ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναλώθηκε ξανά σε υποσχέσεις προς τις καθαρίστριες

Σε επιφυλακή καλεί το κλαδικό σωματείο, μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες και να επιστρέψουν όλες στη δουλειά

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας
«Βάρδια» έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν ξανά χτες οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλες στις δουλειές τους. Μετά από πολύωρη αναμονή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε τελικά με την υπουργό Παιδείας, Ε. Κιάου, που την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εφυγαν από τη συνάντηση με την υπόσχεση ότι τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών θα αποστείλουν ερμηνευτική εγκύκλιο προς τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, που θα διευκρινίζει πως οι συμβάσεις έργου που θα ανανεωθούν το επόμενο διάστημα θα αφορούν τις ίδιες εργαζόμενες, προκειμένου καμιά να μη βρεθεί στην ανεργία.

Στο «παρά πέντε» της επίσημης έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι συμβάσεις έργου για τις περίπου 8.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα δεν έχουν ανανεωθεί. Στους Δήμους, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, γίνεται πραγματικό «πανηγύρι»: Αλλού τα σχολεία καθαρίζονται από τους απλήρωτους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», αλλού από σχολικές καθαρίστριες που δουλεύουν χωρίς σύμβαση με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτή θα υπογραφεί, αλλού γίνονται διαγωνισμοί, οι παλιές εργαζόμενες πετιούνται στην ανεργία και τη θέση τους παίρνουν νέες, στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Το κλαδικό σωματείο του Πειραιά υπενθυμίζει πως ανάλογες υποσχέσεις για έκδοση εγκυκλίου οι καθαρίστριες είχαν λάβει από την υπουργό και σε προηγούμενη κινητοποίησή τους, χωρίς όμως να γίνουν πράξη.

Γι' αυτό καλεί τις εργαζόμενες να βρίσκονται σε επικοινωνία και επαφή μαζί του, χωρίς να εφησυχάζουν μέχρι να επιστρέψουν όλες στα σχολεία, αλλά και να δώσουν τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία, για να μη γίνονται κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Στη συνάντηση με την υπουργό, η αντιπροσωπεία έθεσε και το ζήτημα των οφειλόμενων δεδουλευμένων που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις από την περασμένη χρονιά, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, των Ενώσεων Γονέων, της ΑΣΓΜΕ και της ΟΓΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εκφράζει την αλληλεγγύη του και σημειώνει: «Η λαϊκή απαίτηση να έχουμε καθαρά σχολεία, σύγχρονο και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, αφορά τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και καθαρίστριες, είναι κοινή υπόθεση όπως είναι κοινός και ο αγώνας».

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παρευρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης, Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος μετέφερε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστριών. «Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε το ζήτημα αυτό με Ερώτηση στη Βουλή, όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το Μάρτη του 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδράνησε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Νέες κινητοποιήσεις από βδομάδα στα Πρακτορεία Τύπου

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν την επόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων Αθηνών, όπως αποφάσισαν στις συγκεντρώσεις που έγιναν την Τρίτη σε χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας. Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών σημειώνει:

«Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το δίκιο μας. Αυτό έδειξε η μαζική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που κήρυξε το ΔΣ του Σωματείου μας, με αιτήματα την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην "Ιριδα" και την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, αποφασίστηκε η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα, με επόμενο σταθμό τη νέα κήρυξη στάσεων εργασίας την ερχόμενη βδομάδα. Στην κουβέντα που αναπτύχθηκε, τονίστηκε η ανάγκη της καλύτερης οργάνωσης του αγώνα, μπροστά στη νέα επίθεση οποιασδήποτε κυβέρνησης προκύψει, αφού το πρόγραμμά της θα είναι η υλοποίηση του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, από τα κόμματα που υποκλίνονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Αρνητική εντύπωση, αλλά και χαρακτηριστικό των προθέσεων της εργοδοσίας, ήταν η έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που περιπολούσαν μέσα στις εγκαταστάσεις των πρακτορείων και της "Ιριδας". Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως κάποιοι θεωρούν ότι χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική, θα κάμψουν την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στη διεκδίκηση του δίκιου τους. Θα το αποδείξουμε στο άμεσο μέλλον.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την ερχόμενη βδομάδα, στις κινητοποιήσεις που αποφασίσαμε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά, ακόμα και αυτούς τους λίγους που δε συμμετείχαν μέχρι τώρα. Απαιτούμε άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στην "Αργος", επιστροφή των αυθαίρετων περικοπών των επιδομάτων από την "Ευρώπη" και υπογραφή νέας ΣΣΕ».

Δουλειά ως τα βαθιά γεράματα με την «ενεργό γήρανση»

Παρέμβαση σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη λεγόμενη «ενεργό γήρανση» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Είπε, μεταξύ άλλων: «Το εύηχο περιτύλιγμα της "ενεργού γήρανσης" κρύβει τη μελετημένη στρατηγική των μονοπωλίων, ΕΕ και κυβερνήσεων για την ολοκληρωτική κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας. Το κεφάλαιο χρειάζεται έμπειρο εργατικό δυναμικό για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με σχέσεις εργασίας "λάστιχο", με μισθούς πείνας, να συμπληρώνουν κάποιο επίδομα φτωχοκομείου που θα βαφτίζεται σύνταξη.

Η υγεία γίνεται ατομική ευθύνη των ηλικιωμένων που πρέπει να πασχίζουν για "αυτόνομη διαβίωση", ενώ έχουν πληρώσει μια ζωή για ασφαλιστικές εισφορές. Και παράλληλα οι ηλικιωμένοι καλούνται να τροφοδοτούν τη νέα χρυσοφόρα "ασημένια οικονομία" των επιχειρήσεων που πουλάνε τις λεγόμενες υπηρεσίες "υγιούς" γήρανσης. Αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετείτε και έχει χρεοκοπήσει, οδηγεί στη βαρβαρότητα του να πληρώνεις μέχρι το θάνατο. Σε αυτή τη βαρβαρότητα οδηγούν τα μνημόνια και τα μέτρα που προωθούν τα κόμματα της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους δύναμη και συμμαχία, στο δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος που δεν παίρνει από γιατρειά».

Ο

ΟΜΙΛΟΣ «ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ»: Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα απήργησαν χτες οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Σκουλούδη» («Ευβοϊκή Οινοποιητική» - ΙΝΟ), διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι απήργησαν Δευτέρα και Τρίτη και στη συνέχεια πήραν ομόφωνη απόφαση σε Γενική Συνέλευσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»: Μια βδομάδα απεργία συμπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων 8-12 μηνών! Προχτές, η εργοδοσία «απάντησε» κάνοντας δέκα απολύσεις, με τους εργαζόμενους να έχουν προσθέσει στα αιτήματά τους την ανάκλησή τους. Ακόμα, ζητούν συνάντηση με την εργοδοσία, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία της εταιρείας.

Σκοτώθηκε εργάτης στην ΕΒΖ

Ενας 27χρονος εργάτης σκοτώθηκε χτες το πρωί, την ώρα που μαζί με άλλους συναδέλφους του πραγματοποιούσε εργασίες καθαρισμού μεγάλου σιλό στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στον καθαρισμό, είχαν προσληφθεί μέσω του τοπικού επαγγελματικού σωματείου φορτοεκφορτωτών που ανέλαβε εργολαβικά τη δουλειά. Οι εργαζόμενοι καθάριζαν το σιλό από τη ζάχαρη (πάχους περίπου 10 εκ.) που είναι κολλημένη στα τοιχώματα, όταν ένα μεγάλο «πετσωμένο» κομμάτι ζάχαρης αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω τους καταπλακώνοντας τον 27χρονο. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο γιατρός εργασίας που έτυχε να βρίσκεται στο εργοστάσιο, ο οποίος απλά διαπίστωσε το θάνατο του νέου εργάτη. Οι άλλοι εργαζόμενοι γλίτωσαν με μικροτραύματα.

Στο 25,2% η ανεργία τον Ιούνη

Στο 25,2% ανήλθε η ανεργία τον Ιούνη του 2015, έναντι 26,6% τον Ιούνη του 2014 και 25% το Μάη του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). Τον Ιούνη του 2015, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι έφτασε τα 3.584.973, περίπου 40 χιλιάδες περισσότεροι από τον Ιούνη του 2014, αλλά μειωμένοι κατά 42 χιλιάδες σε σχέση με το Μάη του 2015. Οι άνεργοι έφτασαν το 1.204.844, μειωμένοι κατά 81 χιλιάδες από τον Ιούνη του 2014 και κατά 2,5 χιλιάδες σε σχέση με το Μάη του 2015. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.298.166 άτομα, μειωμένος κατά σχεδόν 8 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούνη του 2014 και αυξημένος κατά 41 χιλιάδες σε σχέση με το Μάη του 2015. Η ανεργία στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,7% τον Ιούνη και στις γυναίκες στο 29,5%. Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 48,3%, στις ηλικίες 25-34 στο 32,1%, στην ηλικιακή ομάδα 35-44 στο 22,4% και στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών στο 19,7%. Πρώτη σε ανεργία είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με 27,1%, δεύτερη η Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας με 26,7% και τρίτη η Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 25,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ