ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν θέλουμε η Ελλάδα να συμμετέχει στο μακελειό άλλων λαών

Eurokinissi

Στο ζήτημα της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση στάθηκε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι λέτε "θα πουλήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας". Καταρχήν, το έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις. Ποια είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας; Η βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, το στρατηγείο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λάρισα, το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών στο ΓΕΕΘΑ, ο χερσαίος σχηματισμός μάχης της ΕΕ στο Κιλκίς, η προωθημένη επιχειρησιακή βάση στο Ακτιο Πρέβεζας για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, η νέα βάση που συζητάτε, το πεδίο βολής της Κρήτης που ζητάνε οι Αμερικανοί, η εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη, τώρα τελευταία. Λέτε ότι συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ίσον ειρήνη και σταθερότητα. Εμείς λέμε, τέτοια ειρήνη και τέτοια σταθερότητα και μία Ελλάδα - και αν ακόμα και για όσο διάστημα διαφυλαχτεί ως "νησίδα ειρήνης" - που συμμετέχει στο μακελειό άλλων λαών, δεν τη θέλουμε».

Απηύθυνε, εξάλλου, ερώτημα στον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι απάντησε παρασκηνιακά όταν ο Μπ. Κλίντον του είπε γιατί δεν αφήνετε να αγοράσουν οι Αμερικανοί φτηνά στην Ελλάδα και να πουλάνε ακριβά ή πώς θα το χειριστείτε αυτό.

Να μην αφήσει ο λαός να πετύχει το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα

«Εμείς δεν σας ευχόμαστε καλή επιτυχία γιατί αυτό θα είναι ζημιά για τον ελληνικό λαό. Δεν θέλουμε να πετύχετε, δηλαδή να περάσετε αυτό το αντιλαϊκό, αντεργατικό πρόγραμμα που έχετε», σημείωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η Αλ. Παπαρήγα.

Οπως επισήμανε, το «δεν θέλουμε να πετύχετε» δεν αφορά θέμα ανικανότητας ή ότι «οι εταίροι σας, σας πούλησαν, που και αυτό θα γίνει. Στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας δεν υπάρχουν φιλίες», αλλά «θέλουμε να αποτύχετε γιατί σας παρεμπόδισε ο λαός να περάσετε όλα τα μέτρα (...) κατάφερε να τα ανατρέψει ή σε κάποιο σημείο τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να έχει και ορισμένες κατακτήσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι «μιλάμε για ένα κίνημα που η βάση του, η εδραίωσή του, η σταθεροποίησή του και η κλιμάκωσή του ξεκινά από όλους τους χώρους εργασίας, ξεκινά από τους χώρους της μόρφωσης (...) Ενα κίνημα που δεν έχει μόνο αντικυβερνητικό στόχο, να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, αλλά ένα κίνημα που βεβαίως παλεύοντας πάνω στα ώριμα, στα συγκεκριμένα και στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα διεκδικήσει - θέλετε καταρχήν να ονειρευτεί; - ξεφεύγοντας από τον μονόδρομο, να βάλει πλώρη, ο λαός να 'ρθει στην εξουσία».

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση «ποντάρει» στο ότι «περισσεύει σήμερα στην Ελλάδα η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση και η απογοήτευση. Η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση εξηγείται, αιτιολογείται, δικαιολογείται ακόμα», όμως δεν μπορεί, όπως σημείωσε, να αιτιολογηθεί η απογοήτευση, «διότι ο λαός όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε τη δύναμή του αλλά ούτε καν δοκίμασε να την χρησιμοποιήσει».

Υπενθύμισε ότι πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, στο εργατικό, λαϊκό κίνημα «είχαμε διαπιστώσει εκτεταμένα και βαθιά σημάδια εκφυλισμού και σήψης. Το 2009 κάτι έγινε. Εως το 2012 υπήρχαν κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαμε σε όλα». Το κίνημα, πρόσθεσε, ξαναέπεσε σε τέλμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε το «καθίστε εδώ, θα έρθει η κάλπη, θα βγούμε κυβέρνηση, θα σας λύσουμε όλα τα προβλήματα». Επιπρόσθετα, «οι βασικές δυνάμεις του ΣΥΝ του παλιού και του ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσαν, χρησιμοποίησαν τους εργατοπατερικούς και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς».

«Σας το λέμε καθαρά», πρόσθεσε, «θα κάνετε τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν να την τελειώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα κάνετε και την καινούργια. Οι μοχλοί είναι τα μνημόνια και η ρύθμιση του χρέους, η προσέλκυση επενδύσεων για ανάκαμψη. Και τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι μόνο αυτά του μνημονίου. Κάθε μονοπωλιακός όμιλος θα βάζει τα δικά του».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Οι αυταπάτες δεν θα κρατήσουν για πολύ, οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν χαρακίρι

Eurokinissi

Τον τομέα της Παιδείας πρόταξε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, λίγο πριν από το βήμα της Βουλής. Οπως σημείωσε, ο υπουργός περιέγραψε μεν την κατάσταση, αλλά στο διά ταύτα «υπάρχουν 20.000 κενά ακόμη στα σχολεία. Οι προσλήψεις ωρομίσθιων και αναπληρωτών φτάνουν για τα μισά απ' αυτά» και όσον αφορά το ζήτημα του διορισμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια δυνατότητα.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι αφού κόβει ακόμα και το ΕΚΑΣ, στη συνέχεια ...υπόσχεται «ένα ξεροκόμματο στις ομάδες της πιο ακραίας φτώχειας». Καλλιεργεί την αντιδραστική λογική ο φτωχός να πληρώνει για το φτωχότερο, για να μην πειραχτούν τα κέρδη του κεφαλαίου, το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει με νέα προνόμια, παραπέρα φτηνή εργατική δύναμη.

Θέλουν να σβήσουν τις έννοιες δικαίωμα, κατάκτηση, σύγχρονες ανάγκες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα προσπαθούν να σβήσουν από τη «συλλογική μνήμη» και από τις «συλλογικές διεκδικήσεις» έννοιες όπως «δικαίωμα, κατάκτηση, σύγχρονες ανάγκες», για να τις αντικαταστήσουν με τις «μπαγιάτικες», όπως «παρατηρητήρια φτώχειας», «κοινωνική οικονομία» κ.ά., ώστε «όπου το κράτος κόβει από υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής», να βάζουν κάποιους ανέργους εκπαιδευτικούς, βρεφονηπιοκόμους κ.λπ., να ανοίγουν δήθεν επιχειρήσεις για «να μοιράζουν τη φτώχεια τους και την ανεργία τους και να καλύπτουν το κενό που αφήνει το κράτος».

Επισήμανε ότι η «κοινωνική επιχειρηματικότητα» που αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό, όπου «αλυσίδες τροφίμων θα δίνουν στους φτωχούς τρόφιμα», είναι η «επιτομή των ευρωενωσιακών πολιτικών για τη διαχείριση της φτώχειας, η πιο επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι η φτώχεια όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα». Σημείωσε ότι «ακόμη και την έννοια της αλληλεγγύης την κακοποιείτε», γιατί «είναι άλλο η αλληλεγγύη που στηρίζεται στον αγώνα, στο κίνημα», για την ανατροπή της πολιτικής που γεννάει τη φτώχεια, «και είναι άλλο η αλληλεγγύη ως ελεημοσύνη που λειτουργεί ως άλλοθι» αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Τελικά, ανέφερε, η βασική διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι «η σημερινή κυβέρνηση», κατάφερε σε αυτήν τη φάση «τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, να τα υλοποιήσει με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι τα μνημόνια «μπορούν να καταργηθούν χωρίς ρήξη με τις αιτίες που τα γεννούν». Ωστόσο, όπως επισήμανε αυτό «δεν θα κρατήσει για πολύ. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν χαρακίρι».

Κάλεσε το λαό ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας ή αν απείχε να μην αποδεχθεί «αυτό που του λέτε, ότι με την ψήφο του έδωσε συναίνεση και εντολή στον σφαγιασμό του (...) να οργανώσει τον αγώνα του για τις σύγχρονες ανάγκες του. Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της οικονομίας προς όφελος του λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο λαός μπορεί να απαλλαγεί και από τις διεθνείς συμμαχίες τύπου ΕΕ και από ένα δυσβάσταχτο χρέος που του φορτώνετε. Οσο πιο γρήγορα ο λαός μας κάνει αυτήν την επιλογή, τόσο περισσότερα εμπόδια θα μπορεί να βάλει, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξουμε τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής ανατροπής».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Να καταργηθεί τώρα η συμφωνία του Δουβλίνου

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι τα περί «δημοκρατικού τόξου» προσπαθούν να σκεπάσουν την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «με σοσιαλδημοκρατικό ή νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα από κοινού, γι' αυτό στηρίζει κυβερνήσεις ανοιχτά φασίζουσες», όπως της Ουκρανίας, συμμετέχει σε επεμβάσεις και αντιμετωπίζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την καταστολή και υποκριτική ευαισθησία.

Εθεσε το ερώτημα, «θα αποδεχτείτε home-spot, που σημαίνει την πρώτη κρησάρα, την πρώτη διαλογή; (...) Θα φεύγουν οι Σύροι που έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και οι άλλοι θα μείνουν εδώ;». Επισήμανε ότι αν δεν καταργηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου δεν θα μπορέσει κανείς να παράσχει ουσιαστική βοήθεια, ενώ οι πρόσφυγες θα είναι καταδικασμένοι να προσφέρουν πάμφθηνα εργατικά χέρια, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, στους μονοπωλιακούς ομίλους. «Θα έρχονται εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, «για να διαλέγουν τα γερά κεφάλια».

Επιπλέον, η Λ. Κανέλλη καυτηρίασε την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που προκαλούν κύματα προσφύγων και μεταναστών, όπως και την πρόθεση της κυβέρνησης να παραμείνει πιστή σε όλους εκείνους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που ευθύνονται για την προσφυγιά. Μάλιστα, έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό να απαντήσει «τι συμφώνησε με τους ΝΑΤΟικούς "συμμάχους", σε ό,τι αφορά την κοινή εποπτεία στο Αιγαίο με την Τουρκία στο πλαίσιο της FRONTEX».

Τόνισε, τέλος, ότι δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό αν δεν χτυπηθεί η αιτία που το προκαλεί στη ρίζα της και αυτό είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα. Απαίτησε την κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την προστασία της ζωής των προσφύγων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Μόνη φιλολαϊκή λύση η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια

Eurokinissi

Στις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας αναφέρθηκε εκτενώς ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Εκανε λόγο για «τις επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υγειονομικά υλικά και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, σε φάρμακα του δημόσιου συστήματος Υγείας, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τη δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων για να συμβάλουν στην πληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησε το κεφάλαιο, τη διατήρηση της κρατικής υποχρηματοδότησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας που συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους "θεσμούς", για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια και κάθε χρόνο με σταθερό ποσό - και αυτό ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι».

Ακόμα, αναφέρθηκε «στην αύξηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας μέσω περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, μέτρο που βαφτίστηκε μάλιστα από τον πρωθυπουργό και προοδευτικό, το πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων, καθώς και της χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων κατά 900 εκατ. για κάθε χρόνο για την επόμενη τριετία, η επανακαθιέρωση του 5ευρου αν δε βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, η συνέχιση του εξαναγκασμού του λαού να πληρώνει τεράστια ποσά για φάρμακα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν από το λαό και πολύ περισσότερο από τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, που εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και οικονομικής εξαθλίωσης, οι εξαγγελίες για τις προσλήψεις, αφού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και μάλιστα μεγάλο μέρος τους θα είναι επικουρικό προσωπικό, με μπλοκάκια κ.λπ., αφού δεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό και πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή τους ασθενείς.

Να γιατί η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση. Γιατί είναι αυτή που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού μας και κυρίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποδεικνύει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, δείχνοντας τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που μπορούν να διαμορφώσουν τα λαϊκά στρώματα απέναντι σε όλους όσους σπέρνουν το δηλητήριο του καπιταλιστικού μονόδρομου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ