ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Τους έκοψαν το ρεύμα!

Δε φτάνει που παγώνουν εδώ και ενάμιση χρόνο στους καταυλισμούς, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αχαρακτήριστη συμπεριφορά της ΔΕΗ!

Χτες το πρωί, υπάλληλοι της εταιρίας πήγαν στον καταυλισμό της Μεταμόρφωσης και έκοψαν την παροχή ρεύματος σε κοντέινερς. Αποτέλεσμα, ηλικιωμένοι άνθρωποι, ασθενείς και μικρά παιδιά να μείνουν χωρίς θέρμανση, ψυγείο, κουζίνα και φως, μέσα στο χειμώνα. Η σύνδεση αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα, μετά από παρέμβαση του Δήμου στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά, όπως δήλωσε η υπεύθυνη του καταυλισμού Βίκυ Διαμαντή, θα διακοπεί πάλι την Παρασκευή, αν δεν εξοφληθούν οι λογαριασμοί. Οι σεισμόπληκτοι όμως, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χαμηλοσυνταξιούχοι ή χαμηλόμισθοι, αλλά και άνεργοι, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος που κυμαίνονται από 40.000 - 200.000. Λογαριασμοί που δεν οφείλονται βέβαια σε πολυτελείς συνθήκες διαβίωσης. Απλά τα σιδερένια κουτιά που τους έδωσαν για σπίτια πρέπει να θερμανθούν έστω στοιχειωδώς αυτήν την εποχή. Οπως το ίδιο απαραίτητο ήταν τα κλιματιστικά το καλοκαίρι.

Βέβαια, οι σεισμόπληκτοι έχουν υποβάλλει στην κυβέρνηση αίτημα για μειωμένο μη κλιμακωτό τιμολόγιο ρεύματος στους καταυλισμούς, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Η ΔΕΗ μάλιστα έχει προειδοποιήσει και τους σεισμόπληκτους στους καταυλισμούς της Νίκαιας και του Μενιδίου πως, αν μέχρι σήμερα, 22 Φλεβάρη, δεν εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, αύριο δε θα έχουν ρεύμα.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κι άλλες καταδίκες κατοίκων για χάρη της TVX!

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής
Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής
Με επιπλέον μήνες φυλάκισης φορτωμένους στην πλάτης τους, έφυγαν χτες από τα δικαστήρια Πολυγύρου οι περισσότεροι από τους 30 κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου που δικάστηκαν επειδή αγωνίστηκαν για τη ματαίωση της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού της TVX στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου κάθισαν 30 κάτοικοι, από Ολυμπιάδα, Βρασνά, Ασπροβάλτα, Σταυρό, Ανω Σταυρό, Βαρβάρα, Ιερισσό και Μεγάλη Παναγιά. Ανάμεσά τους και πρώην Κοινοτάρχες της περιοχής.

Οι κατηγορίες για τις οποίες δικάστηκαν ήταν αυτές της παράνομης βίας, της αντίστασης και της παρακώλυσης συγκοινωνιών, και αφορούν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων το '96 και το '97, που έγιναν με στόχο να αποτραπεί η μεταφορά των γεωτρυπάνων της εταιρίας στις περιοχές έρευνας για τον εντοπισμό των χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Οι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση παρεμπόδισης μεταφοράς του γεωτρυπάνου του ΙΓΜΕ απαλλάχτηκαν με ομόφωνη απόφαση. Σε άλλη σχετική υπόθεση απαλλάχτηκαν οι έξι από τους 16 κατηγορούμενους, ενώ οκτώ από αυτούς καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή και οι άλλοι δύο σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιου που ήδη έχει καταδικαστεί συνολικά μέσα από δεκάδες υποθέσεις σε 12 χρόνια φυλάκιση, χτες φορτώθηκε άλλο ένα χρόνο φυλακή μέσα από την καταδίκη του σε 3 ακόμη υποθέσεις. Σε αντίστοιχα μικρές ποινές καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι 6. Οι καταδικαστικές αποφάσεις στην πλειοψηφία τους εκδόθηκαν με μειοψηφούντα τον πρόεδρο του δικαστηρίου που υιοθετούσε το σκεπτικό της υπεράσπισης, η οποία πρότεινε παραγραφή των αδικημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Διακοπή εργασιών της TVX

Χτες έγινε γνωστή μια νέα μικρή δικαίωση των κατοίκων της περιοχής που χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις παράνομες δραστηριότητες της TVX. Η Πολεοδομία Αρναίας, μετά από σχετική έγγραφη εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, απέστειλε έγγραφο προς τους Αστυνομικούς Σταθμούς Στρατωνίου και Στρατονίκης, με το οποίο ζητά να φροντίσουν ώστε να διακοπεί κάθε οικοδομική εργασία της επιχείρησης που γίνεται στους χώρους αποβλήτων του Μαδέμ Λάκου.

Αυτή την περίοδο η TVX πραγματοποιεί εργασίες στεγάνωσης στη μια από τις τέσσερις λίμνες αποβλήτων (τη λίμνη Σεβαλιέ), η οποία έχει κορεστεί, με στόχο να μπορέσει να την ξαναχρησιμοποιήσει. Οι τέσσερις λίμνες αλλά και οι δύο μικρότερες στραγγιστικές, κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1980, επί Μποδοσάκη, χωρίς άδειες, και στη συνέχεια τις κληρονόμησε η TVX.

Μετά από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, τελικά χτες η Πολεοδομία με το σχετικό της έγγραφο ζητά: «Να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται στην περιοχή των Μεταλλείων Στρατωνίου της TVX στο χώρο του Μαδέμ Λάκου και συγκεκριμένα στους χώρους απόθεσης αποβλήτων και συγκεκριμένα φράγματα και λίμνες. Οποιαδήποτε εργασία θα εκτελείται μόνο μετά από έκδοση οικοδομικής άδειας και φυσικά μετά από δικό μας σήμα».

ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Το 2006 και βλέπουμε...

Αόριστες υποσχέσεις για την - πολυθρύλητη πια εκτροπή του Αχελώου - έδωσε χτες και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, σε σύσκεψη βουλευτών της Θεσσαλίας που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του. Ουσιαστικά, ο υπουργός τους ανακοίνωσε ότι το βασικό έργο του Αχελώου, δηλαδή το φράγμα της Συκιάς θα επαναδημοπρατηθεί τον επόμενο χρόνο, αφού χρειάζεται άλλους 8 μήνες, για να ολοκληρωθεί η νέα περιβαλλοντική μελέτη και θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια από τότε - το 2006 στην καλύτερη περίπτωση! Δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστούν άλλα 90 δισ. δρχ., ποσά που μέχρι τώρα δεν έχουν διασφαλιστεί...

Το θέμα όμως είναι ότι - όπως δήλωσε κατά τη σύσκεψη ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής - ακόμη και να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά, ο θεσσαλικός κάμπος θα εξακολουθεί να κινδυνεύει με μετατροπή σε «Σαχάρα», αν δε γίνουν τα παράλληλα αρδευτικά έργα που θα οδηγούν το νερό στα χωράφια. Για το λόγο αυτό ζήτησε την άμεση δημοπράτησή τους.

Ωστόσο ο υπουργός, και σ' αυτό το ζήτημα επιφυλάχτηκε να απαντήσει, παραπέμποντάς το σε συζητήσεις που θα έχει με τον ομόλογό του υπουργό Γεωργίας...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Γκατζής αποχώρησε από τη σύσκεψη διαμαρτυρόμενος για την πλήρη εγκατάλειψη από τον κυβερνητικό προγραμματισμό της οδικής σύνδεσης του Βόλου με την Ηγουμενίτσα, ένα έργο που θεωρείται «κλειδί» για την ανάπτυξη της περιοχής.

Τέσσερα παλικάρια θύματα τροχαίου

Συλλυπητήρια από τη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ

Τέσσερα παλικάρια θύματα τροχαίου δυστυχήματος, αποχαιρέτησαν χθες οι κάτοικοι του Κιλκίς. Τον 20χρονο Παναγιώτη Παναβόγλου από την Ακρολίμνη, τον 21χρονο Θεοχάρη Ταχματζίδη και τα δύο αδέλφια Κώστα και Χρήστο Πεχλιβανίδη 19 και 24 χρόνων, αντίστοιχα, από τα Αμάραντα.

Οι τέσσερις νέοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με προπορευόμενο γεωργικό ελκυστήρα στο 16ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Κιλκίς - Νέου Πετριτσίου Σερρών και, στη συνέχεια, έσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα και έπεσε σε διπλανό χαντάκι. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Π. Παναβόγλου. Ο οδηγός του τρακτέρ Θόδωρος Τσολακίδης, 40 ετών, κάτοικος Ακρίτα Κιλκίς, συνελήφθη, ενώ ανακρίσεις για να εξακριβωθούν τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος διεξάγονται από την Τροχαία Κιλκίς.

Τον πόνο των τριών οικογενειών συμμερίζεται η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και εκφράζει τα συλλυπητήριά της. Ιδιαίτερα στη συντρόφισσα Ελένη Πεχλιβανίδου, μέλος της ΝΕ Κιλκίς και το σύζυγό της Νίκο, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν και τα δυο τους παιδιά, τον Χρήστο και τον Κώστα. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Γ. Νταφούλη, αλλά και της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα Κ. Πινέλη, καθώς και πλήθος κόσμου, παραβρέθηκε στην κηδεία των δύο παλικαριών, που έγινε χθες το μεσημέρι στα Αμάραντα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Στάση εργασίας 1 μ.μ. - 4 μ.μ.

Σε 3ωρη στάση εργασίας (1 μ.μ.-4 μ.μ.) κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την «Αεροπλοΐα», αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης να εκχωρήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ομίλου σε ιδιώτες.

Στη 1.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρίας στη Λεωφ. Συγγρού, ενώ προσανατολίζονται και για πορεία στη Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθεί τροπολογία για την άρση του περιορισμού στην πώληση μετοχών της ΟΑ, που ισχύει με νόμο του 1992.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους όλα τα προεδρεία των σωματείων της ΟΑ χαρακτηρίζουν «παγίδα» την τροπολογία, που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρει «απλόχερα δημόσια περιουσία σε κερδοσκόπους και διαπλεκόμενους». Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να αρχίσει «εδώ και τώρα εθνικό διάλογο για την επιβίωση, ανάπτυξη και το ρόλο του εθνικού αερομεταφορέα στα Σπάτα».

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), τα στελέχη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ) κατέθεσαν ψήφισμα κατά του ξεπουλήματος της ΟΑ και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης προς αυτή την κατεύθυνση, τα οποία απορρίφθηκαν από τις άλλες παρατάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ