ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Να περάσει στην ευθύνη κράτους και δήμων

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για το Ιδρυμα Παιδική Στέγη
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για το Ιδρυμα Παιδική Στέγη
Τη διασφάλιση της λειτουργίας του συνόλου των παιδικών σταθμών του Ιδρύματος «Παιδικής Στέγης», την αναγνώριση της περιουσίας του Ιδρύματος ως δημόσιας περιουσίας και το πέρασμα της ευθύνης λειτουργίας των σταθμών, του προσωπικού και των περιουσιακών τους στοιχείων στην ευθύνη των αντίστοιχων δήμων, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως αναφέρεται και στο κείμενο της Ερώτησης, το Ιδρυμα, στο οποίο σήμερα λειτουργούν τέσσερις παιδικοί σταθμοί (από πέντε που λειτουργούσαν μέχρι το 2012), βρίσκεται κατ' εξακολούθηση μπροστά στο ερώτημα εάν και πότε θα κλείσει. Το πρόβλημα αυτό είναι συνδεδεμένο με τη μη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ιδρύματος από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Τη χρονιά που πέρασε, οι τέσσερις παιδικοί σταθμοί υποδέχονται παιδιά από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και οι 50 εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη για μήνες απλήρωτοι. Για τη νέα περίοδο, κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν, αν οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά και αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Με δεδομένο ότι στην πενταμελή διοίκηση του Ιδρύματος τα τρία είναι μέλη προερχόμενα από το «φιλανθρωπικό σωματείο» στο ρόλο του Πρόεδρου, Γραμματέα και του ταμία, στην Ερώτηση διατυπώνεται η απορία «γιατί το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του αποδέχονται σαν συνέχεια του Ιδρύματος πρόσωπα που εκπροσωπούν ένα φιλανθρωπικό σωματείο - φάντασμα» και «πώς αποδέχεται το κράτος ιδιώτες ως "έγκριτα πρόσωπα" να διαχειρίζονται χρόνια τώρα τη δημόσια χρηματοδότηση και σήμερα να τους επιτρέπεται να εμπορεύονται δημόσιες κτιριακές κοινωνικές υποδομές, να έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, να εκβιάζουν τη μείωση των αποδοχών τους στο 30%, να εμπορεύονται με όρους αγοράς την ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας;».

Πέρα από τα όσα αναφέρει η Ερώτηση πρέπει να επισημανθεί ότι το ΔΣ του Ιδρύματος έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Απρίλη του 2015, τους έχει κόψει παράνομα το επίδομα γάμου (δηλαδή έχει μειώσει κατά 10% τους μισθούς τους) από τον Οκτώβρη του 2014 και αρνείται να τους καταβάλει τις αποδοχές περίπου τριών βδομάδων, όταν έκαναν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα.

Και ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δημιουργεί ερωτήματα η στάση του ΔΣ του Ιδρύματος, το οποίο παρόλο έχει δικαίωμα να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και να λάβει έκτακτη επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου, δεν έχει κάνει τις σχετικές αιτήσεις! Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα ασκεί τεράστιες πιέσεις στους εργαζόμενους να αποδεχθούν μεγάλη μείωση των μισθών τους.

Κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες

Αμεσα μέτρα ζητά το ΠΑΜΕ, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς

Eurokinissi

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει από σήμερα τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά από χτες, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή.

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τον καύσωνα, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς, ζητά το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ενόψει των καιρικών συνθηκών των επόμενων ημερών, εκτός από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, θέλουμε να επισημαίνουμε ότι και πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί (δημοτικοί και ιδιωτικοί) δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης ενός καύσωνα. Δεν διαθέτουν μέσα κλιματισμού στις κτιριακές υποδομές τους, αλλά και στα μέσα μεταφοράς των βρεφών και νηπίων. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των νηπίων, από τέτοιες ελλείψεις. Τονίζουμε, παράλληλα, ότι ακόμα και σήμερα με βάση το νομικό πλαίσιο, ο κλιματισμός ΔΕΝ θεωρείται βασικός και αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ασφάλεια των εργαζομένων και των παιδιών».

Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα πελάγη βόρειοι - βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη και την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Από την Παρασκευή το βράδυ θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά.

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες διαθέτει από χτες ο Δήμος Αθηναίων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα. Πιο συγκεκριμένα, ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα παραμείνουν οκτώ λέσχες φιλίας, που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όσο το επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Οι αίθουσες είναι οι εξής: Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 210.8223.946, Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 210.9232.044, 210.9200.269, «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 210.9240.403, Κάτω Πετραλώνων: Αθηνοδώρου 61, τηλ. 210.3425.513, Κολοκυνθούς: Αίμονος 9, τηλ. 210.5140.877, Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 37, τηλ. 210.2012.334, Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 210.8674.900, Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210.6459.890.

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και της βαριάς σωματικής εργασίας, η λήψη υγρών, ελαφρά γεύματα και αποφυγή αλκοόλ, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος με συχνά λουτρά και ελαφρά ρούχα, μεγαλύτερη προσοχή για τα άτομα άνω των 65 χρόνων, τα βρέφη και τα παιδιά, τους χρόνια νοσούντες, και όσους παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΟΔΑ 200.000 ευρώ είχε αποφέρει σε σπείρα δουλεμπόρων η προώθηση 110 Σύρων στο εσωτερικό της χώρας. Μετά από καταγγελίες πολιτών που ταξίδευαν στην Εγνατία Οδό, εντοπίστηκε στον κόμβο της Ασπροβάλτας ένα φορτηγό με οδηγό έναν 56χρονο Τούρκο, ο οποίος μετέφερε τους αλλοδαπούς που νωρίτερα είχε παραλάβει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα πριν από τρεις μέρες από άγνωστο σημείο της μεθορίου και δε διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, προκατέβαλαν 1.800 ευρώ ο καθένας για τη μεταφορά τους στο εσωτερικό και περίμεναν το φορτηγό, το οποίο τους παρέλαβε την περασμένη Παρασκευή.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ υπέστη προχτές ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου Χίου, το οποίο λίγο μετά τις 6 το πρωί, συγκρούστηκε με το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», που εκείνη την ώρα διερχόταν ανοιχτά του Καρφά της Χίου, με κατεύθυνση το τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ.

ΦΩΤΙΑ ξέσπασε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες σε αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων, που βρίσκεται στη Γλυφάδα. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Αγνωστα παραμένουν έως αυτή την ώρα τα αίτια της φωτιάς, η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ μεγέθους 4,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9.40 το βράδυ της Κυριακής, με επίκεντρο την περιοχή της Ιερισσού, 90 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ποινικές διώξεις στα μέλη του ΔΣ του Γηροκομείου

Ποινικά υπόλογα σε βαθμό κακουργήματος για την κακοδιαχείριση της περιουσίας της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (Γηροκομείου-Πτωχοκομείου) βρίσκονται τα μέλη του ΔΣ, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης. Ειδικότερα, με παραγγελία της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελ. Ράικου, διενεργήθηκε από επίκουρους εισαγγελείς προκαταρκτική εξέταση.

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν: Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Από την προκαταρκτική, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων σωρεία σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων, σύναψη συμβάσεων με εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, ενώ στο Γηροκομείο υφίσταται λογιστήριο. Ακόμα, συνήφθησαν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα, στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500-4.500 ευρώ μηνιαίως, τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο. Επιπλέον, στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίστηκαν ποσά τα οποία δε δικαιολογούνται...

Κινητοποίηση για τον «ISIS»

Κινητοποίηση έχει προκαλέσει στις ελληνικές διωκτικές αρχές επείγον ενημερωτικό έγγραφο που στάλθηκε τις τελευταίες ώρες από την ΕΥΠ, ύστερα από συνεργασία και με ξένες υπηρεσίες, για την παρουσία στη χώρα μας τουλάχιστον 4-5 υπόπτων για συμμετοχή στον «ISIS», οι οποίοι φέρεται να έχουν διαβατήρια από τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ύποπτοι τζιχαντιστές ήρθαν στην Ελλάδα αεροπορικά και έχει ζητηθεί ο εντοπισμός τους. Οι πρώτες έρευνες πάντως - κατά ορισμένες πληροφορίες έχει συμμετάσχει και η Αντιτρομοκρατική - έχουν αποβεί άκαρπες. Ελεγχος έγινε στις λίστες επιβατών από πτήσεις από τη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κατά την ιστοσελίδα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη που έχουν γνώση του θέματος, στα στοιχεία που δόθηκαν και από την ΕΥΠ, δεν υπάρχουν τα πλήρη ονόματα των υπόπτων, ενώ καταγράφεται η ηλικία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ