ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αναγκαία πολιτική τα μνημόνια» για τα διακυβεύματα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι το θέμα για όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης είναι το πώς θα διασφαλιστεί ο δρόμος για τη νέα συμφωνία-μνημόνιο με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ότι σε αυτό το δρόμο βασικό ρόλο έπαιξαν και οι βουλευτές της ΝΔ.

Προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, καθώς η ΝΔ πασχίζει για τη διασφάλιση της κυρίαρχης στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.

«Μνημόνιο δεν υπάρχει αριστερό και δεξιό, αλλά είναι αναγκαία πολιτική για να παραμείνουμε στο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας και τα όρια όπου κινούνται οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

«Τα στοιχεία μιας κακής συμφωνίας μπορούν να μας κρατήσουν στο πλαίσιο και να τα διαπραγματευτούμε ξανά» συμπλήρωσε, συμβάλλοντας και αυτός στη νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, περί δυνατότητας «διόρθωσης» του νέου μνημονίου...

Αμέσως μετά, για να στοιχειοθετήσει τη στάση της ΝΔ, πρόσθεσε: «Ψηφίζουμε "ναι" για να διασφαλίσουμε την παραμονή της πατρίδας στο ευρώ», προαναγγέλλοντας τη θετική στάση της ΝΔ και στα χτεσινοβραδινά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και στα ακόμα χειρότερα που θα ακολουθήσουν για το τρίτο μνημόνιο.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας» επέμεινε και ταυτόχρονα επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι εκπροσωπεί «το βαθύ κράτος» και «δε θέλει να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα». Στην ίδια βάση, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον «κρατισμό» και βάζει φόρους για να συντηρήσει ένα «μεγάλο κράτος».

Τέλος, είπε ότι η ΝΔ επιλέγει το «μεσαίο δρόμο», του «κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου», σηματοδοτώντας μια στροφή της ΝΔ προς πιο ...«κεντρώα» ακροατήρια.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Δένδιας, επέμεινε ότι η «ιδιοκτησία του προγράμματος που εισήχθη προς ψήφιση» είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερασπίστηκε των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά για την «προστασία» του «καταθέτη», ενώ χαρακτήρισε «αναγκαία» την ανακεφαλαιοποίηση του ντόπιου τραπεζικού συστήματος.

Παραπέρα, ζήτησε την «κατάθεση ενός ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος», παραπέμποντας στα προηγούμενα νομοθετήματα της ΝΔ, στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η κυβέρνηση και να τα «προσαρμόσει» σε όσα της ζητούν τώρα οι δανειστές.

«Υπάρχει ευρύς χώρος συναίνεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη για τα ζητούμενα του κεφαλαίου, για τη στήριξη της κερδοφορίας του.

Για νέο πρόεδρο στις 30 Αυγούστου;

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στη ΝΔ, καθώς νεότερες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν το μεταβατικό πρόεδρο της παράταξης, Ευ. Μεϊμαράκη, αποφασισμένο να εισηγηθεί την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ στις 30 Αυγούστου.

Καθώς φαντάζουν πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές, σειρά κεντρικών στελεχών της ΝΔ εμφανίζονται να μην επιθυμούν παραμονή Μεϊμαράκη στην ηγεσία έως την άνοιξη του 2016, οπότε και θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ. Σε αυτή τη βάση, ο ίδιος φέρεται να έχει δώσει ήδη σχετικές εντολές στο γραμματέα του κόμματος, Α. Παπαμιμίκο, προκειμένου να «τρέξουν» τα διαδικαστικά.

Βέβαια, υπάρχουν και στελέχη με αντίθετη άποψη, που επιδιώκουν, για διάφορους λόγους, παραμονή προσώρας Μεϊμαράκη στη θέση του προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα, Πέμπτη, στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ την εκλογή νέου προέδρου στα τέλη Αυγούστου, ενώ απόφαση για το ζήτημα ίσως παρθεί στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Εθνική παραγωγή» με τους καπιταλιστές στην εξουσία

Τη ρητορική των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τόσο των «συμφωνούντων» όσο και των «διαφωνούντων», περί των «εκβιασμού» που δέχτηκαν για να υπογράψουν το νέο μνημόνιο, αναπαρήγαγε και ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

«Θα ήμουν άδικος», ανέφερε, «αν χρέωνα αυτή τη κατάσταση αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πέντε μήνες» διακυβέρνησής του. «Βρισκόταν», πρόσθεσε, «στο μεταίχμιο να αποφασίσει αδιαπραγμάτευτη εθνική πολιτική για ρήξη ή συμβιβασμό. Τελικά επέλεξε το δεύτερο αλλά παρέλαβε χάος»...

Σπεύδοντας εξάλλου να υποστηρίξει όσα ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα καθεστώς εκβιασμού, κατέκρινε όσους διαμαρτυρήθηκαν απέναντι στα λεγόμενά της, σημειώνοντας ότι αυτό είπε και ο πρωθυπουργός...

Επιχειρώντας να δώσει «αντικαπιταλιστικό» περιεχόμενο στη στοίχιση του μορφώματός του με τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου που προσβλέπουν περισσότερο σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εκτός των ευρωατλαντικών, επέκρινε την κυβέρνηση που δεν τόλμησε να τα βάλει «με το διεθνές καπιταλιστικό κατεστημένο». Στη συνέχεια, βέβαια, μπήκε και στο «ζουμί», μιλώντας μόνο για τους «ανθρώπους των Αμερικάνων» και τις επεμβάσεις τους ενάντια στις συμφωνίες με τη Ρωσία...

Τέλος, κατέθεσε την ...πρόταση της Χρυσής Αυγής: «Καταγγελία των μνημονίων, εθνική κυριαρχία, εθνική παραγωγή», αλλά με τους καπιταλιστές βέβαια στην εξουσία.

ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει και αυτό το μνημόνιο 3

Τη συμφωνία του με την οδηγία της ΕΕ για τις τράπεζες εξέφρασε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Α. Λοβέρδος, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, στο δρόμο για το τρίτο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται και ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από το αν θα υιοθετηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του. Κατηγόρησε την κυβέρνηση, μάλιστα, ότι ενώ γνώριζε τα προαπαιτούμενα αρκετές μέρες πριν, έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή του «κατεπείγοντος».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την καθυστέρηση που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις, ανέβασε το λογαριασμό των μέτρων.

Σε μια παράλληλη κίνηση, εξάλλου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, Ερώτηση - Αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σχετικά με το λεγόμενο grexit και το «Plan B» της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, με βάση δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η Φ. Γεννηματά ρωτά «ποιοι και πότε αποφάσισαν την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το "Plan B" και με ποιο στόχο», «ποια ήταν η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής, ποια είναι τα ονόματα και ποιες ήταν οι ιδιότητες των συμμετεχόντων», «ποιες είναι οι εισηγήσεις - προτάσεις τις οποίες κατέγραψε και κατέληξε η Ειδική Επιτροπή», «ποιοι ήταν οι παραλήπτες των σχετικών προτάσεων και με ποια ημερομηνία». Τέλος, ζητά την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.

ΠΟΤΑΜΙ
Ζήτησε «αλλαγές» για την οικονομία του κεφαλαίου

Με άξονα την «ενότητα» των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης και την προώθηση των «μεγάλων αλλαγών» που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Ποταμιού χτες στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, κάλεσε να αφήσουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις τις «προεκλογικές ρητορείες», «να μη βαφτίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την τεμπελιά, αντιμνημονιακό αγώνα». Ορισε ως «νέο πατριωτισμό», το «να είσαι χρήσιμος» στη λειτουργία του συστήματος, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά για «μεγάλες αλλαγές», γιατί «η οικονομία πεθαίνει».

Επιπλέον, έθεσε ανοιχτά ζήτημα αντικατάστασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλή, ενώ παραπέρα κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσλήψεις «ημετέρων».

Επαιρόμενος, τέλος, ότι το Ποτάμι πρωτοστάτησε για τη σωτηρία της χώρας μετά το περιβόητο δημοψήφισμα, διευκρίνισε στον πρωθυπουργό ότι το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» και στα νέα προαπαιτούμενα.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο εισηγητής του Ποταμιού Αλ. Χατζηδημητρίου έψεξε την κυβέρνηση πως κάνει «ό,τι μπορεί για να διασπάσει την ενότητα» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα ζητούμενα φυσικά της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Ασκώντας κριτική σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, κάλεσε παρόλα αυτά εκ μέρους του Ποταμιού «να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά». Κάλεσε, τέλος, «εμείς που είμαστε υπέρμαχοι του ναι, να μην δυναμιτίζουμε το κλίμα, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε», για να στηριχθεί φυσικά η ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντός ΕΕ και ευρώ.

ΑΝΕΛ
Κάλπικες «εγγυήσεις» στο λαό

Πριν από την έναρξη στη Βουλή της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και τη σύναψη του τρίτου μνημονίου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Κατά τα συνήθη με τις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Π. Καμμένος επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση και να διασκεδάσει ανησυχίες για την πρώτη κατοικία, καθόλα βάσιμες, καθώς είναι θέμα χρόνου η άρση της όποιας προστασίας έχουν. «Είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά τη σύσκεψη που είχε με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πρώτη κατοικία. Η παρουσία μας στην κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατάσχεση του σπιτιού κανενός Ελληνα. Αυτό είναι δεσμευτικό», ισχυρίστηκε. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι οι «κόκκινες γραμμές» των ΑΝΕΛ είναι εξαιρετικά εύκαμπτες και υποχωρούν με ευκολία όταν διακυβεύεται το «εθνικό συμφέρον», το συμφέρον δηλαδή του κεφαλαίου...

Παραποιώντας, εξάλλου, πλήρως την πραγματικότητα πρόσθεσε στα παραπάνω ότι όσα ακούγονται για φορολόγηση των αγροτών είναι «σενάρια τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, δεν είναι αληθινά. Δεν ψηφίζεται σήμερα και δεν πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα οποιαδήποτε φορολόγηση των αγροτών που θα οδηγήσει στη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής». Η απογείωση της φορολόγησης των αγροτών βέβαια είναι ένα από τα μέτρα στα οποία έχει ήδη δεσμευτεί επισήμως η κυβέρνηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ