ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η ρωσική στρατιωτική κινητικότητα στο επίκεντρο

Από τις συγκρούσεις των ισλαμιστών με το συριακό στρατό στο Χαλέπι
Από τις συγκρούσεις των ισλαμιστών με το συριακό στρατό στο Χαλέπι
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η Συρία θα καλωσόριζε τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Λατάκεια, επειδή θα είχε στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο έδαφός μας», δήλωσε χτες ο Σύρος πρέσβης στη Ρωσία, Ριάντ Χαντάντ, δίνοντας «τροφή» στις αναλύσεις για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Η αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Al-Masdar Al-'Arabi» μετέδωσε χτες πως ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο πέρασε το Κανάλι του Σουέζ «και κατευθύνεται προς τη Συρία για να βοηθήσει τους Ρώσους να πολεμήσουν το "Ισλαμικό Κράτος"». Ωστόσο, η είδηση, που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από άλλη πηγή, θα μπορούσε να σχετίζεται απλώς με την πρόσφατη ολοκλήρωση κοινών ναυτικών ασκήσεων μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο και στις οποίες συμμετείχαν, από την πλευρά της Κίνας, το καταδιωκτικό «Τζινάν», η φρεγάτα «Γιγιάνγκ» και το πλοίο μεταφοράς προσωπικού και πολεμοφοδίων «Τσιανταοχού».

Το ίδιο 24ωρο, Σύροι ανώνυμοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποίησαν, για πρώτη φορά, ρωσικά μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη «στο πλαίσιο επιχειρήσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, διέψευσε την ερμηνεία που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ πάνω στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, ότι δηλαδή σε σχέση με τη Συρία «οι Αμερικάνοι είναι πλέον πολύ πιο δεκτικοί στα επιχειρήματα που τους εκθέταμε εδώ και αρκετά χρόνια». Ο Κίρμπι σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ» ότι «παραμένουν οι ανησυχίες για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία» και ότι «θα καλωσορίζαμε έναν εποικοδομητικό ρωσικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους»... όχι όμως και υπέρ της υποστήριξης του Προέδρου Ασαντ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραιτήθηκαν οι υπηρεσιακοί υπουργοί από το HDP

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν χτες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την παραίτησή τους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέβαλαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, τα δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Αλί Χαϊντάρ Κόντζα και Μουσλούμ Ντογάν, που συμμετείχαν σε αυτή έχοντας τα χαρτοφυλάκια των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ανάπτυξης αντίστοιχα. Σε δηλώσεις τους κατήγγειλαν ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει μια λογική πολέμου και πραξικοπήματος». Ο Κόντζα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «έχει μεταμορφώσει σε κόλαση ολόκληρη την Τουρκία και ιδιαίτερα τα κουρδικά χωριά...».

Στη θέση των δύο παραιτηθέντων ορίστηκαν η Μπερίλ Ντεντέογλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης, και ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Ανάπτυξης Τζουνέιτ Ντουζγιόλ.

Στη Μόσχα ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους της πόλης, στην οποία υπολογίζεται ότι σήμερα κατοικούν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο φόντο των διαφορετικών «προσεγγίσεων» των δύο πλευρών, Τουρκίας και Ρωσίας, για τις εξελίξεις στη Συρία και ειδικότερα το μέλλον του Μπασάρ αλ Ασαντ, με την πρώτη να διατυπώνει ανοιχτά τους προβληματισμούς της ιδιαίτερα για την αυξανόμενη στήριξη της δεύτερης προς το συριακό καθεστώς.

Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την τραγωδία των εκατομμυρίων προσφύγων δηλώνοντας ότι «λύση στην προσφυγική κρίση... μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μετατροπή των χωρών τους σε κατοικήσιμες περιοχές όπου θα μπορούν να ζουν», εννοώντας προφανώς την ολοκλήρωση ανακατατάξεων (π.χ. ανατροπή Ασαντ) που η αστική τάξη που εκπροσωπεί θεωρεί ευεργετικές για τη δύναμή της. Παίρνοντας αφορμή από τα εγκαίνια του τζαμιού, ο Πούτιν εμφάνισε τη χώρα του ως υπέρμαχο των θρησκευτικών ελευθεριών και καταδίκασε τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους», του οποίου, όπως είπε, «η ιδεολογία βασίζεται στα ψέματα και τη διαστροφή του Ισλάμ». Καταγγελίες φυσικά που και η ρωσική πλουτοκρατία επιστρατεύει στο πλαίσιο των δικών της επιδιώξεων για τη Μέση Ανατολή.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ»
Εκτιμήσεις για δυσμενείς επιπτώσεις σε εταιρεία και γερμανική οικονομία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν», σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, φαίνεται πως είναι, προς το παρόν, η «πιο ανώδυνη» επίπτωση, αφού ο γερμανικός όμιλος, που βρίσκεται στο επίκεντρο οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων Ευρώπης - Αμερικής, στροβιλίζεται παράλληλα και σε έναν κυκεώνα εισαγγελικών ερευνών και μηνύσεων από μεγάλα δικηγορικά γραφεία και καταναλωτικές οργανώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ανοίγει, παράλληλα, ο «ασκός του Αιόλου» όχι μόνο για αναδιαρθρώσεις στα ανώτατα στρώματα διοίκησης του ομίλου, όπως συνέβη χτες με την αναγκαστική «παραίτηση» του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Μάρτιν Βίντερκορν, αλλά και πιθανώς και στις θέσεις δουλειάς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, καθώς δεν αποκλείεται να κληθούν αυτοί να πληρώσουν και αυτό το «λογαριασμό», για ένα σκάνδαλο που κατά τα φαινόμενα γνώριζε ένας μικρός στενός κύκλος ανώτατων διοικητικών στελεχών, ενδεχομένως και στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ...

Ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, πάντως, επιχείρησε να σηματοδοτήσει «ένα νέο ξεκίνημα» για την εταιρεία, αναλαμβάνοντας προσωπικά, όπως είπε, την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει ποτέ στην 78χρονη ιστορία της εταιρείας, έπειτα από την παραδοχή στελεχών σε επιθεωρητές της Αμερικανικής Αρχής Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) πως είχε εγκατασταθεί λογισμικό που παραποιούσε σκοπίμως τους δείκτες εκπομπών ρύπων σε πάνω από 11.000.000 αυτοκίνητα τύπου Ντίζελ. «Η "Φολκσβάγκεν" χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω το δρόμο γι' αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου» ανέφερε ο Βίντερκορν.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το λογισμικό παραποίησης ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της «Φολκσβάγκεν», παρόλο που μόλις πριν από μερικούς μήνες παραδέχτηκε ότι γνώριζε την ύπαρξη μιας «γενικότερης διαφοράς» μεταξύ των τιμών που καταγράφονται στις δοκιμές και σε κανονικές συνθήκες οδήγησης! Ανακοίνωσε, ωστόσο, τη συγκρότηση επιτροπής, τα μέλη της οποίας - υπάλληλοι και επιστήμονες - θα μεταβούν τις προσεχείς μέρες στο Βόλφσμπουργκ, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας.

Πέρα από τον αντίκτυπο της υπόθεσης στη γερμανική οικονομία, «τρικυμία» φαίνεται θα αντιμετωπίσει και ο όμιλος, όχι μόνο γιατί είναι αντιμέτωπος με ένα πιθανό τεράστιο πρόστιμο 18 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και 6,5 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καταβάλει ως το τέλος του έτους, για ν' αποκαταστήσει το «βρώμικο» λογισμικό στα προβληματικά αυτοκίνητα, αλλά και εξαιτίας του μπαράζ ποινικών ερευνών που έχουν ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ομοσπονδιακό επίπεδο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά και από μεγάλα δικηγορικά γραφεία σε ΗΠΑ και Καναδά. Αυτά, πέρα από τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες Αρχές σε χώρες με ανταγωνιστικά βιομηχανικά συμφέροντα, όπως η Γαλλία, η Νότια Κορέα, η Βρετανία, η Ιταλία.

Στην «καταιγίδα» των μηνύσεων που αντιμετωπίζει η «Φολκσβάγκεν» προστέθηκε χτες και εκείνη που κατέθεσαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πρώην εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία και ακτιβιστές, που την κατηγορούν ότι επέτρεψε τα βασανιστήρια και τις διώξεις αντιφρονούντων επί δικτατορίας στη Βραζιλία.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδρά σε πληροφορίες για πυρηνικά στη Γερμανία

Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης της Ρωσίας στις αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναβαθμίσουν την πυρηνική τους παρουσία στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί τοποθέτησης 20 πυρηνικών βομβών B61-12 στην αεροπορική βάση του Μπίχελ, που μετέδωσε το γερμανικό κανάλι ZDF, σημείωσε με έμφαση ότι «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη και θα απαιτήσει από τη Ρωσία να λάβει τα αναγκαία αντίμετρα για την αποκατάσταση της στρατηγικής ισορροπίας και της αρτιότητας».

Σε ρώσικα, δε, μέσα ενημέρωσης διέρρευσε από στρατιωτικές πηγές ότι ένα από αυτά τα αντίμετρα θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων «Iskander» στο Καλίνινγκραντ». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η δυνατότητα κλιμάκωσης μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και νέας κούρσας εξοπλισμών είναι προ των πυλών. Αλλωστε, τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που προωθεί σε χώρες της Ευρώπης, η σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία για την αγορά πλοίων «Μιστράλ»

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ.--

Η Αίγυπτος συμφώνησε χτες να αγοράσει τα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία τύπου MISTRAL που είχαν παραγγελθεί το 2011 και προορίζονταν αρχικά για τη Ρωσία έναντι 1,2 δισεκ. ευρώ αλλά τελικά έμειναν απούλητα, εξαιτίας του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Δεν είναι η μόνη εξοπλιστική αγορά που έκλεισε φέτος με τη Γαλλία η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, καθώς το Φλεβάρη αγοράστηκαν άλλα 24 μαχητικά τζετ «Rafale» για περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έδωσε χτες χάρη σε 100 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του «Αλ Τζαζίρα», ο 41χρονος Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι και ο 31χρονος Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ που είχαν καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ