ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Γιορτάστηκε η θρυλική 26η Ιούλη

Από τις εκδηλώσεις στο Σαντιάγκο ντε Κούβα
Από τις εκδηλώσεις στο Σαντιάγκο ντε Κούβα
Τα 62 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα, στο Σαντιάγκο της Κούβας, στις 26 Ιούλη 1953, με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο γιορτάστηκαν χτες στην πόλη αυτή, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε στους στρατώνες (σήμερα σχολείο) ήταν ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα δεύτερος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων Επικρατείας και των Υπουργών που αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της συγκεκριμένης ενέργειας και την προσφορά της πόλης στην επαναστατική δράση.

Η επίθεση αυτή σηματοδότησε την απαρχή της μαζικής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φ. Μπατίστα, που πέντε χρόνια, πέντε μήνες και πέντε μέρες αργότερα θα ηττόταν ολοκληρωτικά. Η ενέργεια αυτή μπορεί να απέτυχε, αφού ελάχιστοι από τους επαναστάτες της Μονκάδα κατάφεραν να επιζήσουν, αλλά έδωσε τη σπίθα για την προετοιμασία του αγώνα. Μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, ο Φιντέλ απελευθερώθηκε και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, όπου μαζί με τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγος και άλλους ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τη συνέχεια του αγώνα τους. Ο επαναστατικός στρατός, που σιγά σιγά ανδρώθηκε, στηρίχτηκε στην πολιτικο-στρατιωτική δουλειά που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, φλογεροί επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, το οποίο το 1955 είχε απορρίψει την έκκληση του Κάστρο για ένοπλο αγώνα, αλλά είχε δώσει όλες τις δυνάμεις του στην πάλη για τη δημιουργία μαχητικών επιτροπών στα εργοστάσια και στις κοινότητες. Αυτή η προσεκτική πολιτική προετοιμασία αποδείχτηκε κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Ματσάδο, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη - στις 20 Ιούλη - αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ, λέγοντας ότι με αυτή «ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας που ξεκίνησε στις 17 Δεκέμβρη του περασμένου έτους. Τώρα αρχίζει μια μακρά και πολύπλοκη πορεία προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της άρσης του αποκλεισμού και της επιστροφής της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο». Ακόμα σημείωσε ότι σε 9 μήνες θα πραγματοποιηθεί το 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, «όπου θα γίνει απολογισμός της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική και τους στόχους από το προηγούμενο συνέδριο, προκειμένου να συνεχιστεί η ευημερούσα και βιώσιμη οικοδόμηση του σοσιαλισμού μας».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες σε μια δημοτική πισίνα, στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, 175 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Τα περισσότερα θύματα ήταν σιίτες Τουρκμένοι, μέλη της μειονότητας των Τουρκμένων. Ο ένας από τους δύο βομβιστές φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος δίπλα ακριβώς στην πισίνα όπου κολυμπούσαν και πολλά παιδιά.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι παρέτεινε για άλλο ένα τρίμηνο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί σε περιοχές της βόρειας χερσονήσου του Σινά από τον περασμένο Οκτώβρη, στο φόντο των κλιμακούμενων επιθέσεων από ισλαμιστές.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε γειτονιά του Τόκιο συνετρίβη μικρό επιβατηγό αεροπλάνο, λίγη μόλις ώρα αφού ξεκίνησε από μικρό αεροδρόμιο σε προάστιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, την Κυριακή. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο πιλότος, ένας επιβάτης και μια γυναίκα που παρασύρθηκε από το αεροσκάφος. Τα αίτια του δυστυχήματος έμεναν άγνωστα. Οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες και άλλοι δύο κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ως τραυματίες.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Οι αερογραμμές Thai σχεδιάζουν να απολύσουν 1.400 άτομα μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας σύνταξης», ενώ θα αναπροσαρμόσει και μια σειρά δρομολόγια. Στόχος του «εθνικού» αερομεταφορέα της χώρας - που η στρατιωτική χούντα θέλει να «αναδιαρθρώσει» - είναι να μειώσει έξοδα και δυναμικότητα κατά 20% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αυτονομιστές αντάρτες από το Κασμίρ εικάζεται ότι ήταν οι ένοπλοι που ενεπλάκησαν χτες σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ινδικό στρατό, στην πόλη Γκουρντασπούρ. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε σταθμό λεωφορείων και αστυνομικό τμήμα. Τα παραπάνω σημειώθηκαν στην επαρχία Παντζάμπ, όπου τέτοια περιστατικά δε θεωρούνται τόσο συχνά.

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον επτά - σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA - άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο βεγγαλικών, στην περιοχή του Μπάρι στη νοτιοανατολική Ιταλία. Το εργοστάσιο λαμπάδιασε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεργάτες του Ρέντσι τόνιζαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ. Η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, έκανε λόγο για «πιο αποδοτική διαχείριση του όλου συστήματος...»

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητο που δε σταμάτησε για έλεγχο, κοντά στα Ιλίσια Πεδία, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ποδηλατικός γύρος του Παρισιού. Τελικά οι ύποπτοι (σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες δύο άνδρες και δύο γυναίκες) διέφυγαν και εγκατέλειψαν μετά το αυτοκίνητο.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται αυτές τις μέρες η Ισπανία με μεγάλες δασικές φωτιές. Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από την Κυριακή στην Καταλονία της Ισπανίας 67 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και απειλεί 10.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δύο συγκροτημάτων κατοικιών, ενός καταφυγίου ζώων και πολλών εστιατορίων. Περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και 124 διανυκτέρευσαν από την Κυριακή το βράδυ σε αθλητικά συγκροτήματα. Σε άλλη περιοχή της χώρας στην Γαλικία, πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο την Κυριακή στην κοινότητα Νάβια ντε Σουάρνα, αφού έκαψε 4.310 στρέμματα περιοχής με μεγάλο πλούτο βιοποικιλότητας. Αλλες πυρκαγιές καταγράφτηκαν επίσης σε Ανδαλουσία, Αστούριας, Καστίλλη και Λεόν.

ΑΛΑΣΚΑ.-- Σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις Αλεούτες Νήσους στην πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) χωρίς να αναφέρονται πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Επίσης, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για τσουνάμι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην είσοδο του ξενοδοχείου «Jazeera» στην πρωτεύουσα της Σομαλίας την Κυριακή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Αλ Σαμπάμπ», είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είπε ότι η επίθεση είχε στόχο μέλη της δύναμης AMISOM της Αφρικανικής Ενωσης και κυβερνητικούς αξιωματούχους που διαμένουν συχνά εκεί.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Περιοδεία σε Κουβέιτ, Κατάρ και Ιράκ

Η Τεχεράνη εργάζεται για την απομάκρυνση «παρεξηγήσεων» και την ενίσχυση της συνεργασίας κατά του «εξτρεμισμού», δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με στόχο να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία του Ιράν με τους γείτονές του, αλλά και με την ανάγκη «συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» ψηλά στην ατζέντα του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, την πρώτη του μετά από την υπογραφή της συμφωνίας που «έκλεισε» στη Βιέννη στις 14 Ιούλη. Την Κυριακή ο Ζαρίφ βρέθηκε σε Κατάρ και Κουβέιτ, ενώ χτες αναμενόταν να φτάσει στη Βαγδάτη. Ο Ιρανός αξιωματούχος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, για το περιεχόμενο των οποίων δεν υπήρξε ενημέρωση.

Ακόμα συνάντησε διάφορους ανώτατους κληρικούς, όπως στο Ιράκ, όπου πριν την πρωτεύουσα επισκέφτηκε πρώτα στη Νατζάφ (η οποία θεωρείται μια από τις ιερότερες πόλεις για τους σιίτες μουσουλμάνους που είναι πλειοψηφία στο Ιράν) και μεταξύ άλλων είδε τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι. Σε δηλώσεις του, ο Ζαρίφ επικεντρώθηκε στη «μέγιστη απειλή που συνιστά για όλη την περιοχή ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία», ενώ υπογράμμισε - σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA - πως η περιοδεία του υπηρετεί την προώθηση του «βιώσιμου διαλόγου» για τη διατήρηση των περιφερειακών συμφερόντων της Τεχεράνης, αλλά και για την «παγκόσμια ειρήνη».

Στη Βαγδάτη, υποδεχόμενος τον Ζαρίφ ο Ιρακινός ομόλογός του Ιμπραχήμ αλ Τζαφάρι συνεχάρη την Τεχεράνη για τη συμφωνία, σχολιάζοντας πως «οι αξιώσεις των δυτικών χωρών είχαν για 30 χρόνια προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή και η επίλυση του θέματος αναδεικνύει την αποφασιστική βούληση, γενναιότητα και σοφία της ηγεσίας και του λαού του Ιράν».

Η πολυήμερη περιοδεία του Ζαρίφ εντάσσεται στην προσπάθεια της Τεχεράνης να «χαρτογραφήσει» καλύτερα την περιοχή, για να επιλέξει τακτική και προτεραιότητες, επιδιώκοντας αναβάθμιση ευρύτερα του ρόλου της. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Χασάν Κασκαβί, το υπουργείο εργάζεται για «την απομάκρυνση όλων των παρεξηγήσεων» και την «αξιοποίηση απόψεων των χωρών της περιοχής», ενώ επισήμανε πως η Τεχεράνη θέλει συνέχιση των διαβουλεύσεων με τις χώρες της περιοχής και τη «θετική αλληλεπίδραση» μαζί τους.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του από τη Βηρυτό, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα «εγκαταλείψει» το «σιιτικό κίνημα». «Ξεπούλησε το Ιράν τους συμμάχους του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά; (...) Οχι, δεν έγινε κανένα παζάρι», δήλωσε ο Νασράλα που πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ο "μεγάλος σατανάς" πριν και μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά», πρόσθεσε.

Στην Τεχεράνη και η Μογκερίνι

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσει στην ιρανική πρωτεύουσα η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι αναμένεται να φτάσει στην Τεχεράνη από το Ριάντ που είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί χτες, για να συνομιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Βασικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει η Μογκερίνι είναι αναμφισβήτητα η «μετά τη συμφωνία της Βιέννης εποχή», η οποία από την πρώτη στιγμή έδωσε έναυσμα για νέα «παζάρια», με πολλές δυνάμεις να ανησυχούν για τη θέση τους, με πιο έντονη την αντίδραση του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ