ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εργαλείο κερδοφορίας των μονοπωλίων και χρεοκοπίας του λαού

Παρέμβαση του Κ. Παπαδάκη στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την αύξηση της προχρηματοδότησης για τα κονδύλια της ΕΕ στην Ελλάδα

Τα κονδύλια των ευρωενωσιακών ταμείων προέρχονται από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, που αναδιανέμεται προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την αύξηση της προχρηματοδότησης για τα κονδύλια της ΕΕ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε χτες και ψηφίζει σήμερα Εκθεση που αφορά την Ελλάδα και με γνώμονα την «άμεση και εντελώς απαραίτητη τόνωση στις επενδύσεις», προβλέπει «πρόσθετη προχρηματοδότηση για τα επιχειρησιακά προγράμματα της πολιτικής συνοχής 2014 - 2020» και «πρόβλεψη ανώτατου ορίου της τάξης του 100% για το σωρευτικό σύνολο των πληρωμών προχρηματοδότησης και των ενδιάμεσων πληρωμών και αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε 100% για τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007 - 2013». Η αύξηση της προχρηματοδότησης υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, με την Επιτροπή Προϋπολογισμών να υπογραμμίζει στη γνωμοδότησή της ότι η εν λόγω αύξηση «θα αντισταθμιστεί πλήρως εντός του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και κατά συνέπεια θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη για την περίοδο 2014 - 2020».

Παρεμβαίνοντας στην ουσία του ζητήματος, ο Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε τα εξής:

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η αυξημένη προχρηματοδότηση για την οποία γίνεται λόγος, αφορά τις επενδύσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής, του βάρβαρου 3ου μνημονίου που πληρώνει ακριβά ο λαός μας στην Ελλάδα. Με νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και του κουαρτέτου κατεδαφίζονται το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, επιβάλλονται φορολεηλασία στο λαό και ιδιωτικοποιήσεις.

Τα κονδύλια της ΕΕ συγκεντρώνονται από την αφαίμαξη του λαού, προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό που αναδιανέμει τους πόρους σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, υπέρ των μονοπωλίων, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Ακόμα και τα ελάχιστα κονδύλια για την απασχόληση μεταφράζονται σε επιδοτήσεις των επιχειρήσεων και γίνονται όχημα για την επιβολή όρων δουλειάς γαλέρας για λίγους μήνες, ανακυκλώνοντας την ανεργία. Αποτελούν, επίσης, εργαλείο για το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών. Τρανή απόδειξη για το πού πάνε αυτά τα λεφτά είναι τα κονδύλια της περιόδου 2007 - 2013, που είχαν μάλιστα απορρόφηση 90% και ξεκοκαλίστηκαν από τα μονοπώλια, την ίδια περίοδο που χρεοκοπούσε η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Μόνος δρόμος για το λαό είναι η οργάνωση της πάλης του σε γραμμή ρήξης με τις ανάγκες των μονοπωλίων και την ΕΕ, για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, για ανάκτηση των απωλειών, για να ανοίξει ο δρόμος που ο λαός θα είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

Ορος και προϋπόθεση η υλοποίηση του νέου βάρβαρου μνημονίου

Την αύξηση της προχρηματοδότησης από τα κονδύλια της ΕΕ για λογαριασμό των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, έσπευσε, μάλιστα ήδη από χτες, να «μοστράρει» ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, εμφανίζοντάς την μάλιστα ως «παροχή» από την οποία θα ωφεληθούν τάχα τα λαϊκά στρώματα. Οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Σταθάκη έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Η Κ. Κρέτσου συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη.

Οπως δήλωσε η ίδια, στο επίκεντρο των επαφών της είναι «η συμβολή τόσο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, καθώς και του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα περιβόητα 35 δισ. ευρώ του «πακέτου Γιούνκερ», επιβεβαιώνοντας ότι όρος και προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη και τα μέτρα στήριξής της είναι η υλοποίηση του νέου βάρβαρου μνημονίου: Ολα αυτά, σημείωσε, «θα καρποφορήσουν μόνο εάν οι Ελληνες εταίροι μας πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να εξασφαλίσουν την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και σε μια ανάκαμψη διαρκείας»...

ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος η χειραγώγηση του λαού στην πολιτική του κεφαλαίου

Το Σάββατο συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας της οποίας ορίστηκε - σε μια προσπάθεια τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών - η βουλευτής Κεφαλληνίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Χρ. Μαντάς, Σ. Φάμελλος και Φωτεινή Βάκη. Συγκεκριμένα, καθώς ήταν γνωστό από καιρό ότι ο προηγούμενος γραμματέας Χρ. Μαντάς δεν απολάμβανε τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας, η τοποθέτησή του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αποσκοπεί στο να «κατευνάσει» τόσο τους βουλευτές, όσο και την ομάδα των λεγόμενων «53+» του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους ανήκει.

Το αμέσως επόμενο διάστημα - πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο - αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρωση των κενών θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία, την εκλογή νέου γραμματέα, αλλά και για να δρομολογήσει τις διαδικασίες του Συνεδρίου.

Ο Π. Ρήγας, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη θέση του γραμματέα, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο», επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της κακής οργανωτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το 13% των μελών ακολούθησε τη «Λαϊκή Ενότητα», προσπερνώντας όμως το ποσοστό που αποστασιοποιήθηκε που οι πληροφορίες αναφέρουν ως αρκετά σημαντικό.

Ο Π. Ρήγας, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βαθύνει τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, αναφέρει ότι πρέπει να σχεδιαστεί άνοιγμα σε μαζικούς χώρους. «Πολύ μεγάλο πρόβλημα έχουμε και στα εργατικά συνδικάτα που είχαν διαφορετικό προσανατολισμό και δεν ανταποκρίνονταν στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες. Αρα εκεί βρίσκεται ο πλούτος των ανθρώπων που μας στήριξαν. Και είναι η νεολαία (...) Οταν έχεις ένα ποσοστό της τάξης του 40% (...) το θέμα είναι τι κάνεις ώστε αυτοί οι νέοι άνθρωποι να ενταχθούν και να παλέψουν μαζί σου για μεγάλους μετασχηματισμούς (...) Το άνοιγμα του κόμματος πρέπει να γίνει με τον μέγιστο δυνατό τρόπο. Δηλαδή, το πολιτικό και κοινωνικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά πρέπει να ενεργοποιηθεί. Πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια», δηλώνει.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Περιμένει να δει... «τι μνημόνιο θα εφαρμόσουν»!

Ως ...γνήσιος «λαγός» του συστήματος και της συγκυβέρνησης για όσα σχεδιάζονται, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, διευκολύνει στην ουσία τον Αλ. Τσίπρα να προωθήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη υπογράψει, «πιέζοντάς» τον τάχα να φέρει ακόμα πιο... «προωθημένα» μέτρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την «αρωγή και στήριξη» της Ενωσης Κεντρώων. Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να... «παίζει» συστηματικά την «κολοκυθιά»!

Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου της Ενωσης Κεντρώων που εκδόθηκε προχτές Κυριακή, αναφέρεται ότι το κόμμα του Β. Λεβέντη είχε αποστείλει «ολοκληρωμένη επιστολή με προτάσεις αυτοκάθαρσης και σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας προς τον κ. Τσίπρα ο οποίος δεν μας απάντησε, συνεπώς δεν υιοθέτησε τις θέσεις μας. Κατόπιν αυτού, αδυνατούμε να παράσχουμε ψήφο στήριξης της κυβέρνησης στη διαδικασία συζητήσεων επί των προγραμματικών δηλώσεων». Οσον αφορά τις προτάσεις της, αυτές - αναπαράγοντας τη γνωστή τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα - προέβλεπαν κατά την Ενωση Κεντρώων ότι «πρέπει να αρχίσει εφαρμοζόμενη μια νέα οικονομική πορεία, που να ρίχνει θυσίες και βάρη εξ ίσου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι να υπερπροστατεύεται ο δημόσιος τομέας και να ρίπτονται όλα τα βάρη στον ιδιωτικό, όπως συνέβη με τα μνημόνια 1 & 2 και τώρα το Μνημόνιο 3»....

Χτες Δευτέρα, βέβαια, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM», ο Β. Λεβέντης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνο να στηρίξει, αλλά ακόμα και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, με την προϋπόθεση όμως... να «διώξει τον Καμμένο».

«Αν διώξει τον Καμμένο, είπε, τότε θα στηρίξω την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «παρά φύσιν σύζευξη» και ότι «παντρεύτηκαν για τη νομή των λαφύρων δηλαδή τα υπουργεία και δεν έκαναν καμία προγραμματική συζήτηση». Προέβλεψε ότι η κυβερνητική συνεργασία «θα σπάσει σύντομα» και επανέλαβε ότι για να στηρίξει και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης «θέλω να δω τι μνημόνιο πάνε να εφαρμόσουν» - λες και αυτό είναι κάτι που... θα φανεί στην πορεία! - και κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές...

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Συνεχίζεται, σήμερα, η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ενώ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημα της πολιτικής αγωγής για προβολή βίντεο του 2012, στο οποίο ο χρυσαυγίτης πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, μιλάει σε μέλη της ναζιστικής οργάνωσης, αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον χρυσαυγίτη Γ. Λαγό. Να τονιστεί ότι από την αρχή η πολιτική αγωγή έχει θέσει το θέμα της εξασφάλισης τεχνικών υποδομών, έτσι ώστε σε ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο και φωτογραφίες να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι παράγοντες της δίκης. Μάλιστα, απαίτησαν από το δικαστήριο μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση διά της επιφυλάξεως».

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η πολιτική αγωγή έχει υποβάλει αίτημα ν' αξιολογηθεί ποινικά από το δικαστήριο η δήλωση (κατ' ουσίαν ομολογία) του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, ότι η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ζητηθεί από το δικαστήριο το CD από τη ραδιοφωνική συνέντευξη να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα και να αξιολογηθεί δικαστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ