ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΑΕΚ 5-0
Μιας... πεντάρας όνειρα

Το όνειρο για το θαύμα της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετατράπηκε χτες σε εφιάλτη για την ΑΕΚ, η οποία γνώρισε βαριά ήττα από την Μπαρτσελόνα με 5-0 στο «Καμπ Νου». Η Ενωση μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι (σε αντίθεση με τους Ισπανούς) και πολλάκις απείλησε με αξιώσεις την αντίπαλη εστία. Ομως οι προσπάθειές της δεν απέφεραν καρπούς καθώς λίγο η ατυχία, λίγο ο διορατικός Ρέινα και λίγο η άμυνα έφταναν ώστε η ελληνική ομάδα να μην μπορέσει να αξιοποιήσει κλασικές ευκαιρίες για σκοράρισμα. Η μπάλα, όμως, ως γνωστόν... τιμωρεί και κάτι παρόμοιο συνέβη και στην ΑΕΚ. Οι Καταλανοί μετά το πρώτο 15λεπτο αφυπνίστηκαν και με αραιές αλλά πολύ επικίνδυνες αντεπιθέσεις άρχισαν να απειλούν την αντίπαλη άμυνα και τον Ηλία Ατματσίδη. Σε μια από αυτές τις αντεπιθέσεις άρχισαν να «ψαλιδίζονται» τα φτερά των «κιτρινόμαυρων» για πρόκριση αφού ο Λουίς Ενρίκε πέτυχε το πρώτο τέρμα της ομάδας του στο 22΄. Εξι λεπτά αργότερα μετά από ένα εσφαλμένο σφύριγμα του Ιταλού διαιτητή Φερέρ, ο Καψής αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα και η Ενωση έμεινε με 10 παίχτες. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 2-0 υπέρ της Μπαρτσελόνα μετά το γκολ που πέτυχε και πάλι ο Ενρίκε (31΄). Στην επανάληψη η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ανακόψει τη... μανία των Ισπανών για σκοράρισμα. Η ελληνική ομάδα δεν άντεξε την πίεση των Ισπανών και για ακόμη τρεις φορές βρέθηκε εκτεθειμένη. Ο Ριβάλντο ήταν αυτός που στο 56΄ τριπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, ενώ ο Λουίς Ενρίκε δύο λεπτά αργότερα πέτυχε χατ τρικ. Το οριστικό 5-0 διαμορφώθηκε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ζεράρ (88΄) μετά από την ανατροπή του από τον Κασάπη.

Κίτρινες: Ζήκος (27΄), Κωστένογλου (38΄), Ατματσίδης (40΄) - Γκάμπρι (84΄), Κλάιφερτ (89΄).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ρέινα, Ράιζιγκερ, Ντε Μπουρ, Γκουαρντιόλα (58΄ Ξάβι), Κοκού, Κλάιφερτ, Ριβάλντο, Οβερμαρς (46΄ Σάντα Μαρία), Σέρχι, Γκάμπρι, Λουίς Ενρίκε (66΄ Ζεράρ).

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Δέλλας, Κωστένογλου (42΄ Φερούζεμ), Μαλαδένης (36΄ Ζαγοράκης), Τσάρτας (75΄ Πέτκοφ), Νικολαΐδης, Ζήκος, Κασάπης, Καψής, Λάκης, Ρουίς.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
«Κόκκινη« πίκρα... «πράσινα» χαμόγελα

Ιδανικός αυτόχειρας ο Ολυμπιακός χθες στο ΣΕΦ, ηττήθηκε με 78-72 από την Ταουγκρές και πλέον βρίσκεται με... την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά στην πρόκρισή του στα ημιτελικά της Ευρωλίγκα. Και αυτό γιατί ουσιαστικά έχασε το πλεονέκτημα έδρας αφού η Ταουγκρές στη ρεβάνς της Ισπανίας αν κερδίσει τελειώνουν τα πάντα για τους «ερυθρόλευκους». Πάντως οι Πειραιώτες θα 'λεγε κανείς ότι... αυτοκτόνησαν αφού προηγήθηκαν και με διαφορά 16 πόντων λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου (43-27) αλλά στην επανάληψη βρέθηκαν να χάνουν με 12 στο 32΄ (56-68). Η ζώνη των Ισπανών εγκλώβισε τους παίκτες του Ηλία Ζούρου με αποτέλεσμα ένα «καταστροφικό» τρίτο δεκάλεπτο. Σε αυτό προστέθηκαν και δυο ακόμα μειονεκτήματα για αυτούς, το 4ο φάουλ του Ρίβερς στο 19΄ και ο τραυματισμός του Τόμιτς στο γόνατο από το πρώτο μέρος. Παράλληλα, η κακή μέρα στην οποία βρέθηκε ο Ντίνο Ράτζα ήταν ένα ακόμη στοιχείο που συντέλεσε στην ήττα καθώς οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν στα ριμπάουντ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρίβερς 2, Τόμιτς 5, Παπανικολάου 16, Οικονόμου 7, Ράτζα 7, Σούλης 5, Βούκσεβιτς 9, Ντε Μιγκέλ 3, Ρισασέ 18.

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ: Μπένετ 16, Στομπέργκας 3, Φουαρέ 6, Ομπέρτο 7, Αλεξάντερ 22, Κορτσιάνι 13, Σκόλα 8, Τιμίνσκας 4.

ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ

Ακέραιες κράτησε τις ελπίδες του στο κυνήγι της πρώτης θέσης του Α΄ ομίλου της ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ ο Παναθηναϊκός μετά την πολύ σπουδαία νίκη που πέτυχε χθες στο ΟΑΚΑ επί της Ούλκερ με 84-77. Ετσι, οι «πράσινοι» εδραιώθηκαν στη δεύτερη θέση αφήνοντας δυο βαθμούς πίσω τους την Ούλκερ. Οι Τούρκοι με κορυφαίο τον Σαρίτσα αλλά και τον Γκόλιοβιτς να προσφέρει σημαντική βοήθεια λίγο πριν τη λήξη ημιχρόνου με ένα σερί 13-0 μετέτρεψαν το σκορ από 44-39 σε 44-52. Στην επανάληψη η άμυνα ζώνης που εφάρμοσαν οι Τούρκοι δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους «πράσινους» μέχρι που ο Μποντίρογκα (για πρώτη φορά χθες δεν ξεκίνησε βασικός) πήρε... επάνω του το παιχνίδι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μποντίρογκα 22, Αλβέρτης 13, Καλαϊτζής 1, Κοχ 3, Ρότζερς 8, Φώτσης 9, Τζεντίλε 6, Ρέμπρατσα 14, Μπερκ 2, Μπαλογιάννης 6.

ΟΥΛΚΕΡ: Λόλις 17, Χαντλόγκτεν 2, Πατσούλια, Γκόλιοβιτς 7, Ερντενάι 18, Γκιουλέρ, Ατσίκ 4, Γκονλούμ, Περσεβό 3, Γιλντιρίμ 12, Σαρίτσα 14.

«Επιστροφή στο μέλλον»

Διακαείς πόθοι, απλά σενάρια ή βάσιμες πληροφορίες είναι η επιστροφή του Οσιμ στον Παναθηναϊκό και του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ; Η απάντηση θα δοθεί αν όχι στο άμεσο, σίγουρα στο προσεχές μέλλον. Μετά από μία περίοδο ανακατατάξεων και μεγάλων αλλαγών, οι δύο ομάδες της Αθήνας βρήκαν τη λύση μέσα στους κόλπους τους. Οι «πράσινοι», ύστερα από την παραίτηση Αναστασιάδη, επέλεξαν να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ένα «δικό τους παιδί», ο Στράτος Αποστολάκης. Σε παρόμοια κίνηση είχε προβεί λίγο νωρίτερα και ο «δικέφαλος» με τον Τόνι Σαβέφσκι. Ωστόσο, οι επιλογές αυτές, όπως φαίνεται, είναι επιλογές «έκτακτης ανάγκης» καθώς από την πρώτη στιγμή περιβλήθηκαν με το... μανδύα του προσωρινού.

Ετσι, τα σενάρια για τα πρόσωπα των... μονίμων δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο νυν προπονητής της Στουρμ Γκρατς, Ιβιτσα Οσιμ, έχει συμφωνήσει με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να γυρίσει στον πάγκο των «πρασίνων» το καλοκαίρι και να κρατήσει τα ηνία της ομάδας για τρία χρόνια. Φέρεται να έχει συναντηθεί με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη (παρουσία των Παύλου και Γιάννη Βαρδινογιάννη) από τα Χριστούγεννα και να 'χουν συμφωνήσει σε όλα, ακόμα και στις ετήσιες αποδοχές του, οι οποίες θα φτάνουν τα 340 εκατομμύρια δραχμές. Βασικός όρος ο Οσιμ να είναι ο απόλυτα κυρίαρχος.

Σενάρια, όμως, ήθελαν και τον Σπύρο Λιβαθηνό να συνεχίζει την καριέρα του στο «τριφύλλι». Ο τεχνικός του Εθνικού Αστέρα για τα συγκεκριμένα σενάρια είπε: «Δε μου έχει γίνει επίσημη κρούση από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Αν μου ζητηθεί θα δεχτώ, αρκεί να μη με αντιμετωπίσουν σαν μεταβατική λύση. Ωστόσο, δύσκολα θα άφηνα αυτόν τον Εθνικό Αστέρα».

Οσον αφορά στη συνεργασία της Ενωσης με τον Μπάγεβιτς, πάντα οι ίδιες πηγές φέρουν τον Σερβοέλληνα τεχνικό να έχει βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο με την ιδιοκτήτρια εταιρία της Ενωσης. Υπογραφή που προϋποθέτει τα εχέγγυα για την ομαλή λειτουργία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα τεθεί σε ισχύ. Το ΑΠΕ επικαλείται πληροφορίες από την Αυστρία και τη Γιουγκοσλαβία για να στηρίξει τις παραπάνω πληροφορίες.

ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

Αυλαία έχουμε σήμερα στο διεθνές τουρνουά «ΟΠΕΝ τρισπόνδων» που διοργανώνει ο Αθλητικός Ομιλος Μπιλιάρδου «Ζυγός» και διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα, στην οδό Αχαρνών 381. Η τελετή έναρξης έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 21.00 και αμέσως μετά οι ξένοι πρωταθλητές θα κάνουν επιδείξεις. Την πρώτη... στέκια των αγώνων θα ρίξει ο αποκαλούμενος «πατέρας» του σύγχρονου μπιλιάρδου (Βέλγος), Ρέιμοντ Κέλεμανς, που αντιμετωπίζει τον Γιάννη Καλανταρίδη. Στο διπλανό τραπέζι ο Φρεντερίκ Γκοντρόν, που την περασμένη Κυριακή «έσπασε» όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στα 6 στιλ του γαλλικού κοντράρεται με τον Μεξικανό, πρωταθλητή Αμερικής, Ρομπέρτο Ρόχας.

Ντέρμπι αλλαγών και κατηγοριών

Μετά την έδρα ήρθε η σειρά και της ώρας στο ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού να γίνει... ελατήριο. Ξανά ύστερα από αστυνομικό αίτημα η διοργανώτρια αναγκάστηκε να προχωρήσει σ' αλλαγή και αντί στις 17.00 το παιχνίδι θ' αρχίσει (;) στις 15.00. Εξέλιξη που προκάλεσε την έκρηξη στελεχών στην ΕΠΑΕ. Σ' ανακοίνωση που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων, αναφέρετε: «Εκφράζει τη λύπη της, γιατί υπάρχουν στιγμές που δεν αισθάνεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως διοργανώτρια του πρωταθλήματος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αλλά απλώς διεκπεραιώνει αποφάσεις που παίρνουν, για τα πρωταθλήματά της, οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές. Τυχόν μη συμμόρφωση προς τις προαναφερόμενες υποδείξεις - ουσιαστικά αποφάσεις των Αστυνομικών Αρχών - θα συγκέντρωνε τους μύδρους της Πολιτείας περί "παράνομων" πράξεων μερίδας του Τύπου, ανάλογα με τη συλλογική ή όχι τοποθέτησή του και ορισμένων εκπροσώπων ΠΑΕ, οι οποίοι κάθε φορά προσπαθούν να αποδείξουν στους φανατικούς οπαδούς ότι αγωνίζονται για τα συμφέροντα και το μεγαλείο των ομάδων τους. Τέλος δε, πάντα στην περίπτωση της μη συμμόρφωσή μας, δεν αποκλείονται και οι εισαγγελικές διώξεις, αν τυχόν σημειώνονται επεισόδια ή τραυματισμοί. Το ερώτημα είναι πολύ απλό. Αυτό το πρωτάθλημα θέλουν οι εμπλεκόμενοι; Και κυρίως, αυτό επιθυμούν οι ΠΑΕ; Ας κάνουν οι ίδιοι την αυτοκριτική τους».

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Πρωτιά για Σουίτ

Ο Τζέι Σουίτ από την Αυστραλία ήταν ο μεγάλος νικητής στο χτεσινό 1ο ΕΤΑΠ του 7ου Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ρόδου καθώς τερμάτισε πρώτος με χρόνο 4 ώρες 8' και 3'' στο γκρουπ των 111 ποδηλατών που τερμάτισαν μαζί. Δεύτερος πίσω από τον Αυστραλό ήταν ο Ελβετός Φαμπιάν Καντσαρέλα που με τη νίκη του την πρώτη μέρα παρέμεινε πρώτος στη γενική βαθμολογία. Τρίτος ήταν ο Σλοβένος Μίλαν Ερτζεν. Από ελληνικής πλευράς, ο Παναγιώτης Μαρεντάκης κατέκτησε την 17η θέση, ενώ ο ΓΙάννης Ταμουρίδης παραμένει ο καλύτερος Ελληνας στη γενική ατομική κατάταξη (51η θέση). Σήμερα διεξάγεται το 2ο ΕΤΑΠ με τη διαδρομή Ρόδος - Κολύμπια - Απόλλωνα - Εμπωνα - Ρόδος με εκκίνηση στις 11 το πρωί.

Προκρίθηκαν Ρεάλ, Λιντς

H Ρεάλ Μαδρίτης και η Λιντς έγιναν οι πρώτες ομάδες της διοργάνωσης που εξασφάλισαν και μαθηματικά την πρόκριση στα προημιτελικά. Οι πρωταθλητές Ευρώπης της Ρεάλ άφησαν εκτός... νυμφώνος τη Λάτσιο με το 2-2 που απέσπασαν μέσα στο «Ολίμπικο» και εξαφάνισαν κάθε ελπίδα της νταμπλούχου Ιταλίας για πρόκριση. Στις Βρυξέλλες, η Λιντς θριάμβευσε της Αντερλεχτ με 4-1 και απέδειξε πως τα καταφέρνει καλύτερα στην Ευρώπη παρά στο πρωτάθλημα. Ετσι, η κατάσταση στον τέταρτο όμιλο ξεκαθάρισε οριστικά, όσον αφορά στην πρόκριση στα προημιτελικά, και το μόνο που μένει είναι η τελική κατάταξη. Στον τρίτο όμιλο, η Μπάγερν... χόρεψε στο χιόνι και το πολικό ψύχος (-20) συντρίβοντας με 3-0 τη Σπαρτάκ στη Μόσχα και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στο άλλο παιχνίδι ένα γκολ του Εντμίλσον στο 90ό στην αναμέτρηση της Αρσεναλ με τη Λιόν (1-1) στο «Χάιμπουρι» διατήρησε... ζωντανή τη γαλλική ομάδα αφού μαθηματικά ελπίζει ακόμα.

ΒΟΛΕΪ
Ραντεβού στο Παρίσι

Μεγαλειώδη εμφάνιση έκανε χτες ο Ολυμπιακός κόντρα στην Κνακ την οποία συνέτριψε με 3-0

Πανηγυρική πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (23-24 του Μάρτη) πήρε χτες ο Ολυμπιακός, ο οποίος συνέτριψε στον επαναληπτικό της Γλυφάδας τη βελγική Κνακ με 3-0 (25-17, 25-13, 25-19). Οι πρωταθλητές Ελλάδας παρέδωσαν μαθήματα γρήγορου και εντυπωσιακού βόλεϊ, ενώ παράλληλα επέβαλαν ένα ρυθμό, που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν οι αντίπαλοί τους να ακολουθήσουν. Ετσι, το 3-2 με το οποίο η ομάδα του Ντανιέλε Ρίτσι έφυγε από το Βέλγιο, δεν πήγε χαμένο καθώς το προστάτεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι η όγδοη φορά που οι Πειραιώτες δίνουν το «παρών» σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εχουν μετάσχει πέντε φορές σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (4η θέση το 1982, 2η θέση το 1992, 3η θέση το 1993, 4η θέση το 1994 και 3η θέση το 1995) και τρεις φορές στην τελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1η θέση το 1996, 2η θέση το 1997 και 2η θέση το 1998). Πλέον, σκοπός των «ερυθρολεύκων» είναι να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, έστω και αν τα προγνωστικά είναι σε βάρος τους, αφού η αντίπαλός της στο φάιναλ φορ που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, είναι η πανίσχυρη Σίσλεϊ Τρεβίζο. Ωστόσο η κατάκτηση του τίτλου στο εγχώριο πρωτάθλημα ήδη έχει (εκτός εξαιρετικού απροόπτου) περάσει στα χέρια του Ολυμπιακού, κάτι που τον βοηθάει να προσηλωθεί στους ευρωπαϊκούς του στόχους.

Η ΕΠΟ έστειλε χτες τις κλητεύσεις για την εκδίκαση (7/3) της προσφυγής του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που διατηρεί στη θέση του τον Β. Μητρόπουλο. Επιπλέον, δίνει περιθώριο κατάθεσης υπομνημάτων ως τις 5/3. Βέβαια, διατηρεί τις επιφυλάξεις της βάσει σχετικών αποφάσεων του ΔΣ. Και το ερώτημα είναι, προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα (εκφρασμένη άποψη περί άνομων ενεργειών που στην πράξη αλλάζει) ή κάτι «μαγειρεύετε»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ