ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ανατροπές πάνω στις ανατροπές για το Ασφαλιστικό

Στον Καιάδα τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ, αύξηση ενσήμων για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας

«Φωτιά και λαύρα» αποδεικνύονται τα προαπαιτούμενα που θέτει τις επόμενες βδομάδες σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τον κατάλογο των μέτρων που παρουσιάστηκαν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ και χτες, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Ομως, μαζί με τα ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια και άλλα που είναι υπό ψήφιση, ο κατάλογος περιέχει και πρόσθετα μέτρα. Ετσι, όπως προκύπτει από τα 48 προαπαιτούμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας, δρομολογούνται νέες επώδυνες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα προαπαιτούμενα για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης των εργαζομένων με ΒΑΕ στους ΟΤΑ, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του νόμου 3660/2008.

Η κατάργηση του καθεστώτος των ΒΑΕ στους ΟΤΑ α' βαθμού αφορά περίπου 25.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται κατά βάση στην καθαριότητα των δήμων («μόνιμο προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο απασχολείται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων»), καθώς και σε τομείς όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η τοποθέτηση μαρμάρων και πλακών, αλλά και η ταφή νεκρών.

Στην πράξη, όλοι αυτοί φορτώνονται με τουλάχιστον 7 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης προκειμένου να πάρουν σύνταξη, από το 60ό έτος με 15 έτη που ισχύει σήμερα, στο 67ο!

Ομως, με τη δέσμευση αυτή, η κυβέρνηση - και παρά τη γενική διατύπωση του νόμου 4336/15 περί εξαίρεσης των ΒΑΕ από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας - φαίνεται ότι αρχίζει να «ξηλώνει το πουλόβερ» και για τα ΒΑΕ, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει - έστω και συρρικνωμένο - για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα.

Αυξάνεται και ο αριθμός των ενσήμων

Παράλληλα, από τα προαπαιτούμενα προκύπτει ότι εκτός από τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2021 για μια σειρά Ταμεία και ομάδες ασφαλισμένων, που πάνε πλέον σταδιακά στα 67 έτη, η κυβέρνηση προωθεί και την παράλληλη αύξηση των ημερών ασφάλισης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 100.000 ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (και αυτοαπασχολούμενους) θα επιβληθεί αύξηση ενσήμων από 3 έως 5 χρόνια. Κι αυτό επειδή, αντί για 35, 36 ή 37 χρόνια ασφάλισης που ίσχυε μέχρι σήμερα, για να πάρουν σύνταξη θα απαιτείται πλέον και νέο όριο ημερών ασφάλισης, μέχρι και τα 40 χρόνια (12.000 ημέρες ασφάλισης), εκτός βέβαια από το νέο όριο ηλικίας που προβλέπει ο νόμος.

Αυτό σημαίνει η δέσμευση της κυβέρνησης για «περαιτέρω αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία, ώστε να ξεκαθαριστεί ότι ακόμη και γι' αυτούς που θα διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, η περίοδος καταβολής εισφορών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στα 40 χρόνια μέχρι το 2022».

Με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται διπλό μπλόκο προς τη συνταξιοδότηση πριν το 62ο έτος, για ασφαλισμένους που είχαν ακόμη τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη με ειδικά ηλικιακά όρια.

Η νέα αυτή προϋπόθεση θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ειδικά στους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι ενώ έχουν ήδη συμπληρώσει τα 35 χρόνια ασφάλισης ή τα συμπληρώνουν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 67 ετών.

Οι συλλήψεις δεν έκαμψαν την απεργία στη «ΖΑΒΕΛ»

Από την περιφρούρηση της απεργίας στο Σχηματάρι
Από την περιφρούρηση της απεργίας στο Σχηματάρι
Με τρομοκρατία και καταστολή απάντησαν εργοδοσία και κράτος στην απεργία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα (ορνιθοτροφεία), το πρωί του Σαββάτου. Με την απεργία τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανάκληση απολύσεων, την καταβολή δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Με παρέμβαση της εργοδοσίας, συνελήφθησαν ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Γιάννης Τζαβάρας, και η Πελαγία Ντούλτσα, μέλος του ΔΣ στο ίδιο σωματείο, επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Σχηματάρι.

Σε βάρος των δύο συνδικαλιστών, όπως και σε βάρος του Νίκου Καρλατήρα, μέλους του ΔΣ του σωματείου, η εταιρεία κατέθεσε μήνυση για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία. Παρέμβαση για να αφεθούν ελεύθεροι οι συνδικαλιστές, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Οι συλλήψεις με υπόδειξη της εργοδοσίας έγιναν σε συνδυασμό με την προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού, ο οποίος όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η απεργία συνεχίστηκε κανονικά.

Το σωματείο, μάλιστα, προχώρησε σε καταγγελία στο ΑΤ Σχηματαρίου, υποστηρίζοντας ότι το εργοστάσιο λόγω της απεργίας λειτουργεί με λίγους ανειδίκευτους εργάτες και χωρίς βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εργατικού ατυχήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Τις συλλήψεις καταδίκασε το ΠΑΜΕ, στελέχη του οποίου βρέθηκαν το Σάββατο το πρωί στο πλευρό των απεργών. Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως και η USB Ιταλίας (Συνδικάτα βάσης).

Στη Θεσσαλονίκη, από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο του ομίλου στη Νεοχωρούδα, με αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στη «ZOURAS FARM», στην Αλεξανδρούπολη, όπου τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν τους τέσσερις μήνες.

Παραλίγο τραγωδία στο μόλο Δραπετσώνας

Την τελευταία στιγμή κατάφεραν να σωθούν πάνω από 50 εργαζόμενοι (πλήρωμα και μέλη συνεργείων), από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ» της εταιρείας «Hellenic Seaways», το οποίο επισκευάζεται στο μόλο Δραπετσώνας.

Κατά το υπουργείο Ναυτιλίας, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες αιτίες, ωστόσο καταγγελίες εργαζομένων, αλλά και η αυτοψία μελών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής έδειξαν ότι δεν είχαν ληφθεί έστω τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μέλη του συνεργείου «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» έκοβαν τμήματα λαμαρίνας κάτω από το κύριο γκαράζ του πλοίου. Εταιρεία και επικεφαλής του συνεργείου είχαν βάλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με χρήση φλόγας χωρίς πριν να έχει καθαριστεί ο χώρος από υπολείμματα εύφλεκτων υλικών (στουπιά, λάδια, πετρελαιοειδή κ.ά.), αλλά και χωρίς να υπάρχει ο αρμόδιος (π.χ. τεχνικός ασφαλείας) να επιβλέπει τις εργασίες.

Το αποτέλεσμα ήταν από τις σπίθες να εκδηλωθεί η πυρκαγιά, που σύμφωνα με μαρτυρίες εξαπλώθηκε γρήγορα στο χώρο, ενώ υπήρξαν και λιποθυμίες εργαζομένων. Στο πλοίο εργάζονταν ταυτόχρονα και άλλα συνεργεία.

Οι αιτίες και ο τρόπος που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ» ήταν πανομοιότυπα με αυτήν στο πλοίο «HIGHSPEED 5» πριν από περίπου 7 μήνες (23 Μάρτη 2015), το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία και είχε τραγικό απολογισμό να απανθρακωθεί ο ηλεκτρολόγος του πλοίου.

Διαθεσιμότητες ανακοίνωσε η «Χαλυβουργική»

Σε συνάντηση που είχε χτες με το Σωματείο Εργαζομένων στη «Χαλυβουργική», η εργοδοσία τούς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο μέτρο της διαθεσιμότητας για 112 από τους 172 απασχολούμενους στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου. Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 9/10 και για διάστημα 10 βδομάδων, θα βγουν σε διαθεσιμότητα 85 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 27 θα βγουν σε διαθεσιμότητα από 3 έως 8 βδομάδες.

Τις διαθεσιμότητες καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής», θυμίζοντας ότι από το Φλεβάρη του 2013 η εταιρεία προχώρησε σε δύο γύρους «οικειοθελών αποχωρήσεων» - απολύσεων, σε μειώσεις μισθών, σε μια τρίμηνη διαθεσιμότητα με την ίδια πάντα δικαιολογία, ότι με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθεί ζωντανή από τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι οι Αγγελόπουλοι, που απέκτησαν αμύθητη περιουσία από τα κέρδη της "Χαλυβουργικής" στα τόσα χρόνια που λειτουργεί (...) έχουν επιλέξει να επενδύουν αλλού τα κέρδη τους βλέποντας ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδος ο χάλυβας δεν έχει κέρδη», τονίζει η παράταξη και καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα και συντονισμό με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Συνεχίζουν τον αγώνα στη ΒΙΣ

Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, συνεχίστηκαν χτες με επιτυχία οι 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στη ΒΙΣ στο Βόλο, που αγωνίζονται για να μην απολυθούν 31 συνάδελφοί τους από το τμήμα χαρτοποιίας που η εργοδοσία θέλει να κλείσει. Από το πρωί στο χώρο έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων κι άλλων μαζικών φορέων. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, στη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι οργανώνουν συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ