ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο αγώνας στα «πεντάμηνα» έφερε τα πρώτα αποτελέσματα

Ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής με αφορμή την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου κινητοποιήσεων

Από τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 4/9
Από τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 4/9
Νέα παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκανε την Πέμπτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για την καταβολή των μισθών και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας». Οι κινητοποιήσεις από τις Επιτροπές Αγώνα στις δημοτικές αρχές και τους τοπικούς ΟΑΕΔ και η μαζική συγκέντρωση στις 4 Σεπτέμβρη στο υπουργείο, με το Συνδικάτο να προκηρύσσει στάση εργασίας, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, το υπουργείο σε εγκύκλιό του (414/9-9-2015) ρυθμίζει ορισμένα από τα σοβαρά ζητήματα που είχε θέσει μαζί με τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα».

Πρώτον, διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που υπέστησαν εργατικό ατύχημα συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις μέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος από τη θέση που έχουν τοποθετηθεί.

Δεύτερον, αναφέρει πως η μη εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας αφορά περιοριστικά στα ποσά που καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ενώ κατά τ' άλλα δεν αναστέλλονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των επιβλεπόντων φορέων, καθώς και οι θεμελιώδεις έννοιες της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων.

Με άλλα λόγια, και οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (άδειες κανονικές και αναρρωτικές, μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.).

Τρίτον, επαναλαμβάνει πως το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στα «πεντάμηνα» ακολουθεί το ωράριο των μόνιμων εργαζομένων με την ίδια ειδικότητα.

Το Συνδικάτο απέσπασε από την ηγεσία του υπουργείου τη δέσμευση ότι θα καταβληθεί άμεσα το σύνολο των μισθών στους εργαζόμενους, με την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί τα παρουσιολόγια από τους δήμους στον ΟΑΕΔ, και παραμένει σε ετοιμότητα για δράση στην περίπτωση που η δέσμευση αυτή δεν υλοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ενιαία όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε, ακόμα πιο εντατικά, δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν ύστερα από οργανωμένους αγώνες. Φέρνουμε τα πάνω κάτω. Δημιουργούμε επιτροπές σε κάθε δήμο πλάι στα ταξικά Σωματεία αλλά και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Τιμωρούμε και με την ψήφο μας και με τον αγώνα μας όλους αυτούς που θέλουν να επιβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτούς που μας θέλουν να είμαστε μισοάνεργοι ή μισοεργαζόμενοι παρακαλώντας για ένα πιάτο φαΐ. Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

Το ΠΑΜΕ για το θάνατο του 27χρονου εργάτη στην ΕΒΖ

«Μια σειρά από θανατηφόρα "ατυχήματα", τα οποία πυκνώνουν ολοένα σε συχνότητα, αποκαλύπτουν με τον πιο εφιαλτικό τρόπο ότι η ζωή των εργατών στους χώρους εργασίας κρέμεται από μια κλωστή και η προστασία της βρίσκεται σε λάθος χέρια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αφορμή το θάνατο του 27χρονου εργάτη Βαγγέλη Μπιρσίνη, το πρωί της Πέμπτης, την ώρα της δουλειάς, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Ο 27χρονος δούλευε στην ΕΒΖ για λογαριασμό εργολάβου.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου 27χρονου εργάτη. Μεταξύ άλλων, τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Τέτοια ατυχήματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο θα συνεχίζεται η απαξίωση υποδομών εργοστασίων και εργασιακών χώρων, όσο στόχος της παραγωγικής διαδικασίας παραμένει το επιχειρηματικό κέρδος και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με διασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Θα παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι, όσο συνεχίζεται η εκμετάλλευση ανειδίκευτων εργατών χωρίς να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Εγκληματική είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων που απαξιώνουν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και δεν τους ενισχύουν με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την επιβολή και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν όρους και συνθήκες εργασίας με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών - επιστημονικών κατακτήσεων. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι το μέλλον μας. Καλούμε κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς να αποδώσουν άμεσα τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και να πάρουν τώρα όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη ζωή και την υγεία όλων των εργαζομένων παντού, με συνεχείς, τακτικούς ελέγχους».

Καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας

Σωρεία εργασιακών αυθαιρεσιών από τη μεριά της εργοδοσίας στη βιομηχανία αμαξωμάτων «Κιολεΐδης», που λειτουργεί στο Βόλο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Οπως καταγγέλλει, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη βιομηχανία βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την 1/7/2015, καθώς τους οφείλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές από το Φλεβάρη του 2015 έως και σήμερα, όπως και παλαιότερες αποδοχές (μέρος του 2014 - μέρος του 2013).

Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αγωγή και έχει βγει δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει, η οποία επιβάλλει στον εργοδότη την άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών, αλλά η εταιρεία δεν την εφαρμόζει, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, από τον Ιούλη του 2015 έως και σήμερα, η εταιρεία υποχρέωσε τους εργαζόμενους, αφού εξάντλησαν την κανονική τους άδεια, να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για το διάστημα Ιούλη - Αυγούστου 2015, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες τους υποχρέωσε σε νέα άδεια άνευ αποδοχών για το διάστημα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2015. Προχωρώντας παραπέρα, η εταιρεία απαγόρευσε την είσοδο στο εργοστάσιο σε εργαζόμενους που δεν υπέγραψαν για νέα άδεια άνευ αποδοχών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Στις εκλογές «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»...

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του πρώην πρωθυπουργού, όπου αποκάλυψε τους λόγους που επιβλήθηκε το νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ως αναγκαίο το συγκεκριμένο μέτρο, προκειμένου η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την κατάργηση του «5ευρου» στα νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων ΙΚΑ σχολιάζει: «Φαίνονται, λοιπόν, καθαρά οι δύο στόχοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Αφενός να εφαρμόσει ένα "ισοδύναμο" στους πολύπαθους και λεηλατημένους συνταξιούχους (...) Αφετέρου κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό! Καταδικάζουμε αυτές τις πολιτικές και τις προσπάθειες στο σύνολό τους. Κάθε "κατεργάρης" πρέπει να πάει στον πάγκο του και να στηρίξουμε δυνάμεις που τους είδαμε πλάι μας στην καθημερινή μας πάλη για να καταργηθούν τα μνημόνια, να αποκατασταθούν οι συντάξεις, να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα Ταμεία, τα δώρα μας κ.ο.κ.».

Εκδηλώσεις σωματείων για τα παιδιά

Εκδήλωση αλληλεγγύης και γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων διοργανώνουν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων μαζί με την Ενωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου και το Κλαδικό Σωματείο των Χαρτεργατών, την Κυριακή 13/9, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη μουσικό-θεατρική παράσταση «Ο Παράξενος Μουσικός Ταξιδεύει για Λύση στο Παρίσι!» από την ομάδα «Τρομπετίνι», ενώ τα Σωματεία θα προσφέρουν σχολικά είδη στα παιδιά. Τα Σωματεία παίρνουν την πρωτοβουλία αυτή για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, επίσης την Κυριακή 13/9, στις 7 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Συντροφιά στα παιδιά θα κρατήσει ο μάγος Πρωτέας, ενώ θα προβληθεί παιδική ταινία και θα διανεμηθούν δώρα και σχολικά είδη.

Κλείνουν τα «Notos Galleries» στη Λάρισα

Προειδοποιητικές απολύσεις έλαβαν προχτές οι 33 εργαζόμενοι στην εμπορική αλυσίδα ενδυμάτων «Notos Galleries» στη Λάρισα, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει, στο τέλος του χρόνου, τα υποκαταστήματά της στη Λάρισα, μετά από 7 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Οι 33 νέοι άνεργοι θα προστεθούν στους δεκάδες χιλιάδες ανέργους που υπάρχουν στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία, η οποία - όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - έχει ανεβεί στην πρώτη θέση της ανεργίας πανελλαδικά, σε επίπεδο περιφερειών, με το ποσοστό να έχει διαμορφωθεί στο 27,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ