ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κατέθεσε υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ του ΥΠΠΟ

Phasma

Από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ του ΥΠΠΟ
Την περασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο και κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά της.

Η διαμαρτυρία αφορούσε στην καθυστέρηση των πληρωμών σε συμβασιούχους και στην απαίτηση για πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους εργαζόμενους που θα δουλέψουν σε λίγο καιρό μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ: «Λόγω απουσίας του κου Ξυδάκη, συναντηθήκαμε με το διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος χωρίς ντροπή ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία δε γνωρίζει ότι υπάρχουν χρήματα μισθοδοσιών δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές! Οσο για τα δικαιώματα στα Κοινωφελή Προγράμματα, απλά δεν απάντησε. Ανέφερε, μάλιστα, αρκετές φορές ότι είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια που γίνεται, ενώ ταυτόχρονα αρνούνταν να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τη λύση των προβλημάτων και την καταβολή των δεδουλευμένων».

Παραθέτουμε το υπόμνημα που κατέθεσε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου όλων των ειδικοτήτων, που δουλεύουν είτε σε έργα ΕΣΠΑ είτε ως εποχικό προσωπικό (7μηνες συμβάσεις) στο υπουργείο Πολιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς είναι απλήρωτοι στην πλειοψηφία τους για τουλάχιστον 2 μήνες και πάνω.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πάνω από 1.700 εργαζόμενοι, κυρίως φύλακες και καθαριστές, που προσλήφθηκαν κυρίως τον Απρίλη και το Μάη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ως εποχικό προσωπικό για επτά (7) μήνες, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, δηλαδή είναι απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες.

Στα έργα ΕΣΠΑ η κατάσταση είναι ανάλογη, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τον Ιούνη, ενώ στους περισσότερους οφείλονται τα δεδουλευμένα και του Μάη αλλά και προηγούμενων μηνών.

Αναφέρουμε κάποια:

  • Στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για Μάη και Ιούνη.
  • Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ημαθίας, είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι για τρεις μήνες, από Απρίλη.
  • Στην ΕΦΑ Λέσβου, στη Μυτιλήνη, οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών, ενώ στη Λήμνο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες, δηλαδή για όλο το 2015.
  • Στην ΕΦΑ Εβρου (Σαμοθράκη), οφείλονται δεδουλευμένα τριών μηνών, από Απρίλη.
  • Στην ΕΦΑ Κέρκυρας, οφείλονται δεδουλευμένα από δύο έως τέσσερις μήνες.

Τα ίδια ισχύουν και για Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο, Ηπειρο, σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα πολλών έργων είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Λόγω αυτής της κατάστασης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησής τους για να πάνε για δουλειά.

Επίσης, καταγγέλλουμε ότι πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων καταφεύγουν αυτό το διάστημα στην επιβολή υποχρεωτικών αδειών, πολλές φορές άνευ αποδοχών, εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της αρχαιολογικής έρευνας, ενώ απειλούν ακόμα και με κλείσιμο του έργου και απολύσεις. Πρόκειται για κλιμάκωση της τρομοκρατίας για να μην αντιδρά κανείς, να μη διεκδικεί τα αυτονόητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Εφορεία Φλώρινας και την Εφορεία Ημαθίας.

Κοντά σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε και τους συναδέλφους που θα δουλέψουν άμεσα μέσα από πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα κατάπτυστα, που δίνουν φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Αποτελούν την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτούς τους συναδέλφους θα σταθούμε αλληλέγγυοι από την αρχή. Δε θα είναι μόνοι τους.

Κατόπιν των παραπάνω, απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας:

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων.
  • Τη δέσμευση για σταθερή πληρωμή των μισθών μας τις τρεις πρώτες μέρες κάθε μήνα.
  • Την κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες κανονικές, άδειες αναρρωτικές κ.λπ.) στους εργαζόμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και τη μισθολογική τους εξίσωση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Καλύπτουν πραγματικές λειτουργικές ανάγκες και προσφέρουν πραγματική εργασία.
  • Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Από το πρόσωπο στο καρτούν

1. Ο Τσίπρας αποδείχτηκε υποδειγματικός μαθητής των «ευρωπαϊκών κύκλων». Γνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής η υπακοή του θα βασίζεται στην αποστήθιση όσων σκέψεων με τη μορφή νόμων θα του υπαγορεύουν οι νέοι του καθηγητές.

2. Ολα πια δένουν μεταξύ τους. Η Αριστερά δεν χρειάζεται να ανατρέξει σε κανένα παρελθόν της για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι πλέον και αυτή μια ακόμη νεκρή φύση. Από δω και στο εξής δεν δικαιολογείται καμία αδυναμία μέσα στο κίνημα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Η δική μας κληρονομιά είναι μεγάλη, αυστηρή και ως εκ τούτου ικανή, όταν έρχονται τα δύσκολα και τα βαθιά, να παρέχει δύναμη και παρηγοριά.

3. Αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει απευθείας την πραγματικότητα, ο ανεκδιήγητος Στέλιος Ράμφος ξεπέφτει στην απλούστευση. Προσθέστε σε αυτά και τη μανία του για δημοσιότητα και έτοιμο είναι το καρτούν. Σε γνωστή πρωινή εκπομπή, ο κύριος Ράμφος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι μια μικρή βίδα στο αεροπλάνο της Ευρώπης και ως εκ τούτου αυτή η βίδα πρέπει επιτέλους να βιδωθεί σωστά, αφού οι εταίροι μας που μας «μπουκώνουν» [sic] με δισεκατομμύρια, δεν μπορούν να κινδυνεύουν εξαιτίας μιας βίδας. Από τον καιρό που έφυγαν ο Κωστής Παπαγιώργης και ο Παναγιώτης Κονδύλης, το καρτούν Ράμφος διασύρει την υπόθεση του στοχασμού στην Ελλάδα.

4. «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα» δήλωσε κατά την παραλαβή του υπουργείου Εργασίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Αυτή η έκρηξη του υπουργού που παραβιάζει την κοινή λογική γίνεται ενδιαφέρουσα, γιατί αν τα ίδια λόγια τα έλεγε ένας φίλος σε καφενείο θα προσπαθούσαμε να τον επαναφέρουμε στην πραγματικότητα. Ο κύριος Κατρούγκαλος όμως κυβερνά, ορίζει τους κανόνες, διαθέτει λαμπρά πτυχία που συνάδουν με το ντύσιμό του, που του προσθέτει και μια αίσθηση ανωτερότητας. Φοβάμαι ότι η ανοησία δεν θα αργήσει να περάσει και στο επόμενο στάδιο, της ασυνάρτητης επιχειρηματολογίας, του παραληρήματος, που όταν κάνει την εμφάνισή του δεν θα μπορεί να το συγκρατήσει ούτε το υπουργείο ούτε η κυβέρνησή του.

5. Αδίκως κουράζεται η Νάντια Βαλαβάνη γυρνώντας δεξιά κι αριστερά το επαναστατικό της παρελθόν, προκειμένου να δικαιωθεί τόσο για το σκάνδαλο των χρημάτων της μητέρας της όσο και για τους λόγους της παραίτησής της. Εχω τόσα χρόνια κουραστεί με όλους αυτούς που τη χώθηκαν στην εξουσία και με τον πρώτο κλονισμό που οι ίδιοι προκάλεσαν, αντί να έχουν την αξιοπρέπεια να αποσυρθούν, θυμούνται ηρωικές στιγμές τους πιστεύοντας ότι αυτές λειτουργούν σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και τους ξεπλένουν. Οταν άλλαξε αμφίεση, η κ. Βαλαβάνη όφειλε να γνωρίζει πως η επανεμφάνισή της ως υπουργός κρίνεται από ένα αμείλικτο τώρα, το οποίο επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Μόνο αυτό το τώρα έχει δικαίωμα να συνομιλεί και να ανασύρει από το παρελθόν. Αυτό το τώρα γνωρίζει τι είναι ανάρμοστο, ποιος αληθινά έχει το δικαίωμα στο δημόσιο λόγο και ποιον πρέπει να σκεπάσει η σκόνη. Βιάστηκε η κ. Βαλαβάνη πιστεύοντας πως, δραπετεύοντας από το τώρα, ό,τι και να γίνει, οι παλιές καλές επαναστατικές μέρες θα καθαρίσουν γι' αυτήν. Και αυτά που λέει, γυρνώντας από το ένα τηλεοπτικό κανάλι στο άλλο, δεν σχηματίζουν παρά σκιές στο θίασο των σκιών των δημοσιογράφων.

6.Ενώ χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει κάποιος αυτό που θέλει, αρκεί μια στιγμή για να μεταμορφωθεί σε καρτούν. Και το χειρότερο, αυτό να αφορά πρόσωπα που κάποτε μοιράστηκες το χρόνο σου μαζί τους, αλλά τώρα αποτελούν μόνο μέρος του προβλήματος και βρίσκονται απέναντί σου. Αλλά ο δικός σου χρόνος είναι πολύτιμος και η ζωή σου μία και μοναδική.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ