ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ξεκινά ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

«Πρώτο πιάτο» η αύξηση του ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου

Θέμα ημερών η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην Αθήνα

Eurokinissi

Θέμα ημερών η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην Αθήνα
Θέμα ημερών είναι η επάνοδος στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, με αιχμή τα ζητήματα «δημοσιονομικής προσαρμογής», την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, την Ενέργεια και τη δημόσια διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά από 1η Οκτώβρη στο μέτρο της σταδιακής κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβρη θα συζητηθούν ο τρόπος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων (συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση), η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, η διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης, καθώς και η πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμένονται στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (5/10), για μια πρώτη, ολιγοήμερη «επισκόπηση» της αντιλαϊκής πολιτικής και θα επανέλθουν το Νοέμβρη για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», «βλέπει» επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δε βλέπω το λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016», σημείωσε χαρακτηριστικά, ομολογώντας, επί της ουσίας, το γεγονός ότι η ανάκαμψη έχει ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. Κι αυτό γιατί, όπως ο ίδιος ομολόγησε, είναι «ο μόνος τρόπος να αποδεχτούν οι Ελληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα»... Υποστήριξε, επίσης, ότι «είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι «μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά» (!).

Μπαράζ εφαρμοστικών διατάξεων

Από την 1η Οκτώβρη, τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο ξεκινά σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, όπου θα ισχύσουν οι ίδιοι ληστρικοί συντελεστές όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας (6%, 13% και 23%), όπως αυτοί διογκώθηκαν για τη μεγάλη μάζα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, μέσω της προηγούμενης δέσμης των αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το νέο μέτρο θα ισχύσει μετά από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέσα στις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΦΠΑ θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η ολοκλήρωση του μέτρου προβλέπεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, επανέρχεται στο γνωστό «παραμύθι» περί ισοδύναμων μέτρων, προβάλλοντας «την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη». Στην πραγματικότητα, αυτά αφορούν στην «επιστροφή» ενός απειροελάχιστου μέρος από την κλιμάκωση της φοροληστείας κι αυτό μόνο στα φτωχότερα τμήματα των κατοίκων και μάλιστα με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή με την εφαρμογή άλλου αντιλαϊκού μέτρου, προκειμένου να αναπληρωθεί η ...απώλεια.

ΣΕΒ - ΓΑΛΛΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Επιχειρηματικές συμπράξεις στο έδαφος των μνημονίων

Στη Γαλλία, για διήμερη επίσκεψη, βρίσκεται από χτες πολυπληθές κλιμάκιο του ΣΕΒ, μετά από πρόσκληση του γαλλικού επιχειρηματικού συνδέσμου βιομηχάνων και εργοδοτών - MEDEF. Οι Ελληνες βιομήχανοι, στο πλαίσιο των επαφών τους, συναντώνται με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Ε. Μακρόν και Μ. Σαπέν, αντίστοιχα, καθώς και με «εκπροσώπους κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων».

Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή μετέχουν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι από τομείς όπως οι Κατασκευές, Ενέργεια, Βιομηχανία (μέταλλα), Φάρμακα, Λιανεμπόριο, Πληροφορική - Επικοινωνίες, Ασφάλειες, Τράπεζες και βιομηχανικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι δυο βιομηχανικοί σύνδεσμοι προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και για τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος».

Επόμενο βήμα, σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η πραγματοποίηση γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη, με σκοπό τη «διερεύνηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών συμπράξεων».

Ειδικότερα, η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει:

-- Ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών συμπράξεων στην ΕΕ, στην περιοχή της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. Μέχρι το Νοέμβρη του 2015, η κοινή ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της και το Δεκέμβρη του 2015 ο MEDEF και ο ΣΕΒ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τις κοινές προτάσεις πολιτικής στα θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων.

-- Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα αναπτυχθούν δράσεις (επενδυτικές και επιχειρηματικές συναντήσεις και παρουσιάσεις) «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επισκόπησης προόδου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας». Είναι φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρούμενες επιχειρηματικές συμπράξεις, μέσω της προσέλκυσης και γαλλικών μονοπωλίων, έχουν προϋπόθεση την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα,«ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας», ενώ παράλληλα τονίζει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες γαλλο - ελληνικές επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή η εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την Παρασκευή 2/10 στις 11 π.μ., στη Βουλή (αίθ. 223, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ