ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Κλιμακώνει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στο φόντο οξυνόμενων ανταγωνισμών

Η στρατιωτική ετοιμότητα της λυκοσυμμαχίας απασχόλησε τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής, στην Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η προετοιμασία του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» ήταν το βασικό θέμα της τριήμερης συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, 11 με 13 Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Η ΣΕ, που είναι το ανώτατο στρατιωτικό επιτελείο της λυκοσυμμαχίας και συναποτελείται από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών - μελών, συζήτησε το Σχέδιο που αποφασίστηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής (Ουαλία) και αφορά την ενίσχυση της στρατιωτικής ευελιξίας και ετοιμότητας με τις οποίες το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που εκπροσωπεί με στοχευμένες επεμβάσεις, απαντώντας σε «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η «Οικονομία και η Ασφάλεια» των κρατών - μελών, όπως έχει επισημανθεί.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τσέχος στρατηγός Περτ Πάβελ, πρόεδρος της ΣΕ, αναφέρθηκε στην «ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι (στρατιωτικές) δυνάμεις και ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ μπορούν να αναπτυχθούν γοργά σε όλο το εύρος της Συμμαχίας». Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να ενισχυθεί η μακρόχρονη στρατιωτική στρατηγική του ΝΑΤΟ αλλά και η διοικητική του δομή να παραμείνει «ρωμαλέα, ευκίνητη, ικανή να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η ΣΕ συζήτησε ειδικά τρόπους ενίσχυσης των συνεργασιών του ΝΑΤΟ στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, περιοχή για της οποίας τη «σταθερότητα» η λυκοσυμμαχία διατηρεί υψηλή «αφοσίωση» και μέσα από την αποστολή που διατηρεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπως επισημάνθηκε. Η «αφοσίωση» του ΝΑΤΟ στη «γειτονιά» μας μόνο προάγγελο νέων κινδύνων για το λαό αποτελεί βέβαια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και την προθυμία των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων να πρωτοστατήσουν στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (βλ. πρόταση για νέα βάση στην Κάρπαθο).

Αλλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν η «ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση».

Σημειώνουμε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιλαϊκοί ανταγωνισμοί και μια σειρά εστίες πολέμου αποκτούν ευρύτερες διαστάσεις, αποτυπώνοντας και το βάθος των αντιθέσεων μεταξύ διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες όμως υπάρχουν ακόμα και μεταξύ συμμάχων, τροφοδοτώντας τις διεργασίες διαρκώς με νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, που «άνοιξε» και τη συνάντηση ως εκπρόσωπος της οικοδέσποινας χώρας, υποστήριξε ότι η χώρα του αντιπαλεύει εξίσου όλες τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» και αναφέρθηκε τόσο στο «Ισλαμικό Κράτος» όσο και στο ΡΚΚ, αν και πολλοί δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας προτάσσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και Κούρδων ανταρτών.

«Το ΡΚΚ αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Εκμεταλλευόμενο την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ, το ΡΚΚ προσπαθεί να νομιμοποιηθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Τούρκος στρατηγός, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε στην παρέμβασή του «αναστάτωση» επειδή «κάποιες φορές βλέπουμε κάποιους συμμάχους μας να κάνουν διάκριση μεταξύ της τρομοκρατίας του "Ισλαμικού Κράτους" και αυτής του ΡΚΚ».

Κατά τ' άλλα, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι οι «απειλές» σε Συρία, Ιράκ και Ουκρανία «επιδρούν όχι μόνο στην ασφάλεια της περιοχής αλλά όλου του κόσμου» και επισήμανε ότι «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να συζητήσει πώς θα παράσχει ασφάλεια μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα». «Αν δε δώσουμε απάντηση σε τέτοιες απειλές, θα αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά προβλήματα», υπογράμμισε, δίνοντας κι αυτός σήμα για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι

ΚΙΕΒΟ.--

Ενας νέος κύκλος παζαριού του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία) διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο. Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αυτών των 4 χωρών που εξέτασαν την πορεία της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ (που εγκρίθηκε και από τους τέσσερις ηγέτες των χωρών στις 12 Φλεβάρη φέτος) υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι «αν και δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, ωστόσο αφήνεται ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου», ενώ στο ζήτημα της απόσυρσης των βαρέων όπλων υπήρξε συμφωνία.

Κομβικό ζήτημα που συζητήθηκε είναι η λειτουργία της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (των εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλιση και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και ιδιαίτερα το σημείο τριβής, το οποίο είναι η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις περιοχές τις ελεγχόμενες από τις πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και έχουν συγκροτήσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για εποικοδομητικό διάλογο και σημείωσε ότι η Ρωσία έχει προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και για την ανάγκη του απευθείας διαλόγου των δύο πλευρών, πράγμα βεβαίως που απέρριψε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σημείωσε ότι ο διάλογος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος, και εξέφρασε την ελπίδα για περισσότερα αποτελέσματα στην πιθανή συνάντηση των ηγετών στις 2 Οκτώβρη.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ελάχιστες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης, κυρίως τα λεγόμενα τάγματα εθελοντών, όπου δρουν μέλη του φασιστικού «Δεξιού τομέα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε χτες παράταση για άλλους έξι μήνες - μέχρι και τις 15 Μάρτη 2016 - των κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε 149 Ρώσους υπηκόους και 37 ρωσικές εταιρείες και οργανώσεις για την Ουκρανία.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήθηκαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οι ηγέτες είναι ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εντούτοις αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά που ακόμη έχει να γίνει» σημείωνε μεταξύ άλλων η δήλωση που διάβασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους.

Στη συνάντηση «έγινε μια συνολική ανασκόπηση» και καταγράφτηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις, όπως εξήγησε ο Ν. Αναστασιάδης, «ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε με εντατικό ρυθμό στην, κατά το δυνατόν, δημιουργία συνθηκών που να μας επιτρέπουν να μιλάμε για συνολικές συγκλίσεις». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «υπάρχουν και προβλήματα», προσθέτοντας πως «η αποφασιστικότητά μας είναι να δουλέψουμε με εντατικούς ρυθμούς και καλή διάθεση, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία».

Οπως είχε εξηγήσει ο Κύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του την Κυριακή, στη διάρκεια μνημόσυνου για πεσόντες στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, «μέσα από το διάλογο που διεξάγουμε, επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος με νέα ομοσπονδιακή δομή. Ενα κράτος με δύο περιφέρειες, όπου εφαρμόζοντας την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουν τον πρώτο λόγο οι δύο κοινότητες, η κάθε μία στη δική της περιφέρεια...».

Σήμερα, ο Κύπριος ηγέτης αναμένεται να συναντήσει την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που έφτασε χτες στη Λευκωσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας κάλεσαν χτες Ενωτικούς Προτεστάντες και Καθολικούς στη Βόρεια Ιρλανδία να διατηρήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού, που βρίσκεται στο χείλος κατάρρευσης, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Πίτερ Ρόμπινσον στις 10 Σεπτέμβρη, με αφορμή δολοφονία που συνδέεται με πρώην μέλη του ΙRΑ.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ενας άνθρωπος κάηκε ζωντανός, πάνω από 1.000 άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 400 σπίτια και περιουσίες έγιναν παρανάλωμα πυρός το τελευταίο 48ωρο στη βόρεια Καλιφόρνια, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκτιμάται ότι οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια από την αρχή του χρόνου έχουν αποτεφρώσει περισσότερα από 2.420.000 στρέμματα γης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι εκπρόσωποι πέντε κομμάτων Αλβανών της νότιας Σερβίας συγκρότησαν, το Σάββατο, τη λεγόμενη Ενωση των Δήμων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα, ως απάντηση στην Ενωση Σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο, που προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Το ίδιο διάστημα, τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα των Κοσσοβάρων Αλβανών συγκρότησαν «μέτωπο» κατά της κυβέρνησης του Κοσσοβάρου πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα, ενάντια στην εφαρμογή συμφωνίας Πρίστινας - Βελιγραδίου, που προβλέπει την ίδρυση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσσοβο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον έξι μαθητών και τον τραυματισμό άλλων 24 προκάλεσε προχτές η κατάρρευση σχολείου σε ισλαμικό σχολείο της βόρειας Νιγηρίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο Τόνι Αμποτ θα παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού και αρχηγού του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος (LP) στον Μάλκομ Τέρνμπουλ (πρώην τραπεζίτη), που παραιτήθηκε τελικά από τη θέση του υπουργού Επικοινωνίας, για να διεκδικήσει την ηγεσία του LP. Σε ψηφοφορία που έγινε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Τέρνμπουλ πήρε 54 ψήφους και ο Αμποτ 44 ψήφους.

ΡΙΑΝΤ.-- Τους 107 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί (πάνω από 200 οι τραυματίες), από την κατάρρευση γερανού στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκα που έγινε την περασμένη Παρασκευή, λίγες μέρες πριν το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός χτεσινής έκρηξης σε σταθμό λεωφορείων στην κεντρική πόλη Μουλτάν του Πακιστάν. ΜΜΕ έκαναν λόγο για σύγκρουση οχημάτων που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά, αλλά οι έρευνες συνεχίζονταν.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ο επικεφαλής της μαλαισιανής αστυνομίας δήλωσε ότι συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι (δύο Μαλαισιανοί και ένας Πακιστανός) που συνδέονται με τη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 17 Αυγούστου στο κέντρο της Μπανγκόκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 αλλοδαποί τουρίστες. Εδώ και καιρό εικάζεται ότι οι δράστες της επίθεσης διέσχισαν τα σύνορα της Ταϊλάνδης και μπήκαν στη Μαλαισία.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές επιδόσεις είχε το κόμμα ΡΑΡ, που κυβερνά τη Σιγκαπούρη από το 1965. Στις εκλογές της 11ης Σεπτέμβρη εξέλεξε 83, από 80 που είχε εκλέξει το 2011. Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης (Κόμμα Εργατών) εξέλεξε 6 (από 7 το 2011).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ