ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση «Φολκσβάγκεν»: Η πολιτική της ΕΕ εξυπηρετεί τα μονοπώλια

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Associated Press

Σε παρέμβαση - Ερώτησή της προς την Κομισιόν για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη «Φολκσβάγκεν», η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων παραποίησης της εκπομπής ρύπων της "Φολκσβάγκεν" σε οχήματά της αποκαλύπτουν ότι η Επιτροπή και η γερμανική κυβέρνηση γνώριζαν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού (defeat devices) ή τουλάχιστον ήταν ενήμερες από το 2013, από έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών και καταγγελίες. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ακόμη στο ρόλο που έπαιξε στα όργανα της ΕΕ η δράση του "λόμπι" των επιχειρήσεων αυτοκινητοβιομηχανίας, που χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ. Τα "λόμπι" αποτελούν ειδικές ομάδες δράσης των μονοπωλίων για τη διαμόρφωση πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ και κυβερνήσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά τους.

Η ΕΕ, ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου, αξιοποιεί τις "νέες αντιρρυπαντικές" ή "πράσινες τεχνολογίες", καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας, ως νέα πεδία προώθησης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που ταυτόχρονα συνιστούν έδαφος σφοδρών ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τα μερίδια των αγορών.

Στην πράξη και με το παράδειγμα της "Φολκσβάγκεν", αποδεικνύεται πως η πολιτική υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων που εφαρμόζει η ΕΕ, η άμεση ανάμιξη των επιχειρηματικών ομίλων στη χάραξη αυτής της πολιτικής, καθώς και στη διαμόρφωση της νομοθεσίας της, στρέφεται ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και επιβαρύνει το περιβάλλον. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή για τα παραπάνω προβλήματα;».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Ζήτησε άμεση άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μιλώντας στην 70ή ΓΣ του ΟΗΕ, απαίτησε την άρση του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού που πλήττει τη χώρα του εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Το εμπάργκο αυτό «είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον τον Ιούλη είναι ασφαλώς μια σημαντική πρόοδος, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη διεθνή κοινότητα, όμως ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα συνεχίζεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα, προκαλώντας ζημιές και στερήσεις στον κουβανικό λαό».

Ο Ραούλ Κάστρο υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία των 193 μελών του ΟΗΕ υπερψηφίζουν ένα μη δεσμευτικού χαρακτήρα κείμενο για την άρση του αποκλεισμού, που επιδεικτικά αγνοούν οι ΗΠΑ. Φέτος, το ψήφισμα αυτό αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβρη.

Το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν σχετικά κάποιες από τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Κούβας, ωστόσο η πλήρης άρση του δεν μπορεί να αποφασιστεί παρά από το Κογκρέσο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πολλές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Κούβας στη Νέα Υόρκη, ήταν και με γερουσιαστές και των δύο αστικών κομμάτων των ΗΠΑ, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, ενώ το ίδιο ζήτημα συζήτησε και με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλασάρει το «στρατηγικό ρόλο»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σειρά διπλωματικών επαφών έχει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με άξονα την προβολή και «αξιοποίηση» του ρόλου που η χώρα μπορεί να διαδραματίσει σε διεργασίες και σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπείας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι. Μιλώντας για «παραγωγική συζήτηση», ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το Κυπριακό και τη «στρατηγική εταιρική σχέση» τους, και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή στέλνει και μηνύματα σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, μηνύματα για τα οποία, επαναλαμβάνω, αναμένουμε από την Τουρκία συγκεκριμένες ενέργειες».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης συνάντησε τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά, θα επισκεφτεί την Κύπρο «ανταποδίδοντας κατ' αυτόν τον τρόπο και εμπράκτως τις ευχαριστίες για τη στάση της Κύπρου, όσον αφορά τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τέλος, το Σαββατοκύριακο ο Κύπριος ηγέτης συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Κυπριακό και «περιφερειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος» κυριάρχησαν στην ατζέντα τους. Μετά τη συνάντηση ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «ζήτησα τη συμβολή, αλλά και τη συνδρομή του, ώστε οι όποιοι εμπλέκονται να συμβάλουν ενεργά στο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό, αν αυτό είναι εφικτό, μια λύση που οπωσδήποτε να επανενώνει την πατρίδα μας, να την απαλάττει από κατοχικά στρατεύματα, να την απαλάττει από εγγυήσεις ή εγγυητές, που να δημιουργεί προοπτικές, έτσι ώστε το μελλοντικό κράτος που θα είναι και θα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ως προς τις προσδοκίες των πολιτών του». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις ενέργειες του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για «να βρει επενδυτές για το ταμείο της εφαρμογής της λύσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι τέτοιες προσπάθειες «γίνονται από πολλές πλευρές».

ΗΠΑ
Η «Shell» σταματά κάποιες γεωτρήσεις στην Αλάσκα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας «Shell» πως θα σταματήσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που ξεκίνησε πριν βδομάδες, έξω από τις ακτές της Αλάσκας στην Αρκτική, εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, των «απογοητευτικών αποτελεσμάτων» που προέκυψαν από τελευταίες έρευνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μολονότι οι σχετικές έρευνες είχαν υποστηριχθεί τα τελευταία χρόνια με πολλή δουλειά, επενδύσεις και δαπάνες 7 δισεκ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της «Shell» στις ΗΠΑ, Μάρβιν Οντουμ, σημείωσε ότι η εταιρεία «συνεχίζει να διαβλέπει σημαντικές δυνατότητες ερευνών στη λεκάνη της Θάλασσας Τσάκτσι», τονίζοντας ότι θα παραμένει «πιθανώς υπέρτατης στρατηγικής σημασίας για την Αλάσκα και τις ΗΠΑ». Aρκετοί Αμερικανοί αναλυτές απέδωσαν την απόφαση της εταιρείας να τερματίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή (που μεταξύ άλλων είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων) στη σημαντική μείωση της διεθνούς τιμής πετρελαίου που πλέον κυμαίνεται στα 45 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας, επί του παρόντος, ασύμφορες επενδύσεις όπως εκείνες της «Shell» στην Αλάσκα.

Η Αμερικανική Γεωλογική Ερευνητική Εταιρεία στις ΗΠΑ εκτιμά ότι τα νερά της Αρκτικής, έξω από τις ακτές της Αλάσκας στις Θάλασσες Τσάκτσι και Μποφόρ κρύβουν κοίτασμα 26 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση στην Πλατεία των Τζαμιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο κύκλο έντασης στην Πλατεία Τζαμιών (ή «Ορος του Ναού») της Ιερουσαλήμ προκαλούν και το τελευταίο 48ωρο οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, που δυναμίτισαν περαιτέρω το κλίμα έντασης στην περιοχή, επιτρέποντας σε αστυνομικούς να εισβάλουν για μία ακόμη φορά στο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η βιαιότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, επί δύο συνεχόμενα 24ωρα, όξυνε τις αντιδράσεις νεαρών Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα συγκρούσεις που προκάλεσαν περιορισμένη πυρκαγιά στην είσοδο του τεμένους Αλ Ακσα και δύσπνοια και δυσφορία σε δεκάδες τουρίστες και διερχόμενους διαβάτες, από τη «βροχή» δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι κατοχικές αρχές.

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει, με αφορμή την εβραϊκή γιορτή Σουκότ ή Γιορτή των Σκηνών, που ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής και διαρκεί οκτώ μέρες. Οι Μουσουλμάνοι προσκυνητές αλλά και Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι οι βίαιες ενέργειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην περιοχή δε γίνονται τυχαία, αλλά επιδιώκουν την ανατροπή του στάτους κβο που ισχύει στην Πλατεία των Τζαμιών από την ισραηλινή εισβολή του 1967 και που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την προσευχή των Εβραίων και άλλων μη Μουσουλμάνων στο χώρο.

Ωρες μετά τα επεισόδια, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, μετέδωσαν πως ο τελευταίος αναμένεται να κάνει μία «ομιλία - βόμβα» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας ενδεχομένως ακόμη και τη διακοπή των σχέσεων με τους Ισραηλινούς, εξαιτίας όχι μόνο των συχνών βίαιων επεισοδίων στο Αλ Ακσα, αλλά κυρίως λόγω των πολλαπλασιαζόμενων εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και από το «Ισλαμικό Κράτος»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ως πρώτη επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») εναντίον του αφγανικού στρατού περιέγραφαν τα διεθνή πρακτορεία αυτή που εξαπολύθηκε την Κυριακή σε τρία σημεία ελέγχου στην επαρχία Νανγκαρχάρ (κεντρικά, κοντά στην Καμπούλ και στα σύνορα με Πακιστάν), αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 3 νεκρούς αστυνομικούς. Ο στρατός απάντησε με σειρά αεροπορικών χτυπημάτων, που προκάλεσαν το θάνατο 85 τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι αυξανόμενες επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα δεν αποκλείεται να αποτελέσουν αφορμή για νέες διεργασίες, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (έχουν απομείνει σχετικά λίγες δυνάμεις, κυρίως από τις ΗΠΑ).

Σφοδρές επιθέσεις εξαπέλυσαν όμως και οι Ταλιμπάν, που χτες χτύπησαν τη βόρεια πόλη Κουντούζ, σημαντικό σταυροδρόμι που μεταξύ άλλων συνδέει κεντρικές και βόρειες επαρχίες, ενώ φιλοξενεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ρυζιού στη χώρα. Το BBC έκανε λόγο για εκατοντάδες ενόπλους που επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε τρεις εισόδους και μεταξύ άλλων κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης. Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των αφγανικών αρχών δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της πόλης. Στο μεταξύ, την Κυριακή, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην ανατολική πόλη Πακτίκα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννιά θανάτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ