ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Χρυσή Αυγή και ορισμένα ποσοστά της

Στην Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτέμβρη αναφέρεται: «Εξακολουθεί να είναι αρνητικό το γεγονός ότι η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει διαμορφώσει μια σταθερή πολιτική επιρροή. Μεγάλες ευθύνες φέρουν όλα τα άλλα κόμματα, από το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που δεν την αντιπάλεψαν ουσιαστικά, πολιτικά, ανοιχτά στην προεκλογική περίοδο, αλλά και πιο πριν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υψώνει τη σημαία του αγώνα ενάντια στο ναζισμό - φασισμό και τους σημερινούς εκπροσώπους του στην Ελλάδα, που δηλητηριάζουν εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, οργανώνουν τάγματα εφόδου, στήνουν δουλεμπορικά παραμάγαζα, παρά την προσπάθεια εμφάνισης ενός πιο "νομιμόφρονος" προσώπου, εξαιτίας και των ποινικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το μεγάλο ποσοστό αστυνομικών και κατά δεύτερο λόγο στρατιωτικών που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, αποτυπώθηκε αδιαμφισβήτητα στο εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, όπως άλλωστε είχε αποτυπωθεί και σε εκείνο των εκλογών του Γενάρη. Μάλιστα ενώ το ποσοστό της ΧΑ μειώθηκε στην Α' Αθήνας μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (από 7,05% σε 6,91%), στα τμήματα όπου ψήφισαν και ένστολοι η ναζιστική οργάνωση πήρε ποσοστά μεγαλύτερα από του Γενάρη, μέχρι και υπερδιπλάσια του μέσου όρου.

Σε 16 εκλογικά τμήματα της περιοχής Αμπελοκήπων, όπου ψηφίζουν αστυνομικοί της ΓΑΔΑ, ο μέσος όρος της ΧΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν 14,20%, όταν το ποσοστό της συνολικά στην Α' Αθήνας ήταν 6,91%. Δηλαδή ήταν αυξημένο κατά 7,29%, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την ειδική συνεισφορά των ψήφων των αστυνομικών. Αυξημένο ποσοστό κατά 4,09% είχε πάρει η ΧΑ στα τμήματα αυτά και στις εκλογές του Γενάρη.

Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στα ειδικά εκλογικά τμήματα όπου ψηφίζουν τα ΜΑΤ της Καισαριανής, φτάνοντας σε αυτά το 9,41%, έναντι 6,44% συνολικά στο δήμο Καισαριανής, δηλαδή 2,97% περισσότερο. Και το Γενάρη σε αυτά τα τμήματα είχε ποσοστό αυξημένο κατά 2,08%.

Μικρότερη, αλλά και πάλι με εμφανή κλίση υπέρ της Χρυσής Αυγής ήταν η επίδραση της ψήφου στρατιωτικών και μελών των Σωμάτων Ασφαλείας σε δύο άλλες εκλογικές περιφέρειες. Σε 71 εκλογικά τμήματα του Εβρου, με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, η ΧΑ πήρε το Σεπτέμβρη 10,48%, δηλαδή 1,77% περισσότερο από το 8,71% που πήρε στο νομό. Αντίστοιχα το Γενάρη είχε πάρει 1,34% περισσότερο. Στη Λέσβο, σε 45 εκλογικά τμήματα με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, η ΧΑ έλαβε 10,37%, ενώ σε επίπεδο νομού πήρε 7,78%, δηλαδή ποσοστό αυξημένο κατά 2,59%.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να σημειωθεί ότι τα ειδικά εκλογικά τμήματα ενσωματώνονται στο αποτέλεσμα της εκλογικής περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι συνεισφέρουν στην αύξηση του ποσοστού της ΧΑ συνολικά στην εκλογική περιφέρεια. Το ποσοστό αυτό θα ήταν μικρότερο αν ψήφιζαν μόνο οι κάτοικοι. Αρα στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη η διαφορά του ποσοστού της ΧΑ στα εκλογικά τμήματα όπου ψηφίζουν ένστολοι σε σχέση με το ποσοστό στην περιφέρεια, αν ψήφιζαν αμιγώς κάτοικοι.

Με δεδομένη την αναλογία κατοίκων και μελών των Σωμάτων Ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα που έχουν και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, προκύπτει ότι τουλάχιστον για τους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ ψηφίζουν Χρυσή Αυγή σχεδόν κατά 50%, με αυξητική τάση, ενώ και στις άλλες περιπτώσεις δεν είναι λιγότερο από 25%.

Βεβαίως, είναι ένα ερώτημα πώς εμφανίζεται μια τέτοια οργάνωση ως αντισυστημική την ίδια στιγμή που έχει τη στήριξη σκληρών μηχανισμών του αστικού κράτους, δηλαδή του συστήματος, διαφορετικά δεν θα μπορούσε άλλωστε να εξηγηθεί μια τέτοια εκλογική επιρροή σε ένα χώρο όπως η αστυνομία ή τμήματα του στρατού. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν βγαίνει στην επιφάνεια για πρώτη φορά.

Η «αντισυστημική», λοιπόν, Χρυσή Αυγή, όχι μόνο υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τους μεγαλοεργολάβους της Ζώνης, εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και από δυνάμεις σε μηχανισμούς του αστικού κράτους. Η υποτιθέμενη «εκκαθάριση» της αστυνομίας από στοιχεία που συνεργάζονταν με τους χρυσαυγίτες, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μοιάζει με ανέκδοτο υπό το φως των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πατριδογνωμόνιο
Το κλήμα και το κλίμα

Ητανε στραβό το κλήμα - ή μήπως το κλίμα; - το 'φαγε κι ο γάιδαρος της τάχα μου δήθεν ελληνικής υπομονής κι αποστραβώθηκε, που λέει κι ο σοφός εκλογικός λαός, ακόμα κι αυτός που δεν του αρέσουν τα γεμιστά... Το 'λεγε και το Κόμμα πως όποιος χορταίνει με τα ψίχουλα θα χορεύει νηστικός στο ταψί τους, αλλά στραβός στα ελληνικά σημαίνει κι αυτός που δε βλέπει και πολύ καλά. Εγινε τόση συζήτηση για την αποχή που είναι αδύνατο κανείς να απέχει από τη συζήτηση στην οποία παρασύρθηκαν πολλοί, ως ένα βαθμό κι εμείς, λες και πήγαν οι κομμουνιστές κι όσοι τους πίστεψαν αυτή τη φορά είτε για πρώτη, είτε για επιτέλους ξανά φορά να ψηφίσουν με το πιο ισχυρό δηλητηριώδες μπόλιασμα που πέτυχε έως τώρα το σύστημα: Με ενοχές, κοψοχεριές, κοψομεσιάσματα και σάλια περί την επιβίωση. Αντε να περιμέναμε και μία - μιάμιση μονάδα παραπάνω, σύντροφοι, καθώς φαινόταν να 'χει στραβώσει η κληματαριά απ' τα βαριά τσαμπιά της αυταπάτης και με γκαρίσματα κομμάτι του λαού έδειχνε πως όπου να 'ναι η γαϊδουρίσια του υπομονή θα τα 'ριχνε κάτω τα σταφύλια της οργής.

Δεν έγινε. Ούτε τον γάιδαρο τον βαράς ούτε αυτομαστιγώνεσαι στα μπλόγκια ψάχνοντας τις λεπτομέρειες, ανύπαρκτες ή έστω ασήμαντες αυτή τη φορά λαθών σ' αυτή την ταχύρρυθμη, ασθματική, μαύρη προεκλογική εκστρατεία. Κι όμως, από κάτω ως τα πάνω η συντριπτική πλειονότητα των συντρόφων «τα 'δωσε όλα», κυριολεκτικά «τα 'φτυσε» σέρνοντας το κάρο αντί για το γάιδαρο απ' το δημοψήφισμα έως τις εκλογές. Εκλογές που ξέραμε εκ των προτέρων ότι ήταν για τα πανηγύρια κι όχι για πανηγυρισμούς. Και στο ξεψείριασμα κινδυνεύουμε να χάσουμε το μείζον, το πραγματικό κέρδος που συμβολίζει αυτό το ταπεινό πεντέμισι στους εκατό.

Ανοιξαν αυτιά. Μας άκουσαν άνθρωποι που δέχονταν πρωτοφανώς ότι μπορείς να κατεβαίνεις στις εκλογές χωρίς να τάζεις τίποτα παρά κόπο και μανίκια σηκωμένα την επομένη το πρωί. Μας ψήφισαν και κάποιοι λίγοι αλλά πολύτιμοι που δεν ντράπηκαν να μετανιώσουν, που τόσο καιρό δεν άκουγαν την καμπάνα μας ανάμεσα στις σειρήνες τους. Δεν ξεκουνήθηκαν και κάποιοι που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να μπορέσουν. Οι εκλογές δεν ήταν ποτέ για το ΚΚΕ κεφάλαιο που αποδίδει τόκους. Ενα αεράκι σε δύσκολα πανιά και σε ψηλά ξάρτια ήταν, είναι και θα είναι όσο έτσι γίνονται. Το σκαρί να 'ναι γερό, το Κόμμα στο τιμόνι, κάθε ναύτης στη θέση του γιατί έρμα εμείς δεν έχουμε να πετάξουμε. Δε φύσηξε γερά. Μήτε ούριος είναι ο καιρός. Η πλεύση να μείνει χαραγμένη και να μη χαθεί κι ο εξάντας απ' την πολλή ανάλυση κι αυτοκριτική. Εχει φουρτούνα και μ' αυτό τ' αποτέλεσμα ας κάτσουμε στο τραπέζι μήτε χορτασμένοι, μήτε νηστικοί, ας σηκωθούμε.

Στο βάθος το μαύρο το πειρατικό του θανάτου και του φόνου κρατάει την παντιέρα του κι ενώ μοιάζει να 'ρχεται καταπάνω μας ξέρει πως εμείς στο κατόπι θα το πάρουμε, και πάλι, ώσπου να χαθεί στον πάτο της θάλασσας των ανθρώπων κι απ' τον ορίζοντα της Ιστορίας.

Οχι πως δεν γκρινιάζουν τα πληρώματα των καλών καραβιών σαν το δικό μας. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά δεν πέφτουν ποτέ για ύπνο χωρίς χωρατά, γέλια κι εκείνο το αίσθημα πως ο ύπνος έστω και λίγος είναι ελαφρύς γιατί είναι δίκαιος στην αναγνώριση των κόπων που ρουφάει καμιά φορά περισσότερο η άπνοια των απαιτήσεων του περίγυρου.

Προσοχή θέλουν κι οι φιλοφρονήσεις. Ειδικά οι χαιρετούρες απ' τα διπλανά σαπιοκάραβα που περάσανε τις ψήφους που μαζέψανε σαν λαμπιόνια για να φαντάζουνε υπερωκεάνια στη μαύρη εργατική νύχτα και τις ξέρες που παραμονεύουν. Το νου μας στα ύφαλα. Πολλά είπαμε. Πολλά κάναμε. Και πάλι λίγα είναι. Ας μην τα βάζουμε με τα θαλασσοπούλια που ξεκουράζονται πάνω μας, γιατί η στεριά της υλοποίησης της ανατροπής μπορεί να μοιάζει μακρινή, αλλά είναι αυτά που πιστοποιούν ότι υπάρχει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

kefalonia press

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Δεν έφτανε ο σεισμός, ήρθε και η πλημμύρα

Σε κατάσταση ανάγκης ήταν χτες και προχτές η Κεφαλονιά από τις έντονες βροχοπτώσεις. Μια σειρά από υποδομές έχουν καταρρεύσει, όπως τμήματα του οδικού δικτύου που είχαν υποστεί ζημιές από το σεισμό του 2013. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό των Φαρακλάτων έχουν πέσει 233,2 χιλιοστά νερού. Η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 90 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από σπίτια, καταστήματα και οχήματα, 120 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, 35 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ επιχείρησαν 18 συνεργεία με 40 πυροσβέστες. Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος είχε αποκατασταθεί προσωρινά μετά τη λειτουργία τοπικού υποσταθμού, ενώ πολλά τμήματα του Αργοστολίου είχαν μετατραπεί σε λίμνες και είχαν πληγεί αρκετά χωριά, κύρια στην περιοχή της Σάμης. Με παρέμβασή τους στον περιφερειάρχη, στελέχη της ΚΟ του ΚΚΕ στο νησί έχουν ζητήσει να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ