ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεψύχησε «μαθητευόμενη» σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου

Ενα τραγικό περιστατικό, ο θάνατος νεαρής «μαθητευόμενης» από την Ουκρανία σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, ήρθε να αναδείξει για μια ακόμα φορά τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου, η εκπαιδευόμενη μαθήτρια λιποθύμησε έξω από το δωμάτιό της, ενώ κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο άφησε την τελευταία της πνοή. Το Σωματείο άμεσα παρενέβη στο ξενοδοχείο που έγινε το συμβάν, για να ενημερωθεί για τα αίτια του συμβάντος. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στις συνθήκες της μαθητείας, καθώς «πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με "εισαγόμενους" εργαζόμενους από άλλες χώρες, με μισθούς των 300 ευρώ αλλά και εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας».

Τώρα είναι ώρα να ξεσηκωθούμε

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ΠΑΜΕ, που προσπαθεί να αναδείξει τις πραγματικές αιτίες των «ατυχημάτων». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, λίγες μέρες μετά το θάνατο της «μαθητευόμενης», σημειώθηκε λιποθυμία άλλου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της ίδιας αλυσίδας: «Η αιτία τους βρίσκεται στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλονται στους χώρους εργασίας για να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία και εξηγεί: «Οι καραβιές των νοικιασμένων μαθητών-εργαζόμενων από χώρες του εξωτερικού, που γεμίζουν τα ξενοδοχεία κάθε χρόνο καθ' υπόδειξη των οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ, είναι εργαζόμενοι το ίδιο και περισσότερο εκμεταλλευόμενοι με τους Ελληνες εργαζόμενους. Η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση είναι ίδια για όλους. Τα 12ωρα δουλειάς, η πολυαπασχόληση, οι ατελείωτες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό, είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση».

Υπενθυμίζει πως τα ταξικά σωματεία του κλάδου είχαν προειδοποιήσει πριν την έναρξη της σεζόν για την εντατικοποίηση και την ακόμη πιο βάρβαρη εκμετάλλευση από τα προηγούμενα χρόνια. Είχαν καλέσει τους εργαζόμενους να δράσουν άμεσα, με στόχο την υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, για ανθρώπινες, ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες δουλειάς. «Τώρα που για άλλη μια χρονιά, παρά τα όσα λέγονται, ο τουρισμός αποδεικνύεται η "ατμομηχανή" της οικονομίας τους, είναι ώρα οι εργαζόμενοι να μη σκύψουμε το κεφάλι, να μη δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των voucher, την απλήρωτη δουλειά. Τώρα είναι ώρα να παλέψουμε για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις. Τώρα είναι ώρα να ξεσηκωθούμε, να απαντήσουμε με οργάνωση του αγώνα, ενότητα και ταξική αλληλεγγύη στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία στη ζωή μας», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Η εντατικοποίηση οδηγεί σε «ατυχήματα»

Εργατικό «ατύχημα», που οδήγησε στον τραυματισμό ενός εργαζομένου στον Ομιλο ΟΤΕ, σημειώθηκε στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο εργαζόμενος είχε κληθεί να καλύψει βλάβη ως μονοπρόσωπο συνεργείο, όταν έπεσε από τη σκάλα στην οποία εργαζόταν.

Τον τραυματισμό του εργαζόμενου καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΤΕ, μέλος της ΟΜΕ ΟΤΕ, με επιστολή της στο Διευθυντή Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου. Οπως σημειώνει, «τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ», ενώ οι λόγοι της αύξησης αυτής είναι «η εντατικοποίηση της εργασίας, η πλημμελής εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και κυρίως τα μονομελή συνεργεία».

Δίπλα στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η δραστηριοποίηση εργολάβων που συνεχώς διευρύνεται σε μια σειρά εργασίες, από την καθαριότητα μέχρι τις τεχνικές υπηρεσίες, στον όμιλο. Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους δουλεύουν κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης, οι οποίες αντικειμενικά μεταφέρονται και στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Εργολαβικοί και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιμετωπίζουν από κοινού την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, που, εκτός από τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Στο φόντο αυτό, χρειάζεται η κοινή τους οργάνωση και πάλη, με αιτήματα και πλαίσιο που θα προωθεί και θα δυναμώνει την ενότητά τους. Είναι επομένως ζήτημα το γεγονός ότι η ΟΜΕ ΟΤΕ και τα σωματεία της δύναμής της, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν δέχονταν ως μέλη τους εργολαβικούς ή και συμβασιούχους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους όπως τηλεφωνικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με προβλήματα που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Στην υπόθεση αυτή δεν αρκούν επιστολές στα στελέχη και στη Διοίκηση του Ομίλου, αλλά απαιτούνται πρωτοβουλίες οργάνωσης, συντονισμού και αγωνιστικής δράσης που να απευθύνονται στους εργαζόμενους. Ας αναρωτηθούμε πόσο αποτελεσματικό είναι σήμερα σε αυτήν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, η Ενωση Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΤΕ να επιλέγει να απευθύνεται στα στελέχη της επιχείρησης και να επικαλείται τον «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» του ΟΤΕ και το «σεβασμό τόσο στους ανθρώπους του όσο και στους πελάτες του» χάρη στον οποίο «κυριάρχησε στην Ελληνική αλλά και Βαλκανική αγορά».

Σήμερα η κινητοποίηση των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, οργανώνει σήμερα, Πέμπτη στις 11 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Στην κινητοποίηση καλεί και η ΣΕΑΑΝ.

Σε μια σειρά κέντρα και δομές, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ενώ οι γονείς καλούνται να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη: «Πολλά κέντρα απειλούνται με κλείσιμο, με τους εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και μήνες. Μάλιστα σε κάποιους χώρους (ΠΕΓΚΑΠ, ΕΡΜΗΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ - ΚΑΣΠ) έχουν κλείσει τους δέκα μήνες απλήρωτης δουλειάς. Μετά και τον πρόσφατο "έντιμο συμβιβασμό" του τρίτου μνημονίου, αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι ο παραπέρα εκβιασμός μας για απλήρωτη δουλειά, για μειώσεις μισθών, για εντατικοποίηση, για ωμή πλέον εμπορευματοποίηση των χώρων μας (π.χ. στην ΠΕΓΚΑΠ ζητήθηκαν από τους γονείς 300 ευρώ το μήνα αλλιώς θα διακοπεί η παροχή υπηρεσιών)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Απλήρωτες οι καθαρίστριες στον ΟΤΕ

Την καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών των εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα του ομίλου ΟΤΕ, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις απειλές που δέχονται οι εργαζόμενοι, καταγγέλλει η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Ομίλου ΟΤΕ (ΕΣΚ ΟΤΕ). Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ο εργολάβος οφείλει στις εργαζόμενες δεδουλευμένα τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ όταν διεκδίκησαν να πληρωθούν, «ήρθαν αντιμέτωπες με απειλές ή εκβιασμούς του τύπου "σε όποιον αρέσει" ή "οι ώρες σας θα μειωθούν"».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ υπογραμμίζει την ευθύνη της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ, που έχει παραχωρήσει σε υπεργολάβους μια σειρά τομείς, όπως της καθαριότητας, της φύλαξης, το Δίκτυο και τα Τηλεφωνικά Κέντρα. Οπως εξηγεί, η επιλογή αυτή κύριο στόχο έχει «την ανατροπή της σταθερής και μόνιμης δουλειάς και την αντικατάστασή της με μορφές ευέλικτης - φτηνής εργασίας, με υπερεντατικοποίηση που ξεπερνά κάθε όριο», ενώ η πίεση και το άγχος, η δουλειά χωρίς ωράρια «έχει σαν συνέπεια την απειλή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ διεκδικεί: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενες στην καθαριότητα. Να τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

Πλειοψηφεί η μερική απασχόληση

Μερική εποχική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης και κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης καταγράφει τον Μάη - Ιούνη το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με πάνω από τις μισές συμβάσεις πλέον να είναι μερικής και εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης τον περασμένο Ιούνη, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 191.598, ενώ οι αποχωρήσεις σε 183.008, παρουσιάζοντας ελαφρά θετικό ισοζύγιο κατά 8.590 θέσεις. Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ήταν και αυτό θετικό κατά 15.351 θέσεις.

Οι νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας κατά 53,67% αφορούν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Από αυτές σχεδόν 75 χιλιάδες ήταν μερικής απασχόλησης και οι σχεδόν 28 χιλιάδες εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ενδεικτικό, επίσης, της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αύξηση των συμβάσεων, είναι το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο που εμφανίζεται στους κλάδους, οι οποίοι αφορούν τα καταλύματα και την εστίαση.

Μόνιμο σκηνικό η απληρωσιά

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή για την κατασκευή του δρόμου «Γάζι - Κρουσώνα», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο πλευρό τους έχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, που υπενθυμίζει ότι σε ανάλογη θέση βρίσκονται εργαζόμενοι και σε άλλα έργα. Για παράδειγμα, σε επίσχεση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή του Βενιζέλειου νοσοκομείου. Το σκηνικό της απληρωσιάς, μάλιστα, είναι γνωστό για τους εργαζόμενους και το Συνδικάτο το έχει καταγγείλει πολλές φορές, καλώντας τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Παράταση των Συμβάσεων για 47 εργαζόμενους στο Δήμο Ζωγράφου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζωγράφου πραγματοποίησε η Διοίκηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και οχτώ μήνες στην υπηρεσία καθαριότητας και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Κάτω από τη πίεση των εργαζομένων και του Συνδικάτου η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση για την παράταση των Συμβάσεων των 47 εργαζομένων.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση: «Ο αγώνας για το δικαίωμά μας στη Μόνιμη και Σταθερή Εργασία θα πρέπει να πάει μέχρι το τέλος, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, πλάι στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μέχρι την οριστική μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ