ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με την απουσία των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών βουλευτών...

Με την απουσία όλων των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε χτες, με την ανάγνωση του βαρύτατου κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα έδρας, η δίκη για την παράνομη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η απουσία των στελεχών της ΧΑ αποτελεί πάγια τακτική της.

Μάλιστα, χτες, που υπήρχε πιθανότητα να κληθεί στο βήμα του μάρτυρα ο πατέρας του δολοφονηθέντος από ομάδα εφόδου της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα, δεν πήγαν στο δικαστήριο ούτε οι πρώην βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης, Στ. Μπούκουρας και Χ. Αλεξόπουλος, οι οποίοι σε προηγούμενες συνεδριάσεις έχουν επιχειρήσει να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Η διαδικασία προχώρησε στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου, που αριθμεί εκατοντάδες σελίδες, αφού νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις που είχε καταθέσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Με την απόφασή του, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε μόνο για την ένσταση του κατηγορουμένου Διονύση Λιακόπουλου (σ.σ. γνωστού από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν), ο οποίος ζητάει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Η Πολιτική Αγωγή, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, πρότεινε στο δικαστήριο να θεωρηθεί αναγνωστέο το κατηγορητήριο, ώστε να μπορέσει να καταθέσει ο Παναγιώτης Φύσσας, ο οποίος βρίσκεται, όπως και η σύζυγός του και μητέρα του Παύλου Φύσσα, στη δικαστική αίθουσα σε κάθε συνεδρίαση. Ωστόσο, η πρόταση των εκπροσώπων των θυμάτων δεν βρήκε σύμφωνη την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα, συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών ζήτησαν να υποβάλουν ένσταση, επικαλούμενοι τη συνθήκη του Παλέρμο, με σκεπτικό πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης διότι δεν έχει προκύψει οικονομικό όφελος στην υπόθεση. Μάλιστα, η ένσταση διατυπώθηκε μεμονωμένα από κατηγορούμενο, ενώ συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων ανέφεραν πως προτίθενται να διατυπώσουν ενιαία την ένσταση στην επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε πως «δεν τίθεται θέμα ένστασης», «καθώς το θέμα που θίγεται αφορά την ουσία της υπόθεσης».

«Καταφέρανε τελικά να μην έχουμε τον λόγο», είπε μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης η μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Καταφέρανε να μη μιλήσει κανείς μας μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους». Υπενθυμίζουμε ότι συνήγοροι των χρυσαυγιτών είχαν ζητήσει από την περασμένη βδομάδα συνέχιση της δίκης μετά τις εκλογές, για «να μη δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά»...

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του γιου της - λόγω παρέλευσης του χρόνου κράτησης - η Μάγδα Φύσσα δήλωσε «σαφώς και δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα καν ότι θα είμαι ζωντανή δύο χρόνια μετά».

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 29/9 οπότε και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, πρώτου μάρτυρα στη λίστα του κατηγορητηρίου.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ολοκλήρωσαν άλλη μια συνεκπαίδευση στο Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες του Ισραήλ, από τις πολλές τέτοιες συνεκπαιδεύσεις που γίνονταν και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συνεχίζουν να γίνονται και επί της τωρινής, υπηρεσιακής κυβέρνησης, στη γνωστή τακτική «συνέχειας του κράτους» και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως 11 Σεπτέμβρη 2015, Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού αναπτύχθηκε με επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache και μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90 και CH-47D Chinook, στην έρημο Negev στο Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε διεθνή άσκηση συνεργασίας με την επωνυμία "White and Blue Glory"».

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω συνεκπαίδευση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης συνεκπαίδευσης που έγινε τέλη Ιούλη στην Ελλάδα. Ειδικότερα, 20 με 30 Ιούλη, «στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ», πραγματοποιήθηκε η συνεκπαίδευση «Olympus Summit 2015», στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Επισήμως, δοκιμάστηκαν τότε τακτικές εναέριας εφόδου από μεικτούς σχηματισμούς ελικοπτέρων, Εκκαθάρισης Δρομολογίου και Περιοχής, Ερευνας και Διάσωσης Μάχης, σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Air Mission Commander. Προσθέστε και τις πληροφορίες, κατά τις οποίες, στην άσκηση που έγινε με βάση την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, βρέθηκαν περίπου 200 Ισραηλινοί πιλότοι, τεχνικοί και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και περίπου 15 ισραηλινά ελικόπτερα. Σημειωτέον, ένα από τα σενάρια της άσκησης που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για μαχητικό ή μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που είχαν καταρριφθεί σε χώρο που προσομοίαζε με την εδαφική διαμόρφωση του βόρειου Ιράν, στις χαράδρες της ορεινής Ελασσόνας...

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, από 7 έως 11 Σεπτέμβρη, Ομάδα Εκπαίδευσης του Κέντρου Αριστείας Μηχανικού του ΝΑΤΟ (Military Engineering Centre of Excellence - MILENG COE) που εδρεύει στο Ινγκοσταντ της Γερμανίας, αποτελούμενη από 6 εκπαιδευτές, παρείχε στην έδρα της Σχολής Μηχανικού εκπαίδευση σε κατώτερους αξιωματικούς του Μηχανικού, σε εξειδικευμένα αντικείμενα μηχανικού εκστρατείας.

ΠΑΣΟΚ
«Κεντροαριστερά της λογικής» γιατί ψήφισε όλα τα μνημόνια του κεφαλαίου...

Τρόπο να χωθεί και να παίξει ρόλο ανάμεσα στο βασικό δίπολο του αστικού πολιτικού σκηνικού αναζητά το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που αναζητά «δικαίωση» για την αντιλαϊκή πολιτική του, μέσω των μνημονίων που ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο η Φ. Γεννηματά επιμένει να βάζει στόχο την τρίτη θέση, τη δυνατότητα ανάληψης από το κόμμα της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης. Και διακηρύσσοντας, με ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «η κεντροαριστερά της λογικής» παρέχει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι θα βάλει πλάτη στις αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Φορολογικό και όπου αλλού, ώστε να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστική της γραμμής που ακολουθούν είναι η εξής δήλωσή της: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης δημιουργούν μια εικονική προεκλογική πραγματικότητα. Ο κ. Μεϊμαράκης παριστάνει το λύκο, που έγινε αρνάκι. Ομως η Δεξιά δεν αλλάζει και όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Ο κ. Τσίπρας, απ' την άλλη μεριά, παριστάνει το νέο χωρίς να έχει να πει τίποτα το καινούριο. Τον γνώρισαν, όμως. Τον δοκίμασαν (...) Τώρα έχει έρθει η ώρα για την Κεντροαριστερά της λογικής. Τρίτη δύναμη, τρίτη εντολή (...) Μπορούμε να είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνεργασίας».

'H η ακόλουθη: «Οι πολίτες δεν ξεχνούν το Ζάππειο 1, 2 και 3 της ΝΔ. Δεν ξεχνούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την περίοδο και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έσκιζαν στα λόγια το 1ο μνημόνιο στις πλατείες και στη Βουλή. Ομως, στην πραγματικότητα έφεραν με την υπογραφή τους το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο. Τώρα προσπαθούν για μια ακόμα φορά με παραπλανητικά διλήμματα να πολώσουν και να διχάσουν τον ελληνικό λαό (...) Η τρίτη δύναμη είναι εδώ με συγκεκριμένο σχέδιο και ιεραρχημένες αξιόπιστες λύσεις. Δώστε μας με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας την τρίτη εντολή για να εγγυηθούμε μια κυβέρνηση τετραετίας, με συνεργασία, με πρόγραμμα, με αποτέλεσμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ