ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η τέχνη στο πλευρό της Δημοκρατίας

Εγινε χτες μια πρώτη συζήτηση για τη συμβολή των καλλιτεχνών στην πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες

Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναζήτηση μορφών και μεθόδων δράσης του καλλιτεχνικού κόσμου στην υπόθεση της υπεράσπισης των λαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που αμφισβητούνται ανοιχτά και συστηματικά από την εξουσία.

Αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο Θ. Παπαμάργαρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην καταστρατήγηση βασικών δημοκρατικών ελευθεριών του λαού από την κρατική εξουσία και στην ταυτόχρονη χαλάρωση των αντανακλαστικών της κοινωνίας.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Νάκης, μέλος της ΣΕ, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη συμμετοχή των καλλιτεχνών στο κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και πρόσθεσε ότι αυτή η συμμετοχή πρέπει να εκφραστεί μέσω κινήσεων, πρωτοβουλιών, επιτροπών.

Με τη σειρά του ο Τ. Παππάς σημείωσε, ότι η πρωτοβουλία αυτή θέλει να δημιουργήσει ρήγματα στον αποκλεισμό της άλλης άποψης και στη θεωρία των μονόδρομων. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια τα δημοκρατικά δικαιώματα τίθενται σε πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος, όπου εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των καλλιτεχνών για τη μεγαλύτερη λαϊκή συσπείρωση πάνω στο ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της εκλαΐκευσης των κινδύνων που προκύπτουν μέσα από την κατάργηση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τομέας στον οποίο οι καλλιτέχνες μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά.

Αυτή η πρώτη συνάντηση έκλεισε, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στο Θέατρο Καρέζη, στην εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» με θέμα: «ο κίνδυνος ενός νέου τρομονόμου».

ΠΑΣΟΚ
«Μετεξέλιξη» με... ισορροπίες

Το δικό του στίγμα στη συζήτηση περί «αλλαγής» των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ θέλησε να δώσει κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ ο πρωθυπουργός. Στη συνεδρίαση που συνεχιζόταν μέχρι αργά, πληροφορίες έφεραν τον Κ. Σημίτη να προσέρχεται με πρόθεση να ταχθεί μεν υπέρ της «μετεξέλιξης» του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι τα περί αλλαγής συμβόλου στερούνται βάσης. Πρόθεση του Κ.Σημίτη ήταν, όπως έλεγαν συνεργάτες του, πριν τη συνεδρίαση, να ρίξει το βάρος του υπέρ μιας ισόρροπης αντιμετώπισης του κόμματος από τη μια μεριά και της κυβέρνησης από την άλλη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο πρωθυπουργός φερόταν ότι είχε πρόθεση να τονίσει προς τα μέλη του ΕΓ ότι πρέπει κυβέρνηση και κόμμα να ακολουθήσουν μια παράλληλη πορεία, αφού η κυβέρνηση - κατά τους συνεργάτες του - δεν μπορεί να προχωρήσει τη στήριξη του κόμματος. Τοποθέτηση που ουσιαστικά αποσκοπεί να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις αιτιάσεις κατά του κομματικού μηχανισμού που στελέχη της «εκσυγχρονιστικής ομάδας» έχουν αποκαλέσει «βαρίδι» για την κυβέρνηση.

Αυτή η επιχείρηση, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, θεωρούνταν επιβεβλημένη τόσο διότι - μετά τον Μ.Χρυσοχοΐδη - και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Σημίτη εμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο να ενστερνίζεται τις απόψεις περί αλλαγής συμβόλου, όσο και ενόψει της ομιλίας που θα απευθύνει αύριο ο πρωθυπουργός στους νεοεκλεγέντες γραμματείς των νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ.

Χτες, τέλος, στα περί «αλλαγών» στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, θέλοντας να τηρήσει κι από την πλευρά του τις ισορροπίες περιορίστηκε να δηλώσει ότι έτσι κι αλλιώς «το ΠΑΣΟΚ είναι μια δύναμη ανανέωσης», συμπληρώνοντας ότι «κατά τα άλλα, τα σύμβολα είναι ριζωμένα στη συνείδηση του κόσμου, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο, η ουσία της πολιτικής, σημασία δεν έχει το "περιτύλιγμα"»... Οσο για τις αντίθετες απόψεις που διατυπώνονται, όπως του συνεργάτη του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι αναπτύσσονται «στο πλαίσιο ενός γόνιμου προβληματισμού».

Στο παιγνίδι και ο Γ. Παπανδρέου

Αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για όλα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής», σε μια συνέντευξη από αυτές που «φτιάχνουν» την «εικόνα» και το «προφίλ».

Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν και κάποιες απαραίτητες εύληπτες «ατάκες», όπως ότι η γενιά του '74 ή θα πρέπει να αναβαθμιστεί ή να επιτρέψει να αναδειχτούν νέες δυνάμεις και να πάει λίγο στο πλάι.

Ανάμεσα στα άλλα ...σημαντικά που είπε ο υπουργός Εξωτερικών είναι πως «δηλώνει ανοιχτός σε έναν πολιτικό διάλογο του ΠΑΣΟΚ με προσωπικότητες, όπως ο κ. Σουφλιάς ή η κ. Δαμανάκη». Προτείνει, επίσης, την ίδρυση πανεπιστημίων από δήμους.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «μόνο ο Σημίτης γνωρίζει αν θα ηγηθεί και πάλι του ΠΑΣΟΚ».

Η συνέντευξη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει ο υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να διατηρείται στη δημοσιότητα, σε μια στιγμή, μάλιστα, που αρχίζει ένα ευρύτερο εσωκομματικό παιχνίδι με ορίζοντα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στόχο την ηγεσία του κόμματος.

ΑΤΣΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ
Το πεδίο βολής σπέρνει τον τρόμο

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής της Ατσικής Λήμνου, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η λειτουργία του πεδίου βολής βαρέων όπλων και της εγκληματικής αδιαφορίας, με την οποία αντιμετωπίζονται από το υπουργείου Αμυνας. Τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Λήμνου ότι έχει ξεσπάσει ένας «ακήρυχτος πόλεμος» μεταξύ των κατοίκων της περιοχής Ατσικής και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, γύρω από τη λειτουργία του πεδίου βολής βαρέων όπλων στην περιοχή «Φαρακλά» Ατσικής.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και δικαιολογημένα αντιδρούν στη λειτουργία του εν λόγω πεδίου βολής, που επιδρά αρνητικά στις αγροτικές εργασίες τους, στον τουρισμό και στη ζωή τους, γενικότερα. Από την άλλη, οι παράγοντες του υπουργείου Αμυνας και της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, ενώ κορόιδεψαν προεκλογικά τους κατοίκους της περιοχής, ότι, δήθεν, θα λυθεί το πρόβλημά τους, με προφανή σκοπό την υφαρπαγή των ψήφων τους, τώρα εμφανίζονται αμετάκλητοι στη λειτουργία του πεδίου βολής, δείχνοντας χαρακτηριστική αδιαφορία και αναλγησία στο πρόβλημα των κατοίκων, μετά, μάλιστα, και τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό μιας Τσιγγάνας, στα χέρια της οποίας εξερράγη μηχανισμός άσκαστου βλήματος.

Τις τελευταίες μέρες, αγρότες της Ατσικής διαμαρτυρήθηκαν δημόσια από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι βρίσκουν συνέχεια στα χωράφια όπου εργάζονται άσκαστα βλήματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ίδια τους τη ζωή. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι υπεύθυνοι δεν προβαίνουν στην έγκαιρη και σωστή περισυλλογή όλων των άσκαστων βλημάτων που βρίσκονται μετά τις βολές, με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν διασκορπισμένα στα χωράφια τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο αγρότης Αργύρης Χαρκότσικας κατήγγειλε ότι στο χωράφι που εργαζόταν βρήκε δύο άσκαστα βλήματα. Ειδοποίησε την αστυνομία, με σκοπό αυτή να παρέμβει στην τοπική στρατιωτική διοίκηση για την περισυλλογή τους. Ομως, παρ' όλα αυτά, τα βλήματα ακόμα παραμένουν στο χωράφι του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ