ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Απεργούν αύριο Τετάρτη για τη Σύμβαση

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει τα δικαιώματά τους με 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή το πρωί. Η απεργία θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 5 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα το απόγευμα της Πέμπτης.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης και να συγκεντρωθούν την Τετάρτη, στις 10 μ.μ., στην κεντρική πύλη της «Ιριδας». Στο πλευρό τους βρίσκονται η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και σωματεία του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ιρις». Αμεση επιστροφή των κομμένων επιδομάτων και μισθών από την «Ευρώπη». Αμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοήσουν απειλές και εκβιασμούς. Να κλείσουν τα αυτιά τους στα τσιράκια των εργοδοτών που θα ξαμοληθούν για να μας πείσουν ότι ο αγώνας μας δεν έχει αντικείμενο. Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας.

Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, αλλά είναι μονόδρομος για την απόκρουση των επιλογών της εργοδοσίας. Επιλογές που "πατάνε" πάνω στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, "μνημονιακών" ή μη, που υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς έχουμε τη δύναμη, παρά την προσπάθεια που γίνεται να μας πείσουν για το αντίθετο. Εμείς κρατάμε στα χέρια μας το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας».

Κλείνει το τμήμα χαρτοποιίας της ΒΙΣ στο Βόλο

Με απόλυση απειλούνται 31 εργαζόμενοι. Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από αύριο

Στο κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας της ΒΙΣ στο Βόλο προχωράει η εργοδοσία, απολύοντας τους 31 εργαζόμενους στη μονάδα. Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν στο σωματείο και θα γίνουν με το νόμο του 5% κάθε μήνα, ξεκινώντας από το Σεπτέμβρη. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130 εργαζόμενοι στη δεύτερη μονάδα της επιχείρησης που κατασκευάζει τα χαρτοκιβώτια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές του προσωπικού γίνονται με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών.

Αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας, το ΔΣ του Συλλόγου Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της ΒΙΣ Βόλου οργάνωσε χτες Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι, με συντριπτική πλειοψηφία (140 υπέρ, 5 κατά) αποφάσισαν να ξεκινήσουν από αύριο Τετάρτη 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Για την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου θα γίνει τριμερής.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εδώ και δύο χρόνια η μονάδα υπολειτουργούσε ή δε λειτουργούσε καθόλου, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί διαδοχικά σε εκ περιτροπής εργασία και σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, η εργοδοσία συντηρούσε κλίμα ανοχής, διαβεβαιώνοντας το σωματείο ότι τα πλάνα της ήταν «επενδυτικά και εκσυγχρονιστικά».

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΒΙΣ εκφράζει η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Μαγνησίας, εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν χτες το μεσημέρι στο χώρο της επιχείρησης. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε, επίσης, ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας και βουλευτής του ΚΚΕ. Την εργοδοσία της ΒΙΣ Βόλου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Λήγει το πρόγραμμα των δομών για τη φτώχεια

Τηλεφωνική επικοινωνία με την αναπληρώτρια υπουργό για Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είχε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με θέμα τις «Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας». Πρόκειται για δομές που φτιάχτηκαν για τη διαχείριση της φτώχειας, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και με τις συνέπειες να οξύνονται για τη λαϊκή οικογένεια, εξαιτίας της πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα για τη λειτουργία αυτών των δομών λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη. Αφορά περίπου 256 δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ.), που λειτουργούν σε 66 δήμους και στα οποία απασχολούνται 1.112 εργαζόμενοι. Μέσα σε δύο χρόνια, περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί σ' αυτές τις δομές, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος και την απουσία κάθε άλλου μέτρου για την ουσιαστική τους στήριξη.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτές τις δομές και να αναλάβει το κράτος τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, βάζοντας τέρμα στην εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ, ώστε να μη λείψουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα από εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Το απόγευμα, η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε την παράταση της χρηματοδότησης του προγράμματος έως το τέλος του χρόνου.

Χτες, εξάλλου, εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα επανέλθουν σήμερα στις 2 μ.μ.

Επιμένει στην «εκ περιτροπής» η «Χαλυβουργία»

Συνάντηση με την εργοδοσία είχε χτες το Σωματείο των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία» του Βόλου. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Η εργοδοσία επέμεινε στην εκ περιτροπής εργασία και πρότεινε μόνο να μειωθούν κατά δύο οι μέρες που δεν θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Σήμερα θα συνεδριάσει το σωματείο για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Να θυμίσουμε ότι στις δύο βδομάδες που πέρασαν, οι χαλυβουργοί πραγματοποιούσαν, με καθολική σχεδόν συμμετοχή, 4ωρες στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει νέα μείωση των μισθών τους κατά 50%.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» χαρακτηρίζει αρνητική την απόφαση που πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο την περασμένη Παρασκευή, με την οποία αναστάλθηκαν οι κινητοποιήσεις, ενόψει της χτεσινής συνάντησης με την εργοδοσία. Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «η λογική της "καλής θέλησης" από μεριάς των εργαζομένων έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει οδηγήσει σε αποθράσυνση της εργοδοσίας».

Απανωτές διώξεις συνδικαλιστών - αγωνιστών

Για την 1η Φλεβάρη του 2016 αναβλήθηκε η δίκη των 35 εργαζομένων που ήταν να δικαστούν χτες, σε 6 υποθέσεις, στα δικαστήρια της Θάσου, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, μετά από μήνυση του εφοπλιστή Μητσόπουλου, για τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις του 2012 και του 2013. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μαζικά συνάδελφοί τους ναυτεργάτες, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή της στους απολυμένους εργαζόμενους της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου, οι οποίοι διώκονται αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία, εκφράζει η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ. Χτες, οργάνωσε συγκέντρωση στο Δικαστήριο Αγίου Κηρύκου, όπου δικάζονταν οι επτά εργαζόμενοι, για τον αγώνα τους να μείνει ανοιχτό το Γηροκομείο, το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα της Ικαρίας. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 23 Νοέμβρη.

Η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει επίσης τις διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιστών που συμμετείχαν σε πολύμορφες δράσεις κατά την πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη 2013, σε εργασιακούς χώρους όπως το κτίριο που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, ανάμεσά τους και η ΔΟΥ Ικαρίας. Η δίκη τους ορίστηκε να γίνει στις 23 Νοέμβρη.

Νέα παρέμβαση για την «κοινωφελή εργασία»

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα, στις 2.30 το μεσημέρι, στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Αλιμος) το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και οι Επιτροπές Εργαζομένων που απασχολούνται στους δήμους μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής επισημαίνει ότι «το προηγούμενο διάστημα, με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας, καταφέραμε και δεσμεύσαμε το υπουργείο ώστε να βγάλει σχετική εγκύκλιο και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μέσα ατομικής προστασίας, να ακολουθούν το ίδιο ωράριο με το υπόλοιπο προσωπικό κ.λπ. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα στον αγώνα μας, καλούμαστε να δώσουμε απάντηση και στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, που παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, εξακολουθεί να κωφεύει, θεωρώντας τους συναδέλφους 5μηνίτες "ωφελούμενους" και όχι εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να τους στερεί και τα υπόλοιπα δικαιώματα».

Διαμαρτυρία των αγροτών στην Εφορία Λαμίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία της Λαμίας διοργανώνουν την Πέμπτη 1η Οκτώβρη στις 10 π.μ. οι αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Η απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την Κυριακή, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι τα μέτρα, που μπαίνουν σε εφαρμογή βάσει των τριών μνημονίων και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, επιταχύνουν την έξοδο των φτωχών και μεσαίων αγροτών από την παραγωγή και σπρώχνουν τις οικογένειές τους στην ανεργία.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να γίνει σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για αγροτικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ