ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μετακομίζει» για έξι μήνες «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων»

Για έξι μήνες (27/9/2015 - 27/3/2016) θα εκτεθεί στην Ελβετία η επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο - οι θησαυροί - ο μηχανισμός», την οποία θαύμασαν πάνω από 800.000 επισκέπτες στα συνολικά δύο χρόνια που λειτούργησε και πήρε δύο συνεχόμενες παρατάσεις λόγω της επιτυχίας της. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ο βυθισμένος θησαυρός. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» και εγκαινιάζεται το Σάββατο στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης Βασιλείας και Συλλογή «Λούντβιχ». Για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, πάνω από 370 ευρήματα του Ναυαγίου θα παρουσιαστούν στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου σε περίπου 800 τ.μ.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες πέραν της εισαγωγής στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αναφέρονται στον πλου του αρχαίου σκάφους (το πλοίο, η ζωή στο πλοίο, το ταξίδι), την τραγωδία του ναυαγίου και τους θησαυρούς που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας. Η έκθεση κλείνει με μια ενότητα για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, όπου παρουσιάζονται οι τρόποι ανέλκυσης του ναυαγίου και μελέτης του υποβρύχιου αρχαιολογικού χώρου, από το 1900 έως και την πρόσφατη αποστολή το καλοκαίρι του 2015. Οπως και στην έκθεση στην Ελλάδα, αξιοποιούνται οπτικοακουστικά μέσα (προβολή εικόνων, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις), που συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας και στην απόδοση της εμπειρίας με βίντεο από τις υποβρύχιες ανασκαφές.

Στο ενημερωτικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ, χωρίς άλλες ουσιαστικές λεπτομέρειες περί εξαγωγής αρχαιοτήτων, αναφέρεται το εξής: «Το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης της Βασιλείας και η Συλλογή "Λούντβιχ" είναι το μοναδικό ελβετικό μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Οι μόνιμες συλλογές του χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν αιγυπτιακές, ελληνικές, ιταλικές, ετρουσκικές, ρωμαϊκές και ανατολικές αρχαιότητες. Οι πολιτισμοί της Μεσογείου, που βοήθησαν στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνιών, παρουσιάζονται σε έκταση 3.500 τ.μ.». Θυμίζουμε ότι το 2006, κατά τη συζήτηση αιτήματος μουσείου της Ελβετίας για δανεισμό αρχαιοτήτων μας ώστε να συμμετάσχουν σε κοινή έκθεση με αντικείμενα και από άλλα μουσεία διαφόρων χωρών, αναδείχθηκε - εκ νέου - το θέμα της πιθανότητας να συμμετάσχουν ελληνικά μουσεία σε διεθνείς εκθέσεις που θα εμπεριέχουν αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας.

«Οδύσσεια» για μικρούς και μεγάλους

Την «Οδύσσεια», θεατρική μεταφορά του ομηρικού έπους, μια παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, ανεβάζει στις 3 Οκτώβρη η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» στη Θεσσαλονίκη. Κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί. Προβλέπονται επίσης, τις καθημερινές, πρωινές παραστάσεις για σχολεία.

Το έργο, που είχε ανεβάσει η Πειραματική Σκηνή και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία και με εμφανίσεις στο εξωτερικό, δεν είναι μια «διασκευή» της «Οδύσσειας» σε θεατρικό έργο, αλλά το «ταξίδι» ενός θιάσου μέσα στο ομηρικό έπος. Η παράσταση ακολουθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, το ομηρικό κείμενο, τα επεισόδια γίνονται θέατρο καθώς αναδύονται μέσα από την αφήγηση του μύθου.

Η παράσταση δεν φέρνει μόνο τα παιδιά σε επαφή με έναν από τους γοητευτικότερους μύθους της ανθρωπότητας και με ένα μεγάλο ποιητικό κείμενο, αλλά ταυτόχρονα τα εξοικειώνει με τους κώδικες της θεατρικής γλώσσας, δεδομένου ότι είναι μια σπουδή πάνω στη θεατρικότητα, με στοιχεία που παραπέμπουν στις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης του αφηγηματικού λόγου.

Η σκηνοθετική και σκηνογραφική σύλληψη είναι του Κόλιν Χάρρις, ο οποίος υπογράφει μαζί με τον Νικηφόρο Παπανδρέου και τη σύνθεση του κειμένου. Το φετινό νέο ανέβασμα γίνεται με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Εφης Σταμούλη. Τα κοστούμια είναι της Ολγας Χατζηιακώβου, τα τραγούδια της Γεωργίας Δεληγιαννοπούλου, οι ζωντανές μουσικές παρεμβάσεις του Γιάννη Μαστρογιάννη, η κινησιολογική επιμέλεια της Ασπας Φούτση, οι φωτισμοί της Μαρίας Λαζαρίδου. Συμμετέχουν, ερμηνεύοντας ο καθένας πολλούς ρόλους, οι ηθοποιοί: Σοφία Βούλγαρη, Σαββίνα Γεωργίου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Ελσα Καραγιώργου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Κωστής Ραμπαβίλας. Κράτηση θέσεων το πρωί 10-2: τις καθημερινές στο 2310.860.708, τις Κυριακές στο 2310.869.869.

Απόψε προβολή ταινίας στο ΕΕΤΕ

Κινηματογραφική προβολή θα πραγματοποιηθεί και σήμερα Τρίτη, 29 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ στο χώρο του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42 στα Εξάρχεια, με τη βιογραφική ταινία για τον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Η ταινία που έχει τίτλο «Lust for Life» (1956) είναι σκηνοθετημένη από τον Βιντσέντσε Μινέλι, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Irving Stone που κυκλοφόρησε το 1934 και έχει ως πρωταγωνιστές τον Κερκ Ντάγκλας στο ρόλο του ομώνυμου ζωγράφου και τον Αντονι Κουίν, που μάλιστα βραβεύτηκε με Οσκαρ για την ερμηνεία του, στο ρόλο του φίλου του Βαν Γκογκ, Πολ Γκογκέν. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών

Με σημαία το σλόγκαν «Η επιστήμη στην καθημερινή ζωή», το Caid - Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά, στο Ινστιτούτο «Θερβάντες» στην Αθήνα, από τις 19 έως τις 25 Οκτώβρη, Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, με αξιόλογες επιστημονικές παραγωγές απ' όλο τον κόσμο. Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στη φετινή διοργάνωση, καλύπτουν τις κάτωθι ενότητες: Βιολογία, Επιστήμη και Τέχνη, Περιβάλλον, Επιστήμη και Εκπαίδευση, Νέες Τεχνολογίες, Αστρονομία και τέλος Επιστήμη και Κοινωνία και όπως κάθε χρόνο, θα βραβευτούν οι καλύτερες ταινίες πέντε κατηγοριών: Καλύτερης ταινίας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Τέχνης, Επικοινωνίας της Επιστήμης, και Κοινού. Στα πλαίσια διοργάνωσης θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.

«Οι δύο Φόσκαρι» του Βέρντι

Με την όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι «I due Foscari» ολοκληρώνεται ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2015» που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα όπερα σε τρεις πράξεις, θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή και με ελληνικούς υπέρτιτλους, από τη Συμφωνική και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, με είσοδο ελεύθερη.

«Ματέρα η γη των βράχων»

Εκθεση φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου, στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας (Γούναρη 118), διοργανώνει το Πολιτιστικό Σωματείο «ο Φάρος» (Il Faro), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ματέρα η γη των βράχων» (Matera la terra dei sassi) και αναφέρεται στους βράχους της πόλης Ματέρα, πρωτεύουσας του νομού της Μπασιλικάτα στη Νότια Ιταλία, οι οποίοι από το 1933 ανακηρύχθηκαν από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα εγκαίνια της περιοδεύουσας αυτής έκθεσης, που προωθείται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στα πλαίσια του Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, ενώ το «ταξίδι» της στην Ελλάδα που ξεκίνησε τον Ιούλη του 2015, θα ολοκληρωθεί το Φλεβάρη του 2016.

Βιβλίο για τον Κώστα Κάππο

Βιβλίο για τον Κώστα Κάππο με τίτλο «Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος (πιο επίκαιρος από ποτέ) 1974 - 1989», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Ταχυδρομεία». Πρόκειται για μία έκδοση που περιλαμβάνει: Δηλώσεις πολιτικών προσωπικοτήτων από όλα τα κόμματα, ομιλίες και παρεμβάσεις του Κώστα Κάππου στη Βουλή ως βουλευτή του ΚΚΕ και, τέλος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας Κώστα Κάππου. Την έκδοση επιμελήθηκε ο Θανάσης Κ. Κάππος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ