ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Αύριο το συλλαλητήριο

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση αγροτών στα Φάρσαλα
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση αγροτών στα Φάρσαλα
Με επαρχιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, αλλά και με εξορμήσεις και ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά, προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για την επιτυχία του αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει στις 4 Μάρτη στη Λάρισα, τιμώντας αγωνιστικά την εξέγερση του Κιλελέρ και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης της πάλης τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα πραγματοποιηθεί αύριο στα Φάρσαλα. Ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν και σε άλλες επαρχίες των νομών της Θεσσαλίας.

Για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου, που θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, όλες αυτές τις μέρες εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά της επαρχίας. Χτες το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, πραγματοποίησαν εξόρμηση ενημέρωσης των κατοίκων της επαρχίας, μοιράζοντας και ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, σε αγρότες και στους κατοίκους της πόλης. Εκεί ήταν και ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος, σε ομιλία του, απηύθυνε σε όλους τους Φαρσαλινούς κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Φαρσάλων επισημαίνεται: «Η επαρχία Φαρσάλων, μία από τις δυναμικότερες επαρχίες του νομού μας, με τις δυναμικές καλλιέργειες που παράγει τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην εγκατάλειψη και η κατάστασή της καθημερινά χειροτερεύει. Η οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ολα τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν στο ξεκλήρισμα όλο και περισσότερους αγρότες, με αναπόφευκτη συνέπεια την ερήμωση της υπαίθρου και την αύξηση της ανεργίας και επιπτώσεις στους επαγγελματίες μικρέμπορους. Κανένας δεν μπορεί να κρύψει τη μείωση του εισοδήματός μας. Αυτή η πολιτική χτυπάει καίρια τους νέους, που δεν μπορούν να μείνουν και να δουλέψουν στα χωριά, όχι μόνο από την ανυπαρξία εισοδήματος, αλλά και τη γενικότερη εγκατάλειψη. Η κυβέρνηση, ενώ δηλώνει ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα, όχι μόνο δε χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, αλλά, στην ουσία, μειώνει τη χρηματοδότηση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων, όπως των αρδευτικών έργων».

Καταλήγοντας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους αγρότες των Φαρσάλων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι μόνο ο ενωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Μόνοι χαμένοι οι παραγωγοί

Οι βιομήχανοι - μεταποιητές με τη στήριξη κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να δώσουν φέτος ακόμα μικρότερες τιμές

Να «πολτοποιήσουν» τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας σκοπεύουν φέτος οι βιομήχανοι - μεταποιητές, έχοντας ως στήριγμα το νέο κοινοτικό κανονισμό για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Προχτές στο υπουργείο Γεωργίας έγινε μια σύσκεψη υπό την προεδρεία του υφυπουργού Βαγ. Αργύρη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Κονσερβοποιών (ΠΕΚ), των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και των προέδρων των ομάδων παραγωγών. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων - μεταποιητών ζήτησαν πίστωση χρόνου για να ενημερώσουν τα μέλη τους και να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Αφού γίνει αυτό, την ερχόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας.

Η ουσία πάντως είναι ότι στους εκπροσώπους της ΠΕΚ φάνηκε μεγάλη μια τιμή που να φτάνει τις 29 δραχμές το κιλό μαζί με την απευθείας επιδότηση στους παραγωγούς που έχει οριστεί να είναι 11,75 δραχμές το κιλό. Δηλαδή, οι βιομήχανοι μεταποιητές αρνούνται να δώσουν μια εμπορική τιμή που φτάνει τις 18,25 δραχμές το κιλό. Και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, κι από κοντά οι πρόεδροι των ομάδων παραγωγών, αντί να απαιτήσουν φέτος αυξημένη τιμή, έβαλαν τον πήχη σε μια εμπορική τιμή γύρω στις 18 δραχμές το κιλό, η οποία μετά τα σχετικά παζάρια θα γίνει ακόμα μικρότερη. Σε όφελος βέβαια των βιομηχάνων - μεταποιητών και σε βάρος των παραγωγών.

Το υπουργείο Γεωργίας πάντως, σε χτεσινή ανακοίνωσή του έβαλε μπρος άλλη μια «φάμπρικα» κοροϊδίας, με θύματα αυτή τη φορά τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας. Ανακοίνωσε ότι από τις νέες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ωφελείται ο κλάδος, με ένα ορθολογικό τρόπο διαχείρισης του εθνικού ορίου. Μάλλον το υπουργείο Γεωργίας ντράπηκε... να ανακοινώσει ότι ωφελείται μόνο ο κλάδος των εμποροβιομηχάνων. Εκτός αυτών ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης σε μια προσπάθεια να διώξει από πάνω του τις ευθύνες που του αναλογούν, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο στις τιμές της βιομηχανικής ντομάτας και πως αυτές πρέπει να διαμορφωθούν μέσα από μια εθνική διεπαγγελματική συμφωνία.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι εμποροβιομήχανοι επιδιώκουν με τα προσύμφωνα που πρέπει να υπογραφούν μέχρι τέλος του Μάρτη να «καπαρώσουν» όγκο παραγωγής, χωρίς να δεσμευτούν για την εμπορική τιμή που θα δώσουν. Επιπλέον, δεν αποκλείεται το εθνικό όριο του 1.211.241 τόνων βιομηχανικής ντομάτας να ξεπεραστεί κατά πολύ, αφού οι βιομήχανοι - μεταποιητές δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι παραγωγοί που με βάση τον νέο κανονισμό θα πληρώσουν σε περίπτωση υπέρβασης του εθνικού ορίου βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας και η επιδότηση των 11,75 δραχμών το κιλό θα γίνει ακόμα πιο μικρή.

ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες

Κάλεσμα στους αγρότες των Χανίων, αλλά και όλης της Ελλάδας να μη δεχτούν το νέο εμπαιγμό και να οργανώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τους καταστρέφει, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τους αγρότες και τις αγρότισσες του Νομού που πήραν μαζικά μέρος στο προχτεσινό συλλαλητήριο.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ στην αγροτική οικονομία, αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι αγρότες, αγρότισσες του νομού με τη μαζική συμμετοχή τους στην προχτεσινή κινητοποίηση εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους ενάντια σ' αυτή την πολιτική.

Φαίνεται όμως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι η μεγάλη επιτυχία του προχτεσινού συλλαλητηρίου, αλλά κυρίως οι διαθέσεις των αγροτών, για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, θορύβησε και τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τους ντόπιους «αρμόδιους» παράγοντες. Ολοι αυτοί για μια ακόμη φορά ανέλαβαν το ρόλο του πυροσβέστη, στηρίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αφού δε βρήκαν κουβέντα να πουν για την πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα της αγροτιάς και καταστρέφει τις παραδοσιακές καλλιέργειες του νομού μας. Αφού έκρυψαν επιμελώς από τους αγρότες τις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΕΕ, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων που στηρίζουν τις επιλογές των μονόδρομων και της «ελεύθερης αγοράς». Προσπάθησαν από κοινού να πείσουν τους αγρότες ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, λες και δημιουργούνται από μόνα τους. Διαμόρφωσαν ένα «πλαίσιο αιτημάτων» που στα βασικά του σημεία καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς και τα αιτήματα που χρόνια διεκδικεί. Για ορισμένα μάλιστα «αιτήματα» η κυβέρνηση θα τρίβει και τα χέρια της, γιατί αποτελούν βασικές επιλογές της πολιτικής της (αναδιαρθρώσεις - βλέπε ξερίζωμα - διεπαγγελματικές οργανώσεις κ.ά.).

Μετά απ' όλα αυτά, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, και αφού επιτεύχθηκε μια «μεγάλη νίκη» με την απροσδιόριστη δέσμευση του υφυπουργού Γεωργίας ότι θα κατέβει στα Χανιά να συζητήσει τα προβλήματα, μεθοδεύεται συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αγροτών.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα κοροϊδία σε βάρος των αγροτών του νομού μας. Τα προβλήματα της αγροτιάς τα γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και από πρώτο χέρι. Τι θα προσθέσει αλήθεια η κάθοδος του υφυπουργού Γεωργίας απ' ό,τι πριν λίγες μέρες η κάθοδος του ίδιου του πρωθυπουργού;

Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, καλεί τους αγρότες του νομού να μη δεχτούν το νέο εμπαιγμό. Να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους καταστρέφει. Χωρίς ταλαντεύσεις να δημιουργήσουν το δικό τους πόλο συσπείρωσης. Να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση με τους αγρότες της υπόλοιπης Κρήτης και της Ελλάδας ολόκληρης, με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργάτες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Να κάνουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης και μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ