ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Κλιμακώνουν με παρακαταθήκη την πετυχημένη απεργία

Ξεχωριστή αναφορά κάνει το σωματείο στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε από άλλα συνδικάτα και τον «Ριζοσπάστη»

Από τη συγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, έξω από την «Ιριδα»
Από τη συγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, έξω από την «Ιριδα»
Τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στην προχτεσινή απεργία, που ξενύχτισαν στη μάχη της περιφρούρησης, αλλά και όσους έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και πήραν τη θέση τους δίπλα στους απεργούς συναδέλφους τους, χαιρετίζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Σημειώνει ακόμα την έμπρακτη αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και Εργατικών Κέντρων στην περιφρούρηση της απεργίας.

Ενημερώνει, τέλος, τους εργαζόμενους πως το ΔΣ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, ενώ θα οργανωθούν συγκεντρώσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς, για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, στην προοπτική της κλιμάκωσης.

Το σωματείο καταγγέλλει, επίσης, τη διοίκηση του πρακτορείου «Ευρώπη», που κατέφυγε στα δικαστήρια για να κηρύξει παράνομη την απεργία, καθώς και τη δικαστική απόφαση που έκρινε την κινητοποίηση παράνομη, αναγορεύοντας τα πρακτορεία σε «επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».

Η απάντηση στις παραπάνω μεθοδεύσεις δόθηκε από τους ίδιους τους απεργούς, που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά: «Η μαζικότατη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν η καλύτερη απάντηση στις εταιρείες και στα νομικά τους τερτίπια, αλλά και στα πρόθυμα και κάθε λογής παπαγαλάκια τους, που ξαμολήθηκαν και πάλι για να εκβιάσουν, τρομοκρατήσουν ή να "λογικέψουν" τους απεργούς».

Τέλος, το σωματείο αναφέρεται στη στάση των εκδοτών, καθώς «την αγωγή που άσκησε η "Ευρώπη" κατά της απεργίας μας, στήριξαν νομικά και οι εφημερίδες "Εθνος" και "Ημερησία" και αυτές συμφερόντων Μπόμπολα», ενώ υπογραμμίζει τα εξής για τη στάση του «Ριζοσπάστη»:

«Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση αναφέρουμε την κίνηση του "Ριζοσπάστη", που από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί στην απεργία μας και δε θα τυπωθεί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι εκδότες. Ο "Ριζοσπάστης", πιστός στο ταξικό του καθήκον, είναι η μοναδική εφημερίδα που κάλυψε δημοσιογραφικά την απεργία μας».

Απεργούν σήμερα στα πτηνοτροφεία της ΖΑΒΕΛ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Σάββατο, οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «Ζούρα», ΑΛΚΟΤ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ και «Λειβαδίτη», υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να υπογραφεί η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να ανακληθούν οι απολύσεις. Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, που ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Να σταματήσει η εντατικοποίηση. Να απομακρυνθούν οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στους χώρους εργασίας. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και τερματισμός των πιέσεων προς τους οδηγούς για να εκτελούν και άλλες εργασίες πέρα από την ειδικότητά τους. Χορήγηση υλικών ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Το επιχειρησιακό σωματείο, το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και η Ομοσπονδία του κλάδου έχουν απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης σε όλους τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης, το επιχειρησιακό σωματείο έχει στείλει στα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Θήβας, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», την απόφαση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας, ζητώντας να την καλύψουν και με δικές τους αποφάσεις, να στηρίξουν την κινητοποίηση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς.

Απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας στη ΒΙΣ

Στην απόφασή τους, για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων από Δευτέρα, επιμένουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ, οι οποίοι απέρριψαν χτες τις προτάσεις της εργοδοσίας να σταματήσουν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και επιπλέον, να μην πραγματοποιηθεί στο εξής οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση, ώστε μέχρι τις 31/12/2015 να μην προχωρήσει στην απόλυση και των υπόλοιπων 23 εργαζομένων του τμήματος χαρτοποιίας - οι οκτώ έχουν ήδη απολυθεί. Η εργοδοτική «πρόταση» έγινε στη διάρκεια της χτεσινής τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Βόλο. Στη συνέχεια, η διοίκηση του σωματείου τη μετέφερε στους εργαζόμενους, οι οποίοι την απέρριψαν. Στην τριμερή συμμετείχε και πήρε το λόγο ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.

Το ΠΑΜΕ στα 70χρονα της ΠΣΟ

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ξεκίνησε χτες Παρασκευή η μεγάλη συνδικαλιστική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη διεθνιστική δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Φιλοξενούμενη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΠΣΟ στη Βραζιλία, η εκδήλωση θα υποδεχτεί συνδικαλιστές από δεκάδες χώρες του κόσμου. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει σήμερα, 3 Οκτώβρη, μέρα που συμπληρώνονται 70 χρόνια από το ιδρυτικό Συνέδριο της ΠΣΟ, το 1945 στο Παρίσι. Το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στην εκδήλωση με αντιπροσωπεία του, εκτός από την κεντρική εκδήλωση στην οποία θα χαιρετίσει, θα συμμετέχει και στη θεματική εκδήλωση με θέμα «Γεωπολιτική και Μηχανισμοί Ενσωμάτωσης: Ανάλυση των CELAC και TTIP» για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και τη στάση του εργατικού κινήματος.

Ο

ΒΟΛΟΣ: 130.000 ευρώ σε δόσεις καλείται να πληρώσει μια 79χρονη γυναίκα στο Βόλο, για το σπίτι που της παραχώρησε με δωρεά ο ΟΕΚ το 2008. Ενα χρόνο πριν, είχε αναλάβει εξολοκλήρου την ανατροφή των τριών ανήλικων εγγονιών της, ύστερα από το θάνατο των γονιών τους σε τροχαίο. Πριν από μερικούς μήνες, ο ΟΑΕΔ συνέταξε το παραχωρητήριο για τον οριστικό τίτλο μεταβίβασης του ακινήτου στα παιδιά και προέκυψε η συγκεκριμένη οφειλή. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, η δωρεά είχε γίνει προφορικά, χωρίς να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και ότι τώρα θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να διευθετηθεί το θέμα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την αγανάκτηση των συνταξιούχων για τις περικοπές, παλιές και νέες, που υφίστανται εκφράζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Καλούν όλους τους συνταξιούχους «να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε τέτοιες προκλήσεις, γυρίζοντας την πλάτη σ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις που απεργάζονται νέα λεηλασία της ζωής μας. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να αγκαλιάσουν τους αγώνες που έρχονται αναπόφευκτα απέναντι σε τέτοιες πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς - φτωχότερους και τους πλούσιους - πλουσιότερους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κινητοποίηση στον ΟΑΣΘ έκαναν την Πέμπτη οι Επιτροπές Ανέργων Ε' Διαμερίσματος, Τούμπας, κέντρου Θεσσαλονίκης και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απαιτώντας τη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άνεργους επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο μεταφοράς τους με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Η διοίκηση του Οργανισμού δεσμεύθηκε ότι θα διαγράψει τα πρόστιμα.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Δεδουλευμένα τριών μηνών χρωστά, σύμφωνα με καταγγελίες, η εταιρεία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», που έχει αναλάβει τη φύλαξη στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Επίσης, δεν έχει καταβάλει το επίδομα αδείας και τις νόμιμες προσαυξήσεις για Κυριακές, αργίες και νυχτερινή εργασία. Η Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ απαιτεί να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να εξασφαλιστεί η σταθερή καταβολή του μισθού, χωρίς καμία περικοπή. Τονίζει ότι οριστική λύση μπορεί να δώσει η ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και η πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων με μόνιμη, σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Μικρή αύξηση στο 25,2% σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνη του 2015, σε σχέση με το Μάη (25%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Σταθερή παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» (11% και 9,5%, αντίστοιχα) τον Αύγουστο του 2015 σε σχέση με τον Ιούλη. Συνολικά τον Αύγουστο καταγράφονται 23 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 17,6 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Κινητοποιήσεις αγροτών

Συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στον κόμβο Κουβαρά, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αιτωλοακαρνανίας, ενάντια σε παλιά και νέα αντιαγροτικά μέτρα. Την κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ. Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία της Καρδίτσας για τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10.30 π.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Το επιχειρησιακό σωματείο της ΖΑΒΕΛ και οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες. Με πρωτοβουλία του ΔΣ, συμφώνησαν να προσφέρουν για το σκοπό αυτό το κοτόπουλο που δικαιούνται κάθε βδομάδα, ενώ στη Γενική Συνέλευση, εργαζόμενη πρότεινε να προσφερθεί και το γάλα μια μέρας, πρόταση που έγινε αποδεκτή. «Χαιρετίζουμε τη μεγάλη ανταπόκριση όλων των συναδέλφων στην πρωτοβουλία για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. Αν και 3,5 μήνες απλήρωτοι γνωρίζουμε ότι η αλληλεγγύη είναι όπλο της εργατικής τάξης και του λαού», σημειώνει το σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ