ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
«Ασήμαντα» τα κοιτάσματα στον Πρίνο!

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, που παρουσίασε χτες και τα σημαντικά κέρδη του ομίλου το 2000

Να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίων στον Πρίνο, τη διαπίστωση των οποίων δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της «Kavala Oil», επιδίωξε χτες η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ). Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ελ. Τζέλλας, ερωτηθείς σχετικά για το πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη πετρελαίου αρίστης ποιότητας στον περιοχή του Πρίνου, αλλά και γιατί δε συμμετέχουν στις εκεί έρευνες και τα ΕΛΠΕ, έφτασε στο σημείο να προεξοφλήσει ότι τα κοιτάσματα δεν είναι σημαντικά, ενώ επικαλέστηκε και σαν δικαιολογία ότι ο Ομιλος που διευθύνει έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα έρευνας, σε άλλες χώρες. Δηλαδή, οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι στην Ελλάδα, αφού η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως και το σύνολο του ορυκτού πλούτου, έχει αποφασιστεί να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της ΕΛΠΕ ΑΕ, αυτή, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης, για το οικονομικό έτος 2000 ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού τα καθαρά προ φόρων κέρδη εμφανίζουν σε σχέση με το 1999 αύξηση κατά 41,8%. Συγκεκριμένα, από 58,8 δισεκατομμύρια δραχμές που ήταν το 1999, το 2000 ανήλθαν στα 83,3 δισ. δραχμές. Τα αντίστοιχα κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 47% και συγκεκριμένα από 64,4 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθαν στα 94,7 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με τον Ελ. Τζέλλα, η αύξηση στα κέρδη οφείλεται κύρια στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων, τα υψηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης και τη συνεχιζόμενη βελτίωση στη λειτουργική αλυσίδα, εφοδιασμός - διύλιση - διάθεση, που σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους αυξάνουν σταθερά την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Οι προβλέψεις για το 2001 είναι ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αναφορικά με το θέμα της αύξησης της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία τα ΕΛΠΕ σήμερα κατέχουν το 35%, ο Ελ. Τζέλλας δήλωσε ότι θα περιμένουν τη δημοσίευση του ισολογισμού της ΔΕΠΑ και τότε θα κρίνουν αν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους για την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού της ΔΕΠΑ. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει πλέον η διαφοροποίηση της διοίκησης των ΕΛΠΕ από την πολιτική επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης, που επιδιώκει την αυτόνομη εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο.

Τέλος η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων θα προτείνει το μέρισμα ανά μετοχή να είναι 70 δραχμές.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Λήγουν σήμερα με ... «έκπτωση» του τζίρου

Χωρίς ευχάριστες εκπλήξεις για τον εμπορικό κόσμο πέφτει σήμερα η αυλαία των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, καθώς οι καταναλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, δεν κατόρθωσαν να αναθερμάνουν την παγωμένη αγορά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, χωρίς να υπάρχει ακόμα συνολική εικόνα, καταγράφεται πτώση του τζίρου στα μαγαζιά κατά 15%-20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των εκπτώσεων. Κι αυτό, παρόλο που τα ποσοστά εκπτώσεων που πραγματοποιήθηκαν έφταναν ακόμα και το 60%, κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Οπως τονίζουν οι έμποροι, για άλλη μια χρονιά αποδείχτηκε και αυτή την περίοδο ότι η κύρια αιτία για την ακινησία που επικρατεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια είναι τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα. Εξάλλου, πολλοί διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές διέθεσαν το μέρος του εισοδήματός τους που προόριζαν για καταναλωτικά αγαθά στη χριστουγεννιάτικη αγορά, δηλαδή, δέκα μόλις μέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση πολύ μικρό βέβαια, ώστε να ζεστάνει τα άδεια ταμεία των καταστημάτων. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Π. Καρέλας σημειώνει ότι πέρα από την οικονομική δυσχέρεια που αποδίδεται στη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, φέτος διαπιστώνεται μια πρόσθετη δυσκολία των καταναλωτών να διαθέσουν χρήματα σε αγορές, εξαιτίας της ανασφάλειας που υπάρχει γύρω από το ασφαλιστικό και το φορολογικό, της ανασφάλειας, δηλαδή, εάν θα έχουν και «αύριο» χρήματα.

Επιπλέον, ένας λόγος που οι εκπτώσεις δεν έχουν τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα που θα περίμεναν οι έμποροι είναι και ο ίδιος ο εκφυλισμός του θεσμού και η «απελευθέρωση» των προσφορών, που δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν «προσφορές» όλο το χρόνο, αποσπώντας ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος που διατίθεται στην αγορά.

ΕΥΡΩ
Παράταση για τις μικρές επιχειρήσεις

Από την 1η Μάη η διπλή αναγραφή των τιμών και οι αποδείξεις σε ευρώ

Παράταση δύο μηνών έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στους επαγγελματίες που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα, προκειμένου να προμηθευτούν νέες ταμειακές μηχανές που θα εκδίδουν αποδείξεις και σε δραχμές και σε ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση:

  • Οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα όφειλαν να εκδίδουν αποδείξεις με διπλή αναγραφή τιμών από την 1η Μάρτη. Τώρα, δόθηκε παράταση της έναρξης ισχύος της σχετικής υποχρέωσης μέχρι τις 30 Απρίλη, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί τη νέα ταμειακή μηχανή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να έχει κανείς το σχετικό δελτίο παραγγελίας.
  • Οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από δέκα άτομα εκδίδουν αποδείξεις με διπλή αναγραφή τιμών ήδη από την 1η Γενάρη 2001.
... Γιάννο τον βαφτίσαμε

Η παροιμία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος εθεάθη την περασμένη βδομάδα στην Τρίπολη να ψηφοθηρεί ασύστολα με τα αργύρια του Γ΄ ΚΠΣ, καλώντας νομάρχες, δημάρχους, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς κλπ. να... αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Κοινοτικό Πλαίσιο. Ετσι ονομάζουν οι «εκσυγχρονιστές» την επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων. Αξιοποίηση δυνατοτήτων. Και αν αυτό το σκηνικό εκμαυλισμού και διάβρωσης συνειδήσεων στήνεται ένα ολόκληρο χρόνο πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι πλύση εγκεφάλου θα υποστεί ο ελληνικός λαός όσο πλησιάζει η ώρα της διεξαγωγής τους. Τώρα, μικρή λεπτομέρεια έχει ότι μέχρι σήμερα η κοινοτική γραφειοκρατία δεν έχει εγκρίνει δραχμή τσακιστή για την Ελλάδα, επικαλούμενη διάφορες υπαρκτές και ανύπαρκτες δικαιολογίες. Εκεί θα κολλήσουμε τώρα; Το θέμα είναι να δημιουργηθεί κλίμα. Να πιστέψουν οι αιρετοί ότι θα γίνουν συνδιαχειριστές των κονδυλίων. Εστω και αν τα ίδια χρήματα τα έχουν υποσχεθεί σε δέκα ακόμη μεριές...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αυλαία για τελόσημο και ρύθμιση οφειλών

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που έχουν οι φορολογούμενοι για να προμηθευτούν το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και για την υποβολή αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Αυτό προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που είχε καθορίσει και τις προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 28 του Φλεβάρη λήγει η προθεσμία για:

  • Την απόκτηση του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας του 2001. Το τελόσημο καταβάλλεται στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική και Αλφα και κυμαίνεται από 10.000 μέχρι και 130.000 δρχ. ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος με την προσκόμιση του σχετικού ειδοποιητήριου που έχει αποσταλεί με το ταχυδρομείο από το ΚΕΠΥΟ. Οι εφορίες θα χορηγούν τα ειδικά σήματα μόνο σε περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει πάρει το σχετικό ειδοποιητήριο ή το έχει χάσει, καθώς επίσης και σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής του αριθμού κυκλοφορίας και του οφειλόμενου ποσού.
  • Την υποβολή αίτησης από τους φορολογούμενους για τη ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 17/11/1998 και έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο από φόρο εισοδήματος και φόρους υπέρ τρίτων που είχαν εισπραχθεί για να αποδοθούν στο δημόσιο, αλλά δεν αποδόθηκαν καθώς επίσης σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σεισμοπλήκτων περιοχών όλης της επικράτειας, αγροτών, στεγαστικών δανείων ΟΕΚ κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ