ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Με «ρυμουλκούμενο» τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αποκαλυπτική του χαρακτήρα των αντιλαϊκών παζαριών με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς η «απόρρητη έκθεση» του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον

Τμήμα των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η «περήφανη» διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου και με μόνιμο χαμένο το λαό...
Τμήμα των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η «περήφανη» διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου και με μόνιμο χαμένο το λαό...
Το γεγονός ότι η 7μηνη διαπραγμάτευση που διενήργησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου με την πλευρά της Ευρωζώνης και ειδικότερα με την κυβέρνηση της Γερμανίας αποτέλεσε στην πραγματικότητα τμήμα των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ευρωζώνης, βασικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έρχεται να επιβεβαιώσει η «απόρρητη έκθεση» του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χρ. Παναγόπουλου για τα γεγονότα της περιόδου, τμήμα της οποίας παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σε αυτήν, αποτυπώνονται οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, οι διεμβολισμοί, οι «συμβουλές» και οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών.

Χαρακτηριστικά, μεταφέροντας το κλίμα των συζητήσεων, που ο ίδιος είχε με «τακτικό συνομιλητή» του «ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο Ελληνας πρέσβης ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής, για τα παρακάτω:

-- Οτι ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήρε την ελληνική κυβέρνηση «για τη στάση που τήρησε και τη γενναιότητα που επέδειξε κατά τη λήψη των αποφάσεων, ωστόσο, παρότρυνε την Αθήνα να αποφύγει να αντιπαρατεθεί «μετωπικά» με το Βερολίνο (λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)».

-- «Δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις γνωστές απόψεις του», τονίζει χαρακτηριστικά ο παράγοντας των ΗΠΑ στον Ελληνα πρέσβη. Και, βέβαια, καθόλου τυχαία, το ίδιο επιχείρημα προβάλλεται από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τη συγκυβέρνηση και τα κόμματά της, στην προσπάθειά τους να «δικαιολογήσουν» το τρίτο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα.

-- Σύμφωνα με τον παράγοντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ «στόχος θα πρέπει να είναι, όπως τονίστηκε, η δημιουργία συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, (οι) οποίες θα πρέπει να πειστούν για αποφασιστικότητα (της) Αθήνας (να) προχωρήσει στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

-- Σε αυτό το πλαίσιο, η παρότρυνση του παράγοντα των ΗΠΑ αποκαλύπτει το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με φόντο τις γενικότερες αντιθέσεις, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς καθώς και τις συμμαχίες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις κυβερνήσεις. Οπως «αποκαλύπτεται», ο κοινός παρονομαστής αυτής της πολιτικής, παρά και τις μεταξύ τους οξυμένες αντιθέσεις, είναι η «υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», δηλαδή η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά των ΗΠΑ αναμένει τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης, «επί τη βάσει των ήδη συμφωνηθέντων».

-- Την ίδια ώρα, με επίκεντρο το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: Την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τις αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στη «συζήτηση για το χρέος» κρίνεται υποβοηθητική η στάση του ΔΝΤ, «προφανώς, κατόπιν σχετικής αμερικανικής παρέμβασης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται (μπορούμε π.χ. εδώ να θυμίσουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιβόητη έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους που δημοσιοποιήθηκε εκτάκτως λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα του Ιούλη).

-- Ενδεικτική για το κλίμα των ανταγωνισμών, αποτελεί και η διαπίστωση ότι η αμερικανική πλευρά «έχει μάλλον πειστεί ότι στην παρούσα συγκυρία θα ήταν λανθασμένη κίνηση, κατά την παρούσα συγκυρία, να μεταβάλλει τη γερμανική στάση». Η γερμανική στάση συνοψίζεται στην ισχυρή Ευρωζώνη, σε παγκόσμιο επίπεδο, με ισχυρό ευρώ, κρίνοντας απαραίτητη την υλοποίηση σκληρών μέτρων, χωρίς συμβιβασμούς.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσεγγίζει το ζήτημα «υπό διαφορετικό πρίσμα», θεωρώντας ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αρραγής», δηλαδή χωρίς την έξοδο κάποιου κράτους από αυτή.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά επαφών για τα προτάγματα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικό το... «παράλληλο πρόγραμμα» επαφών που «τρέχει» ο Ν. Κοτζιάς στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Σειρά συναντήσεων με ξένους ομολόγους του και άλλους παράγοντες έχει αυτές τις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συμμετέχοντας μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Δείγμα κι αυτό της πρεμούρας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, μεγάλο μέρος των επαφών του Ελληνα ΥΠΕΞ αφορά τις εξελίξεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανταγωνίζονται μια σειρά ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων για να κατοχυρώσουν και να ενισχύσουν τις θέσεις τους, ακόμα και με νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή

Σε αυτή τη βάση, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Ι. Αλ Τζαφάρι, και «συζήτησαν τις τελευταίες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, έδωσαν έμφαση σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας και υπογράμμισαν την ανάγκη να προωθηθεί έτι περαιτέρω η οικονομική, τεχνική, στρατιωτική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Αυτά τα περί «στρατιωτικής συνεργασίας» παραπέμπουν και σε διάφορα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα διεθνές κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αλλωστε, το θέμα είχε συζητηθεί ήδη από το 2012, όταν ο τότε διευθυντής Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, υποστράτηγος A. M. Fazaa, ήρθε για το σκοπό αυτό στην Αθήνα και συζήτησε το θέμα με τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ανάλογα προγράμματα εκπαίδευσης έχουν ήδη παρασχεθεί εδώ σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Κατάρ. Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά φυσικά απαρατήρητο ότι τα περί «περαιτέρω προώθησης» της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράκ συζητιούνται στο φόντο των σχεδιασμών για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μ. Ανατολή υπό το πρόσχημα της δράσης των «τζιχαντιστών»...

Προς υλοποίηση του στόχου αυτού περί «συνεργασίας», οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να προγραμματισθεί σύντομα ανταλλαγή επισκέψεων των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων, οι οποίοι, με τη βοήθεια τεχνικών ομάδων εργασίας, θα καταρτίσουν ένα «διμερές σχέδιο δράσης και στρατηγικής συνεργασίας».

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς παρακάθισε στο 10ο Ετήσιο Υπουργικό Δείπνο για τη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε το «International Peace Institute», ενώ παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την απόφαση συμμετοχής της χώρας στη «Συμμαχία κατά του ISIS», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπεύδει να δώσει συνέχεια στην παραπέρα εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Με αυτήν τη «σκυτάλη» ανά χείρας, το ΥΠΕΞ εξέδωσε χτες ανακοίνωση «για τη συμπλήρωση ενός έτους από την συγκρότηση της Συμμαχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS», όπου διαβεβαιώνει: «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του ISIS, καθώς επίσης και την στήριξή της στις διεθνείς προσπάθειες για μια πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, που έχει οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας παράλληλα ένα τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα. Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την καταπολέμηση του ISIS και του βίαιου εξτρεμισμού, θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS, η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του συριακού προβλήματος και τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

Οπου «αποτελεσματική αντιμετώπιση» και «δράση», κατά βάση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή με πρόσχημα τη δράση των περιβόητων «τζιχαντιστών» που προηγουμένως τα ίδια ακριβώς κέντρα εξόπλισαν και αξιοποίησαν, όπως προτίθενται να αξιοποιήσουν και τώρα για να ξαναπατήσουν τα άρβυλά τους στην περιοχή.

Με το βλέμμα και σε Βαλκάνια και Καύκασο

Παραπέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ε. Μαμαντιάροφ, με τον οποίο συζήτησαν για «θέματα διμερούς πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και εξέτασαν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Γκ. Κβιρικασβίλι, με τον οποίο «συζήτησαν για θέματα διμερούς συνεργασίας, ενώ εξέτασαν και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση και η αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας της Γεωργίας με την ΕΕ».

Αργά, χτες, ώρα Ελλάδος, ο Κοτζιάς προγραμματιζόταν να έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου, Ι. Μουσταφά και Χ. Θάτσι, αντίστοιχα, να συναντηθεί, στη συνέχεια, με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε και, τέλος, να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ