ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινδυνεύουν να πάνε χαμένες οι σοδειές των αμπελουργών της Σάμου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δυνάμεις της «Αγροτικής Αναγέννησης» στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), όσον αφορά το πρόβλημα που συναντούν οι αμπελουργοί του νησιού με την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας οινοπνεύματος για την οινοποίηση της σοδειάς τους. Το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην προμήθεια οινοπνεύματος και έχει κάνει ορατό τον κίνδυνο να χαθούν οι φετινές σοδειές, καθώς ο τρύγος πρέπει να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

«Η φετινή οινοπαραγωγή του νησιού κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Οι αμπελουργοί κινδυνεύουν να χάσουν τη σοδειά και τους κόπους ενός χρόνου. Η αμπελουργία, οι συνεταιρισμοί και η ΕΟΣΣ κινδυνεύουν με διάλυση», σημειώνει η «Αγροτική Αναγέννηση» και εξηγεί: «Είναι αδύνατη η οινοποίηση χωρίς την προμήθεια 300 τόνων οινοπνεύματος, κόστους πάνω από 600.000 ευρώ. Εχει συναφθεί σύμβαση μεταξύ της ΕΟΣΣ και του προμηθευτή εδώ και καιρό και ενώ η ΕΟΣΣ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, η τράπεζα δεν απελευθερώνει το απαραίτητο κονδύλι. Αν δε γίνει τρύγος, αντιλαμβάνεται ο καθένας τις δραματικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, αφού αμέσως - αμέσως θα χαθούν πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ μόνο για φέτος. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, αφού ο τρύγος αρχίζει το αργότερο 8 με 10 Αυγούστου και ίσως νωρίτερα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών».

Ακόμα, καταγγέλλει πως για τους ίδιους λόγους, οι αμπελουργοί - συνεταίροι δεν έχουν πληρωθεί την καλοκαιρινή προκαταβολή, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα για την πληρωμή τους έχουν κατατεθεί έγκαιρα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση, η «Αγροτική Αναγέννηση» καλεί τους αμπελουργούς και το λαό του νησιού να κινητοποιηθούν, να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης στην Πτολεμαΐδα

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης στην Πτολεμαΐδα με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας, του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας και του παραρτήματος Πτολεμαΐδας ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης έκανε ήδη παρέμβαση στα γραφεία της Διανομής της ΔΕΗ, για να μη μείνει κανένας άνεργος, απλήρωτος, ανήμπορος, χωρίς ρεύμα. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παρεμβάσεις στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, στο ΙΚΑ, στο Δήμο Εορδαίας. Επίσης, ξεκίνησε και η συγκέντρωση υλικής βοήθειας στα γραφεία των σωματείων από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2463.100.915, 697.9934.045, 698.7914.477, 697.770.937).

Συγκεντρώνονται: Τρόφιμα μακράς διαρκείας (αλεύρι, λάδι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, διάφορα τρόφιμα σε κονσέρβες, παιδικές τροφές κ.ά.). Ρούχα, είδη καθαριότητας, φάρμακα που διατηρούνται εκτός ψυγείου (κυρίως αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, για διαβητικούς, για χρόνιες παθήσεις κ.ά.).

Στα Δωδεκάνησα

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη για αύριο, Τετάρτη 29 Ιούλη στις 19.30 καλεί σωματεία και φορείς του νησιού της Κω προκειμένου να συγκροτηθεί Επιτροπή Αλληλεγγύης η οποία θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις όπως και θα οργανώσει δράσεις παντού για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων, με οργανωμένη διεκδίκηση και ταξική αλληλεγγύη.

Τριμερής για την απόλυση συνδικαλιστή στην «ΑΡΓΩ»

Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, της εργοδοσίας της επιχείρησης «ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ» και των εκπροσώπων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής και της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, έγινε χτες Δευτέρα, με θέμα την απόλυση του γραμματέα του Συνδικάτου, Στράτου Μαυρομμάτη.

Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία ξεκαθάρισαν ότι η απόλυση είναι παράνομη και καταχρηστική, διότι αφορά εκλεγμένο συνδικαλιστή και έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι συνδικαλιστής απολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα, αμέσως μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το ΚΕΠΕΚ Παλλήνης για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του εργοστασίου, μετά από αίτημα του Συνδικάτου. Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία σημειώνουν ότι δε θα υποστείλουν τη δράση τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, «πολύ περισσότερο στο να απευθυνόμαστε στο ΣΕΠΕ και στο ΚΕΠΕΚ, ζητώντας την παρέμβασή τους, όταν εμείς το κρίνουμε αναγκαίο και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο απόλυσης», όπως σημειώνουν.

Στην τριμερή, η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία δεν ανήκει στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας, επικαλέστηκε «πλημμελή εκτέλεση» των καθηκόντων του απολυμένου και αναφέρθηκε σε «ρήξη στην εμπιστοσύνη» μεταξύ της εταιρείας και του εργαζόμενου. Κι αυτό όταν τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν πως σκοπός της είναι να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο διαπίστωσε το παράνομο της απόλυσης και κάλεσε την εργοδοσία να δεχτεί συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας. Την Πέμπτη έχει οριστεί τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Παλλήνη.

Παρούσες οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες για τους αγρότες του Εβρου

Την ανησυχία των αγροτών της περιοχής εκφράζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», που ζητά να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα στους ποταμούς Εβρο, Αρδα και Ερυθροπόταμο, που προκάλεσαν οι πλημμύρες του χειμώνα. Οπως καταγγέλλει, τα ρήγματα παραμένουν ανοιχτά και οι περιουσίες των αγροτών βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, σημειώνει πως τα χωράφια που «μπαζώθηκαν» στις πρόσφατες πλημμύρες, παραμένουν ακαλλιέργητα, καθώς οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασής τους καρκινοβατούν, οδηγώντας τους αγρότες που βλέπουν να χάνεται μια ολόκληρη χρονιά σε απελπισία.

Την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κατέθεσαν με Αναφορά στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Παρέμβαση για τις απλήρωτες καθαρίστριες στον ΟΤΕ

Παρέμβαση για το πρόβλημα της απληρωσιάς των εργαζομένων στο εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας και παράλληλα της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους, έκαναν στη Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ, η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ (ΕΣΚ ΟΤΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ και του ΣΕΤΗΠ κατήγγειλε την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων από τον υπεργολάβο, την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απειλές που δέχονται οι εργαζόμενες προκειμένου να αποδέχονται να δουλεύουν, πέρα από την αντοχή τους και απλήρωτες. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της πλημμελούς καθαριότητας σε μια σειρά χώρους και την αναγκαιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτούς. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανάγκη έλεγχου και πιστοποίησης των προδιαγραφών στα υλικά καθαριότητας που χορηγεί ο εργολάβος στα συνεργεία του, καθώς έχουν αναφερθεί προβλήματα τόσο από τις εργαζόμενες που καθημερινά τα εισπνέουν, όσο και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους, αίθουσες τηλεφωνικών κέντρων και υποστήριξης πελατών.

Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων σήμερα στην Πρέβεζα

Σε κοινή σύσκεψη καλούν σήμερα Τρίτη, στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ωρωπού Πρέβεζας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Αρτας, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Το θέμα της σύσκεψης είναι η αντιαγροτική πολιτική, το τρίτο μνημόνιο και η απάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ σκοπός είναι να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι Ομοσπονδίες σημειώνουν: «Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τους ελιγμούς που κάνει η κυβέρνηση, για το πότε ακριβώς θα νομοθετήσει αυτή ή την άλλη λεπτομέρεια, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι αγρότες θα φορολογούνται ως επιχειρηματίες, καθώς και ότι θα καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς στο πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταδικάσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τα στηρίγματά της, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, μέσα από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων, τις Επιτροπές Αγώνα, χρειάζεται να οργανωθεί η πάλη αγροτών και κτηνοτροφών, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη το μνημόνιο και τα μέτρα του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ