ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Η παραβίαση από ρωσικό μαχητικό του τουρκικού εναέριου χώρου έριξε «λάδι στη φωτιά»

Ρωσικά μαχητικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία
Ρωσικά μαχητικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τη στρατιωτική δράση της κατά, όπως υποστηρίζει, των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), αξιοποιώντας τις πολυετείς και πολύμορφες επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ στην περιοχή, που δημιούργησαν και τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση και στη συνέχεια τους εγκληματίες του «ΙΚ». Η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό κοντά στη μεθοριακή τουρκική πόλη Γιαϊλανταγκί της νοτιοανατολικής τουρκικής επαρχίας Χατάι και το «κλείδωμα» δύο τουρκικών αεροσκαφών «F-16» από τα ραντάρ ρωσικού αεροσκάφους έγιναν το Σαββατοκύριακο αλλά ανακοινώθηκαν χτες από την Αγκυρα, ρίχνοντας νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό της παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου (που παραδέχθηκε χτες η ρωσική κυβέρνηση αλλά απέδωσε σε «λάθος λόγω κακών καιρικών συνθηκών» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επαναληφθεί») εκτοξεύοντας «προειδοποιήσεις» και «απειλές» κατά της Μόσχας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, από τη Μαδρίτη, όπου ξεκίνησε χτες την πενθήμερη περιοδεία του σε Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία και Βέλγιο, εκτίμησε ότι η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στη μεθόριο με τη Συρία «δεν ήταν ατύχημα» και ότι έδωσε αφορμή για έκτακτες διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας προκειμένου να συμφωνηθεί εφεξής ένας τρόπος για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από τη Χιλή, επέκρινε τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταρριφθούν εάν συνεχιστούν.

ΝΑΤΟ: Να σταματήσει η Ρωσία τις παραβιάσεις στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έδωσε λαβή στους πρέσβεις του ΝΑΤΟ να συνεδριάσουν, χτες, εκτάκτως, απαιτώντας από τη Ρωσία να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τις «ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανεύθυνες ενέργειες». Οι πρεσβευτές κάλεσαν τη Ρωσία «να δώσει αμέσως εξηγήσεις», εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία» για τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αντικαθεστωτικών που υποστηρίζει η Δύση στη Συρία. «Οι σύμμαχοι σημειώνουν επίσης τον τεράστιο κίνδυνο τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών. Καλούν τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει, να παραιτηθεί από αυτές τις παραβιάσεις και να δώσει αμέσως εξηγήσεις για αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη» και συγκάλεσε έκτακτη υπουργική σύνοδο των 28 κρατών - μελών για μεθαύριο, Πέμπτη.

Η στάση της Τουρκίας

Αντίθετα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και ψύχραιμος επιλέγοντας να αποδεχθεί τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για τις «κατά λάθος» παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «είναι φίλος μας και γείτονας και δεν υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο χωρών με αυτή την έννοια» και ότι «το θέμα της Συρίας δεν συνιστά ζήτημα τουρκο-ρωσικής κρίσης». Ο Νταβούτογλου τόνισε ακόμη: «Η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της, που είναι σαφείς για οποιονδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας».

Σε επόμενο σημείο χαρακτήρισε «βαρύ ολίσθημα» τη βοήθεια της Ρωσίας στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, κατηγορώντας την τελευταία ότι επιδίδεται «σε κρατική τρομοκρατία». Πρόσθεσε ότι «οι ρωσικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», καλώντας τη Μόσχα «να σεβαστεί πλήρως τον ΝΑΤΟικό εναέριο χώρο και να αποφύγει κλιμάκωση της έντασης με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο».

Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας «έντονη διαμαρτυρία» για το περιστατικό του Σαββάτου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, προτίμησε να ρίξει το βάρος στους Κούρδους μαχητές της Συρίας του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», επιμένοντας ότι «ανήκουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση και συνεργάζονται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK)».

Οι ρωσικές επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι πραγματοποίησε τις τελευταίες 24 ώρες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εννέα στόχων του «Ισλαμικού Κράτους», συνεχίζοντας τη στρατιωτική δράση στη Συρία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αεροσκάφη SU-34, SU-24M και SU-25 πραγματοποίησαν 25 εξόδους και κατέστρεψαν κυρίως μία θέση διοίκησης στην επαρχία Χάμα, αποθήκες πυρομαχικών και έναν κόμβο επικοινωνιών στην επαρχία Χομς, θωρακισμένα οχήματα στην επαρχία Ιντλίμπ και μία «θέση διοίκησης του ΙΚ» στην επαρχία Λατάκειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε πως οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία στοχεύουν στην υποστήριξη του συριακού στρατού, τονίζοντας ότι «ο σκοπός των επιχειρήσεών μας είναι η παροχή υποστήριξης στην επίθεση του συριακού στρατού στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων και δυνάμεων».

Παράλληλα, ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν πως η Ρωσία έχει προτείνει στις ΗΠΑ τη διεξαγωγή άμεσων στρατιωτικών επαφών για την επιχείρησή της στη Συρία και ότι προτίθεται να έχει επαφές με τον αντιπολιτευόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Επιπροσθέτως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι το Ιράκ δεν ζήτησε επισήμως από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός του για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους».

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε και η δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, πως η Μόσχα αντιτίθεται στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, όπως αυτή που προτείνει η Τουρκία, απαιτώντας «να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία των χωρών».

Τέλος, χτες, μερικές δεκάδες αντικαθεστωτικές οργανώσεις και ομάδες ισλαμιστών μισθοφόρων που μάχονται τον συριακό στρατό (ανάμεσά τους και η ομάδα τζιχαντιστών «Ανσάρ αλ Σαμ») απηύθυναν έκκληση να συνεργαστούν μεταξύ τους και να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της «Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία». Επίσης, την Κυριακή οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν το ρωμαϊκό μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου στην αρχαία Παλμύρα. Ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ, επικεφαλής των συριακών αρχαιολογικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας την καταστροφή του μνημείου, σημείωσε πως ακολουθεί τις πρόσφατες καταστροφές δύο σημαντικών αρχαίων ναών στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αεροπορικές επιδρομές στα ανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΡΚΚ πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός το περασμένο Σαββατοκύριακο, όχι μόνο στο βόρειο Ιράκ αλλά και σε τουρκικές επαρχίες, συγκεκριμένα σε νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά (Χακάρι και Καρς), όπου η καθημερινότητα για τον άμαχο πληθυσμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, γι' αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών, Σελάμι Αλτινοκ, εμφάνισε ως μέγιστο επίτευγμα το ότι από τις 22 Ιούλη (όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις) έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άνδρες του ΡΚΚ.

Πάντως, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, προβάλλοντας ένα όχημα των δυνάμεων ασφαλείας να σέρνει δεμένη μια σορό, πιθανώς μαχητή του ΡΚΚ. Το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε να καταδικάζει το γεγονός. Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες έπεσαν θύματα απαγωγής μάλλον από δυνάμεις του PKK, μεταξύ των επαρχιών Τούντσελι και Ερζιντζαν. Επίσης, η συμμετοχή του Ερντογάν - ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 1ης Νοέμβρη - σε εκδηλώσεις του ΑΚΡ στη Γαλλία, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Σε μια συνάντηση στο Στρασβούργο, κατηγόρησε το HDP ότι στηρίζει τους «τρομοκράτες του PKK».

ΙΡΑΚ
Μαζική εκτέλεση δεκάδων στην επαρχία Ανμπαρ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η σφαγή Ιρακινών αμάχων από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» είχε προχτές βράδυ δεκάδες νέα θύματα, καθώς σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, νεκροί από τα μαχαίρια των τζιχαντιστών έπεσαν τουλάχιστον 70 Ιρακινοί μέλη της φυλής Αλ Μπου Νιμρ, στο χωριό Κχανιζίρ της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, επειδή αντιστέκονταν στην ένοπλη οργάνωση των ισλαμιστών μισθοφόρων.

Η φυλή Αλ Μπου Νιμρ μάχεται σθεναρά τους ισλαμιστές μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους», μολονότι το 2014 είχε χάσει άλλα 500 μέλη της από εκτελεστές της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ωρες μετά, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, σε μια προσπάθεια να δείξει πως το έργο της κυβέρνησής του «αποδίδει», ανακοίνωσε το άνοιγμα και άλλης περιοχής από τη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη», έκτασης 10 τ.χλμ., στη Βαγδάτη, στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και ξένες πρεσβείες. Σημαντικό τμήμα της «Πράσινης Ζώνης» δόθηκε παράλληλα - για πρώτη φορά - και στην κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων, γεγονός που αναμένεται να αποφορτίσει το έντονο πρόβλημα κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας. Ωστόσο, για να διασχίσει κανείς ορισμένους δρόμους της περιοχής, κυρίως κοντά σε ξένες πρεσβείες, εξακολουθεί να χρειάζεται ειδικό «πάσο».

Χτες, επίσης, σημειώθηκαν πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας Σουνιτών σε σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης και της ανατολικής επαρχίας Ντιγιάλα, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ