ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
1848: Κυκλοφορεί το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Η πρώτη ελληνική μετάφραση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος»
Η πρώτη ελληνική μετάφραση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος»
Στις αρχές του Ιούνη του 1847 έγινε στο Λονδίνο το πρώτο συνέδριο της «Ενωσης των κομμουνιστών». Στο συνέδριο αυτό εγκρίθηκε το καταστατικό της Ενωσης και υιοθετήθηκε το σύνθημα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», ενώ το πρόγραμμα καταστρώθηκε στη βάση των ιδεών του επιστημονικού κομμουνισμού. Από τις 29 Νοέμβρη ως τις 8 Δεκέμβρη του 1847 έγινε, και πάλι στο Λονδίνο, το δεύτερο συνέδριο της Ενωσης. Τις εργασίες διηύθυναν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και σ' αυτούς ανατέθηκε να συντάξουν το πρόγραμμα της Ενωσης με τη μορφή μανιφέστου.

Μετά από μερικές εβδομάδες το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού κόμματος» ήταν έτοιμο. Στα τέλη του Γενάρη του 1848, το Μανιφέστο στάλθηκε για εκτύπωση στο Λονδίνο (ο Μαρξ και ο Ενγκελς ζούσαν τότε στο Παρίσι) και στις 24 του Φλεβάρη κυκλοφόρησε.

Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» είναι το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς. «Στο έργο αυτό -έγραψε ο Λένιν- διατυπώνεται με μεγαλοφυή καθαρότητα και λαμπρότητα η καινούρια κοσμοθεωρία, ο συνεπής υλισμός που αγκαλιάζει και τον τομέα της κοινωνικής ζωής, η διαλεκτική σαν η πιο ολόπλευρη και βαθιά θεωρία για την εξέλιξη, η θεωρία για την ταξική πάλη και για τον κοσμοϊστορικό επαναστατικό ρόλο του προλεταριάτου να δημιουργήσει την καινούρια κομμουνιστική κοινωνία».

Το Μανιφέστο τελειώνει με ένα φλογερό κάλεσμα των εργατών όλου του κόσμου στον αγώνα για το γκρέμισμα του καπιταλισμού και για τη νίκη του κομμουνισμού: «Οι κυρίαρχες τάξεις ας τρέμουν μπροστά στην κομμουνιστική επανάσταση! Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Αλλά θα κερδίσουν όλο τον κόσμο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».

Η έκδοση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπου ο μαρξισμός για πρώτη φορά παρουσιάζεται σαν μια ενιαία συστηματική κοσμοθεωρία, ήταν ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Στο έργο αυτό συνοψίζεται η ανάπτυξη του μαρξισμού από τα 1840 ως τα 1850. Η γέννηση του μαρξισμού - της καινούργας επαναστατικής κοσμοθεωρίας - ήταν μια πραγματική επανάσταση στην εξέλιξη της επιστήμης και στην ιστορία της κοινωνικής σκέψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Πογκρόμ εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που δεν κατέθεσαν δήλωση «Πόθεν Εσχες» ή κατέθεσαν υποβάλλοντας διαφορετικά στοιχεία από αυτά που προβλέπει ο υπαλληλικός κώδικας και οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών, εξαπολύει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. (σελίδα 11)

Μείωση των θέσεων εργασίας, στον τομέα ανεφοδιασμού των αεροπλάνων με καύσιμα... Σ' αυτό φαίνεται ότι θα προχωρήσουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και η αρχή έγινε με την ΕΚΟ, η οποία ανακοίνωσε ήδη την απόλυση 16 εργαζομένων, ενώ τον ανεφοδιασμό των αεροπλάνων με καύσιμα στα Σπάτα θα τον αναλάβει η κοινοπραξία SAFCO. (σελίδα 12)

Σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας εξακολουθούν να εκτυλίσσονται στην πόλη Σαμπίτ της νήσου Βόρνεο της Ινδονησίας, με τους αυτόχθονες της φυλής Νταγιάκ να έχουν αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης και τα θύματά τους, ως επί το πλείστον μετανάστες κάθε ηλικίας από το νησί Μαδούρα, να ανέρχονται σε τουλάχιστον 165. (σελίδα 15)

Εκθετες, αλλά και υπόλογες να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό θα είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες της εργολαβικής εταιρίας KAVALA OIL, ότι ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου ανοιχτά του κόλπου της Νέας Περάμου, στην περιοχή του Πρίνου. (σελίδα 18)

Κατάρτιση ονομαστικής κατάστασης με 223 υπαλλήλους που θα αναλάβουν εργασία στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, ζητά με έγγραφό του από τις αρμόδιες διευθύνσεις ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ξεκαθαρίζοντας ότι ένας περιορισμένος μόνο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στο Ελληνικό θα εργαστούν στα Σπάτα, χωρίς να λέει τι θα γίνουν οι υπόλοιποι που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. (σελίδα 21)

Εδωσε «παράσταση» χτες ο ρατσιστής δολοφόνος μαύρων μεταναστών Παντελής Καζάκος στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, όπου δικάζεται, παριστάνοντας όχι πλέον τον ψυχοπαθή, για να γλιτώσει τη δίκαιη τιμωρία, αλλά τον... αυτιστικό. (σελίδα 23)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1881 Γεννιέται ο Ουίλιαμ Φόστερ. Επιφανής παράγων του αμερικανικού και του παγκόσμιου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Φόστερ ήταν εργάτης της χαλυβουργίας και διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά του στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Αναδείχθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργατών χαλυβουργίας και πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία του κλάδου το Σεπτέμβρη του 1919, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 365 χιλιάδες εργαζόμενοι. Το 1920, επικεφαλής μιας ομάδας επαναστατών εργατών, εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1921, ο Φόστερ και άλλοι γνωστοί εκπρόσωποι του αμερικάνικου συνδικαλιστικού κινήματος συγκρότησαν το Σύνδεσμο Φίλων της Σοβιετικής Ρωσίας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του νεαρού τότε σοβιετικού κράτους. Στο συγγραφικό του έργο, κορυφαία θέση έχει η «Ιστορία του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος». Αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ. Πέθανε το 1961.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα νότια πελάγη τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο από 4-18 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10-17 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 24 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1582 Ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εκδίδει την Παπική Βούλα με την οποία καθιερώνεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό που ισχύει σήμερα) και αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο. Στην Ελλάδα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε το 1923.

1943 Υστερα από σοβαρή προετοιμασία των οργανώσεων του ΕΑΜ στην Αθήνα, πραγματοποιείται μεγαλειώδης διαδήλωση, άνω των 100.000 ατόμων, για την επιβίωση και τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που είχαν αποφασίσει οι γερμανικές αρχές κατοχής. Η διαδήλωση ήταν γενική δοκιμή για τη μεγάλη εξόρμηση του αθηναϊκού λαού στις 5 Μάρτη, με την οποία ματαιώθηκαν τα σχέδια των χιτλερικών και των συνεργατών τους.

1975 Σπασμωδική απόπειρα πραξικοπήματος χουντικών αξιωματικών αποσοβείται στην Αθήνα και 35 φερόμενοι ως πρωταίτιοι της κίνησης συλλαμβάνονται. Μεταξύ αυτών ο ταξίαρχος Νικ. Ντερτιλής και ο «Ιωαννιδικός» ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης.

1975 Επειτα από 35 ολόκληρα χρόνια στα Λευκά Ορη της Κρήτης, οι δύο ανυπότακτοι ΕΛΑΣίτες αντάρτες Γ. Τζομπανάκης και Σπ. Μπλαζάκης κατεβαίνουν από τα ορεινά τους καταφύγια και επιστρέφουν (μετά την αμνηστία) στα χωριά τους, όπου οι συντοπίτες τους τους υποδέχονται σαν ήρωες, με παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ