ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περιπλέκονται οι αντιθέσεις, κλιμακώνονται οι επιδρομές

Συνάντηση Προέδρων Γαλλίας - Ρωσίας - Γερμανίας στο Παρίσι και «κοινή ανακοίνωση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για περιορισμό της ρωσικής στρατιωτικής δράσης μόνον κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περιπλέκονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Συρία, μετά τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος που βρίσκονταν χτες σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι βομβαρδισμοί έπληξαν μεγάλο διοικητικό κέντρο, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων καθώς και στρατόπεδο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» βορειοδυτικά της Ράκα (που θεωρείται «πρωτεύουσα» του λεγόμενου «χαλιφάτου»), αλλά και θέσεις τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» σε Χάμα και Ιντλίμπ, με τη συμμετοχή μαχητικών Su-34 και Su-25.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι χτεσινές ρωσικές επιχειρήσεις έκαναν τους τζιχαντιστές της Ράκα να επιλέξουν προσωρινά την τακτική της υποχώρησης, ερημώνοντας σχεδόν όλα τα τζαμιά της πόλης από το φόβο μη γίνουν στόχος των ρωσικών βομβαρδιστικών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ, προέβλεψε ότι οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία θα κρατήσουν «τρεις έως τέσσερις μήνες», ότι το συγκεκριμένο χρονικό όριο τίθεται για να αποφευχθεί ένας κίνδυνος «ολίσθησης και εγκλωβισμού» και ότι θα κλιμακωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Διαπίστωσε ακόμη ότι «οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικές και ότι πρέπει να αρχίσει νέα φάση στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Στο Πεντάγωνο, πάντως, ανώτατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι «ζύγιζαν» την ίδια ώρα τα δεδομένα στα πεδία των επιδρομών για το πώς θα αντιδράσουν σε χτυπήματα εναντίον μισθοφόρων τους που έχουν εκπαιδεύσει στη Συρία.

Επιπλέον, αργά το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων ΗΠΑ - Ρωσίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις στη Συρία μέσω τηλεδιάσκεψης με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι συζήτησαν τις ασφαλείς πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το συριακό έδαφος και το ρόλο του νέου συντονιστικού κέντρου πληροφοριών που δημιουργήθηκε στη Βαγδάτη μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων Ρωσίας - Συρίας - Ιράκ και Ιράν.

Παράλληλα, Ρώσοι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον αναπληρωτή του Γενικού Επιτελείου Νικολάι Μπογντανόφσκι θα συναντήσουν την Τρίτη Ισραηλινούς ομολόγους τους στο Τελ Αβίβ, για να συζητήσουν «συνεργασία για πιθανές δράσεις στη Συρία».

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ ανακοίνωσε στη Ν. Υόρκη πως η κυβέρνησή του αποδέχεται πρόσκληση για συμμετοχή σε έναν τρίτο γύρο, «μη δεσμευτικής» διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Η ανακοίνωση των συμμάχων του Ομπάμα

Το ίδιο διάστημα, η ρωσική στρατιωτική δράση στη Συρία οξύνει τις αντιδράσεις των δυτικών και αραβικών χωρών που στηρίζουν το «συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά υποτίθεται των τζιχαντιστών. Κοινή ανακοίνωση αξιωματούχων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία που εξεδόθη χτες το πρωί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ενέργειες «συνιστούν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης» και «το μόνο που θα κάνουν είναι να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση». Οι δυνάμεις αυτές κάλεσαν τη Ρωσία να περιορίσει τις επιδρομές της αποκλειστικά στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), όχι σε πολιτικούς αντιπάλους ή ομάδες που μάχονται τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ.

Συνάντηση Ολάντ - Πούτιν

Παρ' όλα αυτά, χτες στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι κατά τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται πως καταβλήθηκαν προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών που έχουν οι δύο πλευρές, κυρίως πάνω στο «μέλλον» της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, το οποίο οι Γάλλοι προεξοφλούν περίπου ως «ανύπαρκτο».

Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη, το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση ήταν ψυχρό. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές στο θέμα της συριακής ηγεσίας, «επικέντρωσαν στις προσπάθειες της Ρωσίας, της Δύσης και των συμμάχων της κατά του ΙΚ, σε θέματα προστασίας των αμάχων και της πολιτικής μετάβασης στη Συρία». Η ίδια πηγή υποστήριξε πως οι δύο χώρες δεν αποφάσισαν να συντονίσουν επίσημα τις στρατιωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, αλλά «να ενημερώνουν η μία την άλλη για την αποφυγή προβλημάτων».

Αργότερα χτες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών τριμερής συνάντηση των ηγετών Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Γερμανίας, Α. Μέρκελ, επίσης για τη Συρία χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες από τις συζητήσεις.

Τέλος, χτες, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Ιρακινού ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Σιιτών στο Ιράκ Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί για τη συγκρότηση μιας «παγκόσμιας πολεμικής εκστρατείας» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και η δήλωση του Τσετσένου Προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ (που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν), πως είναι έτοιμος αυτός «και οι άνδρες του» να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, εφόσον τους δοθεί «πράσινο φως» από το Κρεμλίνο.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία απόσυρσης όπλων αλλά και νέες αντιπαραθέσεις

Στη γαλλική πρωτεύουσα συναντήθηκαν χτες οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
ΚΙΕΒΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σήμερα έχει αποφασιστεί να μπει σε εφαρμογή η έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των οπλών διαμετρήματος κάτω από 100 χιλιοστά, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, που αντέδρασαν στο πραξικόπημα το Φλεβάρη του 2014, το οποίο στηρίχτηκε από την επέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή, που θα διαρκέσει ως τις 10 Νοέμβρη, προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ στις 12 Φλεβάρη του 2015, που όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές, δεν εφάρμοζε ως τώρα η κυβέρνηση του Κιέβου. Σύμφωνα με αυτή, θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων στη γραμμή αντιπαράθεσης. Βεβαίως, μένει να φανεί αν και τώρα η συμφωνία θα τηρηθεί, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης με δηλώσεις τους δείχνουν προετοιμασία για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και απειλές για ισχύ της συμφωνίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης είναι η διενέργεια των τοπικών εκλογών στους θύλακες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στις «Λαϊκές Δημοκρατίες») που δεν ελέγχει η κυβέρνηση, οι οποίες προγραμματίζονται για τις 18 Οκτώβρη και την 1η Νοέμβρη αντίστοιχα. Παρότι η πραγματοποίησή τους στη βάση του ουκρανικού συντάγματος ήταν στις προβλέψεις της συμφωνίας του Μινσκ, τώρα η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου προσπαθεί να τις ακυρώσει.

Συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

Το θέμα αυτό, μαζί με την τήρηση συνολικά της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, συζητήθηκε στη χτεσινοβραδινή συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Παρίσι. Στις συνομιλίες συμμετείχαν κλιμάκια και από τις τέσσερις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών Εξωτερικών.

Αρχικά έγινε συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και για το ζήτημα της Συρίας, που είναι επίσης ένα πεδίο όπου εκδηλώνεται ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Στη συνέχεια, ο Πούτιν συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και μετά έγινε η τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, πριν τη συνάντηση δήλωσε ότι από τη συνάντηση στο Παρίσι περιμένει ο Ουκρανός Πρόεδρος ν' αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις και στο ζήτημα των τοπικών εκλογών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμακώνεται η ένταση μετά τη δολοφονία εποίκων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εφόδους σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς και κατοικίες της Δυτικής Οχθης και συλλήψεις πραγματοποιούν από χτες τα ξημερώματα εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την περίεργη εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ζεύγους Εβραίων εποίκων 31 και 30 ετών, αργά το βράδυ της Πέμπτης, μέσα στο αυτοκίνητό τους μπροστά στα μάτια των τεσσάρων παιδιών τους ηλικίας τεσσάρων μηνών, τεσσάρων, επτά και εννιά χρόνων.

Στις επιχειρήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων του στρατού συμμετέχουν και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια, υποτίθεται, να συλλάβουν το δράστη ή τους δράστες, οι οποίοι έκαναν την επίθεση λίγες ώρες μετά την ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση των Παλαιστινίων από τις "ειρηνευτικές" συμφωνίες του 1993 στο Οσλο λόγω της συνεχούς παραβίασής τους από το Ισραήλ. Παράλληλα, η επίθεση σε βάρος του ζεύγους εποίκων κοντά στο Μπέιτ Φούρικ, νοτιοανατολικά της Ναμπλούς σε τομέα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, σημειώθηκε παράλληλα με την αναζωπύρωση της έντασης στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημαντικοί υπουργοί και στελέχη του δεξιού κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ» έσπευσαν να κατηγορήσουν σαν «ηθικό αυτουργό» της εκτέλεσης των δύο Εβραίων εποίκων τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, με τον υπουργό Αμυνας, Μόσε Γιάαλον, να απειλεί με κλιμάκωση των στρατιωτικών μέτρων κατά των Παλαιστινίων, δηλώνοντας: «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απαιτεί από μας αποφασιστικότητα, ατσαλένιο χέρι και υπομονή. Πολεμάμε έναν αιμοδιψή εχθρό... Αυτήν τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κινούνται εναντίον των δολοφόνων».

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» επικρότησε την επίθεση σαν «ηρωική επιχείρηση που πραγματοποίησαν μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Οχθη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ