ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Διόρθωση μετά τη μεγάλη πτώση στην Κίνα

Συνεχίστηκε και χτες η πτώση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατά 7%, ωστόσο σε ό,τι αφορά άλλους «ναούς του τζόγου» για τους κεφαλαιοκράτες, καταγράφτηκε μια άνοδος σε σχέση με τη «βουτιά» της Δευτέρας, κάτι που συνέβη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε στο +9,38%. Το ζήτημα αφορά γενικότερα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας και δεν είναι χρηματιστηριακό ή μόνο του λεγόμενου «νομισματικού πολέμου». Υποκρύπτει την απαξίωση κεφαλαίου και την αβέβαιη πορεία προς την ανάκαμψη σε πολλές ισχυρές χώρες. Η Κίνα προσπαθεί με υποτίμηση του γουάν να διευκολύνει τις εξαγωγές της και να δυσκολέψει τις εισαγωγές προς αυτήν ενώ κάνει και στροφή στην εσωτερική αγορά.

Πάντως χτες η κινεζική Κεντρική Τράπεζα έκοψε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων - για πέμπτη φορά από το Νοέμβρη - και μείωσε παράλληλα το ποσό των υποχρεωτικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και το βάθεμα της οικονομικής επιβράδυνσης, παρά το γεγονός ότι τείνει να κινηθεί με ανάπτυξη 7% (φυσικά πολύ πάνω από ανταγωνιστές της αλλά πίσω σε σχέση με προηγούμενα χρόνια). Το επιτόκιο χορηγήσεων για ένα έτος μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,6% από αύριο, ανακοίνωσε η κινεζική Κεντρική Τράπεζα στον ιστότοπό της. Το επιτόκιο καταθέσεων για ένα έτος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%.

Πάντως, ενδεικτικές της προσπάθειας να διασκεδαστούν οι επιπτώσεις από την πτώση των χρηματιστηρίων ήταν οι δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι χρηματιστηριακές αναταραχές θα οδηγήσουν σε μακράς διάρκειας κρίσεις. «Η Κίνα θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εντύπωσή μου είναι πως αν όλοι κάνουν ό,τι τους αναλογεί, η Κίνα θα ανταποκριθεί επίσης στο δικό της μερίδιο ευθύνης, για να συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη και το έχει κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης». Την εμπιστοσύνη της προς την Κίνα συμμερίσθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να έχει προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε, τονίζοντας ότι αναμένει η Κίνα να θέσει υπό έλεγχο τις πρόσφατες αναταραχές. «Θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και αντιδράσεις», είπε.

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Κίνα αποτελούν έναν κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Επίσης ως θετική για την ΕΕ εκτιμάται η επίδραση της κατάστασης αυτής στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το δολάριο ενίσχυσαν τα κέρδη τους μετά τη μείωση από την κινεζική Κεντρική Τράπεζα των επιτοκίων της και των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst αυξάνεται 4%, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε από τη χτεσινή πτώση του κατά 5%. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου και του μπρεντ αυξήθηκαν σχεδόν 3%, αλλά παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα 6,5 ετών. Η τιμή του αμερικανικού αργού ανέρχεται στα 39,3 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 44 δολάρια. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αυξήθηκε 0,7%.

Ιδιες τάσεις ανόδου καταγράφονταν και στο ναό του τζόγου, την αμερικανική Wall Street.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συμφωνία προσωρινής εκτόνωσης της έντασης

Από τις διαπραγματεύσεις των δύο κορεατικών κρατών
Από τις διαπραγματεύσεις των δύο κορεατικών κρατών
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι μαραθώνιες συνομιλίες άνω των 40 ωρών στο χωριό Πανμουντζόν της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη μεθόριο Νότιας και ΛΔ Κορέας, μεταξύ αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών, οδήγησαν τελικά σε διμερή συμφωνία αμοιβαίων κινήσεων, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, που είχε ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε πως η Νότια Κορέα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις μεταδόσεις προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη μεθόριο των δύο χωρών (όπως έγινε ήδη από χτες τα ξημερώματα), ενώ οι αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας θα έπρεπε να απολογηθούν για την προ ημερών έκρηξη νάρκης, που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό δύο Νοτιοκορεατών στρατιωτών, που η Νότια Κορέα τους απέδιδε. Αντί απολογίας, οι αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας αρκέστηκαν στην έκφραση «λύπης» για το σοβαρό τραυματισμό των δύο Νοτιοκορεατών στρατιωτών, γεγονός που έγινε τελικώς αποδεκτό από τις νοτιοκορεατικές αρχές. Προχώρησαν επιπροσθέτως και στην άρση της κατάστασης «ημι-πολέμου», στην οποία είχαν τεθεί τις τελευταίες μέρες οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας...

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση περισσότερων διμερών διαβουλεύσεων είτε στη Σεούλ, είτε στην Πιονγιάνγκ, με στόχο αφενός τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αφετέρου την πραγματοποίηση περισσότερων συναντήσεων μεταξύ πολιτών αμφοτέρων χωρών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου (1950-53). Στα «αδύναμα» σημεία της συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων δράσης για την πραγματική εξάλειψη αιτιών που προκαλούν κατά καιρούς σοβαρές εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, όπως είναι π.χ. η πραγματοποίηση μπαράζ στρατιωτικών γυμνασίων που πραγματοποιούν κατά καιρούς οι Νοτιοκορεάτες σε συνεργασία με τον αμερικάνικο στρατό και τα οποία χαρακτηρίζονται από τη ΛΔ Κορέας σαν «πρόβες πολέμου» ή «εισβολής» στο βορειοκορεατικό έδαφος...

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ένας από τους Βορειοκορεάτες διαπραγματευτές που συμμετείχε στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη Ν. Κορέα, ο Χουάνγκ Πιονγκ Σο, εμφανιζόμενος χτες στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της ΛΔ Κορέας, «Central TV», σημείωσε πως η έκφραση λύπης για τον ακρωτηριασμό των δύο Νοτιοκορεατών στρατιωτών από την Πιονγιάνγκ «σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις των ναρκών». Ο Χουάνγκ, που είναι ανώτατος πολιτικός αξιωματούχος του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, υποστήριξε ακόμη ότι η Σεούλ «πήρε ένα σοβαρό μάθημα» ότι δε θα πρέπει να προκαλεί το βορρά «δημιουργώντας ανυπόστατα περιστατικά που αυξάνουν την ένταση και την πιθανότητα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης». Ο ίδιος, εντέλει, επέλεξε να ολοκληρώσει την τηλεοπτική του εμφάνιση, εκφράζοντας ελπίδα πως η συμφωνία «θα μπορούσε να γίνει μία ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρές συγκρούσεις σε Παλαιστινιακό καταυλισμό

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σοβαρές συγκρούσεις με τρεις νεκρούς Παλαιστίνιους, 35 τραυματίες και κύμα φυγής εκατοντάδων οικογενειών στους περιβόλους παρακείμενων τζαμιών, σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ως χτες τα ξημερώματα, στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Σιδώνα του Λιβάνου, Αϊν αλ Χίλουεχ (Ein el-Hilweh), που είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 70.000 άτομα.

Αφορμή για τις συγκρούσεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όλμοι και ρουκέτες, φέρεται πως προκάλεσε η δολοφονική επίθεση σε βάρος δύο στελεχών της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) από ενόπλους της ισλαμικής Παλαιστινιακής οργάνωσης «Τζουντ αλ Σαμ» το περασμένο Σάββατο.

Ο λιβανέζικος στρατός, που χρόνια τώρα αποφεύγει να επεμβαίνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων, έστειλε δυνάμεις έξω από τις τέσσερις πύλες εισόδου του καταυλισμού Αϊν αλ Χίλουεχ, εμποδίζοντας όλους όσοι ήθελαν να εισέλθουν, δίχως παράλληλα να απαγορεύουν την έξοδο όσων ήθελαν να φύγουν.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στο Λίβανο, Ασράφ Νταμπούρ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου «Al-Mayadeen TV» ότι τα επεισόδια ξανάρχισαν, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί το βράδυ της Δευτέρας, εξαιτίας της προσπάθειας ισλαμιστών της οργάνωσης «Τζουντ αλ Σαμ» να πάρουν τον έλεγχο του προσφυγικού καταυλισμού.

Δε θεωρείται τυχαίο πως οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις σε έναν καταυλισμό δίχως βασικές υποδομές, μεγάλη φτώχεια και με μεγάλο πληθυσμό προσφύγων, ξεσπούν σε μία περίοδο κλιμάκωσης της πολιτικής ενδοαστικής κρίσης στο Λίβανο, που τις τελευταίες μέρες πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις έπειτα από επεισοδιακές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών ενάντια στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ακόμη και το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών που έχουν πνίξει εδώ και ένα μήνα την πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ