ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Τον... ταύρο από τα κέρατα

Αυτοπεποίθηση ζήτησε από τους παίκτες η τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ

Sportidea

Αυτοπεποίθηση ζήτησε από τους παίκτες η τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ
Μπάλα είναι και γυρίζει... Ο Τόνι Σαβέφσκι αν και αρχικά έδειχνε να μην πολυπιστεύει στο... θαύμα του «Καμπ Νου», εντούτοις τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι άλλαξε άποψη. Ετσι σήμερα η ΑΕΚ θα κυνηγήσει αυτό που ίσως πολλοί δεν το πιστεύουν. Η αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» (22.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) στα πλαίσια των «16» για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ίσως να μπει και στην ιστορία για την Ενωση, καθώς, όπως τόνισε ο τεχνικός του συλλόγου, «μέσα μας πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει το θαύμα». Αυτά είπε στηριζόμενος τόσο στο καλό κλίμα της ομάδας αλλά και στις άσχημες εμφανίσεις των «μπλαουγκράνα» στην έδρα τους.

Για το αγωνιστικό μέρος, ο Σαβέφσκι δεν παρέλειψε να αναφέρει τους στόχους της ΑΕΚ στο σημερινό παιχνίδι, παραδεχόμενος όμως ότι το έργο της ομάδας του θα είναι πιο δύσκολο από την ήττα της «Μπάρτσα» στο πρωτάθλημα: «Ο αντίπαλος θα αναζητήσει το κάτι παραπάνω και θα προσπαθήσει να ανασυνταχτεί και να οργανωθεί. Στόχος μας είναι να βάλουμε γκολ και να μη δεχτούμε. Η ΑΕΚ δεν τελειώνει με αυτό το παιχνίδι. Κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στο πρωτάθλημα». Πάντως όσον αφορά στα προγνωστικά ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός απέφυγε να κάνει αναφορά σε κάποια ποσοστά: «Εγώ δεν παίζω στοίχημα για να ποντάρω σε κάποιο αποτέλεσμα. Ομως, από μέσα μας πιστεύουμε σε κάτι το απίστευτο. Εχω μέσα μου το πιστεύω και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και αν όμως δεν τα καταφέρουμε, πρέπει να συνεχίσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά για τη συνέχεια της ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα». Οσον αφορά στην ενδεκάδα η τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ κρατάει κρυφά τα χαρτιά της, κάτι που φάνηκε και στο χτεσινό διπλό όπου οι ενδεκάδες ήταν μπερδεμένες.

Πάντως, όπως και κατά την άφιξη της ομάδας στην Ισπανία, τα ειρωνικά σχόλια του ισπανικού Τύπου δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους ανθρώπους της ελληνικής ομάδας. Ο προπονητής της Ενωσης αναφέρθηκε σε αυτά που ακούστηκαν μετά το παιχνίδι της Αθήνας από τους Ισπανούς δημοσιογράφους. «Και πριν το πρώτο παιχνίδι είχαν γράψει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Δικαίωμα του καθενός είναι να έχει την άποψή του. Το θέμα είναι εσύ ο ίδιος τι πιστεύεις για τον εαυτό σου».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Πάει και ο Αγγελος

Μετά την πρόκριση ο Αναστασιάδης έχασε και τη θέση του

Να γιατρέψει τις πληγές του και να μαζέψει ό,τι έχει απομείνει ώστε να μπορέσει να κυνηγήσει του στόχους του, θα προσπαθήσει από δω και πέρα ο Παναθηναϊκός. Χωρίς όμως τον Αγγελο Αναστασιάδη. Οι αλλαγές στο στρατόπεδο των δευτεραθλητών, μετά την ήττα από τη Στουρμ Γκρατς και την απώλεια της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν ραγδαίες. Ο Μακεδόνας τεχνικός ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του η οποία μετά από πολύωρες συζητήσεις με τη διοίκηση, έγινε τελικά δεκτή από τον Αγγελο Φιλιππίδη. «Την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού υπέβαλε σήμερα ο Αγγελος Αναστασιάδης. Με απόφαση τού προέδρου του Παναθηναϊκού κ. Αγγελου Φιλιππίδη, χρέη προπονητή θα ασκεί ο κ. Στράτος Αποστολάκης, μέχρι τώρα συνεργάτης του κ. Αναστασιάδη», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. «Ευχαριστώ τους ποδοσφαιριστές για τη συγκλονιστική προσπάθεια που έκαναν. Τους ευχαριστώ από την ψυχή μου. Κάναμε πολλά πράγματα, αν και σε μικρό χρονικό διάστημα παίξαμε τόσα πολλά και κρίσιμα παιχνίδια. Κάποια από αυτά ήταν εντυπωσιακά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αγγελος Αναστασιάδης την ώρα που έφευγε από τις εγκαταστάσεις του «τριφυλλιού» και πρόσθεσε: «Δε φεύγω πικραμένος, αλλά στεναχωρημένος γιατί πίστευα ότι μπορώ να προσφέρω πολλά στην ομάδα. Συγνώμη από όλους».

Ο Παναθηναϊκός ναι μεν γύρισε σελίδα όσον αφορά στην τεχνική ηγεσία, όμως τα προβλήματα που πολλά από αυτά υποβόσκουν και άλλα εκδηλώνονται, χρειάζεται πολλή δουλιά για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ο νέος τεχνικός των «πρασίνων» και πρώην παίχτης της αθηναϊκής ομάδας, καλείται τώρα να επαναφέρει την ηρεμία στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τους ρόλους των παιχτών του ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η πρεμιέρα του Στράτου Αποστολάκη στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως προπονητή θα γίνει την Κυριακή κόντρα στον Πανηλειακό για το πρωτάθλημα. Ο ίδιος μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας είπε: «Είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω μέχρι πότε. Είναι μία πρόκληση για μένα. Πρέπει να επανέλθει η ηρεμία στην ομάδα και να κυνηγήσουμε τους στόχους μας. Είναι "λεπτή" χρονική στιγμή για τον Παναθηναϊκό και χρειάζεται δουλιά».

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τελικά Ηράκλειο

Τελικός σταθμός το Ηράκλειο. Ο λόγος για την έδρα διεξαγωγής του ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού (26/2, 17.00), που δεν μπορεί να γίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια λόγω τιμωρίας των γηπεδούχων. Αρχικά η ΕΠΑΕ είχε ορίσει την Αλεξανδρούπολη. Αντέδρασαν οι «ερυθρόλευκοι» εκτιμώντας ότι «η ΑΕΚ θα ήταν σαν να έπαιζε εντός έδρας». Ζήτησαν τη Ρόδο όπου αυτοί νιώθουν έτσι λόγω της ποσότητας των φιλάθλων τους. Η διοργανώτρια αρνήθηκε και ο Ολυμπιακός κατέθεσε προσφυγή. Ποτέ όμως δεν εκδικάστηκε γιατί η αστυνομία της Αλεξανδρούπολης δεν εγγυήθηκε την τάξη και η λίγκα όρισε το γήπεδο του ΟΦΗ, συνεκτιμώντας πως οι διεθνείς θα παραμείνουν στην Κρήτη για το φιλικό με τη Ρωσία την Τετάρτη. Πάντως, σ' ανακοίνωση της ΕΠΑΕ, εμμέσως πλην σαφώς, ψέγετε ο Ολυμπιακός: «Τις αποφάσεις και τις θέσεις της ΕΠΑΕ, μην αντέχοντας την προαναφερθείσα σοβαρή επιχειρηματολογία, προσβάλλουν διάφορες ΠΑΕ με διάφορες αιτιολογίες. Η ΕΠΑΕ δεν είναι διατεθειμένη ν' ακολουθήσει τη λογική των προαναφερομένων ΠΑΕ που εφευρίσκουν κινδύνους στα γήπεδα που ήδη έχουν αγωνιστεί».

Από την επιλογή ικανοποιήθηκαν οι πρωτοπόροι όμως αντέδρασε έντονα η ΑΕΚ. Από την Ισπανία ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι άνθρωποι που διοικούν μας αναγκάζουν αντί να ασχολούμαστε με την εθνική μας αποστολή, να μετέχουμε στα δικά τους παιχνίδια μικροπρέπειας και εκφυλισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά ξεπέρασαν ακόμα και τον εαυτό τους και εκβιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις κατάφεραν, εξυπηρετώντας τα ταπεινά τους κίνητρα, να δυναμιτίσουν ένα παιχνίδι που ούτως ή άλλως είχε το χαρακτήρα υψηλού κινδύνου. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του παγκόσμιου αθλητισμού που, για το ίδιο παράπτωμα του οποίου ο ηθικός αυτουργός έμεινε ατιμώρητος, μία ομάδα τιμωρήθηκε δύο φορές. Αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά περίτρανα ποιοι είναι αυτοί που κάνουν κακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μην αναζητήσετε και πάλι εξιλαστήρια θύματα, γιατί το κέρδος σας θα είναι μηδαμινό. Κάποια στιγμή θα βαρεθείτε και εσείς να μας τιμωρείτε. Μπορείτε, όμως, κύριοι να μείνετε με την ευχαρίστηση, ότι για μία ακόμα φορά καταστρέφοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο, ικανοποιήσατε τον υπερτροφικό εγωισμό σας».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πατρινή... ροπαλιά

Σημαντικό είναι το προβάδισμα που απέκτησε η Παναχαϊκή ύστερα από τη νίκη της στην Πάτρα επί του Ηρακλή με 1-0. Οι Πατρινοί σαφώς καλύτεροι από τους παίκτες του «Γηραιού» και έχοντας τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, πίεσαν και πήραν τη νίκη. Από την άλλη, οι Ηρακλειδείς έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δε βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο και έτσι θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τα ημιτελικά στο Καυτατζόγλειο στις 14 Μαρτίου.

Οι πολλές ευκαιρίες που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι δεν αξιοποιήθηκαν και χρειάστηκε να περάσουν 55' μέχρι να κερδίσουν πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Σολάκης, ύστερα από ανατροπή του Γιοβάνοβιτς από τον Ταυλαρίδη. Από το σημείο εκείνο και ύστερα το άγχος βάρυνε τα πόδια των φιλοξενουμένων που δεν έφτασαν τελικά στην πολυπόθητη ισοφάριση. Στ' αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν οι αποβολές του βοηθού του Νίκου Κουρμπανά, Παυλάκη και του Λάζαρη της Παναχαϊκής που έκανε προθέρμανση (!).

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Αμπαδιωτάκης, Κατσουράνης, Γκίτσης, Κορδονούρης, Γκουζιώτης, Βαβίλης, Κεφαλάς, Σολάκης, Κωστής, Σέμπουε (84' Ταξιάρχης), Γιοβάνοβιτς (89' Νατροσβίλι). ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης, Βελλής (60' Ντεμπά), Ταυλαρίδης, Αλεξόπουλος, Μιλόγεβιτς, Ξενίδης, Νεμπεγλέρας, Σαπουντζής (68' Κυριαζής), Γκογκοβιτς (68' Χάγκαν), Φοφόνκα, Κωνσταντίνου.

Στο άλλο παιχνίδι του κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ χωρίς να δυσκολευτεί πήρε τη νίκη από την Ξάνθη με 2-0 κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι «ασπρόμαυροι» δεν έφτασαν στο στόχο τους που ήταν ένα γρήγορο τέρμα όμως δεν άφησαν και περιθώρια στους φιλοξενούμενους για κάτι καλό. Ο Κωνσταντινίδης με ένα δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπούτσεκ ανοίγοντας έτσι το σκορ. Το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο 51' ο Γεωργιάδης με σουτ από τη γωνία της περιοχής.

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Αμπονσά, Εγκωμίτης, Τετράτζε, Βενετίδης (75' Μπράτιτς), Φρούσσος (80' Οκκάς), Κωνσταντινίδης, Κατσιαμπής, Καφφές (39' Σπάσιτς), Γεωργιάδης, Ουντέζε. ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Καούνος, Τουρσουνίδης, Καρτάλης (58' Πουρσαϊτίδης), Ζωγραφάκης, Παπαδημητρίου, Νικολάου, Κεχαγιάς, Ζαπρόπουλος, Γελαδάρης, Πρίττας.

ΠΟΛΟ
«Ερυθρόλευκη»... ρεβάνς

Με τον καλύτερο τρόπο πήρε τη ρεβάνς για την ήττα του στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός που επικράτησε χτες στο ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού με 10-5 και παράλληλα ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τα εννιάλεπτα του αγώνα ήταν: 0-1, 0-2, 2-2, 3-5.

Βήμα πρόκρισης πραγματοποίησε και η Βουλιαγμένη που λίγο πριν την αναχώρησή της για την Μπρέσια όπου το Σάββατο αγωνίζεται για τα ημιτελικά του ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ, οι «μπέμπηδες» επικράτησαν εκτός έδρας της Πάτρας 9-8. Τα εννιάλεπτα: 3-3, 0-4, 4-0, 1-2

Εξάλλου, ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν Εθνικός και Χανιά μετά το πρώτο παιχνίδι, αν και βέβαια οι Πειραιώτες έχουν ένα προβάδισμα στα προγνωστικά μετά τη νίκη τους με 10-8 στον Πειραιά. Ομως η δύσκολη έδρα των Χανίων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους «κυανόλευκους» στη ρεβάνς, αφού η διαφορά των δύο γκολ μπορεί να μην αποδειχθεί ικανή για την πρόκριση. Τα εννιάλεπτα: 3-1, 1-3, 3-3, 3-1.

Αντίθετα την πρόκριση στην τετράδα εξασφάλισε από χτες η Γλυφάδα, η οποία επικράτησε εκτός έδρας του Θριάμβου Πατρών με 16-4 και έτσι η ρεβάνς αναμένεται να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Τα εννιάλεπτα: 0-5, 1-5, 2-4, 1-2.

Παράταση στο σίριαλ

Στις 7 Μάρτη θα εκδικαστεί τελικά (;) η προσφυγή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, κατά της απόφασης που διατηρεί στην προεδρία της ΕΠΑΕ τον Β. Μητρόπουλο. Στο σίριαλ δόθηκε χτες νέα αναβολή, αυτή τη φορά από την αρμόδια επιτροπή εφέσεων (ΔΕΕ). Αρχικά ο πρόεδρός της, Δ. Γυφτάκης, δήλωσε αποφασισμένος να εκδικάσει την υπόθεση, αλλά ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ ζήτησε 15ήμερη αναβολή. Αφενός γιατί δεν έχουν υπογραφεί οι κλητεύσεις, αφετέρου γιατί η νομική υπηρεσία (κατά τον ισχυρισμό του) ασχολείται με την επικείμενη ΓΣ της ομοσπονδίας. Ο δικαστικός για ν' αποδεχτεί το αίτημα ζήτησε δέσμευση από τη διοίκηση της ΕΠΟ πως θα υπογραφούν οι κλητεύσεις (...). Μετά από συνεννόηση του νομικού συμβούλου με το προεδρείο δόθηκε η διαβεβαίωση και ο κύριος Γυφτάκης όρισε εκδίκαση στις 7/3.

Νωρίτερα πάντως είχαν διαδραματιστεί αρκετά. Εγινε προσπάθεια έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ, όπου σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είτε θα καταργούνταν η επιτροπή είτε θ' αναλάμβανε το σώμα την εκδίκαση (έχει το δικαίωμα από το καταστατικό). Δεν υπήρξε όμως απαρτία, παρά τις προσπάθειες κάποιων μέχρι την ύστατη στιγμή. «Παροικούντες την Ιερουσαλήμ» υποστηρίζουν ότι μέλη του συμβουλίου που... διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Σ. Κόκκαλη, «πείστηκαν» ν' απέχουν από τη συνεδρίαση. Αυτό κρίνεται ως έμπρακτη (τουλάχιστον) αποστασιοποίηση του μεγαλοεπιχειρηματία από τον Β. Μητρόπουλο (κατ' άλλους «άδειασμα»), ίσως ενδεικτική και καθοριστική για τις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ