ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Ζητούμενο η διαμόρφωση «πολιτικής εμπιστοσύνης»...

Στην ικανότητα της κυβέρνησης για απαρέγκλιτη τήρηση και η υλοποίηση στην πράξη των όρων και των προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου φαίνεται πλέον να περιστρέφονται τα συνεχιζόμενα παζάρια γύρω από την τελική διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σχεδόν συντεταγμένα, σηκώνουν το ζήτημα της «πολιτικής εμπιστοσύνης», αναφερόμενες στην κυβέρνηση, αλλά και στις συνολικότερες διεργασίες που συντελούνται στα αστικά κόμματα και το πολιτικό τους προσωπικό στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναλάβει ανοιχτά το ρόλο του «διαμεσολαβητή» στα αντιλαϊκά παζάρια. Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, έκανε λόγο για την «πολιτική αποφασιστικότητα» της ελληνικής κυβέρνησης, που «ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας στη Βουλή». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, εφόσον ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, οι «εταίροι» πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η εμπιστοσύνη, δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

«Θα είναι μια δύσκολη συνάντηση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Οπως είπε «ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικριτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης, όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά». Ανέφερε επίσης ότι «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο της συμφωνίας», αναγορεύοντας ως κεντρικό ζητούμενο την ανάληψη της «ιδιοκτησίας» των αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική πλευρά.

Στον άξονα της «πολιτικής εμπιστοσύνης», κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Οπως δήλωσε οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξηγήσουν ότι ενώ αυτοί «έχουν κάνει τα πάντα», η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει τα πάντα για να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη...

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιπλέκονται και γύρω από τα ποσά που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ποσά αυτά φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 25 δισ. ευρώ.

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ «ανοιχτά» παρέμεναν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το αν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και σήμερα Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ