί επιτροπές πρωτοβουλίας για να συγκροτηθούν αντίστοιχες συσπειρώσεις και κινήσεις για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών.

Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στην «Εξουσία»

Σε κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας, για το «τι μέλλει γενέσθαι» μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «Εξουσία», βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, αφού, παρά τις υποσχέσεις, στα λόγια, του εκδότη Μ. Ανδρουλιδάκη, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση διασφάλισης των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων τους στη συνέχεια...

Την ανησυχία τους αυτή εξέφρασαν οι εργαζόμενοι σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης μετά από πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ. Ενώ, και μετά από συνάντηση που είχε, το απόγευμα, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στα γραφεία της «Εξουσίας» με τη διεύθυνση (εκδότης, Μ. Ανδρουλιδάκης και Θ. Καρτερός, διευθυντής), παραμένουν τα ερωτηματικά για την τύχη των εργαζομένων σ' αυτήν. Δεν υπήρξαν δεσμευτικές απαντήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ο Μ. Ανδρουλιδάκης, απλώς, υποσχέθηκε να στείλει στην ΕΣΗΕΑ - αφού συμβουλευτεί τους δικηγόρους του... - γραπτή διαβεβαίωση της πρόθεσής του για έκδοση νέας εφημερίδας στην οποία θα απορροφηθεί όλο το προσωπικό με όλα τα δικαιώματά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθώς οι εργαζόμενοι δεν πείθονταν, το ρόλο του κυματοθραύστη της οργής τους ανέλαβε ο διευθυντής της «Εξουσίας» Θ. Καρτερός, ο οποίος πρόβαλε... την «προσωπική του εγγύηση» για λογαριασμό του εργοδότη! Το πόσο αξιόπιστες, βέβαια, μπορεί να είναι τέτοιες «προσωπικές διαβεβαιώσεις» φαίνεται από το γεγονός ότι ο Θ. Καρτερός, την προηγούμενη που έκλεισε η εφημερίδα, διαβεβαίωνε το ΔΣ της Ενωσης πως δεν πρόκειται να κλείσει η «Εξουσία»! Η συνάντηση ενημέρωσης των εργαζομένων από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στα γραφεία της εφημερίδας, χτες το βράδυ μετά τη συνάντηση με την εργοδοσία, ήταν επεισοδιακή, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει των εξελίξεων.

Συνεχίζεται η κόντρα Μπόμπολα - Κύρτσου

Με τον τίτλο «Απειλή Μπόμπολα κατά της ζωής του Γ. Κύρτσου» κυκλοφόρησε χτες ο «Ελεύθερος Τύπος». Τα «μαχαίρια» μεταξύ των μεγαλοϊδιοκτητών και επιχειρηματιών εξακολουθούν να βγαίνουν, με χτυπήματα πλέον που αποκαλύπτουν το μέγεθος των «αλληλοσυγκρουόμενων» συμφερόντων και της διαπλοκής. Οι επιθέσεις είναι ανοιχτές και φέρνουν στο φως τις εκάστοτε συμμαχίες ή αντιπαραθέσεις των «στρατοπέδων» των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικές και οι «κόντρες» μέσα από πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ της «Καθημερινής» μεταξύ του ομίλου Αλαφούζου και του Σωκράτη Κόκκαλη, δημοσιεύματα που αναφέρονται στο «ρώσικο Λόττο» και «σε διαδρομές μαύρου χρήματος».

Ο Γ. Μπόμπολας κατέθεσε αγωγή κατά του Ιδρύματος του «Ελεύθερου Τύπου» και κατά του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Γιώργου Κύρτσου, ζητώντας 2 δισ. δρχ. Αιτία της αγωγής ήταν τα «συκοφαντικά» όπως χαρακτηρίζονται στην αγωγή δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου». Με τις πρόσφατες αναφορές του Γ. Μπόμπολα στη διαπλοκή που δεν τον «αγγίζει», ο «Ελεύθερος Τύπος», με δημοσιεύματά του και σχόλια του έκδοτη της εφημερίδας Γ. Κύρτσου, «αποκάλυπταν» τον «διαπλεκόμενο» Γ. Μπόμπολα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εφημερίδας, περιοδικών, μέτοχος σε ΜΜΕ και σε εταιρίες που έχουν αναλάβει έργα του δημοσίου. Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα ο Γ. Μπόμπολας πέρασε στην αντεπίθεση, καταθέτοντας αγωγή κατά του «Ιδρύματος Τύπου Α.Ε.» και του Γ. Κύρτσου. Στην αγωγή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η «συκοφαντική δυσφήμηση αποτελεί αναίμακτο δολοφονία, εξ ου και κατά το Αττικό Δίκαιο επεβάλλετο εις τους συκοφάντες η ποινή του θανάτου, με το σκεπτικό ότι ενώ φυσικό θάνατο θα έχουν οι πάντες, ηθικόν όχι. Αρα σκληρότερος και εξαιρετικότερος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε ο Γ. Μπόμπολας, επιχείρησε να βγάλει την κυβέρνηση εκτός παιχνιδιού των μεγαλοσυμφερόντων, λέγοντας ότι είναι μια διαφορά μεταξύ «παραγόντων, οι οποίοι ο καθένας από τη δική του πλευρά προβάλλουν τις θέσεις τους ή διεκδικούν τα συμφέροντά τους, με τον τρόπο που η συντεταγμένη πολιτεία μας τους επιτρέπει να το κάνουν».

Εκδρομή της Επιτροπής Ειρήνης Χολαργού

Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού και φίλοι της ειρήνης πρόκειται να επισκεφτούν αύριο Σάββατο το Ναύπλιο, όπου και θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, και εν συνεχεία τη Νέα Κίο, όπου θα συναντηθούν με την τοπική Επιτροπή Ειρήνης.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη φορέων

Σύσκεψη για το συντονισμό δράσης των φορέων της περιοχής, μετά τις αποκαλύψεις για τις επιπτώσεις από το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τους κινδύνους από την ενδεχόμενη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης που διεξήχθη πέρσι στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη, διοργανώνει στις 11 το πρωί της Κυριακής 18 Φλεβάρη, η Επιτροπή Ειρήνης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της Μητρόπολης Λαγκαδά, δίπλα από το πρακτορείο.

«Εφυγε» ο Γ. Ζουράρις

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο γιατρός αντιστασιακός Γιώργος Ζουράρις, πατέρας του Κώστα Ζουράρι, την περασμένη Πέμπτη, 8 Φλεβάρη. Η κηδεία του έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βραχάσι της Κρήτης.

Στην πολυκύμαντη ζωή του, δέχτηκε διώξεις και εξορίες, συλλήψεις και εκτοπίσεις για τα πολιτικά του φρονήματα από το πρώτο ιδιώνυμο του Πάγκαλου μέχρι το 1950, υπήρξε ανθυπίατρος στον Σαγγάριο, Σπαρτακιστής με την Ρόζα Λουξεμπουργκ, ενώ ως γιατρός - σεξολόγος εξέδωσε πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων και ήταν από τους πρώτους συνεργάτες στο Ινστιτούτο Σεξουαλικών Ερευνών του Βερολίνου στα χρόνια της Βαϊμάρης. Μάλιστα, για το έργο του, «Ο Αυνανισμός, το πάθος εις το φως της επιστήμης», το Διαρκές Εκτακτο Στρατοδικείο τον παρέπεμψε στο απόσπασμα το 1947 για «υπονόμευση του μαχητικού φρονήματος του στρατεύματος». Ο Γ. Ζουράρις ήταν γενικός γραμματέας Βαλκανίων στο Μεσοπόλεμο, για χρόνια στην «Κόκκινη Αλληλεγγύη», μετωπική ιατρική οργάνωση της Τρίτης Διεθνούς, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του ΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη επί Κατοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ