ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Τους πυροβολούν στο μέτωπο του πολέμου και τους πνίγουν στο Αιγαίο

Χωρίς τέλος η τραγωδία με θύματα τους πρόσφυγες που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική εξαθλίωση. Την Κυριακή, στο Αιγαίο μετρούσαμε πάλι πτώματα. Μέχρι προχτές το βράδυ, 34 άψυχα κορμιά είχαν περισυλλεγεί από το Λιμενικό, σε ναυάγιο λέμβου που μετέφερε δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το Φαρμακονήσι. Ανάμεσά τους ήταν 15 βρέφη, νήπια και παιδιά. Εξι αγόρια και πέντε κορίτσια. Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.

Οι Αρχές διέσωσαν 69 ανθρώπους, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ανήλικοι. Οι διασωθέντες μετανάστες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λέρου. Σε τραγική κατάσταση κατέφτασε μία γυναίκα που έχασε και τα δυο της παιδιά στο ναυάγιο. Ενα μωρό εννέα μηνών και ένα παιδί εννέα χρόνων. Μία άλλη φώναζε ψάχνοντας το παιδί της, ενώ άλλοι διασωθέντες της έλεγαν ότι έχει πνιγεί. Μια νεαρή γυναίκα έψαχνε τον αρραβωνιαστικό της, ένας πατέρας θρηνούσε για τη σύζυγο και τα παιδιά του, μια μητέρα έψαχνε τα παιδιά της. Αλλος πατέρας από την πόλη Χομς πήρε το παιδί του για να γλιτώσει από τον πόλεμο και το έχασε στη θάλασσα. Βρέφος διασώθηκε τελευταία στιγμή από το θάνατο. Οταν το ανέσυραν οι λιμενικοί από τη θάλασσα ήταν σχεδόν παγωμένο, το τύλιξαν σε μια κουβέρτα και προσπάθησαν να το κρατήσουν ζεστό κοντά σε ένα αερόθερμο μέσα στο πλωτό. Το μωρό επανήλθε και τελικά σώθηκε.

Στις 02.30 τα ξημερώματα, οπότε σήμανε ο συναγερμός για το ναυάγιο, στην περιοχή έπνεαν βοριάδες 7 μποφόρ. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονταν, με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων super puma, πλωτών του Λιμενικού και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού. Στις έρευνες συμμετείχαν δύτες του Λιμενικού, καθώς το ξύλινο σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου.

Στο μεταξύ, άκαρπες ήταν οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες το περασμένο Σάββατο.

Επίσης, νεκρός εντοπίστηκε ο 22χρονος Σύρος πρόσφυγας ο οποίος αγνοείτο από την περασμένη Δευτέρα στον Αξιό ποταμό, στην περιοχή των Ευζώνων, όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει κάθετα τον ποταμό, παρασύρθηκε από τα νερά.

Η ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Καψόνια» στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Η ταλαιπωρία των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένων στην Ουγγαρία και την Αυστρία (οι περισσότεροι έχοντας περάσει το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα) συνεχίζεται αμείωτη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά τα σύνορά της με την Αυστρία. Τα «καψόνια» σε βάρος των ξεσπιτωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου συμμετέχει και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, έχουν σχέση με τις αντιπαραθέσεις για το πώς θα κατανεμηθούν όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου (κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία και λιγότερο από το Αφγανιστάν και το Ιράκ). Ετσι, το ζήτημα της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων αναλογικά στα διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ - που έτσι και αλλιώς είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα εκατομμύρια θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων - συζητιόταν χτες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, θεωρούνταν βέβαιο ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα έδιναν την έγκρισή τους για να προχωρήσουν η στρατιωτική επιχείρηση στα παράλια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου EUNAVFORMed, η ενίσχυση της Frontex και η συγκρότηση σώματος συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ, δηλαδή ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών.

«Ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα» στην είσοδο των ξεσπιτωμένων

Η γερμανική κυβέρνηση αν και είχε υποστηρίξει την πρόταση προβάλλει τη δυσαρέσκειά της επειδή δεν μοιράζονται και άλλες χώρες το βάρος της μετεγκατάστασης. Τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις προβάλλουν οι κυβερνήσεις των Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Ρουμανίας. Ο αντικαγκελάριος, πρόεδρος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε χτες ότι «η ευρωπαϊκή αδράνεια στην κρίση των προσφύγων επίσης οδήγησε στο μεταξύ τη Γερμανία στα όρια των δυνατοτήτων της. Το πρόβλημα δεν είναι καταρχάς ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η ταχύτητα με την οποία φθάνουν, η οποία περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων». Χωρίς να δηλώνεται επίσημα, η γερμανική κυβέρνηση προχωράει στο κλείσιμο των συνόρων καθώς τμήματα του κεφαλαίου θέλουν ειδικά αυτήν την περίοδο (λόγω του φεστιβάλ μπίρας «Οκτομπρφέστ») «να μην έχουν στα πόδια τους» τους πρόσφυγες. Ετσι, αναστάλθηκαν και τα δρομολόγια των τρένων από την Αυστρία. Μάλιστα, ο Γκάμπριελ πρότεινε «άμεση βοήθεια 1,5 δισ. ευρώ να διατεθεί από τη Γερμανία και την Ευρώπη για τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο ή την Ιορδανία, για την εκπαίδευση, τη σίτιση και τη στέγαση». Φυσικά, στη Γερμανία τμήματα του κεφαλαίου, που εκφράζονται και στη συγκυβέρνηση, βλέπουν στους πρόσφυγες μια ευκαιρία εκμετάλλευσης φτηνού εργατικού δυναμικού.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισκέφτηκε χτες το Λίβανο και ανακοίνωσε ότι όρισε τον βουλευτή Ρίτσαρντ Χάρινγκτον αρμόδιο για τη μετεγκατάσταση των 20.000 Σύρων προσφύγων που θα δεχτεί να πάρει η Βρετανία για τα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά απευθείας από τους καταυλισμούς στις γειτονικές με τη Συρία χώρες.

Την ίδια ώρα, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ουσιαστικά από σήμερα έχει ανακοινώσει ότι θα σφραγίσει με το τείχος 4 μέτρων τα σύνορα με τη Σερβία και θα συλλαμβάνει και θα φυλακίζει όποιον εισέρχεται παράνομα. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, μίλησε και πάλι για τη «χριστιανικότητα» της χώρας, «που δεν θέλει να αλλοιωθεί από μουσουλμάνους». Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ανακοίνωσε ότι στέλνεται επιπλέον στρατός στα σύνορα υποτίθεται για να βοηθήσει, ενώ ήδη μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα πέρασαν πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σερβία προς την Ουγγαρία.

Θα πυροβολούνται

Κλιμάκωση της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο συνιστούν οι χτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Το Συμβούλιο εξέδωσε μια «θετική εκτίμηση» ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της δεύτερης φάσης της, στην ανοιχτή πλέον θάλασσα, η περιλάλητη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ EUNAVFOR MED. Πρόκειται για μία από τις σε εξέλιξη 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Επισήμως στοχεύει στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ, μέσω χτυπημάτων στα κυκλώματα διακινητών, με ελέγχους σε πλοία για τα οποία εγείρονται υποψίες ότι χρησιμοποιούνται ως δουλεμπορικά. Στα σχέδιά της περιλαμβάνει μέχρι και μια τέταρτη φάση, «σούπερ επιθετική», όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος», ανάπτυξη δυνάμεων σε βάσεις διακινητών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Προκειμένου να ξεκινήσει και επιχειρησιακά η δεύτερη φάση της επιχείρησης, θα ακολουθήσει ένα συμβούλιο έγκρισης των «κανόνων εμπλοκής» στην ανοιχτή θάλασσα. Οπως καταλήχθηκε χτες, μόλις συμφωνηθούν οι εν λόγω κανόνες και ο διοικητής επιχειρήσεων δηλώσει ότι έχει τα απαιτούμενα μέσα και εξοπλισμό, οι πρέσβεις - εκπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας θα αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της δεύτερης φάσης.

Ολα αυτά, βέβαια, στην πράξη σημαίνουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα επιχειρούν δρομολόγια σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, φέρνοντας νέες εκατόμβες νεκρών στα κύματα. Χώρια το γεγονός ότι το χτύπημα των δουλεμπόρων θα αξιοποιηθεί από την ΕΕ για παραπέρα ανάπτυξη της πολεμικής της δράσης και νέες επεμβάσεις.

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ
Να γίνουν οι κατασκηνώσεις κέντρο υποδοχής προσφύγων

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και κάνει γνωστή τη θέση του για το ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινού κέντρου καταγραφής και υποδοχής προσφύγων στην περιοχή.

Για την πρόταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να στεγαστεί το Κέντρο στο χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, επισημαίνει πως πρόκειται για χώρο ακατάλληλο: «Είναι ένας χώρος επικίνδυνος, δίπλα βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών, χωρίς τις ελάχιστες υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Τέτοιοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως κολαστήρια μεταναστών», εξηγεί και προσθέτει πως «σε περίπτωση που τελικά επιλεγεί η περιοχή, ο μόνος χώρος που μπορεί να δώσει μια υποτυπώδη ανθρώπινη διαμονή είναι ο χώρος των κρατικών κατασκηνώσεων. Στις συγκεκριμένες κατασκηνώσεις να προσληφθεί άμεσα το προσωπικό που εργαζόταν το καλοκαίρι, προσαυξημένο όσο απαιτείται με ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και διερμηνέων».

Υπενθυμίζει ακόμα πως το Λαύριο «μια πολύ μεταναστών και προσφύγων (...) στεγάζει το κέντρο υποδοχής πολιτικών προσφύγων εδώ και 60 χρόνια και αυτό μας κάνει υπερήφανους. Οποια και να είναι τελικά η απόφαση, εμείς θα αντισταθούμε στην απανθρωπιά που θα επιδείξει το κράτος και θα προβάλλουμε τη μέγιστη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας», καταλήγει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μια ακόμα απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή στην Κατερίνη, έκανε ειδική αναφορά στη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με τους δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, που σήμερα το πρωί βρήκαν τραγικό θάνατο, είναι μια ακόμα απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος, που από τη μία βομβαρδίζει λαούς για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και από την άλλη τους "πνίγει" και τους φυλακίζει, όταν προσπαθούν να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων για να ζήσουν.

Είμαστε σίγουροι ότι ξανά θα περισσέψουν τα κροκοδείλια δάκρυα όσων διαχειρίζονται αυτό το σύστημα και όσων θέλουν να το διαχειριστούν και να υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη πολιτική, που "σπέρνει" ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, "τζιχαντιστές", για να "θερίσει" τον πόνο, τα δάκρυα, την παραπέρα εκμετάλλευση των λαών, τα εκατομμύρια των προσφύγων που ξεριζώνονται από τον τόπο τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ