ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγρια εκμετάλλευση ή καταστολή και απέλαση «προσφέρει» η ΕΕ σε πρόσφυγες - μετανάστες

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε τα παρακάτω:

«Mε τις αποφάσεις της Συνόδου, η ΕΕ διατηρεί το μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών στην κόλαση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τη φωτιά των οποίων άναψαν η ίδια και οι σύμμαχοί της, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κι οι άλλοι ιμπεριαλιστές με τους ανταγωνισμούς τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Οσο για τους πρόσφυγες που, από τα νύχια των κυκλωμάτων, φτάνουν στα κέντρα επιλογής ("hotspots"), τους κοιτούν "στα δόντια" και επιλέγονται μόνο οι απαραίτητοι για την καπιταλιστική αγορά εργασίας. Για τους υπόλοιπους, τους περισσότερους, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της αποφάσισαν καταστολή και απέλαση. Οσο για τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τους άλλους μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, αυτοί ζουν, βασιλεύουν, ενισχύονται και οδηγούν και σε άλλους νεκρούς, μετατρέποντας σε σταθμό συγκέντρωσης των προσφύγων την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και να διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα, την απευθείας μεταφορά τους από τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με δαπάνες της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης

Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τεράστια υποκρισία όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, να χύνουν ...μαύρα δάκρυα για το δράμα των μεταναστών και για τα προβλήματα που προκαλεί στο νησί το πέρασμά τους, όταν στηρίζουν ανοιχτά όλες τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στις χώρες προέλευσής τους.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σημειώνει: Την έλλειψη χώρων πρώτης υποδοχής στα σημεία εισόδου. Την αναγκαστική πεζοπορία δεκάδων χιλιομέτρων. Την έλλειψη επαρκών υποδομών στα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής (Μόρια και Καρατεπέ, αλλά και στο κολυμβητήριο). Την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται από κυκλώματα, αλλά και από κάποιους ντόπιους. Τα προβλήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη οξύτητα για όσους δεν έχουν κάποια οικονομική άνεση και δυσκολεύονται ακόμα και να βρουν εισιτήριο για να φύγουν.

Καταγράφει, επίσης, προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους, όπως τη ρύπανση στις πύλες εισόδου και στις διαδρομές προς την πόλη, την παραμονή και διανυκτέρευση αρκετών προσφύγων στα χωριά που βρίσκουν στο δρόμο τους, τις οικονομικές επιπτώσεις σε ορισμένους επαγγελματίες, την ώρα που άλλοι έχουν βγάλει απρόσμενα κέρδη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των προσφύγων.

Τονίζει ότι πρέπει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, την υποδοχή, την περίθαλψη, τη σίτιση, την καταγραφή και ταυτοποίηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό οι υποδομές. Να καλυφθούν οι ελλείψεις και να ενισχυθούν το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράζεται ήδη πολύμορφα.

«Προτείνουμε - σημειώνεται - να δημιουργηθούν δύο-τρία μεγάλα κέντρα υποδοχής στην πόλη ή κοντά σε αυτήν, στεγασμένα και εφοδιασμένα με υποδομές και εξοπλισμό που να εξασφαλίζουν επαρκή σίτιση και αξιοπρεπή στέγαση, την ατομική καθαριότητα, τη διερμηνεία, την άμεση - πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εκεί να γίνεται η καταγραφή - ταυτοποίηση από ακόμα πιο ενισχυμένα κλιμάκια υπαλλήλων, εκεί να εκδίδονται και να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα, εκεί να δίνονται και τα εισιτήρια για τη μεταφορά τους από το νησί και μάλιστα για την απευθείας μεταφορά τους στις χώρες που θέλουν να μεταβούν».

Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία οργανωμένων δημόσιων δομών πρώτης υποδοχής κοντά στα σημεία εισόδου τους στο νησί. Οι δομές αυτές θα πρέπει να είναι στελεχωμένες με υγειονομικό προσωπικό, με εργαζόμενους που να στηρίζουν υποδομές για βασικές ανάγκες των προσφύγων (τροφή, νερό, τουαλέτες, νιπτήρες, δυνατότητα να στεγνώνουν ρούχα), αλλά και για τον καθαρισμό των ακτών από βάρκες, σωσίβια, κ.λπ. Στις δομές αυτές να μένουν οι πρόσφυγες μία - δύο ώρες, μέχρις ότου μεταφερθούν με δημόσια μέσα μεταφοράς στα μεγάλα κέντρα υποδοχής. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να είναι παρούσες οι αρχές, με στόχο να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερεκμετάλλευσης. Η στελέχωση όλων των υποδομών με τις αναγκαίες ειδικότητες πρέπει να αναληφθεί από τις κρατικές και τις τοπικές αρχές του νησιού, που οφείλουν να έχουν και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Μέτρα καταστολής και φαγωμάρα για το ... κόστος

Την κοινή προσπάθεια διαχείρισης ενός προβλήματος του οποίου είναι συνδημιουργοί, δηλαδή του κύματος προσφύγων κυρίως από τη Συρία, ανέδειξαν οι συνομιλίες που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, με τους ανώτατους αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Το παζάρι που γίνεται, είναι τόσο για το κόστος της φιλοξενίας των ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και το «μαχαίρι» των τζιχαντιστών που η ΕΕ, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν, όσο και τα ανταλλάγματα που επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι 3 εκατομμύρια, επιπλέον των 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ήδη έχουν φύγει, θα μπορούσαν επίσης να αναζητήσουν τη φυγή προς την ΕΕ και ζήτησε άμεσα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε και τη δημιουργία νέων καταυλισμών. Σε αυτά, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προωθείται και μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία για τη φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων, ζήτημα που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου. Θέμα, βέβαια, που αξιοποιείται και για την προώθηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που φτάνουν ως και τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Για το σκοπό αυτό, θα ενισχυθεί ο ρόλος της «Frontex» και των λεγόμενων υπηρεσιών καταγραφής με 600 υπαλλήλους. Ο Ερντογάν, πάντως, δεν παρέλειψε να ...θυμίσει ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή η ένταξη στην ΕΕ», ενώ ζήτησε για τη Συρία τη δημιουργία μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», με το βλέμμα και στο κουρδικό ζήτημα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας του και στην εξελισσόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Ενδεικτική είναι η κόντρα εντός της ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι «το κόστος για το προσφυγικό πρέπει να βγει εκτός του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου».

  • Στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, σε πυρκαγιά (πιθανότατα από εμπρησμό) σε κέντρο φιλοξενίας, βρήκε το θάνατο ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία. Μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει στη χώρα 202 ρατσιστικές επιθέσεις.
ΛΕΣΒΟΣ
Εστησαν κέντρο διαλογής προσφύγων

Μια Λέσβο, «καθαρή» από πρόσφυγες βρήκαν χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, που επισκέφθηκαν το νησί, για να εγκαινιάσουν ένα κέντρο διαλογής προσφύγων. Η κυβέρνηση «φρόντισε» να απομακρύνει ομαδικά και προσωρινά από το νησί χιλιάδες πρόσφυγες. Στον Πειραιά έφταναν χτες - αριθμός ρεκόρ - 7.377 αλλοδαποί επιβάτες από τη Λέσβο με τέσσερα πλοία. Και παρά το μέτρο αυτό ακόμα 4.000 παραμένουν σε διάφορα σημεία του νησιού.

Σχολιάζοντας τα εγκαίνια του κέντρου διαλογής προσφύγων η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Οι κομμουνιστές στη Λέσβο είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία κέντρων διαλογής (HotSpots) στη Λέσβο, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που χρησιμοποιούν τη χώρα μας για πέρασμα, πρέπει να διευκολύνονται ώστε τάχιστα να φτάνουν στη χώρα προορισμού τους. Κάθε εμπόδιο που δυσκολεύει και καθυστερεί ή και απαγορεύει μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να γκρεμιστεί. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να εγείρονται και νέα. Η δημιουργία κέντρου HotSpot στη Λέσβο θα μετατρέψει το νησί μας σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο, όπου οι αφέντες - κράτη - μέλη της ΕΕ θα κοιτάνε κυριολεκτικά στα δόντια τους σκλάβους - μετανάστες - πρόσφυγες, αν θα τους αγοράσουν ή όχι, ενώ πολύ σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού, όλο το λαό να υψώσουν αδιαπέραστο τείχος αντίστασης σε τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις».

ΕΕΔΔΑ
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για μετανάστες - πρόσφυγες

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των μεταναστών και προσφύγων και τις πολιτικές που οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ΕΕ ότι καλοδέχεται μόνο επιλεγμένο εργατικό δυναμικό, κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων, και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της, αλλά και «τα επεμβατικά σχέδια που απεργάζονται τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών με πρόσχημα το μεταναστευτικό» που «θα είναι καταστροφικά για τους λαούς της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής».

Κατηγορεί ακόμα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στηρίζει ενεργά την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και αποφάσεις που επιτείνουν το αδιέξοδο και εντείνουν την καταστολή.

Η ΕΕΔΔΑ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που δείχνουν έμπρακτα ποιες είναι οι διαθέσεις του λαού, κόντρα στο ρατσιστικό δηλητήριο που σπέρνουν επί χρόνια οι μηχανισμοί του συστήματος και καλεί τα μέλη και τους φίλους της επιτροπής να δράσουν:

  • Συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος για να εκφραστεί η αλληλεγγύη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και η καταδίκη των ακολουθούμενων πολιτικών.
  • Συμμετέχοντας στην καμπάνια συλλογής υπογραφών για το έγκλημα κατά των μεταναστών και προσφύγων (http://www.eedda.gr/vote). Οι υπογραφές θα επιδοθούν με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.
  • Συμβάλλοντας στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στα γραφεία της επιτροπής, Ηπείρου 5, στην Αθήνα, ώρες 10 π.μ. με 2 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.3813.052. Συγκεντρώνονται συσκευασμένα μπισκότα, χυμοί, γάλα μακράς διαρκείας, όπως επίσης παιχνίδια και είδη ζωγραφικής για παιδιά (ξυλομπογιές, μπλοκ, πλαστελίνη, ξύστρες, κ.λπ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ